VODIČ: IZBIRA PROFESIONALNEGA ČISTILA ZA KUHINJO

PROFESIONALNA ČISTILA ZA KUHINJO

Brezhibna čistoča v domači ali profesionalni kuhinji v restavraciji je ključnega pomena. Pri čiščenju so potrebni strogi režimi in ustrezno usposobljeno osebje, s čimer izničimo tveganje navzkrižne kontaminacije, razvoja bakterij in posledično zastrupitve s hrano. Z izborom kakovostnega profesionalnega čistila za kuhinjo in doslednim upoštevanjem določil HACCP dosežemo ustrezno varnost in raven čistoče. Profesionalna čistila za kuhinjo so namenjena predvsem čiščenju v profesionalnih kuhinjah restavracij, hotelov, menz, predelovalnih obratih v živilski industriji, mesarijah itd. 

Čistila za kuhinjo ločimo glede na površino, vrsto nečistočepakiranje in ne nazadnje po blagovni znamki.

IZBIRA ČISTILA GLEDE NA VRSTO UMAZANIJE

Pri izbiri profesionalnega sredstva za čiščenje v kuhinji se prvotno osredotočamo glede na vrsto umazanije oz. nečistoče.

  • Čiščenje maščob – glavni tip umazanije v profesionalnih ali domačih kuhinjah. Razlikujejo se predvsem po “trdovratnosti”. Pri zapečenih ostankih maščob, ki jih najdemo v pečicah, cvrtnikih, žarih, štedilnikih je potrebno čiščenje z močnejšimi, namenskimi razmaščevalci (npr. čistilo za pečico, tablete za cvrtnik, čistilo za žar, čistilo za kavomat itd.). Pri nezapečenih mastnih madežih v kuhinji lahko uporabimo manj koncentrirana oz. šibkejša sredstva za razmaščevanje. Profesionalna čistila za maščobe imajo praviloma bazično pH vrednost (8-14).
  • Čiščenje vodnega kamna – voda v Sloveniji je trda in tako ne preseneča, da se moramo z vodnim kamnom spopasti tudi med čiščenjem površin in kuhinjske opreme (kuhalniki,  parniki, kavomati itd.). Potrebna je izbira profesionalnega čistila za vodni kamen za namen čiščenja (čiščenje vodnega kamna z opreme ali površin) in pogostost (vzdrževalno ali generalno čiščenje). Profesionalna čistila za vodni kamen imajo praviloma kislo pH vrednost (0-6).

IZBIRA ČISTILA GLEDE NA VRSTO POVRŠINE

Večino kuhinjskih površin v profesionalni kuhinji (zgornje površine, vodovodne pipe in korita, talne površine itd.) lahko čistimo z osnovnimi čistili za maščobe, čistili za vodni kamen in čistili z dezinfekcijo. Pogosto pa so v profesionalnih kuhinjah prisotne površine, ki zahtevajo specialna (namenska) čistilna sredstva.

  • Čiščenje kuhinjske opreme – V kolikor bomo čistili vodni kamen iz kuhalnikov ali odstranjevali maščobo s kavomata, je ključno, da se za ta namen uporabi namensko čistilno sredstvo (posebna čistila). Uporaba napačnega sredstva lahko vodi v nastanek poškodb in okvaro kuhinjske opreme.
  • Nerjaveče jeklo – Pozornost je potrebno nameniti sijajočim površinam iz nerjavečega jekla, ki je najpogosteje prisoten material v profesionalni kuhinji. Le-ta je težaven za vzdrževanje in ga je potrebno čistiti s profesionalnimi sredstvi za jeklo ter ga zaščititi z negovalnim sredstvom. Vse potrebne izdelke najdete v naši ponudbi. 

