VODIČ: IZBIRA RAZKUŽILA ZA ROKE

DEZINFEKCIJA ROK

Izbira različnih vrst alkoholnih razkužil za roke še nikoli ni bila večja. Na trgu je ogromno različic razkužil v širokem spektru oblik, pakiranj in ne nazadnje blagovnih znamk. Za izbiro ustreznega je potrebno upoštevati nekaj dejavnikov, ki nam olajšajo izbiro.

DELOVANJE DEZINFEKCIJE

Razkužila za roke na osnovi alkohola razgradijo beljakovinsko oblogo celic bakterij, gliv in virusov, vključno s koronavirusi. Ta beljakovinska ovojnica je bistvena za preživetje mikrobov in za njihovo razmnoževanje in napad na človeško telo. Tako idealna izbira dezinfekcija za roke deluje:

  • Baktericidno
  • Fungicidno
  • Virucidno 

 V zadnjih letih (COVID obdobje) je potrebno, da je dezinfekcijsko sredstvo učinkovito tudi proti koronavirusom (virusi z ovojnico). Tako se priporoča uporaba dezinfekcije za roke z vsaj 60 % etanola oz. vsaj 70 % izopropil alkohola.

Dezinfekcija za roke pogosto izsuši kožo, zato je pomembno, da sredstvo vsebuje sestavine za negovanje. V kolikor jih ne, je priporočena uporaba negovalne kreme za roke.

OBLIKA DEZINFEKCIJE

  • Tekočina –  najbolj razširjena oblika razkužila za roke. Hiter nanos brez možnosti “svaljkanja”. Slabost te oblike je predvsem možnost kapljanja med uporabo.
  • Gel – priljubljena oblika dezinfekcije brez možnosti kapljanja. Slabost je predvsem možnost “svaljkanja” sredstva na rokah.

OBLIKA PAKIRANJA

  • Večja embalaža za dotakanje v dozirnike    enostavno dotakanje v zato namenjeno posodico v dozirniku razkužila oz. milniku. Cenovno ugodna rešitev. Možnost izbire med širokim spektrom blagovnih znamk dezinfekcije. 
  • Kartuše – enostavnejši način polnjenja podajalnika dezinfekcije s preprosto zamenjavo celotne kartuše. Higiensko najvarnejši način uporabe dezinfekcije. Slabost te oblike je predvsem v vezavi na proizvajalca dozirnika, kar pogosto pomeni višjo ceno in omejenost pri izbiri dezinfekcije.
  • Plastenka s pumpico – cenovno najugodnejša rešitev za razkuževanje rok. Možnost ponovnega polnjenja (dotakanja). Slabost tega pakiranja je predvsem možnost odtujitve.

POGOSTA VPRAŠANJA

Kaj je razkuževanje rok?

Razkuževanje rok je postopek čiščenja rok z razkužilom (dezinfekcijo) ali gelom za zmanjšanje ali odpravo škodljivih mikroorganizmov.

Kakšne so prednosti razkuževanja rok?

Razkuževanje rok pomaga zmanjšati širjenje mikrobov in bakterij, tako da jih uniči. To lahko pomaga preprečiti širjenje okužb v bolnišnicah, klinikah drugih zdravstvenih ustanovah, javnih mestih itd.

Katere so različne vrste razkužil za roke?

Na voljo so različne vrste dezinfekcij za roke, vključno z razkužili za roke na osnovi alkohola in razkužili za roke, ki ne vsebujejo alkohola. Dezinfekcija na alkoholni osnovi običajno vsebuje 60–95 % alkohola, medtem ko lahko razkužila za roke brez alkohola vsebujejo benzalkonijev klorid ali druge aktivne sestavine.

Kako uporabim razkužilo za roke?

Za uporabo razkužila za roke nanesite majhno količino na dlani in temeljito vtrite ter pokrijte celotno površin rok, tudi med prsti in pod nohti. Nadaljujte z vtiranjem, dokler vaše roke niso suhe.

Kako pogosto naj uporabljam razkužilo za roke?

Priporočljiva je pogosta uporaba razkužila za roke, zlasti pred in po določenih dejavnostih, kot so dotikanje pacienta, rokovanje z medicinsko opremo ali uporaba sanitarij. Poleg tega je priporočljiva uporaba razkužila za roke po stiku s potencialno kontaminirano površino ali predmetom.

Ali je uporaba razkužil za roke varna?

Če se uporabljajo v skladu z navodili za uporabo, se razkužila za roke na splošno štejejo kot varna za večino ljudi. Vendar je pomembno, da sledite navodilom na etiketi in se izogibate uporabi razkužil na poškodovani ali razdraženi koži.

Ali obstajajo kakšni stranski učinki uporabe razkužil za roke?

Stranski učinki uporabe razkužil za roke so na splošno redki, vendar se pri nekaterih ljudeh lahko pojavi razdraženost ali suha koža. Če se to zgodi, je pomembno, da prenehate z uporabo in se posvetujete z zdravstvenim delavcem.

Ali so razkužila za roke učinkovita proti vsem vrstam mikrobov?

Razkužila za roke so na splošno učinkovita proti širokemu spektru mikrobov, vključno z bakterijami in virusi. Vendar je pomembno vedeti, da morda niso učinkovita proti nekaterim vrstam mikrobov, kot so nekatere bakterije, odporne na antibiotike.

Ali lahko razkužila za roke uporabljamo na umazanih rokah?

Razkužila za roke so najučinkovitejša, če jih uporabljamo na čistih rokah, saj lahko umazanija in ostanki motijo sposobnost razkužila, da uniči mikrobe. Pred uporabo razkužila za roke je priporočljivo umiti roke z milom in vodo, še posebej, če so roke vidno umazane.

Ali lahko namesto umivanja rok uporabim razkužilo za roke?

Umivanje rok z milom in vodo je še vedno najučinkovitejši način za odstranjevanje umazanije in mikrobov z rok. Razkužila za roke ni nadomestilo za umivanje rok, saj ne odstrani mikrobov z rok temveč jih zgolj uniči. Kadar koli so vaše roke vidno umazane, si jih je potrebno umiti z milom in vodo.

Ali lahko sam naredim razkužilo za roke?

Čeprav razkužilo za roke lahko izdelati sami, se je pomembno zavedati, da niso vse domače raztopine učinkovite proti vsem vrstam mikrobov. Priporočljiva je uporaba komercialnih razkužil za roke, ki so bila testirana in certificirana v skladu s standardi in predpisi.

Ali so razkužila za roke varna za otroke?

Razkužila za roke so na splošno varna za uporabo pri otrocih, če se jih uporablja v skladu z navodili. Vendar pa je pomembno, da nadzirate otroke pri uporabi razkužil za roke in zagotovite, da izdelka ne zaužijejo.

Ali lahko razkužila za roke povzročijo alergijske reakcije?

Nekateri ljudje imajo lahko alergijsko reakcijo na sestavine razkužil za roke. Če se po uporabi razkužila za roke pojavijo simptomi, kot so srbenje, rdečica ali oteklina, je pomembno, da prenehate z uporabo in se posvetujete z zdravnikom.

Ali so razkužila za roke učinkovita proti COVID-19?

Razkužila za roke, ki vsebujejo najmanj 60 % alkohola, so učinkovita proti virusu, ki povzroča COVID-19, pa tudi proti drugim vrstam virusov.