VODIČ: IZBIRA MILA ZA UMIVANJE ROK

Če smo se česa naučili v preteklem času, je to pomembnost higiene rok za naše zdravje. Naše roke so glavna pot za prenašanje nevarnih bakterij in virusov, zato je pravilna higiena rok najpomembnejša pri zmanjševanju prenosa nevarnih bakterij ter nastanku novih okužb.

Naše roke lahko očistimo na dva načina – z umivanjem ali z razkuževanjem. V ta namen se lahko poslužujemo sredstev na osnovi alkohola (z vsaj 60 % alkohola), in to v primeru, da naše roke niso vidno umazane ali če nimamo takojšnjega dostopa do tekočega mila ali milne pene in vode.

Sredstva za razkuževanje rok lahko v mnogih situacijah hitro zmanjšajo število mikrobov na rokah. Vendar pa se ne znebijo vseh vrst mikrobov. Prav tako pa ne bodo odstranila škodljivih kemikalij iz rok, kot so pesticidi in težke kovine. Tako vedno priporočamo uporabo kombinacije mila oz. milne pene in vode.

VRSTE IZDELKOV ZA UMIVANJE ROK

  • Tekoče milo – milo za roke v tekoči obliki različne viskoznosti, barve in vonja. Primerno za dotakanje v širok spekter milnikov. 
  • Penilno milo oz. “milo penilo” – sredstvo za umivanje rok v penasti obliki. Cenovno bolj ekonomična izbira saj v primerjavi s tekočim milom za roke, milna pena omogoča dvakrat več pranj na liter izdelka. 
  • Pasta oz. industrijsko milo – vsebuje abrazive oz. mikrogranule, ki pripomorejo k mehanskemu odstranjevanju nečistoč z rok (olja, lepila, katran, rja, črnilo itd.). Primeren je predvsem za uporabo v mehanični industriji, avtomehaničnih delavnicah, gradbeništvu itd.
  • Trdo milo – v profesionalni higieni se ta oblika mila za roke ne uporablja.

OBLIKA DOZIRANJA

  • Dotakanje v milnike ali penilnike –  enostavno dotakanje mila v zato namenjeno posodico v dozirniku. Možnost izbire med različnimi vonji, učinki in proizvajalci.
  • Uporaba v kartušah z milniki in penilniki – enostavnejši način polnjenja milnika s preprosto zamenjavo celotne kartuše. Slabost te oblike je predvsem v vezavi na proizvajalca dozirnika, kar pogosto pomeni višjo ceno in omejenost pri izbiri.
  • S pumpico – milo pakirano v plastenki s pumpico. Primerno predvsem za gospodinjsko rabo.

Oglejte si našo ponudbo milnikov in penilnikov.

POSEBNE LASTNOSTI

  • Antibakterijski učinek – mila za roke z antibakterijskim učinkom so primerna za uporabo v okoljih kjer je čistoča ključnega pomena npr. kuhinjah, zdravstvu, živilski industriji itd.
  • Zaščita in vlaženje kože – vsebuje glicerin ali druge učinkovine za zaščito in vlaženje kože pri pogostem umivanju.

V našem podjetju nudimo pestro ponudbo kakovostnih mil priznanih domačih in tujih blagovnih znamk kot so SanitecTork in številne druge.

Priporočamo Vam ogled članka o pravilnem umivanju rok!


POGOSTA VPRAŠANJA

Kaj je milo za roke?

Milo za roke je vrsta čistilnega sredstva, ki je posebej zasnovano za uporabo na rokah. Uporablja se za čiščenje in odstranjevanje umazanije, bakterij in drugih mikrobov z rok.

Ali obstajajo različne vrste mila za roke?

Da, na voljo so različne vrste mila za roke, kot so tekoče, penasto milo (penilo) in pasta za roke. Vsaka vrsta ima svoje edinstvene prednosti in je lahko primernejša za različne situacije.

Kakšna je razlika med milom za roke in detergentom za posodo?

Milo za roke je namenjeno za uporabo na rokah, medtem ko je milo za posodo namenjeno za čiščenje posode. Milo za roke je običajno bolj blago in bolj vlažilno kot detergent za posodo.

Kakšne so prednosti uporabe mila za roke?

Milo za roke pomaga odstraniti umazanijo, bakterije in druge mikrobe z rok, kar lahko pomaga preprečiti širjenje bolezni. Nekatera mila za roke vsebujejo tudi vlažilne snovi, ki pomagajo ohranjati roke mehke in gladke.

Kako pogosto si moramo umivati roke z milom?

Pomembno je, da si čez dan pogosto umivate roke, zlasti pred in po določenih dejavnostih, kot so priprava hrane, uporaba kopalnice in po stiku z bolno osebo. Priporočamo vsaj 20 sekundno miljenje rok z milom in vodo. V kolikor milo ni na voljo, uporabite razkužilo za roke na alkoholni osnovi.

Kaj je milo penilo?

Milo penilo ali milna pena je vrsta mila za roke v obliki pene. Zasnovana je tako, da je enostavna za uporabo ter zagotavlja razkošno in higienično izkušnjo umivanja rok.

Kako se milna pena za roke razlikuje od tekočega mila?

Milo penilo se dozira v obliki pene, ki se razlikuje od tekočega mila za roke. Uporaba milne pene za roke je pogosto bolj priročna in higienična izbira, saj zmanjšuje možnost navzkrižne kontaminacije. Poleg tega zagotavlja bolj razkošno izkušnjo umivanja rok in manjšo porabo v primerjavi s tradicionalnim tekočim milom.

Kako deluje milna pena za umivanje rok?

Milna pena deluje enako kot tekoče milo za roke. Namenjena je odstranjevanju umazanije, bakterij in drugih mikrobov z rok. Ko penilo nanesete na roke, se speni in zlahka razporedi po koži, kar olajša umivanje vseh delov rok.

Ali je milna pena za roke učinkovitejša od tekočega mila za roke?

Penilo je pri odstranjevanju umazanije, bakterij in drugih mikrobov z rok enako učinkovito kot tekoče milo za roke.

Ali lahko milno peno za roke uporabljate v javnih objektih?

Da, milno peno za roke lahko uporabljate v javnih objektih, kot so pisarne, šole, bolnišnice in drugi objekti. To je priročen in higieničen način zagotavljanja mila za roke za veliko število ljudi.

Katere sestavine vsebujejo paste za čiščenje rok?

Pasta za čiščenje rok običajno vsebuje kombinacijo površinsko aktivnih snovi, topil in abrazivov, ki pomagajo odstraniti umazanijo z rok.

Kako se uporablja pasta za čiščenje rok?

Pasta za čiščenje rok se običajno uporablja tako, da majhno količino nanesete na roke, nato pa z drgnjenjem rok ustvarite peno. Roke nato speremo z vodo.

Kako učinkovita je pasta za čiščenje rok pri odstranjevanju nečistoč?

Pasta za čiščenje rok je običajno zelo učinkovita pri odstranjevanju različnih onesnaževalcev, vključno z maščobami, oljem, umazanijo in barvo.