Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Veste čemu služi barvna lestvica?

Apr 5, 2018

POVZETEK:

Barvna lestvica in z njo povezana uporaba različnih barvnih pripomočkov, kot so gobice in krpe, služi posameznim čistilnim nalogam oziroma prostorom, ki jih čistimo. Prednosti uporabe barvne lestvice pri čiščenju je kar nekaj.
Veste čemu služi barvna lestvica?

Barvna lestvica in z njo povezana uporaba različnih barvnih pripomočkov, kot so gobice in krpe, služi posameznim čistilnim nalogam oziroma prostorom, ki jih čistimo. Prednosti uporabe barvne lestvice pri čiščenju je kar nekaj:

 • Kontrola nad infekcijami
 • Preprečevanje širjenja kontaminacije
 • Razdeljevanje glede na posamezno nalogo oz. prostor
 • Enostavnejše in lažje uvajanje osebja

Kontrola nad infekcijami in preprečevanje širjenja kontaminacije

Barvna lestvica v higienski panogi temelji predvsem na nadzoru okužb in preprečevanju navzkrižne kontaminacije med različnimi oddelki. V zadnjih letih smo lahko priča večji ozaveščenosti javnosti o resnih izbruhih bolezni kot je naprimer gripa, salmonela,…. Zavedanje in odgovornost nas vseh pa je, da sami dodatno  ne prispevamo k širjenju okužb.

Tako boste z uporabo različnih barvnih pripomočkov pri čiščenju (npr. uporaba različne barve pri čiščenju sanitarij, kot pa pri čiščenju kuhinje), sebi ter svojemu osebju pomagali preprečiti širjenje kontaminacij. Priporočeno je tudi, da pri čiščenju določenega prostora, začnemo pri elementih z nižjo stopnjo umazanije ter nadaljujemo proti najbolj umazanim elementom (npr. pri sanitarijah začnemo z umivalnikom in šele nato preidemo na čiščenje wc školjke).

Razdeljevanje glede na posamezno nalogo oz. prostor

Praksa pri uporabi barvnih lestvic je, da se posamezni skupini nalog oz. prostoru čiščenja dodeli posamezna barva. Čeprav, ni izrecno določeno katera barva je primerna za posamezno nalogo, je praksa sledeča:

 • Rdeča: uporablja se v prostorih z visokim tveganjem navzkrižne kontaminacije in širjenja okužb – ponavadi so to prostori sanitarij vključno s talnimi površinami sanitarij, pisoarji in wc školjkami.
 • Rumena: uporablja se za čiščenje površin in prostorov s srednjim tveganjem, vključno z določenimi površinami sanitarij kot je umivalnik.
 • Zelena: uporablja se v prostorih namenjenih pripravi hrane.
 • Modra: uporablja se na običajnih površinah in prostorih z nizko tveganostjo, kot so npr. steklene površine, ogledala.

Poleg omenjenih barv, se lahko uporabljajo še barve kot so oranžna, vijolična, siva, črna ali bela. Pomembno je, da vzpostavimo skupni konsenz o uporabi določene barve z vsemi pristojnimi osebami. Pri uveljavi barvne lestvice je pametno razmisliti tudi o barvi krp (mikrofiber, mop itd.) ter plastenk in razpršilk kemikalij. Naprimer pri čiščenju steklenih površin lahko uporabljate modro embalažo ter modro krpo.

Poenostavljeno uvajanje osebja

Barve so univerzalen jezik, ki ga razumejo vsi ne glede na nacionalost. Pri uveljavitvi barvne lestvice tako zmanjšamo jezikovne ovire, ki bi lahko bile drugače prisotne med vami in vašim osebjem. To je izrednega pomena, saj odstrani določeno stopnjo negotovosti in nevednosti ter pripomore h konsistentnosti čiščenja. Za lažje uvajanje in razumevanje sistema barvne lestvica prilagamo sledečo sliko, ki naj bo ves čas na pregled vam ter vašim osebjem.

Navodila za uporabo barvne lestvice

Navodila za uporabo barvne lestvice

Preglejte našo ponudbo pripomočkov za čiščenje, ki so primerni za vpeljavo barvnega sistema v vaš dom ali podjetje.

Povezani izdelki

 

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Prejmite naše novosti!

Zagotavljamo vam, da bo vaša e-pošta uporabljena izključno za novosti, ki jih ponujamo.

Morda vas zanima tudi

Nakup čistilnega stroja

Kaj morate upoštevati pri nakupu čistilnega stroja?

Če želite povečati produktivnosti čiščenja ali zgolj boljši končni rezultat, je stroj za čiščenje talnih površin orodje, ki vam lahko pri tem pomaga. Za lajšanje vašega nakupnega procesa vam izpostavljamo nekaj ključnih dejavnikov, ki jih je potrebno preučiti.

Vodiči
Avg 3, 2022
Odstranite vsak madež

Odstranite vsak madež!

Vsak dan smo obdani z veliko snovmi, ki lahko hitro pustijo trdovraten madež na našem perilu – od hrane, pijače, črnila, šminke, olja itd. Univerzalne rešitve za vse madeže žal ni. Tako smo za vas pripravili kratek vodič skozi postopek odstranjevanja.

Aktualno
Jul 17, 2022
Hitri antigenski testi za samotestiranje lepu medical

Hitri testi Lepu Medical

Hitri testi za samotestiranje namenjeni odkrivanju antigenov SARS-CoV-2 iz sprednjega dela nosne votline. Test je namenjen za uporabo pri osebah, ki imajo simptome ali druge epidemiološke razloge za sum na okužbo s COVID-19.

Aktualno
Jan 20, 2022
brezplačni hitri testi za samotestiranje

Brezplačni hitri testi za podjetja!

Deseti paket ukrepov za preprečevanje širjenja okužb, omilitev, obvladovanje in odpravo posledic covida-19 (PKP 10) prinaša tudi sofinanciranje nabave hitrih testov za gospodarstvo!

Aktualno
Jan 10, 2022
pH lestvica čistila

Uporaba pH vrednosti pri čiščenju

Ste se kdaj vprašali "Zakaj s čistilom za steklo ne odstranim vodnega kamna?" ali pa ste uporabili čistilo, ki je na vaših površinah pustilo trajno poškodbo? Najverjetneje se za tem skriva pH vrednost.

Aktualno
Dec 15, 2021
Poceni čistila najcenejša čistilna sredstva

Najcenejša čistilna sredstva

Če bi vam povedali, da so poceni čistilna sredstva, ki jih uporabljate v resnici ena izmed dražjih, bi nam verjeli? Koncentrirana čistilna sredstva v zadnjem času pridobivajo na priljubljenosti in z dobrim razlogom.

Aktualno
Okt 13, 2021
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.