VODIČ: IZBIRA USTREZNE KRPE ZA ČIŠČENJE TAL

IZBIRA KRPE ZA ČIŠČENJE TAL

Krp za čiščenje tal oz. “mop krp” je na trgu kar nekaj. Tako je pogosto težavno izbrati pravo za vaš namen in površino. V nadaljevanju predstavljamo vodič za pravilno izbiro mop krp.

Mop krpe za čiščenje tal v najširšem pomenu ločimo glede na:

  1. Sestavo oz. material
  2. Dimenzije
  3. Način pripenjanja
  4. Uporabo

SESTAVA

Mop krpe so lahko sestavljene z najrazličnejših materialov. Najpogostejše na trgu so krpe iz bombaža in poliestra oz. kombinacij različnih materialov npr. poliestra in poliamida (mikrofibra). V grobem bombažne oz. resaste krpe uporabljamo za vlažno in suho brisanje površin, medtem ko so krpe iz mikrovlaken primerne za vlažna in mokra čiščenja talnih površin.

DIMENZIJE

Mop krpe najdemo v najrazličnejših dimenzijah. V našem spektru izdelkov nudimo krpe za čiščenje tal dimenzij od 40 cm pa vse do 160 cm. Pri mokrem čiščenju oz. brisanju se predvsem zaradi teže mokrih krp uporabljata v veliki meri krpi dimenzij 40 in 50 cm v povezavi s klap držali. Daljše krpe so namenjene predvsem vlažnemu ter suhemu brisanju talnih površin.

NAČINI PRIPENJANJA

  • Žepi – verjetno najbolj klasičen način pripenjanja mopov. Klap držalo oz. ostale nosilce mop krp preprosto razpremo v žepe. Slabost tega načina pripenjanja je predvsem potrebni stik z rokami pri namestitvi oz. odstranjevanju krpe. Nekatere izvedbe krp z žepi imajo dodatne luknjice za boljše odtekanje tekočine.
  • Ušesa oz. zavihki – je drugi najbolj pogosti način pripenjanja krp. Nastal je predvsem zaradi potrebe po brezkontaktnem močenju in ožemanju krp v vedru/ožemalniku. Pri zapiranju klap držala krpa preprosto visi z držala. Na ta način preprečimo kontaminacijo, ki bi nastala ob dotiku s krpo. Na trgu obstajajo tudi krpe s kombinacijo ušes in žepov.
  • Neti – podoben sistem pripenjanja kot pri krpah z zavihki z razliko netov – za boljše pritrjevanje. Omogoča brezkontaktno čiščenje. Te krpe pogosto najdemo v izvedbi z dvemi ali tremi neti.
  • Vezalke  – ta način pripenjanja imajo večinoma zelo velike bombažne mop krpe. Pogosta je tudi kombinacija vezalke – žep.
  • Brez pripenjanja – tukaj predvsem mislimo na klasične bombažne ali mikro krpe, ki niso primerne za pritrjevanje na klap držala ali nosilce krp. Krpe se ne uvrščajo pod naziv “mop”.

UPORABA

Uporaba krp se v prvi meri razlikuje glede na namen – suho, vlažno ali mokro brisanje kot že omenjeno zgoraj. V drugem koraku pa jih razlikujemo tudi glede na vrsto talne površine. Nekatere izmed krp so primerne za čiščenje bolj grobih talnih površin, kot so keramične ploščice in kamnite površine, medtem ko so nekatere primerne za čiščenje parketnih talnih površin. Omeniti velja tudi specifičnost posameznih krp – npr. statičnost za boljši oprijem prahu in dodatkov npr. barvne lestvice.

Več o izbiri ustrezne krpe za čiščenje tal najdete tukaj.


POGOSTA VPRAŠANJA

Kakšne vrste krp so najboljše za čiščenje trdih talnih oblog?

Za suho čiščenje trdih tal so najbolj primerne krpe iz bombaža ali akrila. Za mokro čiščenje trdih tal so najprimernejše krpe iz mikrovlaken, saj učinkovito ujamejo umazanijo ter očistijo površino že samo v enem prehodu. Za izbor ustrezne krpe za vašo vrsto tal, priporočamo ogled članka - Ultimativni vodič krp za čiščenje tal.

Kako pogosto je treba krpo za čiščenje tal zamenjati ali oprati?

Priporočljivo je krpo zamenjati po brisanju 40-60 kvadratnih metrov talne površine. Če krpo uporabljate redno, jo je smiselno zamenjati vsakih nekaj mesecev ali ko opazite, da ni več učinkovita.

Ali lahko krpo za čiščenje tal uporabljam z različnimi čistilnimi sredstvi?

Da, večino krp lahko uporabljate z različnimi čistilnimi sredstvi. Vendar je vedno dobro prebrati navodila proizvajalca krpe in čistila, da zagotovite najboljšo kombinacijo.

Kako prati krpe za tla iz mikrovlaken?

Pred pranjem je priporočljivo ločiti krpe iz mikrovlaken od drugih tkanin, saj lahko bombaž in druge vlaknine puščajo ostanke na mikrovlaknih, kar zmanjšuje njihovo učinkovitost. Krpe je najbolje prati v topli vodi s pomočjo blagega detergenta, izogibajte se uporabi mehčalcev, saj ti zamašijo pore mikrovlaken in zmanjšajo njihovo absorpcijsko sposobnost. Prav tako je pomembno, da jih ne sušite na visoki temperaturi; zračno sušenje je idealno ali pa uporabite nizko temperaturo v sušilnem stroju. Več o vzdrževanju krp iz mikrovlaken najdete v našem članku - Kako prati krpe iz mikrovlaken?

Ali je bolje uporabiti suho ali vlažno krpo za čiščenje parketa?

Za redno suho čiščenje parketa je najbolje uporabiti impregnirane krpe “maslin”, ki s parketa učinkovito poberejo prah in delce umazanije. Za občasno vlažno čiščenje parketa priporočamo uporabo krpe za tla iz mikrovlaken. Krpa nikakor ne sme biti mokra, da se prepreči poškodovanje lesa. Preveč vlage lahko povzroči napihovanje ali poškodovanje lesa.

Kako se krpe iz mikrovlaken razlikujejo od tradicionalnih bombažnih krp?

Krpe iz mikrovlaken so znane po svoji sposobnosti učinkovitejšega čiščenja in odstranjevanja umazanije brez uporabe kemikalij. Bombažne krpe imajo boljšo absorpcijo tekočin, vendar ne odstranijo toliko umazanije in bakterij kot mikrovlakna. Za več informacij si poglejte naš članek - Mikrofibra - Kaj je in kako jo vzdržujemo?

Ali lahko krpe za čiščenje tal uporabljam na vseh vrstah talnih oblog?

Večina krp za čiščenje tal je univerzalna in primerna za različne talne obloge. Vendar je vedno dobro upoštevati priporočila proizvajalcev, saj lahko grobe krpe poškodujejo nekatere talne površine. Za izbiro ustrezne krpe priporočamo ogled članka - Ultimativni vodič krp za čiščenje tal.