Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Izberi kategorijo

Trajnostno čiščenje – zmanjšajte vaš ogljični odtis!

Maj 30, 2023

POVZETEK:

V današnjem svetu so podnebne spremembe in degradacija okolja pereče teme, ki zahtevajo našo pozornost. Eden od načinov, kako lahko prispevamo k bolj zdravemu planetu, je zmanjšanje našega ogljičnega odtisa. Naše navade čiščenja, ki jih pogosto spregledamo, lahko pomembno vplivajo na okolje.
Trajnostno čiščenje - zmanjšajte vaš ogljični odtis s čiščenjem

V današnjem svetu so podnebne spremembe in degradacija okolja pereče teme, ki zahtevajo našo pozornost. Eden od načinov, kako lahko prispevamo k bolj zdravemu planetu, je zmanjšanje našega ogljičnega odtisa. Naše navade čiščenja, ki jih pogosto spregledamo, lahko pomembno vplivajo na okolje. S sprejemanjem trajnostnih praks čiščenja lahko zmanjšamo naš ekološki odtis, varčujemo z viri in ohranjamo okolje za prihodnje generacije.

Pregled trajnostnih praks čiščenja

S pojmi “trajnostno čiščenje”, “zeleno čiščenje”, “biološko čiščenje” in tudi “naravno čiščenje” mislimo predvsem na vključevanje okolju prijaznih praks, izdelkov in tehnik v naše postopke čiščenja. Te prakse ne le zmanjšujejo negativne vplive na okolje, temveč prispevajo tudi k našemu zdravju in dobremu počutju. Vsak korak, ki ga naredimo v smeri trajnostnega čiščenja, nam pomaga zmanjšati ogljični odtis, od uporabe zelenih čistilnih sredstev s certifikati, kot je Ecolabel – Okoljska marjetica, do varčevanja z vodo in izbire pripomočkov in orodij za čiščenje z dolgo življenjsko dobo.

Trajnostno čiščenje ima poleg vpliva na okolje še številne druge prednosti. Z izbiro okolju prijaznih alternativ lahko izboljšamo kakovost zraka v prostorih, zmanjšamo izpostavljenost škodljivim kemikalijam in dolgoročno celo prihranimo denar. Zaradi zadovoljstva, ki ga daje zavedanje, da prispevate k čistejšemu in bolj zdravemu planetu, je pot k trajnostnemu čiščenju še toliko bolj koristna.

Uporaba ekoloških čistil

Na trgu je na voljo vedno več okolju prijaznih čistil. Primeri ekoloških čistil vključujejo biološko razgradljiva večnamenska čistila, nestrupena razmaščevalna sredstva in detergente za pomivanje posode na rastlinski osnovi. Z izbiro teh zelenih alternativ naredite pomemben korak k trajnostnemu čiščenju in zmanjšanju ogljičnega odtisa. 

Toda bodite pozorni – ni vse zlato, kar se sveti! Mnogi proizvajalci uporabljajo fraze “ekološko čistilo”, “naravno čistilo” ali “biološko čistilo” brez ustreznih dokazil in certifikatov. Zato priporočamo, da pri izbiri resnično ekoloških čistil uporabljate okoljski znak Evropske unije – Ecolabel. Z izbiro čistil s certifikatom Ecolabel oz. Okoljska marjetica podpirate odgovorne proizvodne procese, ki zmanjšujejo emisije toplogrednih plinov, varčujejo z viri in zmanjšujejo količino odpadkov. Poleg tega imajo ti izdelki pogosto manjši vpliv na okolje v celotnem življenjskem ciklu, od pridobivanja surovin do odstranjevanja, kar prispeva k čistejšemu in bolj trajnostnemu planetu. Ekološka čistila z znakom Ecolabel prepoznate tako, da na embalaži poiščete značilen logotip v obliki marjetice. Več o izbiri ekoloških čistil smo že pisali v našem članku – Zakaj izbrati ekološka čistila?.

Kaj vsebujejo ekološka čistila?

Ekološka čistila so:

 • so biološko razgradljiva, 
 • sestavljena iz okolju prijaznih sestavin oz. rastlinskih obnovljivih virov,
 • ne vsebujejo umetnih barvil,
 • ne vsebujejo umetnih dišav,
 • ne vsebujejo fosfatov,
 • ne vsebujejo klora,
 • pakirana so v embalaži narejeni iz višjih odstotkov reciklirane plastike ali brez plastike v celoti (biorazgradljiva).

