VODIČ: IZBIRA USTREZNEGA PODAJALNIKA MILA!

MILNIKI IN PENILNIKI

Če smo se česa naučili v preteklem času, je to pomembnost higiene rok za naše zdravje. Naše roke so glavna pot za prenašanje nevarnih bakterij in virusov, zato je pravilna higiena rok najpomembnejša pri zmanjševanju prenosa nevarnih bakterij ter nastanku novih okužb.

Milnikov, penilnikov in podajalnikov dezinfekcije je na trgu kar nekaj. Za lažjo izbiro vam ustreznega milnika, smo pripravili kratek vodič.

VRSTE PODAJALNIKOV ZA HIGIENO ROK

 • Milniki – podajalniki tekočega mila za roke. 
 • Podajalniki penilnega mila oz. penilniki – podajalniki milne pene za higieno rok. Bolj ekonomična izbira saj v primerjavi s tekočim milom za roke, milna pena omogoča dvakrat več pranj na liter izdelka.
 • Podajalniki industrijskega mila – podajalniki industrijskega mila, ki vsebuje abrazive oz. mikrogranule za mehansko odstranjevanje nečistoč z rok. Uporaba predvsem v industriji: mehanični industriji, avtomehaničnih delavnicah, gradbeništvu.
 • Podajalniki dezinfekcije – namenjeni podajanju razkužil za roke v tekoči ali gelnati obliki. 

IZBIRA GLEDE NA NAČIN POLNJENJA

 • Dotakanje  enostavno dotakanje mila ali penila v zato namenjeno posodico v dozirniku. Prednost te vrste podajalnikov je predvsem v neomejenosti. V izbrane dozirnike lahko dotakamo najrazličnejše vrste tekočih mil in penil (različni vonji, učinki in blagovne znamke).  
 • Kartuše – enostavnejši način polnjenja milnikov, penilnikov in dozirnikov dezinfekcije s preprosto in hitro zamenjavo celotne kartuše. Slabost te oblike je predvsem v vezavi na proizvajalca dozirnika, kar pogosto pomeni višjo ceno, več odpadne embalaže in omejenost izbire.

Oglejte si našo ponudbo tekočih mil in past za umivanje rok.

IZBIRA GLEDE NA NAČIN DOZIRANJA

 • S pritiskom na tipko – najbolj razširjena oblika podajanja mila. S pritiskom na tipko milnika doziramo želeno količino mila.
 • Pritisk z uporabo podlahti ali komolca (komolčniki) – doziranje mila pri čemer se izognemo dotiku z dlanmi. Ta vrsta podajalnikov se večinoma pojavlja tam, kjer je higiena ključnega pomena: v zdravstvu, veterini itd.
 • Z uporabo senzorja – brezkontaktni način podajanja mila in penila. Najvišji nivo higiene. Primerni za uporabo v objektih z visoko frekvenco uporabnikov.

IZBIRA GLEDE NA MATERIAL

 • Podajalniki iz plastike – bolj ekonomična in najbolj razširjena izbira podajalnikov. Primerni za uporabo v večini objektov (šole, vrtci, restavracije, bari, poslovni prostori itd.).
 • Podajalniki iz nerjavečega jekla – so izredno robustni, se uvrščajo v višji cenovni razred, pogosto pa dajejo prostoru vtis visoke kakovosti. Visoko odporni proti vandalizmu.

KAKO PRAVILNO NAMESTITI MILNIK / PENILNIK?

 1. Podajalnik in vrečko z vijaki vzamite iz embalaže
 2. Izberite primerno mesto za namestitev podajalnika. Izbrana površina naj bo trdna.
 3. Preverite ali ima podajalnik dovolj prostora za odpiranje.
 4. Prepričajte se, da na izbranem mestu ni vgrajenih vodovnih cevi in ostalih inštalacij
 5. Na izbrani mesto prislonite odprt podajalnik in s pisalom označite mesta na katerih boste kasneje izvrtali luknje.
 6. Vzamite električni vrtalnik ter s primernim svedrom izvrtajte cca. 5 cm globoke luknje.
 7. V izvrtane luknje vstavite priložene vložke.
 8. Podajalnik prislonite na steno in ga s priloženimi vijaki privijačite. Vijaki morajo biti priviti do konca. Prepričajte se, da je podajalnik trdno nameščen.
 9. Vstavite polnila in ga zaprite ter zaklenite.

Pravnim osebam nudimo brezplačno namestitev podajalnikov. Kontaktirajte nas!

V našem podjetju nudimo pestro ponudbo kakovostnih milnikov priznanih blagovnih znamk: Mar PlastSCITork.

Ponudbo mil, penil in past za umivanje rok najdete tukaj!


POGOSTA VPRAŠANJA

Kako deluje podajalnik tekočega mila?

