VODIČ: SPOZNAJTE RAZLIČNE VRSTE PAPIRNATIH BRISAČ

VRSTE PAPIRNATIH BRISAČ

Različnih tipov papirnatih brisač je kar nekaj, ločimo jih pa predvsem glede na različne podajalnike s katerimi se bodo uporabljale.

 • Papirnate brisače v roli  “Autocut” za podajalnike z avtomatskim odrezom. Te brisače nimajo perforacije, saj jih odreže sam podajalnik. Za nekatere podajalnike (npr. Tork) so potrebni primerni čepki.
 • Papirnate brisače v roli “Central” oz. “Centerfeed” za podajalnike s sredinskim izvlekom. Njihova glavna značilnost je sredinsko odvijanje brisače (tulec brisače izvlečemo iz sredice). Pri izbiri pravih brisač je potrebno paziti na dimenzije podajalnika.
 • Industrijske papirnate brisače so namenjeni uporabi s podajalnikom industrijskih brisač. So dimenzijsko večje papirnate role.
 • Zložene papirnate brisače “V” so 1x prepognjene in imajo tako obliko črke “V”. Namenjene uporabi s podajalniki zloženih brisač “V”. Pri nakupu je potrebno paziti na dimenzije podajalnika.
 • Zložene papirnate brisače “Z” so 2x prepognjene in imajo tako obliko črke “Z”. Zaradi dvojnega prepogiba so te brisače običajno ožje, kar pomeni, da je potrebno preveriti dimenzije podajalnika, saj bi preozke brisače lahko padale ven.
 • Kuhinjske papirnate brisače so običajne papirnate brisače v roli, primerne za uporabo v gospodinjstvu.

Oglejte si našo ponudbo podajalnikov papirnatih brisač.

MATERIAL BRISAČ

 • 100% celuloza – material pridobljen iz lesa. Brisače iz celuloze so bolj vpojne, imajo večjo “mokro” trdnost (bolj obstojne) in so pogosto bele barve.
 • 100% reciklaža – material iz recikliranega papirja (trajnostni vir). Papirnate brisače iz reciklaže so običajno sive, rjave ali roza barve. So cenovno bolj ekonomična izbira.
 • Mešanica celuloze in reciklaže  – material narejen iz kombinacije celuloze in reciklaže (v različnih razmerjih).

OSTALE LASTNOSTI

 • Število slojev – ločujemo med 1, 2 in 3 – slojnimi papirnatimi brisačami. Papirnate brisače z več sloji so mehkejše, so bolj vpojne in se težje strgajo.
 • Gramatura – vpliva predvsem na vpijanje tekočin. Papirnate brisače z večjo gramaturo bolje vpijajo tekočino, tako jih je potrebnih manj za osušitev rok.

CERTIFIKATI

 • Stik z živili – Certifikat označuje vse materiale in izdelke, ki so v stiku z živili, so namenjeni za stik z živili ali se lahko razumno pričakuje, da bodo prišli v stik z živili.
 • Ecolabel – Certifikat označuje, da se ob izdelavi izdelka sledi strogim načelom varovanja okolja.
 • FSC – Certifikat označuje odgovorno upravljanje z gozdovi na svetovnem nivoju. Presojani so vsi členi v dobavni verigi.
 • PEFC – Certifikat označuje, da les izvira iz gozda, kjer se trajnostno gospodari.
 • Nordic Swan Ecolabel – Certifikat je eden najstrožjih okoljskih certifikatov na svetu. Prispeva k trajnostni porabi in proizvodnji.

V našem podjetju nudimo pestro ponudbo kakovostnih papirnatih brisač za vse potrebe, priznanih domačih in tujih blagovnih znamk kot so ClassEurPalomaHarmonyTork.


POGOSTA VPRAŠANJA

Kaj so papirnate brisače v rolah?

To so brisače iz papirja, ki so zvite v dolgo rolo in se običajno uporabljajo za sušenje rok ali čiščenje razlitij.

Kaj so papirnate brisače za avtomatske podajalnike (Autocut)?

Papirnate brisače za avtomatske podajalnike (Autocut) so posebej oblikovane papirnate brisače v roli namenjene za uporabi v podajalnikih, ki samodejno odrežejo vsako brisačo posebej. Ko uporabnik potegne ali aktivira podajalnik, ta odreže določeno dolžino papirnate brisače. Ta sistem je zasnovan tako, da zagotavlja bolj higiensko in ekonomično rešitev za brisanje rok v javnih toaletnih prostorih, pisarnah, gostinskih obratih in drugih javnih mestih.

