Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Izberi kategorijo

Mikrofibra – kaj je in kako jo vzdržujemo?

Apr 10, 2018

POVZETEK:

Mikrofibra je fina in močna sintetična tkanina sestavljena iz dveh polimerov – poliestra in poliamida – združena skupaj v eno nit. Poliester ima antistatični efekt, ki nase vleče in zadržuje prah, medtem ko ima poliamid absorpcijsko moč, ki v povezanosti z vodo olajša odstranitev umazanije in razmaščevanje vsakršne površine brez puščanja sledi.
Mikrofibra kaj je in kako jo vzdržujemo?

Mikrofibra je fina in močna sintetična tkanina sestavljena iz dveh polimerov – poliestra in poliamida – združena skupaj v eno nit. Poliester ima antistatični efekt, ki nase vleče in zadržuje prah, medtem ko ima poliamid absorpcijsko moč, ki v povezanosti z vodo olajša odstranitev umazanije in razmaščevanje vsakršne površine brez puščanja sledi.

Mikrofibra omogoča čiščenje najmanjših predelov ter površin in odstrani najmanjše delčke umazanije, prahu, cvetnega prahu in bakterij. Tako je idealen material za uporabo v zdravstvu kjer smo stalno izpostavljeni nevarnosti navzkrižne kontaminacije.

5 nasvetov za čiščenje in razkuževanje sanitarij
Z uporabo barvne lestvice se lahko izognemo navzkrižni kontaminaciji.

Vlakna, ki so uporabljena v samih krpah so izredno fina – saj tehtajo manj kot  1 gram na 9.000 metrih vlaken ter so v premeru do 100-krat manjša od človeškega lasu. Poleg tega ima vsako mikrovlakno nekaj kotnih robov, ki ustvarijo nekakšen labirint, ki omogoča zbiranje prahu z mikro abrazivnim delovanjem. Tako umazanija ostane ujeta znotraj vlaken vse do zadnjega delčka. Dimenzije por vlaken mikrofibre so izredno majhne (nekaj tisočin milimetra) zato so kapljice, ki jih za seboj na površini pusti mikrofibra izredno majhne, hitro izhlapijo, kar pomeni da se obdelana površina izredno hitro posuši. Nenazadnje kot zanimivost lahko še omenimo, da mifrofibra zadrži 7-kratno količino tekočine, tako da je primerna za čiščenje, sušenje ali poliranje prav vseh površin z odličnim rezultatom.

Infografika mikrofibra, debelina, gostota, prednosti mikrovlaken

Zgodovina izdelave mikrofibre

Proizvajalci tekstila že od zgodnjih petdesetih let 20. stoletja eksperimentirajo z vlakni tkanin z izjemno nizko gostoto. Medtem ko so bili zgodnji poskusi izdelave ultratankih vlaken večinoma uspešni, je bilo težko nadzorovati dolžino proizvedenih vlaken, kar je bistveno omejilo potencial uporabe te nove tekstilne tehnologije.

Prvi večji preboj v masovni proizvodnji mikrovlaken se je zgodil, ko so se proizvajalci tekstila odmaknili od postopka predenja iz taljenja, ki ostaja ena od primarnih proizvodnih metod za druge sintetične tekstilije, in začeli uporabljati dvokomponentne polimere, ki so vsebovali več vrst tekstilne plastike. Ti polimeri so se izkazali za veliko močnejše od plastike, sestavljene iz posameznih komponent, in so zmanjšali lomljenje, do katerega je prej prihajalo pri ekstrudiranju izjemno tankih tekstilnih vlaken.

V šestdesetih letih 20. stoletja je znano japonsko tekstilno podjetje Toray prvič začelo serijsko proizvajati blago iz mikrovlaken. Dr. Miyoshi Okamoto se je izkazal za glavnega arhitekta revolucije mikrovlaken in s pomočjo dr. Toyohika Hikota je Toray izdelal različne tkanine iz mikrovlaken.

Razen opazne izjeme ultrasemiša pa je uporaba tkanin iz mikrovlaken ostala zelo omejena do leta 1990, ko so švedski proizvajalci tekstila začeli proizvajati široko paleto drugih materialov iz mikrovlaken. Mikrovlakna so tako rekoč čez noč postala priljubljen material za oblačila po vsej Evropi; uveljavljene so bile tudi dodatne uporabe mikrovlaken na področju čiščenja in industrije. Čeprav je Toray zaslužen za razvoj prvih komercialno uspešnih tkanin iz mikrovlaken, je verjetno, da ta material ne bi postal priljubljen brez kasnejše evropske revolucije mikrovlaken.

