Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Izberi kategorijo

Mikrofibra – kaj je in kako jo vzdržujemo?

Apr 10, 2018

POVZETEK:

Mikrofibra je fina in močna sintetična tkanina sestavljena iz dveh polimerov – poliestra in poliamida – združena skupaj v eno nit. Poliester ima antistatični efekt, ki nase vleče in zadržuje prah, medtem ko ima poliamid absorpcijsko moč, ki v povezanosti z vodo olajša odstranitev umazanije in razmaščevanje vsakršne površine brez puščanja sledi.
Mikrofibra kaj je in kako jo vzdržujemo?

Mikrofibra je fina in močna sintetična tkanina sestavljena iz dveh polimerov – poliestra in poliamida (najlona) – združena skupaj v eno nit. Poliester ima antistatični efekt, ki nase vleče in zadržuje prah, medtem ko ima poliamid absorpcijsko moč, ki v povezanosti z vodo olajša odstranitev umazanije in razmaščevanje vsakršne površine brez puščanja sledi.

Mikrofibra omogoča čiščenje najmanjših predelov ter površin in odstrani najmanjše delčke umazanije, prahu, cvetnega prahu in bakterij. Tako je idealen material za uporabo v zdravstvu kjer smo stalno izpostavljeni nevarnosti navzkrižne kontaminacije.

5 nasvetov za čiščenje in razkuževanje sanitarij
Z uporabo barvne lestvice se lahko izognemo navzkrižni kontaminaciji.

Vlakna, ki so uporabljena v samih krpah so izredno fina – saj tehtajo manj kot  1 gram na 9.000 metrih vlaken ter so v premeru do 100-krat manjša od človeškega lasu. Poleg tega ima vsako mikrovlakno nekaj kotnih robov, ki ustvarijo nekakšen labirint, ki omogoča zbiranje prahu z mikro abrazivnim delovanjem. Tako umazanija ostane ujeta znotraj vlaken vse do zadnjega delčka. Dimenzije por vlaken mikrofibre so izredno majhne (nekaj tisočin milimetra) zato so kapljice, ki jih za seboj na površini pusti mikrofibra izredno majhne, hitro izhlapijo, kar pomeni da se obdelana površina izredno hitro posuši. Nenazadnje kot zanimivost lahko še omenimo, da mifrofibra zadrži 7-kratno količino tekočine, tako da je primerna za čiščenje, sušenje ali poliranje prav vseh površin z odličnim rezultatom.

Infografika mikrofibra, debelina, gostota, prednosti mikrovlaken

Zgodovina izdelave mikrofibre

Proizvajalci tekstila že od zgodnjih petdesetih let 20. stoletja eksperimentirajo z vlakni tkanin z izjemno nizko gostoto. Medtem ko so bili zgodnji poskusi izdelave ultratankih vlaken večinoma uspešni, je bilo težko nadzorovati dolžino proizvedenih vlaken, kar je bistveno omejilo potencial uporabe te nove tekstilne tehnologije.

Prvi večji preboj v masovni proizvodnji mikrovlaken se je zgodil, ko so se proizvajalci tekstila odmaknili od postopka predenja iz taljenja, ki ostaja ena od primarnih proizvodnih metod za druge sintetične tekstilije, in začeli uporabljati dvokomponentne polimere, ki so vsebovali več vrst tekstilne plastike. Ti polimeri so se izkazali za veliko močnejše od plastike, sestavljene iz posameznih komponent, in so zmanjšali lomljenje, do katerega je prej prihajalo pri ekstrudiranju izjemno tankih tekstilnih vlaken.

V šestdesetih letih 20. stoletja je znano japonsko tekstilno podjetje Toray prvič začelo serijsko proizvajati blago iz mikrovlaken. Dr. Miyoshi Okamoto se je izkazal za glavnega arhitekta revolucije mikrovlaken in s pomočjo dr. Toyohika Hikota je Toray izdelal različne tkanine iz mikrovlaken.

Razen opazne izjeme ultrasemiša pa je uporaba tkanin iz mikrovlaken ostala zelo omejena do leta 1990, ko so švedski proizvajalci tekstila začeli proizvajati široko paleto drugih materialov iz mikrovlaken. Mikrovlakna so tako rekoč čez noč postala priljubljen material za oblačila po vsej Evropi; uveljavljene so bile tudi dodatne uporabe mikrovlaken na področju čiščenja in industrije. Čeprav je Toray zaslužen za razvoj prvih komercialno uspešnih tkanin iz mikrovlaken, je verjetno, da ta material ne bi postal priljubljen brez kasnejše evropske revolucije mikrovlaken.