Zakaj uporabljati papirnate brisače za avtomatske podajalnike (Autocut)?

Uporaba papirnatih brisač za avtomatske podajalnike (Autocut) prinaša več prednosti, ki jih tradicionalne brisače ne ponujajo.

 • Higiena: Ena glavnih prednosti je higiena. Uporabniki se dotikajo le tistega dela brisače, ki ga bodo uporabili, kar preprečuje neposreden stik z drugimi deli brisače ali s samim dozirnikom. To zmanjšuje možnost širjenja bakterij in virusov.
 • Kontrola porabe: Avtomatski podajalniki zagotavljajo, da se vsakič odreže enaka količina papirja. To ne samo da zmanjšuje odpadke, ampak tudi zagotavlja, da zaloge trajajo dlje časa.
 • Zmanjševanje odpadkov: Ker so odrezi natančno določene dolžine, uporabniki ne morejo potegniti preveč papirja, kar zmanjšuje nepotrebne odpadke.
 • Vzdržljivost in zanesljivost: Avtomatski podajalniki so običajno zasnovani za visokoprometne prostore, kar pomeni, da so trpežni in potrebujejo manj vzdrževanja.
 • Estetika: Avtomatski podajalniki ponujajo sodoben videz, ki se lahko bolje prilega modernemu videzu sanitarij.

Kaj so papirnate brisače s sredinskim odvijanjem (Centerfeed)?

Papirnate brisače s sredinskim odvijanjem so posebna vrsta papirnatih brisač, ki se odvijajo iz sredine role. Te brisače so običajno nameščene v podajalnikih, kjer uporabnik potegne konec brisače iz sredine role. Ko se brisača odvija, se naslednji del samodejno prikaže, kar omogoča enostavno in higienično uporabo. Pogosto se uporabljajo v javnih sanitarijah, kuhinjah, delavnicah in drugih prostorih, kjer je potrebno hitro in učinkovito brisanje.

Zakaj izbrati papirnate brisače s sredinskim odvijanjem (Centerfeed)?

Papirnate brisače s sredinskim odvijanjem omogočajo hitro in enostavno odvijanje papirja z eno roko, kar je še posebej koristno v hitro delujočih okoljih, kot so kuhinje ali delavnice.

Kaj so industrijske papirnate brisače?

Industrijske papirnate brisače so vrste brisač, zasnovane za uporabo v težjih delovnih okoljih, kot so delavnice, proizvodni obrati in druga področja, kjer je potrebna večja vzdržljivost in vpojnost. Te brisače so običajno debelejše, močnejše in bolj vpojne od standardnih papirnatih brisač, ki jih najdemo v gospodinjstvih. Namenjene so čiščenju razlitij, masti, olj in drugih industrijskih nečistoč. Pogosto so na voljo v večjih rolah.

Kakšna je glavna razlika med gospodinjskimi in komercialnimi papirnatimi brisačami v rolah?

Komercialne papirnate brisače so običajno zasnovane za uporabo z razičnimi vrstami podajalnikov (za avtomatski odrez, za centralni izvlek itd.). So tudi drugačnih dimenzih - pogosto so širše, imajo večji premer ter daljše navitje. Glede na dolžino navitja so pogosto tudi veliko cenejše od gospodinjskih papirnatih brisač.

Ali so papirnate brisače v rolah okolju prijazne?

Nekatere blagovne znamke ponujajo reciklirane papirnate brisače, ki pa niso nujno najprijaznejše za okolje. Priporočamo, da za resnično okolju prijazno izbiro pri nakupu poiščete izdelke, ki imajo okoljske certifikate npr. EU Ecolabel, Nordic Ecolabel. Za pridobitev teh certifikatov morajo izdelki izpolnjevati stroga okoljska merila.

Ali je uporaba papirnatih brisač z avtomatskim odrezom varčnejša v primerjavi z zloženimi papirnatimi brisačami?

Da, način podajanja “list po list”, ki ga omogočajo papirnate brisače v roli za avtomatski odrez (“Autocut”) lahko zniža porabo tudi za 30%.