Podajalnik tekočega mila za umivanje rok običajno uporablja mehanizem črpalke za doziranje tekočega mila. Ko uporabnik pritisne na tipko, se odpre ventil in sprosti majhno količino tekočega mila.

Kako deluje podajalnik milne pene oz. penilnik?

Podajalnik milne pene uporablja posebno zasnovano črpalko, ki milo spremeni v peno. Pena nastane z mešanjem zraka v milo med doziranjem.

Kako deluje milnik komolčnik?

Komolčnik je vrsta podajalnika za milo ali razkužilo, ki ima ročico, ki jo uporabnik aktivira s komolcem in ne z rokami. To pomaga preprečiti širjenje mikrobov in spodbuja dobro higieno.

Kakšne so prednosti uporabe milnika?

Uporaba milnika lahko pomaga zmanjšati količino porabljenega mila in tako zmanjša skupne stroške. Prav tako olajšaja doziranje mila na čist in higieničen način.

Kakšne so prednosti uporabe penilnika?

Penilniki običajno porabijo manj penila na pranje rok v primerjavi s tradicionalnimi podajalniki tekočega mile, s čimer prispevajo k nižanju stroškov. Po nekaterih podajalnikih podajalniki milne pene omogočajo 2-krat več umitih rok od podajalnikov tekočega mila. 

Kakšne so prednosti uporabe komolčnika?

Komolčni podajaniki pomagajo zmanjšati širjenje mikrobov tako, da odpravijo potrebo po fizičnem stiku z rokami. Primerni za uporabo v panogah kjer je higiena ključnega pomena, na primer zdravstvo, veterinarstvo in gostinstvo.

Ali lahko uporabim običajno tekoče milo v milniku?

Da, večino milnikov je mogoče napolniti z običajnim tekočim milom. V primeru, da milnik za delovanje potrebuje kartuše, je možna uporaba samo z originalnimi kartušami proizvajalca podajalnika.

Ali lahko uporabim običajno tekoče milo v penilniku?

Ne, običajno tekoče milo je preveč gosto za uporabo v penilniku. V penilniku uporabite zgolj milo penilo, ki je namenjeno uporabi v podajalnikih milne pine.

Ali lahko uporabim razkužilo v penilniku?

Da, v kolikor je razkužilo za roke v tekoči in ne gelnati obliki je primerno tudi za uporabo v penilnikih. 

Ali lahko prilagodim količino doziranega mila?

Nekateri dozirniki imajo funkcijo nastavljive količine. Pomembno je, da preverite navodila proizvajalca, da vidite, ali ima vaš milnik to funkcijo.

Kakšne so prednosti uporabe senzorskega podajalnika mila?

Avtomatski senzorski milniki ne zahtevajo fizičnega stika, kar zmanjšuje možnost navzkrižne kontaminacije in spodbuja dobro higieno. Pogosto omogočajo nastavitev količine doziranega mila, kar znižuje porabo. Senzorski podajalniki mila so običajno narejeni iz trpežnih materialov, kar jim omogoča dolgo življenjsko dobo. Imajo tudi manj gibljivih delov kot ročni dozirniki, kar zmanjšuje možnost mehanskih okvar.

Kako lahko odpravim težave s penilnikom, ki ne deluje pravilno?

Če penilnik ne dozira pene, preverite, ali je dovolj milne pene in ali je morda penilnik zamašen. Če je penilnik zamašen ga očistite z etanolom. Če vaš penilnik pušča, preverite ali je pravilno sestavljen ter preglejte obrabljenost tesnil. 

Kako lahko odpravim težave z milnikom, ki ne deluje pravilno?

Če milnik ne dozira mila, preverite, ali je dovolj tekočega mila in ali je morda milnik zamašen. Če je zamašen ga očistite z etanolom. Če vaš milnik pušča, preverite ali je pravilno sestavljen ter preglejte obrabljenost tesnil. 

Kako lahko očistim podajalnik tekočega mila?

Zunanjost milnika enostavno očistite z uporabo univerzalnega čistila in mehke krpe iz mikrovlaken. Notranjost milnika lahko očistite tako, da v posodico za dotakanje mila nalijete etanol.

Kako lahko očistim podajalnik penilnega mila?

Zunanjost penilnika enostavno očistite z uporabo univerzalnega čistila in mehke krpe iz mikrovlaken. Notranjost penilnika lahko očistite tako, da v posodico za dotakanje penila nalijete etanol.

Ali so penilniki okolju prijaznejši od tradicionalnih podajalnikov tekočega mila?

Podajalniki milne pene porabijo manj mila za umivanje rok, kar lahko zmanjša količino plastičnih odpadkov in embalaže. Tako so običajno bolj prijazno do kolja v primerjavi s tradicionalnimi milniki.