BELILA

BELILA

Belilo je kemična raztopina, običajno narejena iz mešanice vode in natrijevega hipoklorita. Uporablja se kot razkužilo za dezinfekcijo različnih površin, belilo in odstranjevalec madežev za perilo in tkanine ter kot čistilo za čiščenje sanitarij in bazenov. V pravi koncentraciji je lahko belilo učinkovito pri uničevanje bakterij, virusov in ostalih mikroorganizmov. Pri uporabi belila je pomembno upoštevati navodila proizvajalca in belilo razredčiti v skladu s priporočeno koncentracijo. Če se uporablja v previsoki koncentraciji, lahko belilo povzroči draženje kože in oči ter pusti poškodbe na tkaninah ali površinah.Belila ne smete mešati z nekaterimi drugimi čistilnimi sredstvi, kot sta amoniak ali kis, saj lahko to povzroči nevarne kemične reakcije in sprošča strupene hlape.

POGOSTA VPRAŠANJA

Za kaj se uporablja belilo?

Belilo je mešanice vode in natrijevega hipoklorita. Običajno se uporablja za čiščenje, dezinfekcijo površin in odstranjevanje madežev na perilu in tkaninah.

Katere različne oblike belila so na voljo?

Belila so na voljo v različnih oblikah - prah, kristali, napogosteje pa jih najdemo v tekoči obliki, ki se uporablja predvsem za pranje perila in čiščenje v gospodinjstvih.

Kako je treba belilo razredčiti?

Belilo je treba redčiti v skladu z navodili proizvajalca. Če se uporablja v previsoki koncentraciji, lahko belilo povzroči draženje kože in oči ter poškoduje površine ali tkanine.

Ali je mogoče belilo mešati z drugimi čistili?

Ne, belila ne smete mešati z nekaterimi drugimi čistilnimi sredstvi, kot sta amoniak ali kis, saj lahko to povzroči nevarne kemične reakcije in sprošča strupene hlape.

Kako je treba hraniti belilo?

Belilo hranite izven dosega otrok in hišnih ljubljenčkov ter ga hranite na hladnem in suhem mestu, stran od virov toplote ali neposredne sončne svetlobe.

Ali je belilo škodljivo za okolje?

Belilo je škodljivo za okolje, zato ga je treba uporabljati previdno in odlagati v skladu s predpisi.

Ali se belilo lahko uporablja na barvnih tkaninah?

Belila ne smete uporabljati na barvnih tkaninah, saj lahko povzroči razbarvanje. Na barvnih tkaninah uporabljajte katerega od namenskih odstranjevalcev madežev.

Ali se lahko belilo uporablja na vseh površinah?

Ne, belilo se ne sme uporabljati na vseh površinah. Poškoduje lahko nekatere površine, kot so les, fugirna masa in nekatere kovine. 

Ali se lahko belilo uporablja za čiščenje in razkuževanje površin med pandemijo?

Za čiščenje in razkuževanje površin lahko uporabite belilo, vendar je pomembno, da upoštevate navodila proizvajalca in priporočeno koncentracijo.

Kako dolgo je treba raztopino belila pustiti na površinah za deinfekcijski učinek?

Priporočeni kontaktni čas za raztopino belila za učinkovito razkuževanje površin je vsaj 1 minuta.