Certificirane izdelke Ecolabel najdete tudi v naši ponudbi. Priznani blagovni znamki profesionalnih čistil Hollu in Sanitec nudita tudi ekološke različice svojih najboljših čistil, ki so označeni z okoljsko oznako Ecolabel, kar pomeni, da so resnično ekološka!

Profesionalna ekološka čistila Sanitec
Ekološka čistila s certifikatom Ecolabel – Sanitec Green Power.

Zmanjševanje porabe vode

Zmanjšanje porabe vode je pomemben korak k ohranjanju naših dragocenih vodnih virov in zmanjšanju našega okoljskega odtisa. Načinov za nižanje porabe vode je v profesionalnem čiščenju kar nekaj – od suhega čiščenja tal in brezvedrnega mokrega čiščenja do uporabe stroja za čiščenje tal.

Suho čiščenje tal

Suho čiščenje tal je zagotovo najenostavnejši način. Gre za prakso suhega brisanja talne površine ob uporabi suhih mop krp ali impregniranih krp. S suhim brisanjem tako znižamo porabo vode, poberemo vse večje delce prahu in umazanije ter zmanjšamo število prašnih delcev v zraku. Uporaba impregniranih oz. maslin krp je primerna za vzdrževalna in prehodna čiščenja vseh vrst talnih površin, še posebej pa tam, kjer se odsvetuje mokro čiščenje (npr. parket in lesena tla). Z uporabo impregniranih krp tudi zmanjšamo pogostost mokrega oz. vlažnega čiščenja. Čiščenje z impregnirano krpo je priljubljena izbira v bolnicah, pisarnah, šolah in gospodinjstvih. 

Brezvedrno čiščenje

Ko zgolj suho čiščenje tal ne pride v poštev, je brezvedrno mokro čiščenje druga možnost. Brezvedrno čiščenje ali čiščenje brez vedra se nanaša na inovativne tehnike, ki odpravljajo potrebo po tradicionalni uporabi mopa in vedra ter tako varčujejo z vodo. Najpogosteje uporabljena metoda brezvedrnega čiščenja je uporaba brisal za tla z vgrajenim rezervoarjem s čistilno raztopino in razpršilno šobo. Primera takih brisal sta: nosilec krpe za tla z ročajem TTS BIO Pockety Basic in nosilec krpe za tla z ročajem TTS BIO Blik Basic. S pritiskom na gumb se čistilna raztopina naprši na tla, ki jo preprosto obrišemo z mop krpo. Pogosta je tudi uporaba metode prednamakanja mop krp, ki jih po brisanju enostavno zamenjamo z novo. Obe metodi odpravljata potrebo po tradicionalnem vedru z ožemalnikom, kar prihrani porabo vode ter čas, potreben za polnjenje in praznenje veder.

Strojno čiščenje

Stroji za čiščenje tal so na splošno bolj varčni z vodo od običajnih metod čiščenja tal z vedrom. Uporabljajo napredne tehnologije čiščenja, ki povečujejo učinkovitost čiščenja ob minimalni porabi vode. Ti sistemi pogosto vključujejo učinkovito distribucijo vode in natančen nadzor vode, da se čim bolj zmanjša njena poraba. Nekateri čistilni stroji so opremljeni z ekološkim načinom ali nastavitvami za varčevanje z vodo, ki še dodatno zmanjšajo porabo vode in kemikalij ter hkrati še vedno zagotavljajo učinkovite rezultate čiščenja.

Z vključitvijo praks varčevanja z vodo v rutino čiščenja lahko znatno zmanjšate svoj ogljični odtis in prispevate k bolj trajnostni prihodnosti.

Izbira trajnostnih pripomočkov za čiščenje

Pri zmanjševanju ogljičnega odtisa je ključnega pomena tudi izbira pripomočkov za čiščenje z dolgo življenjsko dobo uporabe. Z naložbo v kakovostne pripomočke zmanjšate potrebo po pogostih zamenjavah, s čimer zmanjšate količino odpadkov in ohranjate vire.