Kako so izdelane krpe iz mikrofibre?

Ultratanka vlakna so bila prvič proizvedena že v 50. letih prejšnjega stoletja. Mikrovlakna, kot jih poznamo danes, pa so prisotna le kratek čas – ko je bila izpopolnjena zmožnost njihovega iztiskanja v enem filamentu poljubne dolžine. Ta postopek ekstrudiranja je prvi korak v proizvodnji mikrovlaken.

Mikrovlakna, namenjena čiščenju, se nato mehansko in kemično obdela, da se razdelijo na drobnejše dele. Razcepitev vlaken ne samo poveča površino vlaken, ampak tudi ustvari pozitiven naboj v vlaknu.

Nazadnje so vlakna tkana bodisi v ploščatem bodisi v zankasti vezavi. Ravno tkana mikrovlakna dejansko odbijajo vodo in niso idealna za čiščenje ali poliranje. Mikrovlakna, tkana z zankami, pa vsebujejo mrežo kavljastih krempljev, ki lahko sežejo v vsak kotiček in špranjo ter odstranijo in absorbirajo umazanijo in tekočino

Prednosti mikrofibre

 • Izredna moč čiščenja in visoka efektivnost tudi brez čistil.
 • Hitro sušenje in visoka absorpcija.
 • Lahko jo uporabljamo na vseh površinah (tudi na najbolj delikatnih).
 • Prihrani čas in posledično znižuje stroške čiščenja.
 • Dolga življenjska doba (mop krpe so lahko oprane 250-300-krat).
 • Ekologija – prihranijo porabo vode in čistilnih sredstev.
 • Ergonomičnost – mop krpe iz mikrofibre so lažje od navadnih krp za tla.
 • Odlično razmerje med ceno in kvaliteto.
 • Primerna za pranje tudi pri visokih temperaturah (90-95 stopinj celzija).

Krpa iz mikrovlaken Vileda PVAmicro.

Razlika med bombažem in mikrovlakni

Medtem ko je bombaž naravno vlakno, je mikrovlakno izdelano iz sintetičnih materialov, običajno iz mešanice poliestra in najlona. Mikrovlakna so zelo tanka – kar 1/100 premera človeškega lasu – in približno ena tretjina premera bombažnega vlakna.

Bombaž je zračen, dovolj nežen, da ne opraska površin in cenovno ugoden. Na žalost pa ima veliko pomanjkljivosti: umazanijo in ostanke potiska, namesto da bi jih pobiral. Izdelan je iz organskih materialov, ki lahko zadržujejo bakterije in vonjave. Suši se počasi; za njim pa pogosto ostanejo ostanki vlaken.

Mikrovlakna so zelo vpojna (lahko zadržijo tekočine do 7-kratnika lastne teže), zaradi česar so zelo učinkovita pri dejanskem pobiranju in odstranjevanju umazanije s površine. Ob pravilni uporabi in vzdrževanju imajo dolgo življenjsko dobo. Po drugi strani imajo mikrovlakna le nekaj omejitev – strošek nakupa je višji kot pri krpah iz bombaža; prav tako pa zahtevajo posebno pranje.

Študija ameriške agencije za varstvo okolja je pokazala, da izredno fina mikrovlakna (premer 0,38 mikrometra) odstranijo do 98 odstotkov bakterij in 93 odstotkov virusov s površine samo z uporabo vode. Bombaž pa odstrani le 30 odstotkov bakterij in 23 odstotkov virusov.

Navodila za vzdrževanje

 • Lahko perete pri temperaturi do 95 stopinj celzija.
 • Perite skupaj z ostalimi mikrofibrami, ločene od ostalih tkanin.
 • Ne uporabljajte belil, saj le-to zmanjšuje življenjsko dobo mikrofibre.
 • Ne uporabljajte mehčalcev, saj le-ti odstranjujejo pozitiven naboj. Če po pomoti mikrofibro operete z mehčalcem, jo operite še enkrat samo z vodo.
 • Ne uporabljajte sredstev s klorom.
 • Sušite v sušilcu samo, če je to nujno potrebno.

Pogosta vprašanja

Ali lahko krpe iz mikrofibre sušimo v sušilnem stroju?

