VODIČ: SPOZNAJTE RAZLIČNE VRSTE PAPIRNATIH BRISAČ

VRSTE PAPIRNATIH BRISAČ

Različnih tipov papirnatih brisač je kar nekaj, ločimo jih pa predvsem glede na različne podajalnike s katerimi se bodo uporabljale.

 • Papirnate brisače v roli  “Autocut” za podajalnike z avtomatskim odrezom. Te brisače nimajo perforacije, saj jih odreže sam podajalnik. Za nekatere podajalnike (npr. Tork) so potrebni primerni čepki.
 • Papirnate brisače v roli “Central” oz. “Centerfeed” za podajalnike s sredinskim izvlekom. Njihova glavna značilnost je sredinsko odvijanje brisače (tulec brisače izvlečemo iz sredice). Pri izbiri pravih brisač je potrebno paziti na dimenzije podajalnika.
 • Industrijske papirnate brisače so namenjeni uporabi s podajalnikom industrijskih brisač. So dimenzijsko večje papirnate role.
 • Zložene papirnate brisače “V” so 1x prepognjene in imajo tako obliko črke “V”. Namenjene uporabi s podajalniki zloženih brisač “V”. Pri nakupu je potrebno paziti na dimenzije podajalnika.
 • Zložene papirnate brisače “Z” so 2x prepognjene in imajo tako obliko črke “Z”. Zaradi dvojnega prepogiba so te brisače običajno ožje, kar pomeni, da je potrebno preveriti dimenzije podajalnika, saj bi preozke brisače lahko padale ven.
 • Kuhinjske papirnate brisače so običajne papirnate brisače v roli, primerne za uporabo v gospodinjstvu.

Oglejte si našo ponudbo podajalnikov papirnatih brisač.

MATERIAL BRISAČ

 • 100% celuloza – material pridobljen iz lesa. Brisače iz celuloze so bolj vpojne, imajo večjo “mokro” trdnost (bolj obstojne) in so pogosto bele barve.
 • 100% reciklaža – material iz recikliranega papirja (trajnostni vir). Papirnate brisače iz reciklaže so običajno sive, rjave ali roza barve. So cenovno bolj ekonomična izbira.
 • Mešanica celuloze in reciklaže  – material narejen iz kombinacije celuloze in reciklaže (v različnih razmerjih).

OSTALE LASTNOSTI

 • Število slojev – ločujemo med 1, 2 in 3 – slojnimi papirnatimi brisačami. Papirnate brisače z več sloji so mehkejše, so bolj vpojne in se težje strgajo.
 • Gramatura – vpliva predvsem na vpijanje tekočin. Papirnate brisače z večjo gramaturo bolje vpijajo tekočino, tako jih je potrebnih manj za osušitev rok.

CERTIFIKATI

 • Stik z živili – Certifikat označuje vse materiale in izdelke, ki so v stiku z živili, so namenjeni za stik z živili ali se lahko razumno pričakuje, da bodo prišli v stik z živili.
 • Ecolabel – Certifikat označuje, da se ob izdelavi izdelka sledi strogim načelom varovanja okolja.
 • FSC – Certifikat označuje odgovorno upravljanje z gozdovi na svetovnem nivoju. Presojani so vsi členi v dobavni verigi.
 • PEFC – Certifikat označuje, da les izvira iz gozda, kjer se trajnostno gospodari.
 • Nordic Swan Ecolabel – Certifikat je eden najstrožjih okoljskih certifikatov na svetu. Prispeva k trajnostni porabi in proizvodnji.

V našem podjetju nudimo pestro ponudbo kakovostnih papirnatih brisač za vse potrebe, priznanih domačih in tujih blagovnih znamk kot so ClassEurPalomaHarmonyTork.


POGOSTA VPRAŠANJA

So papirnate brisače varne za stik s hrano?

Papirnate brisače, ki so posebej označene kot primerne za stik s hrano, so izdelane v skladu s strogimi standardi in smernicami, ki zagotavljajo njihovo varnost ob stiku z živili. Znak za stik s hrano na etiketi izdelka je vaše zagotovilo, da lahko brisačo varno uporabljate pri pripravi in serviranju hrane.

Kakšne so prednosti uporabe papirnatih brisač v primerjavi s sušilniki za roke?

Papirnate brisače ponujajo takojšnje sušenje rok, kar preprečuje širjenje mikrobov. Zaradi svoje sposobnosti fizičnega odstranjevanja bakterij in virusov z rok omogočajo višjo stopnjo higiene. Sušilniki za roke pa lahko v nekaterih primerih razpršijo bakterije po prostoru. Poleg tega papirnate brisače ne potrebujejo električne energije, kar je lahko prijazneje do okolja in zmanjšuje stroške obratovanja. Več o primerjavi papirnatih brisač in sušilnikov najdete tukaj.

Kateri materiali se uporabljajo za izdelavo papirnatih brisač?

Papirnate brisače se običajno izdelujejo iz naravnih vlaken, kot so celuloza iz lesa, reciklirani materiali in kombinacije teh vlaken. Sodobne tehnologije omogočajo, da so tudi reciklirane brisače enako učinkovite kot tiste iz čiste celuloze.

Iz česa se pridobiva celuloza?

Celuloza je naravna organska spojina, ki se pridobiva predvsem iz lesa dreves, vendar ni edini vir. Druge rastline, kot so bombaž, trava, koruza in žita, prav tako vsebujejo celulozo. Metode pridobivanja celuloze se razlikujejo glede na izvor surovine, vendar je osnovni postopek ločevanja vlaken od drugih sestavin rastline precej podoben.

Kakšna je razlika med primarnimi in predelanimi celuloznimi vlakni?

Primarna celulozna vlakna izvirajo neposredno iz naravnih virov, kot je les, in običajno imajo višjo kakovost in čistost. Sekundarna ali predelana vlakna so pridobljena iz že uporabljenih izdelkov iz celuloze, kot so reciklirani časopis, karton ali drug papir. Zaradi predhodne uporabe so ta vlakna lahko nekoliko krajša in manj trpežna, vendar so še vedno zelo učinkovita za mnoge uporabe, zlasti če se mešajo s primarnimi vlakni.