Kako so izdelane krpe iz mikrofibre?

Ultratanka vlakna so bila prvič proizvedena že v 50. letih prejšnjega stoletja. Mikrovlakna, kot jih poznamo danes, pa so prisotna le kratek čas – ko je bila izpopolnjena zmožnost njihovega iztiskanja v enem filamentu poljubne dolžine. Ta postopek ekstrudiranja je prvi korak v proizvodnji mikrovlaken.

Mikrovlakna, namenjena čiščenju, se nato mehansko in kemično obdela, da se razdelijo na drobnejše dele. Razcepitev vlaken ne samo poveča površino vlaken, ampak tudi ustvari pozitiven naboj v vlaknu.

Nazadnje so vlakna tkana bodisi v ploščatem bodisi v zankasti vezavi. Ravno tkana mikrovlakna dejansko odbijajo vodo in niso idealna za čiščenje ali poliranje. Mikrovlakna, tkana z zankami, pa vsebujejo mrežo kavljastih krempljev, ki lahko sežejo v vsak kotiček in špranjo ter odstranijo in absorbirajo umazanijo in tekočino

Prednosti mikrofibre

 • Izredna moč čiščenja in visoka efektivnost tudi brez čistil.
 • Hitro sušenje in visoka absorpcija.
 • Lahko jo uporabljamo na vseh površinah (tudi na najbolj delikatnih) –
 • Prihrani čas in posledično znižuje stroške čiščenja.
 • Dolga življenjska doba (mop krpe so lahko oprane 250-300-krat).
 • Ekologija – prihranijo porabo vode in čistilnih sredstev.
 • Ergonomičnost – mop krpe iz mikrofibre so lažje od navadnih krp za tla.
 • Krpe iz mikrovlaken so lahke in enostavne za uporabo.
 • Odlično razmerje med ceno in kvaliteto.
 • Primerna za pranje tudi pri visokih temperaturah (90-95 stopinj celzija).

Krpa iz mikrovlaken Vileda PVAmicro.

Razlika med bombažem in mikrovlakni

Medtem ko je bombaž naravno vlakno, je mikrovlakno izdelano iz sintetičnih materialov, običajno iz mešanice poliestra in najlona. Mikrovlakna so zelo tanka – kar 1/100 premera človeškega lasu – in približno ena tretjina premera bombažnega vlakna.

Bombaž je zračen, dovolj nežen, da ne opraska površin in cenovno ugoden. Na žalost pa ima veliko pomanjkljivosti: umazanijo in ostanke potiska, namesto da bi jih pobiral. Izdelan je iz organskih materialov, ki lahko zadržujejo bakterije in vonjave. Suši se počasi; za njim pa pogosto ostanejo ostanki vlaken.

Mikrovlakna so zelo vpojna (lahko zadržijo tekočine do 7-kratnika lastne teže), zaradi česar so zelo učinkovita pri dejanskem pobiranju in odstranjevanju umazanije s površine. Ob pravilni uporabi in vzdrževanju imajo dolgo življenjsko dobo. Po drugi strani imajo mikrovlakna le nekaj omejitev – strošek nakupa je višji kot pri krpah iz bombaža; prav tako pa zahtevajo posebno pranje.

Študija ameriške agencije za varstvo okolja je pokazala, da izredno fina mikrovlakna (premer 0,38 mikrometra) odstranijo do 98 odstotkov bakterij in 93 odstotkov virusov s površine samo z uporabo vode. Bombaž pa odstrani le 30 odstotkov bakterij in 23 odstotkov virusov.

Navodila za vzdrževanje

 • Lahko perete pri temperaturi do 95 stopinj celzija (priporočamo pranje pri nižjih temperaturah).
 • Perite skupaj z ostalimi mikrofibrami, ločene od ostalih tkanin.
 • Ne uporabljajte belil, saj le-to zmanjšuje življenjsko dobo mikrofibre.
 • Ne uporabljajte mehčalcev, saj le-ti odstranjujejo pozitiven naboj. Če po pomoti mikrofibro operete z mehčalcem, jo operite še enkrat samo z vodo.
 • Ne uporabljajte sredstev s klorom (belila).
 • Sušite v sušilcu samo, če je to nujno potrebno (pri nižji temperaturi).

Pogosta vprašanja

Ali lahko krpe iz mikrofibre sušimo v sušilnem stroju?

Da, vendar ne pogosto. Krp iz mikrovlaken nikoli ne sušite na visoki temperaturi, saj se bodo vlakna na krpi stopila, zaradi česar bodo neučinkovite pri naslednjem čiščenju. Sušilni stroj obvezno nastavite na nizko temperaturo.