Da, vendar ne pogosto. Krp iz mikrovlaken nikoli ne sušite na visoki temperaturi, saj se bodo vlakna na krpi stopila, zaradi česar bodo neučinkovite pri naslednjem čiščenju. Sušilni stroj obvezno nastavite na nizko temperaturo.

Ali lahko krpe iz mikrofibre opraskajo površino?

Visokokakovostne krpe iz mikrofibre ne opraskajo površin. Tako so izredno priljubljena izbira pri sušenju vozil.

Koliko pranj zdrži krpe iz mikrofibre?

Število pranj se razlikuje glede na proizvajalca, vendar večina krp iz mikrofibre prenese 125-500 pranj.

Povezani izdelki

Celotna ponudba krp iz mikrovlaken.

Koristne povezave

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Morda vas zanima tudi

Čistilka izvaja suho čiščenja tal z uporabo brisala in impregnirane krpe

Pripomočki za suho čiščenje tal

V marsikaterem objektu ali gospodinjstvu za suho čiščenje tal še vedno uporabljajo zgolj tradicionalne metode z uporabo metle, ki sicer opravi svoje delo, a pri tem dviguje prah s tal, ki se zgolj prenese drugam. Toda ali obstaja moderna, učinkovita in zdravju prijaznejša metoda suhega čiščenja tal?

Vodiči
Dec 8, 2022

Odpoklic izdelka – Respiratorne maske FFP2 NR

Odpoklic izdelka - Zaščitne maske z oznako znamke DADDY'S CHOICE, tip/model Purism, s sklicem na EN 149:2001+A1:2009, FFP2 NR, CE 0598, ki je pakirana v beli kartonasti embalaži z EAN kodo 6973601650308 in serijsko številko 20201228, pakirano po 20 zaščitnih mask. 

Obvestila
Dec 2, 2022
Pripomočki-za-čiščenje-v-živilskopredelovalni-industriji-Igeax

Pripomočki za živilsko industrijo IGEAX

Zagotavljanje visoke ravni higiene in izpolnjevanje standardov sta ključnega pomena za vsako podjetje, še posebej za tista, ki delujejo v živilskopredelovalni industriji. Zato smo v naš prodajni asortiman vključili pripomočke za živilsko industrijo blagovne znamke Igeax!

Aktualno
Nov 29, 2022
Kuhar si nadeva modre nitril rokavice

Kako izbrati pravo velikost rokavic?

Iskanje ustrezne velikosti rokavic je stvar merjenja. Osnovni par rokavic je mogoče najti z merjenjem obsega. Če pa želite resnično dobro prilegajoče rokavice, obstajajo druge mere, ki jih je potrebno vključiti.

Vodiči
Nov 25, 2022
Kako pravilno urediti sanitarije? Namestitev podajalnikov papirnatih brisač, milnikov

Kako pravilno urediti sanitarije?

Ste že kdaj prišli na javno stranišče in ugotovili da njegova zasnova ni funkcionalna za vaše potrebe? V tem članku boste izvedeli kako urediti in opremiti sanitarni prostor da bodo vaše stranke in zaposleni zadovoljni.

Vodiči
Nov 21, 2022
Čiščenje mize z belimi lateks rokavicami za enkratno uporabo Reflexx

Katere rokavice so boljše – lateks ali nitril?

Pri izbiri ustreznih rokavic se morda sprašujete, ali bi morali kupiti rokavice iz lateksa ali nitrila? Oba materiala rokavic sta zelo priljubljena, vendar je pomembno razumeti, kako se razlikujeta in kateri je v dani situaciji boljši.

Vodiči
Nov 14, 2022
Barista pri kuhanju kave uporablja črne rokavice iz nitrila

Kako očistiti profesionalni kavomat?

Čiščenje kavnega aparata je enako pomembno kot nakup kakovostnih zrn. Če vašega kavomata ne čistite redno, ne bo rezultat le kava slabega okusa, temveč boste tudi skrajšali življenjsko dobo tesnil in filtrov.

Vodiči
Nov 11, 2022
Tetovator s črnimi rokavicami iz nitrila dela tattoo

Izbira pravih rokavic za tetovatorje!

Da bi zmanjšali tveganje okužbe in prenosa bolezni, morajo biti prostori za tetoviranje tako čisti kot bolnišnične sobe. Tetovatorji in osebje morajo upoštevati smernice, ki zmanjšujejo širjenje okužb, ki so posledica storitev, ki jih zagotavljajo.

Aktualno
Nov 7, 2022
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.