VODIČ: KAJ SO MIKROVLAKNA?

Mikrovlakna oz. mikrofibra je fina in močna sintetična tkanina sestavljena iz dveh polimerov – poliestra in poliamida – združena skupaj v eno nit. Poliester ima antistatični efekt, ki nase vleče in zadržuje prah, medtem ko ima poliamid absorpcijsko moč, ki v povezanosti z vodo olajša odstranitev umazanije in razmaščevanje vsakršne površine brez puščanja sledi. Vlakna, ki so uporabljena v samih krpah iz mikrovlaken so izredno fina – saj tehtajo manj kot 1 gram na 9.000 metrih vlaken ter so v premeru do 100-krat manjša od človeškega lasu. Poleg tega ima vsako mikrovlakno nekaj kotnih robov, ki ustvarijo nekakšen labirint, ki omogoča zbiranje prahu z mikro abrazivnim delovanjem. Tako umazanija ostane ujeta znotraj vlaken vse do zadnjega delčka.

KAKŠNE SO PREDNOSTI KRP IZ MIKROVLAKEN?

  • Izredna moč čiščenja in visoka efektivnost tudi brez čistil.
  • Hitro sušenje in visoka absorpcija.
  • Lahko jih uporabljamo na vseh površinah (tudi na najbolj delikatnih).
  • Prihranijo čas in posledično znižujejo stroške čiščenja.
  • Dolga življenjska doba (krpe iz mikrovlaken so lahko oprane 250-300-krat).
  • Ekologija – prihranijo porabo vode in čistilnih sredstev.
  • Ergonomičnost – mop krpe iz mikrovlaken so lažje od navadnih krp za tla.
  • Odlično razmerje med ceno in kvaliteto.
  • Primerne za pranje tudi pri visokih temperaturah (90-95 stopinj celzija).

POGOSTA VPRAŠANJA

Kaj so krpe iz mikrovlaken?

Krpe iz mikrovlaken so vrsta krp za čiščenje, ki so narejene iz sintetičnih vlaken, drobnejših od človeškega lasu. So lahke, hitro sušeče in zelo vpojne, zato so priljubljena izbira pri čiščenju in sušenju.

Kako uporabljati krpe iz mikrovlaken za čiščenje?

Krpe iz mikrovlaken se lahko uporabljajo za čiščenje najrazličnejših površin, vključno s steklom, kovino in plastiko. Uporabljate jih lahko suhe ali vlažne, z vodo ali čistilno raztopino.

Ali se krpe iz mikrovlaken lahko pere?

Da, krpe iz mikrovlaken se lahko perejo. Prati jih je treba v pralnem stroju, ločeno od ostalega perila, da se prepreči prenašanje vlaken. Izogibajte se uporabi mehčalca ali belila, saj lahko poškodujeta vlakna. Primerne so za sušenje v sušilnem stroju pri nizki temperaturi.

Kakšna je življenjska doba krp iz mikrovlaken?

Življenjska doba krp iz mikrovlaken se lahko razlikuje glede na to, kako pogosto jih uporabljate in kako jih vzdržujete. S pravilno uporabo in nego lahko krpe iz mikrovlaken zdržijo več mesecev ali celo let.

Ali so krpe iz mikrovlaken okolju prijazne?

Krpe iz mikrovlaken so lahko okolju prijazna izbira, saj jih je mogoče večkrat oprati in ponovno uporabiti, vendar je treba opozoriti, da lahko krpe iz mikrovlaken med uporabo oddajajo vlakna, kar lahko prispeva k onesnaževanju okolja z mikroplastiko.

V čem se krpe iz mikrovlaken razlikujejo od običajnih bombažnih krp?

Krpe iz mikrovlaken so izdelane iz sintetičnih vlaken, medtem ko so krpe iz bombaža izdelane iz naravnih vlaken. Krpe iz mikrovlaken so lahke, hitro sušeče in dobro vpojne. So tudi bolj trpežne in prenesejo pogostejše pranje.

Ali lahko krpe iz mikrovlaken uporabljate za čiščenje avtomobilov?

Da, krpe iz mikrovlaken se pogosto uporabljajo pri čiščenju in sušenju avtomobilov, saj so nežne do površin, zelo vpojne in ne puščajo sledi. Uporabljajo se lahko za čiščenje zunanjih in notranjih površin.

Ali lahko krpe iz mikrovlaken uporablja na lesenih površinah?

Da, krpe iz mikrovlaken se lahko uporabljajo na lesenih površinah, vendar je pomembno, da uporabite čistilo, ki je varno za les.

Ali obstajajo različne vrste krp iz mikrovlaken?

Da, obstajajo različni razredi krp iz mikrovlaken, ki se razlikujejo predvsem v velikosti in gostoti vlaken. Krpe višjega razreda imajo manjša in gostejša vlakna, zato so bolj vpojne in učinkovite pri čiščenju.

Kako shraniti krpe iz mikrovlaken?

Krpe iz mikrovlaken je treba shranjevati v suhem prostoru, da se prepreči razvoj plesni in bakterij. Priporočamo, da jih obesite ali shranite v predalu ali na polici.

Kako vem, ali je krpa iz mikrovlaken čista?

Na čisti krpi iz mikrovlaken ne sme biti vidne umazanije, nečistoč ali madežev. Če je krpa videti umazana ali ima vonj po plesni, jo je treba pred ponovno uporabo oprati.

Ali lahko za pranje krp iz mikrovlaken uporabim detergent?

Da, za pranje brisač iz mikrovlaken lahko uporabite detergent, vendar je pomembno, da uporabljate blag detergent, ki ne vsebuje mehčalcev ali belil, saj lahko ti poškodujejo vlakna. Izogibajte se uporabi prevelike količine detergenta, saj lahko ta na krpah pusti ostanke, ki lahko pri čiščenju povzročijo lise.