Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Izberi kategorijo

Veste čemu služi barvna lestvica?

Apr 5, 2018

POVZETEK:

Barvna lestvica in z njo povezana uporaba različnih barvnih pripomočkov, kot so gobice in krpe, služi posameznim čistilnim nalogam oziroma prostorom, ki jih čistimo. Prednosti uporabe barvne lestvice pri čiščenju je kar nekaj.
Veste čemu služi barvna lestvica?

Barvna lestvica in z njo povezana uporaba različnih barvnih pripomočkov, kot so gobice in krpe, služi posameznim čistilnim nalogam oziroma prostorom, ki jih čistimo. Prednosti uporabe barvne lestvice pri čiščenju je kar nekaj:

 • Kontrola nad infekcijami
 • Preprečevanje širjenja kontaminacije
 • Razdeljevanje glede na posamezno nalogo oz. prostor
 • Enostavnejše in lažje uvajanje osebja

Kontrola nad infekcijami in preprečevanje širjenja kontaminacije

Barvna lestvica v higienski panogi temelji predvsem na nadzoru okužb in preprečevanju navzkrižne kontaminacije med različnimi oddelki. V zadnjih letih smo lahko priča večji ozaveščenosti javnosti o resnih izbruhih bolezni kot je naprimer gripa, salmonela,…. Zavedanje in odgovornost nas vseh pa je, da sami dodatno  ne prispevamo k širjenju okužb.

Tako boste z uporabo različnih barvnih pripomočkov pri čiščenju (npr. uporaba različne barve pri čiščenju sanitarij, kot pa pri čiščenju kuhinje), sebi ter svojemu osebju pomagali preprečiti širjenje kontaminacij. Priporočeno je tudi, da pri čiščenju določenega prostora, začnemo pri elementih z nižjo stopnjo umazanije ter nadaljujemo proti najbolj umazanim elementom (npr. pri sanitarijah začnemo z umivalnikom in šele nato preidemo na čiščenje wc školjke).

5 nasvetov za čiščenje in razkuževanje sanitarij
Rdeča barva se uporablja v prostorih z najvišjim tveganjem navzkrižne kontaminacije.

Razdeljevanje glede na posamezno nalogo oz. prostor

Praksa pri uporabi barvnih lestvic je, da se posamezni skupini nalog oz. prostoru čiščenja dodeli posamezna barva. Čeprav, ni izrecno določeno katera barva je primerna za posamezno nalogo, je praksa sledeča:

 • Rdeča: uporablja se v prostorih z visokim tveganjem navzkrižne kontaminacije in širjenja okužb – ponavadi so to prostori sanitarij vključno s talnimi površinami sanitarij, pisoarji in wc školjkami.
 • Rumena: uporablja se za čiščenje površin in prostorov s srednjim tveganjem, vključno z določenimi površinami sanitarij kot je umivalnik.
 • Zelena: uporablja se v prostorih namenjenih pripravi hrane.
 • Modra: uporablja se na običajnih površinah in prostorih z nizko tveganostjo, kot so npr. steklene površine, ogledala.

Poleg omenjenih barv, se lahko uporabljajo še barve kot so oranžna, vijolična, siva, črna ali bela. Pomembno je, da vzpostavimo skupni konsenz o uporabi določene barve z vsemi pristojnimi osebami. Pri uveljavi barvne lestvice je pametno razmisliti tudi o barvi krp (mikrofiber, mop itd.) ter plastenk in razpršilk kemikalij. Naprimer pri čiščenju steklenih površin lahko uporabljate modro embalažo ter modro krpo.

Krpa iz mikrofibre Vileda PVAmicro modra - čiščenje stekla
Modra barva se uporablja na površinah z nizko tveganostjo npr. pohištvo, steklo itd.

Poenostavljeno uvajanje osebja

Barve so univerzalen jezik, ki ga razumejo vsi ne glede na nacionalost. Pri uveljavitvi barvne lestvice tako zmanjšamo jezikovne ovire, ki bi lahko bile drugače prisotne med vami in vašim osebjem. To je izrednega pomena, saj odstrani določeno stopnjo negotovosti in nevednosti ter pripomore h konsistentnosti čiščenja. Za lažje uvajanje in razumevanje sistema barvne lestvica prilagamo sledečo sliko, ki naj bo ves čas na pregled vam ter vašim osebjem.

