VODIČ: SPOZNAJTE RAZLIČNE VRSTE PAPIRNATIH BRISAČ

VRSTE PAPIRNATIH BRISAČ

Različnih tipov papirnatih brisač je kar nekaj, ločimo jih pa predvsem glede na različne podajalnike s katerimi se bodo uporabljale.

 • Papirnate brisače v roli  “Autocut” za podajalnike z avtomatskim odrezom. Te brisače nimajo perforacije, saj jih odreže sam podajalnik. Za nekatere podajalnike (npr. Tork) so potrebni primerni čepki.
 • Papirnate brisače v roli “Central” oz. “Centerfeed” za podajalnike s sredinskim izvlekom. Njihova glavna značilnost je sredinsko odvijanje brisače (tulec brisače izvlečemo iz sredice). Pri izbiri pravih brisač je potrebno paziti na dimenzije podajalnika.
 • Industrijske papirnate brisače so namenjeni uporabi s podajalnikom industrijskih brisač. So dimenzijsko večje papirnate role.
 • Zložene papirnate brisače “V” so 1x prepognjene in imajo tako obliko črke “V”. Namenjene uporabi s podajalniki zloženih brisač “V”. Pri nakupu je potrebno paziti na dimenzije podajalnika.
 • Zložene papirnate brisače “Z” so 2x prepognjene in imajo tako obliko črke “Z”. Zaradi dvojnega prepogiba so te brisače običajno ožje, kar pomeni, da je potrebno preveriti dimenzije podajalnika, saj bi preozke brisače lahko padale ven.
 • Kuhinjske papirnate brisače so običajne papirnate brisače v roli, primerne za uporabo v gospodinjstvu.

Oglejte si našo ponudbo podajalnikov papirnatih brisač.

MATERIAL BRISAČ

 • 100% celuloza – material pridobljen iz lesa. Brisače iz celuloze so bolj vpojne, imajo večjo “mokro” trdnost (bolj obstojne) in so pogosto bele barve.
 • 100% reciklaža – material iz recikliranega papirja (trajnostni vir). Papirnate brisače iz reciklaže so običajno sive, rjave ali roza barve. So cenovno bolj ekonomična izbira.
 • Mešanica celuloze in reciklaže  – material narejen iz kombinacije celuloze in reciklaže (v različnih razmerjih).

OSTALE LASTNOSTI

 • Število slojev – ločujemo med 1, 2 in 3 – slojnimi papirnatimi brisačami. Papirnate brisače z več sloji so mehkejše, so bolj vpojne in se težje strgajo.
 • Gramatura – vpliva predvsem na vpijanje tekočin. Papirnate brisače z večjo gramaturo bolje vpijajo tekočino, tako jih je potrebnih manj za osušitev rok.

CERTIFIKATI

 • Stik z živili – Certifikat označuje vse materiale in izdelke, ki so v stiku z živili, so namenjeni za stik z živili ali se lahko razumno pričakuje, da bodo prišli v stik z živili.
 • Ecolabel – Certifikat označuje, da se ob izdelavi izdelka sledi strogim načelom varovanja okolja.
 • FSC – Certifikat označuje odgovorno upravljanje z gozdovi na svetovnem nivoju. Presojani so vsi členi v dobavni verigi.
 • PEFC – Certifikat označuje, da les izvira iz gozda, kjer se trajnostno gospodari.
 • Nordic Swan Ecolabel – Certifikat je eden najstrožjih okoljskih certifikatov na svetu. Prispeva k trajnostni porabi in proizvodnji.

V našem podjetju nudimo pestro ponudbo kakovostnih papirnatih brisač za vse potrebe, priznanih domačih in tujih blagovnih znamk kot so ClassEurPalomaHarmonyTork.


POGOSTA VPRAŠANJA

Kaj so zložene papirnate brisače V-pregib?

Papirnate zložene brisače obliki črke “V” (tudi ZZ brisače ali cik-cak brisače) so ena najpogostejših zloženih brisač. Prepognjene so zgolj enkrat – na sredini, tako da imajo obliko črke V. V procesu izdelave brisač z V-pregibom brisače prepognejo eno v drugo, tako da je je pri izvleku iz podajalnka naslednja že pripravljena. Zaradi prepletanja lahko zlahka vzamete le eno brisačo hkrati tudi pri skoraj praznem podajalniku.

Kaj so zložene papirnate brisače Z-pregib?

Zložene brisače z Z-pregibom so prav tako zelo pogosta izbira. Te brisače so dvakrat prepognjene in so zato nekoliko ožje od zloženih brisač s pregibom “V” (približno 8 cm). Ta vrsta pregiba omogoča visoko higiensko raven, saj se med izvlekom izognemo stiku z naslednjo brisačo.

Kaj so zložene papirnate brisače C-pregib?

Zložene brisače s C pregibom so prepognjene na obeh koncih v obliki črke “C”. Te papirnate brisače pogosto ustrezajo le posebnim podajalnikom. Brisače s “C” pregibom so zgolj zložene “ena na drugo” in ne prepognjene “ena v drugo”. Zato se pri izvleku iz podajalnika pogosto vzame več brisač, kot je potrebno, kar pomeni več odpadkov in višji stroški.

Kaj so zložene papirnate brisače W-pregib?

Papirnate brisače z W-pregibom so kar trikrat prepognjene. Zato je te zložene brisače zelo enostavno in nadzorovano izvleči iz podajalnika. Nezložene brisače W so dimenzijsko večje od brisač s pregibom V ali Z in zato cenovno dražje.