Številni pripomočki za čiščenje priznane italijanske blagovne znamke TTS so izdelani iz mešanice visokokakovostne in recikliranih plastike (PSV – Plastic second life), zaradi česar vam bodo ob redno uporabi koristili tudi do 15 let. Tako izdelani pripomočki ne le pomagajo ohranjati vire, ampak tudi prispevajo k zmanjševanju odpadkov, saj dajejo zavrženim materialom novo življenje.

Prav tako je široka paleta TTS mop krp opremljena s certifikatom EU Ecolabel, ki označuje izdelke z najmanjšim vplivom na okolje. Vse krpe so tudi testirane v specializiranem neodvisnem laboratoriju za sproščanje mikroplastike med postopkom pranja – vsi izdelki so prestali test in bili potrjeni kot okolju prijazni.

Z izbiro trajnostnih orodij za čiščenje neposredno prispevate k zmanjšanju ogljičnega odtisa. Ti pripomočki podpirajo odgovorne proizvodne procese, zmanjšujejo količino odpadkov in varčujejo z viri, s čimer prispevajo k čistejšemu in bolj zelenemu planetu.

Čistilka premika voziček za čiščenje TTS magic po domu za ostarele
Voziček za čiščenje TTS Magic – prvi ogljično nevtralni čistilni voziček na svetu.

Izbira papirnate galanterije, izdelane iz gozdov, v katerih gospodarijo trajnostno

Izbira papirnatih brisač, toaletnega papirja in vse ostale papirnate galanterije, izdelane iz odgovorno pridobljenih materialov, je bistvenega pomena za zmanjšanje ogljičnega odtisa. Trajnostna proizvodnja papirja pomaga ohranjati gozdove, spodbuja odgovorno ravnanje z zemljišči in zmanjšuje vpliv na okolje, povezan s papirno industrijo.

Pri nakupu papirnatih izdelkov se odločite za tiste, ki so opremljeni s certifikati PEFC, FSC ali Ecolabel. Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC) in Forest Stewardship Council (FSC) sta dva znana certifikata, ki zagotavljata odgovorno upravljanje gozdov in pridobivanje papirja. Ti certifikati zahtevajo upoštevanje strogih okoljskih, socialnih in gospodarskih standardov. Čeprav vsi trije certifikati prispevajo k trajnostni oskrbi s papirjem, se FSC in PEFC osredotočata predvsem na gospodarjenje z gozdovi, medtem ko znak Ecolabel uporablja celovitejši pristop, saj upošteva celoten življenjski cikel izdelka. Pri izbiri izdelkov papirnate galanterije je idealno izbrati tistega z več certifikati.

Papirnati izdelki iz celuloze in reciklaže blagovne znamke ClassEur so opremljeni z vsemi tremi okoljskimi certifikati. Najdete jih v naši ponudbi.

Z izbiro trajnostnih izdelkov papirnate galanterije podpirate odgovorno upravljanje z gozdovi, zmanjšujete količino odpadkov in varčujete z viri, kar pomaga zmanjšati vpliv proizvodnje papirja na okolje in posledično zmanjšuje vaš ogljični odtis.

Povzetek trajnostnih praks čiščenja

Trajnostno čiščenje predstavlja pomemben korak k zmanjšanju našega ogljičnega odtisa in prispeva k bolj zdravemu okolju. S sprejemanjem okolju prijaznih praks, kot so uporaba ekoloških čistil, zmanjševanje porabe vode, izbira trajnostnih pripomočkov za čiščenje in papirnate galanterije iz gozdov, s katerimi gospodarijo trajnostno, lahko vsak od nas prispeva k boljši prihodnosti našega planeta. Poleg okoljskih koristi trajnostno čiščenje izboljšuje tudi kakovost zraka v prostorih, zmanjšuje izpostavljenost škodljivim kemikalijam in lahko dolgoročno pripomore k prihranku denarja.

Koristne povezave

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Morda vas zanima tudi

Preprečevanje širjenja bolezni pri odpravi posledic poplav - umivanje rok

Preprečevanje širjenja bolezni pri odpravi posledic poplav

Pred tednom dni so Slovenijo prizadele zgodovinske poplave, ki so za seboj pustile pravo opustošenje. Poplave pa niso katastrofalne zgolj zaradi neposredne fizične škode, temveč tudi zaradi širjenja bolezni, ki se pojavijo po njih. Ena najpogostejših zdravstvenih groženj po poplavah je širjenje okužb.