Navodila za uporabo barvne lestvice

Navodila za uporabo barvne lestvice

Preglejte našo ponudbo pripomočkov za čiščenje, ki so primerni za vpeljavo barvnega sistema v vaš dom ali podjetje.

Povezani izdelki

Koristne povezave

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Morda vas zanima tudi

Čistilka izvaja suho čiščenja tal z uporabo brisala in impregnirane krpe

Pripomočki za suho čiščenje tal

V marsikaterem objektu ali gospodinjstvu za suho čiščenje tal še vedno uporabljajo zgolj tradicionalne metode z uporabo metle, ki sicer opravi svoje delo, a pri tem dviguje prah s tal, ki se zgolj prenese drugam. Toda ali obstaja moderna, učinkovita in zdravju prijaznejša metoda suhega čiščenja tal?

Vodiči
Dec 8, 2022

Odpoklic izdelka – Respiratorne maske FFP2 NR

Odpoklic izdelka - Zaščitne maske z oznako znamke DADDY'S CHOICE, tip/model Purism, s sklicem na EN 149:2001+A1:2009, FFP2 NR, CE 0598, ki je pakirana v beli kartonasti embalaži z EAN kodo 6973601650308 in serijsko številko 20201228, pakirano po 20 zaščitnih mask. 

Obvestila
Dec 2, 2022
Pripomočki-za-čiščenje-v-živilskopredelovalni-industriji-Igeax

Pripomočki za živilsko industrijo IGEAX

Zagotavljanje visoke ravni higiene in izpolnjevanje standardov sta ključnega pomena za vsako podjetje, še posebej za tista, ki delujejo v živilskopredelovalni industriji. Zato smo v naš prodajni asortiman vključili pripomočke za živilsko industrijo blagovne znamke Igeax!

Aktualno
Nov 29, 2022
Kuhar si nadeva modre nitril rokavice

Kako izbrati pravo velikost rokavic?

Iskanje ustrezne velikosti rokavic je stvar merjenja. Osnovni par rokavic je mogoče najti z merjenjem obsega. Če pa želite resnično dobro prilegajoče rokavice, obstajajo druge mere, ki jih je potrebno vključiti.

Vodiči
Nov 25, 2022
Kako pravilno urediti sanitarije? Namestitev podajalnikov papirnatih brisač, milnikov

Kako pravilno urediti sanitarije?

Ste že kdaj prišli na javno stranišče in ugotovili da njegova zasnova ni funkcionalna za vaše potrebe? V tem članku boste izvedeli kako urediti in opremiti sanitarni prostor da bodo vaše stranke in zaposleni zadovoljni.

Vodiči
Nov 21, 2022
Čiščenje mize z belimi lateks rokavicami za enkratno uporabo Reflexx

Katere rokavice so boljše – lateks ali nitril?

Pri izbiri ustreznih rokavic se morda sprašujete, ali bi morali kupiti rokavice iz lateksa ali nitrila? Oba materiala rokavic sta zelo priljubljena, vendar je pomembno razumeti, kako se razlikujeta in kateri je v dani situaciji boljši.

Vodiči
Nov 14, 2022
Barista pri kuhanju kave uporablja črne rokavice iz nitrila

Kako očistiti profesionalni kavomat?

Čiščenje kavnega aparata je enako pomembno kot nakup kakovostnih zrn. Če vašega kavomata ne čistite redno, ne bo rezultat le kava slabega okusa, temveč boste tudi skrajšali življenjsko dobo tesnil in filtrov.

Vodiči
Nov 11, 2022
Tetovator s črnimi rokavicami iz nitrila dela tattoo

Izbira pravih rokavic za tetovatorje!

Da bi zmanjšali tveganje okužbe in prenosa bolezni, morajo biti prostori za tetoviranje tako čisti kot bolnišnične sobe. Tetovatorji in osebje morajo upoštevati smernice, ki zmanjšujejo širjenje okužb, ki so posledica storitev, ki jih zagotavljajo.

Aktualno
Nov 7, 2022
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.