VODIČ: IZBIRA DEZINFEKCIJE ZA POVRŠINE

Zgolj čiščenje pogosto ni dovolj. Za odstranjevanje mikroorganizmov s površin moramo poseči po različnih vrstah razkužil namenjenim dezinfekciji površin. Na trgu je na voljo veliko različnih vrst, oblik in pakiranj dezinfekcije za površine in opremo, toda katera je najustreznejša za nas? Spodaj smo vam pripravili kratek vodič za lažjo izbiro.

DELOVANJE DEZINFEKCIJE

 • Baktericidno – uniči bakterije (npr. Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Enterococcus hirae, Escherichia coli)
 • Fungicidno – uniči glive (npr. Candida albicans, Penicillium verrucosum)
 • Virucidno – uniči viruse z ovojnico ali brez ovojnice (npr. Koronavirus, SARS, HIV, gripa, adenovirus, ebola, norovirus, poliovirus) 
 • Sporocidno – uniči spore

Delovanje dezinfekcije lahko prepoznamo tudi po mednarodnih standardih npr. EN 14476, EN 13697, EN 1276 , ki govorijo o tem katero vrsto mikroorganizmov dezinfekcijsko sredstvo uniči in v kolikšnem času.

SESTAVA DEZINFEKCIJE

Dezinfekcijo za površine in opremo ločimo tudi glede na aktivno snov:

 • Alkohol
 • Kvarterne amonijeve spojine
 • Fenoli
 • Jod
 • Aktivni klor
 • Aldehid

VRSTA DEZINFEKCIJE

 • Dezinfekcijsko sredstvo – namensko sredstvo za razkuževanje. Pred nanosom razkužila morajo biti površine očiščene.
 • Čistilo z dezinfekcijskim učinkom – očisti in razkuži površino v enem koraku. Pogosto manj efektivna pri razkuževanju, saj potrebujejo daljši čas delovanja na površini. 

DOZIRANJE

 • Pripravljeno za uporabo – dezinfekcijska sredstva, ki jih ni potrebno redčiti pogosto imenujemo “hitra dezinfekcija” in jih uporabljamo za hitro razkuževanje manjših površin npr. kljuke, mize, salamoreznice itd.
 • Redčenje z vodo – dezinfekcijo, ki jo je potrebno redčiti z vodo pogosto uporabljamo za razkuževanje večjih površin npr. talne površine.

PROSTOR 

 • Kuhinja – v kuhinji je pogosto prisotnih največ bakterij, spor in gliv ter manjši del virusov.
 • Objekt in Sanitarije – najdemo največ virusov in ostalih mikrobov, ki se prenešajo preko rok ali površin.

OBLIKA DEZINFEKCIJE

 • Tekoča dezinfekcija – Najpogostejša vrsta razkužil. Na površine jo lahko nanašamo na več načinov – z uporabo razpršilke, talnih brisal, krp itd. Primerna za razkuževanje površin, opreme in pripomočkov.
 • Dezinfekcijski robčki – Enostavnejša oz. priročnejša oblika dezinfekcije z vnaprej impregniranimi robčki za enkratno uporabo. Primerni za čiščenje manjših površin (telefoni, kljuke, tipkovnice, stikala itd.). Cenovno manj ugodna rešitev.

V naši ponuddbi najdete izdelke za dezinfekcijo priznanih blagovnih znamk Sanitec in Saponia.


POGOSTA VPRAŠANJA

Kaj je dezinfekcija površin?

Dezinfekcija površin se nanaša na postopek čiščenja in razkuževanja površin za odstranitev ali ubijanje škodljivih patogenov, kot so bakterije in virusi. To se običajno naredi z uporabo razkužil oz. dezinfekcijskih sredstev.

Katere pogoste vrste razkužil se uporabljajo za razkuževanje površin?

Vrste razkužil, ki se uporabljajo za razkuževanje površin, vključujejo izdelke na osnovi klora, vodikov peroksid, kvarterne amonijeve spojine in alkoholne raztopine.

Kako pogosto je potrebno dezinficirati površine?

Pogostost dezinfekcije površin bo odvisna od specifičnega okolja in stopnje tveganja za prenos patogenov. Na splošno je treba površine, ki se jih ljudje redno dotikajo, kot so kljuke na vratih, stikala za luči in stranišča, razkužiti večkrat na dan, medtem ko je ostale površine mogoče razkužiti manj pogosto.

Kako pravilno razkužim površino?

Očistite površino s čistilom, da odstranite umazanijo in ostanke. Razkužilo nanesite v skladu z navodili proizvajalca, vključno s priporočenim kontaktnim časom. Pustite, da se razkužilo posuši na površini.

Kako dolgo mora razkužilo ostati na površini, preden se obriše?

Kontaktni čas se razlikuje glede na izdelek in vrsto mikroorganizmov. Pomembno je, da se ravnate po navodilih proizvajalca. Na splošno je treba razkužilo pustiti na površini vsaj toliko časa, kot je navedeno v navodilih.

Ali obstajajo površine, ki jih ne bi smeli razkuževati z določenimi metodami ali izdelki?

Površine, kot so nekatere vrste lesa ali naravni kamen, lahko poškodujejo določena razkužila ali metode čiščenja. Pomembno je, da preberete navodila proizvajalca.

Ali naj med razkuževanjem površin nosim osebno varovalno opremo (OVO)?

Odvisno od razkužila in površine, na splošno pa je pri uporabi kemičnih razkužil priporočljivo nositi rokavice in masko. Poleg tega je pomembno zagotoviti ustrezno prezračevanje in upoštevati navodila proizvajalca.

Ali je za dezinfekcijo površin bolje uporabiti pršilo ali robček?

Tako pršila kot robčki so lahko učinkoviti za razkuževanje površin, vendar je odvisno od površine in razkužila. Razpršilke so na splošno primernejše za večje površine, robčki pa so lahko učinkovitejši za manjše površine. Pomembno je, da preberete navodila proizvajalca in upoštevate priporočene smernice za uporabo.

Ali lahko uporabim razkužila za razkuževanje elektronike ali druge občutljive opreme?

Pri razkuževanju elektronike ali druge občutljive opreme je pomembno, da ste previdni. Nekatera razkužila lahko poškodujejo ali razjedajo določene materiale ali premaze. Pomembno je, da preberete navodila proizvajalca. Na splošno je najbolje, da uporabite dezinfekcijske robčke, ki so posebej zasnovani za elektroniko.

Ali lahko uporabim razkužilo, ki mu je potekel rok uporabe?

Uporaba razkužila s pretečenim rokom uporabe ni priporočljiva. Učinkovitost razkužila se lahko sčasoma zmanjša in izdelek morda ne bo učinkovit pri uničenju mikroorganizmov. Najbolje je, da preverite rok uporabnosti razkužila in ga, če mu je potekel, zavržete.