Vodiči
Avg 12, 2023
Čiščenje po poplavah, sanacija po poplavah

Čiščenje po poplavah

V zadnjem tednu številne regije po Sloveniji pestijo huda neurja z obilnim deževjem, ki se odražajo tudi v obliki poplav. Stoječa voda in odvečna vlaga nudijo ugodne pogoje za razrast plesni, kar lahko predstavlja tveganje za zdravje ljudi, zato je pomembno čimprejšnjo ukrepanje. Pripravili smo kratek vodič čiščenja in razkuževanje prostorov po poplavah.

Aktualno
Avg 11, 2023
So papirnate brisače iz reciklaže okolju prijazne?

Je papir iz reciklaže res prijaznejši do okolja?

Že dolgo časa se na trgu papirja bije bitka med izdelki iz celuloze in reciklaže, še posebej z vidika prijaznosti do okolja. Čeprav nas večina meni, da so izdelki iz reciklaže prijaznejši do okolja, saj se pri njihovi proizvodnji ne poseka novih dreves, obstaja kar nekaj vidikov proizvodnje, na katere pogosto niti ne pomislimo.

Aktualno
Avg 10, 2023
Podajalnik papirnatih brisač Marplast Stone iz reciklirane plastike

Elegantno in okolju prijazno – Mar Plastova vizija trajnostnih sanitarij

V svetu, kjer je ozaveščenost o okolju vedno bolj v ospredju, se je italijanski proizvajalec Mar Plast z novimi linijami podajalnikov iz recikliranih materialov Stone in Skin – Carbon zavezal k zelenim praksam. Podjetje Mar Plast, ki je znano po svojih inovacijah na področju podajalnikov, v svojih novih linijah elegantnih in funkcionalnih podajalnikov uporablja reciklirano plastiko.

Aktualno
Avg 8, 2023
Čiščenje mize s krpo iz mikrovlaken v restavraciji

Katero krpo iz mikrofibre uporabiti za vašo površino?

Ste vedeli, da so mikrovlakna 100-krat tanjša od človeškega lasu? Še več: mikrovlakna so tudi bistveno bolj fina od vseh naravnih vlaken. Veliko pomembnejša pa je njihova učinkovitost čiščenja. Vsaka mikro krpa ni primerna za čiščenje vsake površine. Izbira neustrezne krpe hitro vodi do slabe učinkovitosti čiščenja ali celo nastanka poškodb na površini.

Vodiči
Jul 31, 2023
Premazovanje tal – 5 pogostih napak

Premazovanje tal – 5 pogostih napak

Vzdrževanje in nega talnih površin je zahtevna naloga, še posebej, ko gre za obnavljanje preko postopka premazovanja tal. Postopki odstranjevanja starih premazov in premazovanja se lahko zdijo preprosti, vendar pa v praksi pogosto nastanejo napake, ki lahko vplivajo na končni rezultat. V tem članku bomo pregledali nekaj najpogostejših napak pri postopku premazovanja tal.

Vodiči
Jul 24, 2023
Premazovanje tal - priporočila za vrhunski rezultat

Premazovanje tal – priporočila za vrhunski rezultat

Vzdrževanje tal je lahko zahtevno opravilo, zlasti pri postopku odstranjevanja in nanašanja zaščitnih premazov. Postopek premazovanja tal je sestavljen iz več korakov, v katerih so pogoste napake, ki lahko vplivajo na končni rezultat. Tokrat bomo pregledali nekaj strokovnih priporočil za uspešno premazovanje v prvem poskusu.

Vodiči
Jul 17, 2023
Osvežitev tal - koraki pravilnega premazovanja talnih površin

Osvežitev tal – koraki pravilnega premazovanja talnih površin

Od vzdrževanja za njihovo dolgo življenjsko dobo do ohranjanja prvotnega videz in funkcionalnosti – pravilno ravnanje z vašimi tlemi je bistvenega pomena. Vse talne površine ne glede na vrsto vpijajo umazanijo iz okolice. S premazovanjem tal ta postanejo bolj gladka; zmanjšujemo vpijanje umazanije in povečujemo njihovo drsnost.

Vodiči
Jul 10, 2023
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   cleanfixs10-3 Get 3% off 3% popust na seslanik za suho sesanje Cleanfix S10 SE
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   potiskac5 Get 5% off Popust za potiskač vode in aluminjasti ročaj 5%.