IZDELKI ZA STROJNO POMIVANJE POSODE

IZDELKI ZA STROJNO POMIVANJE POSODE

Za učinkovito čiščenje posode in kozarcev v pomivalnem stroju se vzporedno odvija več ciklov pomivanja z odmerjenim doziranjem detergentov za pomivalne stroje in sredstev za izpiranje.

Čistilo za strojno pomivanje / detergent: Bistvena kemikalija, ki hitro odstrani madeže, maščobo in olja s posode. Vsebujejo površinsko aktivne snovi, ki pomagajo pri odstranjevanju delcev umazanije in maščob s površine ter encime, ki razgrajujejo beljakovine in ogljikove hidrate. Pomivalni stroj nato izpira detergent s curkom vode, ki ga razpršijo roke pomivalnega stroja. Nekateri detergenti za pomivalni stroj vsebujejo tudi snovi, ki pomagajo pri odstranjevanju zažganih ostankov hrane. 

Izpiralno sredstvo / sredstvo za sijaj: Sredstvo za izpiranje je površinsko aktivna snov, ki zmanjšuje površinsko napetost vode in preprečuje, da bi se voda oblikovala v kapljice. Izpiralno sredstvo spodbuja odtekanje vode s površine. 

Odstranjevalec vodnega kamna: Sredstvo za odstranjevanje vodnega kamna je kemična snov, ki se uporablja za odstranjevanje vodnega kamna s kovinskih površin, ki so prišle v stik z vročo vodo. Sredstvo za odstranjevanje vodnega kamna je kislina, ki reagira z alkalnimi karbonatnimi spojinami, prisotnimi v vodnem kamnu. Kemikalije so običajno zelo jedke, zato je treba z njimi ravnati previdno.

Različne kemikalije imajo različne koncentracije, zato morate pri prilagajanju doziranje vedno prebrati navodila za odmerjanje, ki so navedena na izdelku. Pri strojnem doziranju potrebujete tudi dozirnike oz. dozatorje, ki jim je potrebno ustrezno nastaviti glede na koncentracijo sredstva, trdoto vode, programe pomivanja itd. Za nastavitev dozirnih naprav nas kontaktirajte.

PROFESIONALNI NASVET: Matiran izgled steklovine pogosto ustvarja vtis umazanije. Pri trdi vodi je to še posebej izrazito, saj njeni minerali oblikujejo tanko plast, ki povzroča motnost na kozarcih in drugih steklenih izdelkih. V primeru izrazito trde vode je priporočljivo dodajanje soli v pomivalni stroj, kar pomaga pri mehčanju vode in preprečuje nastajanje usedlin, ki so posledica trdote vode.


POGOSTA VPRAŠANJA

Kaj je sredstvo za izpiranje?

Sredstvo za izpiranje ali izpiralno sredstvo je tekočina, ki se doda v cikel izpiranja pomivalnega stroja, da se izboljša sušenje in prepreči nastanek vodnih lis in sledi na posodi.

Kaj naredi izpiralno sredstvo?

Izpiralno sredstvo pomaga odstraniti kapljice vode iz posode med ciklom izpiranja, kar zmanjša možnost ostanka sledi vode. Izboljša tudi sam postopek sušenja.

Kaj je pomivalno sredstvo?

Pomivalno sredstvo je čistilno sredstvo, ki je običajno tekoče in je namenjeno pranju posode in pribora. Uporablja se za odstranjevanje ostankov hrane, maščob in drugih nečistoč s posode.

Ali je sredstvo za izpiranje enako kot detergent?

Ne, sredstvo za izpiranje ni enako detergentu. Detergent se uporablja v ciklu pomivanja za samo čiščenje posode, medtem ko se sredstvo za izpiranje doda v cikel izpiranja, da izboljša sušenje in prepreči nastanek vodnih lis.

Ali se detergent za profesionalne pomivalne stroje razlikuje od detergenta za gospodinjske pomivalne stroje?

Detergenti za profesionalne pomivalne stroje so običajno bolj koncentrirani in učinkovitejši od detergentov za gospodinjske pomivalne stroje, saj morajo obvladovati večje obremenitve in trdovratnejše ostanke hrane. Profesionalni pomivalni stroji pogosto delujejo pri višjih temperaturah kot gospodinjski stroji. Zaradi tega so detergenti za komercialne stroje formulirani tako, da delujejo optimalno pri teh temperaturah. 

Za kaj se uporablja tabletirana sol?

Tabletirana sol se uporablja v pomivalnih strojih zlasti za preprečevanje in odstranjevanje vodnega kamna, ki nastane zaradi trde vode. Trda voda vsebuje visoke ravni kalcijevih in magnezijevih ionov, ki se lahko oborijo in povzročijo nalaganje vodnega kamna na posodi in notranjih delih pomivalnega stroja.

Zakaj so kozarci motni?

Motnost kozarcev je pogosto posledica usedlin trde vode, ki se nalagajo na steklovini, kar daje vtis umazanije. V krajev z trdo vodo je to stanje še posebej pogosto. Da bi preprečili motnost, je pri zelo trdi vodi priporočljivo v pomivalni stroj dodati sol. Sol pomaga zmehčati vodo in zmanjša nabiranje teh usedlin na kozarcih.