IZBIRA ČISTILA GLEDE NA PAKIRANJE

  • Čistila pripravljena na uporabo – že pripravljena čistilna raztopina, navadno pakirana v primerni plastenki z razpršilko za nanos. Namenjena so hitri uporabi brez potrebnega predhodnega redčenja. Pogosto so v manjšem pakiranju 500 ml – 1L.
  • Visoko koncentrirana čistila – visoki koncentrati čistil, ki jih redčimo z vodo (v razmerju, navedenem na pakiranju). Visoko koncentrirana čistila so pogosto veliko bolj ekonomična (veliko nižji strošek pripravljene raztopine) od že pripravljenih, prav tako pa zaradi manjše količine plastične embalaže veliko manj obremenjujoča za okolje. Najdemo jih v večjih pakiranjih 1L – 10L.

V naši ponudbi najdete profesionalna čistila za kuhinjo priznanih in kakovostnih blagovnih znamk SanitecHolluSaponia


POGOSTA VPRAŠANJA

Kaj je razmaščevalec?

Razmaščevalec je vrsta čistilnega sredstva, ki je posebej zasnovano za odstranjevanje maščob in olj s površin. Uporabljajo se lahko na različnih površinah, vključno s kovinskimi, plastičnimi in barvanimi površinami.

Za katere vrste površin se lahko uporabljajo razmaščevalci?

Razmaščevalce lahko uporabljate na različnih površinah, vključno s kovino, plastiko, pobarvanimi površinami, kuhinjskimi napravami in površinami ter industrijsko opremo.

Ali obstajajo različne vrste razmaščevalcev?

Da, na voljo so različne vrste razmaščevalcev, kot so industrijski razmaščevalci in kuhinjski razmaščevalci. Vsaka vrsta je oblikovana za posebne vrste površin in naloge čiščenja.

Ali lahko razmaščevalce uporabljate na površinah za pripravo hrane?

Nekatera razmaščevalna sredstva so zasnovana za uporabo na površinah za pripravo hrane in so varna za uporabo v bližini živil. Ne pozabite prebrati etikete in upoštevati navodila za uporabo, da se prepričate, da je izdelek varen za uporabo v kuhinji. Prav tako je pomembno, da površino po čiščenju tudi razkužite, preden jo uporabite za pripravo hrane.

Kako pravilno uporabljati razmaščevalec?

Na splošno je treba razmaščevalce nanesti na površino, pustiti, da nekaj časa delujejo, nato pa površino sprati ali obrisati v vlažno krpo. Nekateri razmaščevalci lahko zahtevajo dodatne korake, na primer drgnjenje s krtačo. Pomembno je tudi, da pri uporabi razmaščevalcev uporabljate ustrezno osebno varovalno opremo, kot so rokavice in očala.

Ali obstajajo okolju prijazna razmaščevalna sredstva?

Da, v naši ponudbo najdete okolju prijazna čistila za maščobe, označena z znakom “Ecolabel”. Ta čistila so običajno izdelana iz naravnih sestavin in ne vsebujejo močnih kemikalij. So tudi biološko razgradljiva in varna za okolje.

Ali obstajajo posebna razmaščevalna sredstva za industrijsko uporabo?

Da, obstajajo posebna razmaščevalna sredstva, ki so zasnovana za uporabo v industrijskih okoljih. Ti izdelki so pogosto bolj koncentrirani in namenjeni uporabi na velikih strojih, opremi in drugih industrijskih površinah.

Ali lahko za čiščenje kuhinjskih pultov uporabljam detergent za posodo?

Detergenta za ročno pomivanje posode ni priporočljivo uporabljati za čiščenje kuhinjskih pultov, saj lahko pusti film in je za nekatere površine preveč grob. Namesto tega uporabite univerzalno čistilo ali čistilo, ki je namenjeno za čiščenje pultov.

Ali lahko razkužila za površine uporabljam v kuhinji?

Da, razkužila za površine lahko uporabljate v kuhinji za uničevanje mikrobov in bakterij na površinah. Pomembno je, da izberete razkužilo, ki je varno za uporabo na površinah za pripravo hrane in da upoštevate navodila proizvajalca na etiketi. Površine, ki prihajajo v stik s surovim mesom, kot so deske za rezanje in pulti, je treba redno razkuževati.