MEHČALCI ZA PERILO

MEHČALCI ZA PERILO

Mehčalci so dodatek za pranje perila, ki se uporablja za mehkobo, svež vonj in zmanjševanje statike oblačil. Najpogosteje v tekoči obliki, na voljo v različnih pakiranjih in vonjih. Dodajamo jih k perilu med ciklom izpiranja, lahko pa jih dodamo tudi ciklu pranja. Mehčalci delujejo tako, da vlakna tkanine prekrijejo s tanko plastjo mazalnih kemikalij, ki zmanjšajo trenje in naredijo oblačila mehkejša na dotik. Običajno vsebujejo tudi dišave, ki dodajo oblačilom svež vonj.

Pomembno je tudi vedeti, da mehčalci niso primerni za uporabo z določenimi vrstami oblačil in tkanin, kot so, kot so športna oblačila ali tehnične tkanine. Prav tako niso primerni za uporabo z mikrovlakni (mikrofibra), oblačili ki so odporna proti ognju in oblačili, ki so obdelani z vodoodbojnim premazom.


POGOSTA VPRAŠANJA

Kaj so mehčalci in kako delujejo?

Mehčalci so vrsta dodatka za pranje perila, ki se uporablja za mehkobo in svež videz oblačil ter za zmanjšanje statike. Delujejo tako, da vlakna prekrijejo s tanko plastjo mazalnih kemikalij, ki zmanjšajo trenje in naredijo oblačila mehkejša na dotik. Običajno vsebujejo tudi dišave, ki poskrbijo za svež vonj.

Kako se uporabljajo mehčalci?

Tekoči mehčalci se v pralni stroj dodajo med ciklom izpiranja.

Ali lahko mehčalci povzročijo draženje kože?

Da, kemikalije prisotne v mehčalcih za perilo lahko dražijo ljudi z občutljivo kožo ali alergijami.

Na katerih vrstah tkanin ne smemo uporabiti mehčalcev?

Mehčalcev ne smete uporabljati na določenih vrstah tkanin, kot so mikrovlakna, ali na oblačilih, ki so odporna proti ognju ali pa so bila obdelana z vodoodbojnim premazom.

Ali lahko mehčalci vplivajo na učinkovitost nekaterih vrst oblačil?

Da, mehčalci lahko vplivajo na učinkovitost nekaterih vrst oblačil, kot so športna oblačila ali tehnične tkanine. Te vrste tkanin so pogosto obdelane s posebnimi premazi za odvajanje vlage, mehčalci pa lahko motijo ta proces, zaradi česar so oblačila manj učinkovita. Vedno preverite na etiketi ali je mehčalec združljiv z vašimi oblačili.

Ali se mehčalci lahko uporabljajo pri plenicah iz blaga?

Ne, mehčalcev ne smete uporabljati pri plenicah iz blaga, saj lahko povzročijo nabiranje ostankov na plenicah in zmanjšajo njihovo vpojnost.