VODIČ: KAJ SO BIORAZGRADLJIVE VREČKE?

Plastika predstavlja vedno večji okoljski problem. Ker so plastične vrečke široko prisotne v našem vsakdanu, lahko nakup okolju prijaznih vrečk predstavlja enostaven korak proti zmanjševanju plastičnega onesnaženja. Na trgu so prisotni različni izdelki, ki se ob nepravilnem odlaganju ne razgradijo in niso več okolju prijazni. Zato moramo biti pozorni da izberemo za nas primerne izdelke.

BIORAZGRADLJIVE PLASTIČNE VREČKE

Oznaka biorazgradljiv nam pove da je vrečka v določenem okolju razgradljiva s pomočjo mikroorganizmov. Tipi biorazgradljive plastike se glede na okolje, v katerem se razgradijo delijo na razgradljivo:

  • v kompostniku
  • v prsti,
  • v vodi,
  • v anaerobnem okolju.

Pod ustreznimi pogoji, se s pomočjo mikroorganizmov razgradijo do okolju neškodljivih produktov. V kateri zabojnik naj jih odložim? V zabojnik za komunalne odpadke.

BIORAZGRADLJIVE VREČKE PRIMERNE ZA KOMPOSTIRANJE

Med biorazgradljive vrečke uvrščamo skupino vrečk, primernih za kompostiranje. Pod specifičnimi pogoji se v največ 6 mesecih razgradijo do okolju prijaznih produktov. Vsaka vrečka ni primerna za kompostiranje na domačem kompostu ali pa v industrijskem kompostniku. Zato moramo biti pozorni na izjavo proizvajalca ali oznako na vrečki.

V kateri zabojnik naj jih odložim? V zabojnik za biološke odpadke (če je vrečka primerna za industrijsko kompostiranje). Če jih odložimo v zabojnik za komunalne odpadke in končajo na odlagališču, se tam ne bodo razgradile zaradi neprimernih pogojev.

KAKO VEM, DA JE VREČKA BIORAZGRADLJIVA?

Ob nakupu moramo biti pozorni na izjavo proizvajalca ali oznako na vrečki (ni obvezna), ki nam zagotavlja, da je vrečka:

  • biorazgradljiva,
  • primerna za kompostiranje,
  • ali primerna za kompostiranje na domačem kompostu.

Paziti moramo na naslednje izraze, ki NE zagotavljajo biorazgradljivosti:

  • na osnovi obnovljivih virov / bio-based,
  • bioplastika (lahko pomeni da je vrečka biorazgradljiva ali pa da je narejena iz obnovljivih virov in ni biorazgradljiva),
  • razgradljiva.

Razgradljive oz. oksorazgradljive vrečke ne spadajo pod okolju prijazne. Gre za vrečke iz konvencionalne plastike z aditivi, ki sprožijo razgradnjo plastičnih materialov v mikrodelce. Tako razgradnja poteka veliko hitreje kot pri navadnih plastičnih vrečkah, vendar v okolju še vedno ostaja mikroplastika.

V kateri zabojnik naj jih odložim? V zabojnik za komunalne odpadke. Te vrečke ne smemo odlagati v zabojnik za biološke odpadke, saj bo njihova končna destinacija kompost, ki bo onesnažen z mikroplastiko.


POGOSTA VPRAŠANJA

Kakšne velikosti vrečk za smeti naj uporabim?

Velikost vreče za smeti, ki jo potrebujete, je odvisna od velikosti koša, ki ga imate. Za določitev ustrezne velikosti vrečk, izmerite obseg in globino koša. Pomagajte si z našim vodičem.

Ali lahko uporabim katero koli vrsto vrečke za smeti?

Vrsta vrečk za smeti je odvisna predvsem od željene moči vrečk in tip odpadkov. Za biološke odpadke potrebujete vrečke, ki so biorazgradljive. Za preostale odpadke lahko uporabite vrečke za odpadke narejene iz HDPE ali LDPE.

Kako shranim vrečke za smeti?

Vrečke za smeti hranite na hladnem in suhem mestu izven dosega otrok in hišnih ljubljenčkov. Hraniti jih je treba stran od virov toplote in neposredne sončne svetlobe.

Iz česa so izdelane biorazgradljive vrečke za smeti?

Biorazgradljive vrečke za smeti so običajno narejene iz naravnih materialov, kot so koruzni škrob, rastlinska olja ali celuloza. Ti materiali so zasnovani tako, da se razgradijo v okolju.

Kako dolgo traja razgradnja biorazgradljivih vrečk za smeti?

Čas razgradnje biorazgradljivih vrečk za smeti se lahko razlikuje glede na uporabljene materiale in pogoje, v katerih se odlagajo. Na splošno lahko biorazgradljive vrečke za smeti razpadejo od nekaj tednov do nekaj mesecev, kar je veliko manj kot tradicionalne plastične vrečke.

Ali je mogoče biorazgradljive vrečke za smeti kompostirati?

Da, če so označene kot primerne za industrijsko ali gospodinjsko kompostiranje. V tem primeru so zasnovane tako, da se razgradijo v prisotnosti mikroorganizmov, toplote in vlage.

Ali so biorazgradljive vrečke za smeti tako močne kot tradicionalne plastične vrečke?

Trdnost biorazgradljivih vrečk za smeti se lahko razlikuje glede na uporabljene materiale in proizvodni proces. Običajno biorazgradljive vrečke niso tako močne kot tradicionalne plastične vrečke.

Ali je mogoče biorazgradljive vrečke za smeti reciklirati?

Biorazgradljivih vrečk običajno ni mogoče reciklirati, saj se po uporabi razgradijo v okolju.

Ali so biorazgradljive vrečke za smeti dražje od tradicionalnih plastičnih vrečk?

Biorazgradljive vrečke za smeti so lahko dražje od tradicionalnih plastičnih vrečk, vendar se cena lahko razlikuje glede na uporabljene materiale. Ker postajajo biorazgradljive vrečke vse bolj priljubljene, se tudi cene znižujejo.