VODIČ: SPOZNAJTE RAZLIČNE VRSTE TOALETNEGA PAPIRJA

VRSTE TOALETNEGA PAPIRJA

Različnih tipov toaletnega papirja je kar nekaj, ločimo jih pa predvsem glede na različne podajalnike s katerimi se bo uporabljal.

 • Toaletni papir v listih za uporabo v podajalniku toaletnih lističev. Je ekonomična izbira zaradi porabe “list po list”, vendar je kapaciteta podajalnikov pogosto nižja ter tako ni primerna izbira za uporabo v sanitarijah z visoko frekvenco uporabnikov.
 • Toaletni papir Mini Jumbo in Maxi Jumbo za uporabo v podajalnikih toaletnih rol Mini Jumbo oz. Maxi Jumbo. Prednost te vrste toaletnega papirja je predvsem v dolžini navitja. Tako je primeren za uporabo v toaletnih prostorih z višjo frekvenco uporabnikov.
 • Toaletni papir s sredinskim odvijanjem- Smart One za uporabo v podajalnikih s sredinskim izvlekom oz. “Smart One” podajalnikih. Ta vrsta papirja združuje prednosti predhodnih dveh. Tako ob ekonomičnejši porabi “list po list”, ki lahko zniža porabo za 40%, nudi tudi visoko dolžino navitja.
 • Toaletni papir v roli obsega vse ostale vrste v obliki role. To vrsto toaletnega papirja večinoma najdemo v gospodinjstvih.

Oglejte si našo ponudbo podajalnikov toaletnega papirja.

MATERIAL TOALETNEGA PAPIRJA

 • 100% celuloza – material pridobljen iz lesa. Brisače iz celuloze so bolj vpojne, imajo večjo “mokro” trdnost (bolj obstojne) in so pogosto bele barve.
 • 100% reciklaža – material iz recikliranega papirja (trajnostni vir). Papirnate brisače iz reciklaže so običajno sive, rjave ali roza barve. So cenovno bolj ekonomična izbira.
 • Mešanica celuloze in reciklaže  – material narejen iz kombinacije celuloze in reciklaže (v različnih razmerjih).

OSTALE LASTNOSTI

 • Število slojev – ločujemo med 1, 2 in 3 – slojnim toaletnim papirjem. Papir z več sloji je mehkejši in bolj vpojen.
 • Gramatura – vpliva predvsem na vpijanje tekočin. Toaletni papir z večjo gramaturo bolje vpija tekočino.

CERTIFIKATI

 • Ecolabel – Certifikat označuje, da se ob izdelavi izdelka sledi strogim načelom varovanja okolja.
 • FSC – Certifikat označuje odgovorno upravljanje z gozdovi na svetovnem nivoju. Presojani so vsi členi v dobavni verigi.
 • PEFC – Certifikat označuje, da les izvira iz gozda, kjer se trajnostno gospodari.
 • Nordic Swan Ecolabel – Certifikat je eden najstrožjih okoljskih certifikatov na svetu. Prispeva k trajnostni porabi in proizvodnji.

V našem podjetju nudimo pestro ponudbo kakovostnega WC papirja priznanih domačih in tujih blagovnih znamk kot so ClassEurPalomaTork.


POGOSTA VPRAŠANJA

Kaj je toaletni papir Mini Jumbo?

Toaletni papir Mini Jumbo je vrsta toaletnega papirja, ki je na voljo v večjih rolah kot standardne rolice. Namenjen je predvsem javnim straniščem, restavracijam, pisarnam in drugim mestom z večjim obiskom, kjer je večja poraba toaletnega papirja. Zaradi svoje velikosti omogoča manj pogosto menjavo rolic, kar pripomore k večji učinkovitosti in zmanjšuje potrebo po pogostem vzdrževanju sanitarij. Za uporabo Mini Jumbo rolic je potrebno imeti ustrezne podajalnike.

Kaj je toaletni papir Maxi Jumbo?

Toaletni papir Maxi Jumbo je vrsta toaletnega papirja, v še večjih rolah kot Mini Jumbo. Te role so idealne za lokacije z visokim obiskom, kot so večje javne ustanove, letališča, nakupovalna središča ali večje poslovne stavbe. Zaradi svoje obsežne velikosti rola Maxi Jumbo zagotavlja daljše intervale med menjavami, kar zmanjšuje vzdrževalna dela in povečuje učinkovitost na mestih z velikim številom obiskovalcev.

Za uporabo toaletnega papirja Maxi Jumbo je potreben podajalnik, ki je zasnovan za sprejem večjih rolic. Te rolice omogočajo, da stranišča ostanejo oskrbljena z toaletnim papirjem dlje časa, kar zmanjšuje možnost, da bi zmanjkalo papirja med delovnim dnevom ali ob visokem obisku.

Zakaj se včasih zamašijo stranišča in odtoki, je to zaradi toaletnega papirja?

V skladu s standardi in smernicami za razgradljivost toaletnega papirja se običajno uporablja merilo "120 sekund", kar pomeni, da bi se toaletni papir po uporabi v straniščni školjki moral v dveh minutah popolnoma razgraditi. Toaletni papir je zasnovan tako, da se hitro razgradi, saj ne vsebuje mokromočnih smol. Te smole se namreč dodajajo papirnatim brisačam, da bi bile bolj vpojne in vzdržljive pri sušenju rok, zaradi česar se v vodi topijo počasneje.

Zamašitve kanalizacijskih cevi so problem, s katerim se srečujejo mnoga gospodinjstva in ustanove. Najpogostejši vzroki za to so: posedanje kanalizacijskih vodov, odmetavanje netopnih materialov v stranišče, neustrezne dimenzije cevi, nepravilni padci kanalizacijskih cevi, mehanske zapore v ceveh in kopičenje nečistoč ter oblog na stenah cevi. V zadnjem času so se zamašitve cevi povečale tudi zaradi spremenjenih navad uporabnikov. V stranišča namreč odmetavajo neprimerne materiale, kot so papirnate brisače, vlažilni robčki, tamponi in celo vlažni toaletni papir. Te snovi se ne razgradijo tako hitro kot običajni toaletni papir in lahko povzročajo resne zamašitve. Zato je nujno, da smo previdni pri tem, kaj odvržemo v stranišče.