Ali lahko krpe iz mikrofibre opraskajo površino?

Visokokakovostne krpe iz mikrofibre ne opraskajo površin. Tako so izredno priljubljena izbira pri sušenju vozil.

Koliko pranj zdrži krpe iz mikrofibre?

Število pranj se razlikuje glede na proizvajalca, vendar večina krp iz mikrofibre prenese 125-500 pranj.

Povezani izdelki

Celotna ponudba krp iz mikrovlaken.

Koristne povezave

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Morda vas zanima tudi

Avtomehanik pri opravljanju servisa uporablja črne rokavice Reflexx

Kdaj je potrebno nositi zaščitne rokavice?

Z nošenjem zaščitnih rokavic zaščitimo roke pred stikom s potencialno nevarnimi, kontaminiranimi ali nalezljivimi snovmi, zato ni naključje, da se ta ključen del OVO vsakodnevno uporablja v praktično vseh sektorjih, od čiščenja, industrije do bolnišničnega/zdravstvenega sektorja.

Vodiči
Jan 24, 2023
Brezkontaktno-čiščenje-tal-Pockety-TTS

Brezkontaktno čiščenje tal s TTS Pockety!

Roke so nevarno sredstvo za kontaminacijo, zato se je nujno izogibati neposrednemu stiku s potencialno kontaminiranimi površinami. Sistem Pockety varno odpne in pobere ter odpravi stik med rokami in umazanijo - to preprečuje širjenje virusov in bakterij ter zagotavlja nadzor nad navzkrižno kontaminacijo.

Aktualno
Jan 18, 2023
Podajalnik razkužila za roke na stojalu pred stopniščem v poslovni stavbi TTS

10 mest za namestitev razkužil za roke na delovnem mestu

Podjetja še naprej dajejo prednost higieni za svoje zaposlene in obiskovalce. Eden od ključnih elementov tega je zagotavljanje razkužila za roke, kadar in kjer je to najbolj potrebno. Tukaj je deset ključnih mest, kamor bi morali namestiti razkužilo za roke in nekaj dejstev, ki jih morate upoštevati.

Vodiči
Jan 13, 2023
Kdaj je potrebno zamenjati rokavice za enkratno uporabo?

Kdaj je potrebno zamenjati rokavice za enkratno uporabo?

Tudi najtrpežnejše medicinske rokavice na svetu niso namenjene nošenju za nedoločen čas. Rokavice za enkratno uporabo lahko v veliki meri zaščitijo vaše roke, vendar so še vedno rokavice za enkratno uporabo in jih je potrebno zamenjati.

Vodiči
Jan 9, 2023
Profesionalna kuharica z modrimi nitril rokavicami pripravlja jed

Izbira pravih rokavic za delo z živili!

Zaposleni v živilsko-predelovalni industriji in gostinstvu redno uporabljajo rokavice za enkratno uporabo za preprečevanje širjenja mikrobov in kontaminacije. Toda mnogi se ne zavedajo, da so nekatere vrste rokavic za enkratno uporabo bolj primerne za njihovo vrsto dela kot druge.

Vodiči
Jan 4, 2023
Frizer s črnimi rokavicami iz nitrila

Izbira pravih rokavic za frizerje in brivce!

Delo frizerja je sestavljeno iz natančnega ravnanja z lasmi njihove stranke, česar posledica je dobra frizura. To pomeni, da morajo biti pri svojem delu spretni in se morajo hkrati izogibati nepotrebnemu vlečenju las med striženjem, umivanjem in barvanjem, kar predstavlja glavni pomislek pri odločanju o nošenju rokavic.

Vodiči
Dec 29, 2022
Čiščenje težko dosegljivih mest s teleskopsko palico

Čiščenje težko dosegljivih mest

Čiščenje težko dosegljivih mest še posebej, ko so te na višini, je lahko hitro nevarno. V ta namen se je pametno poslužiti profesionalnih pripomočkov, ki so oblikovani za poenostavitev najrazličnejših nalog čiščenja na višini.

Vodiči
Dec 24, 2022
Kako znižati stroške čiščenja?

Kako znižati stroške čiščenja?

Čistoča vašega objekta je prednostna naloga zlasti glede na pomen, ki ga pripisujemo čiščenju in razkuževanju v zadnjih letih. Kot pri vsakem drugem poslu je tudi v panogi čiščenja ključnega pomena iskanje načinov za zmanjšanje stroškov. Toda zdi se, da je zmanjševanje stroškov čiščenja brez žrtvovanja stopnje čistoče objekta težka naloga.

Vodiči
Dec 20, 2022
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.