Ste vedeli, da so mikrovlakna 100-krat tanjša od človeškega lasu? Še več: mikrovlakna so tudi bistveno bolj fina od vseh naravnih vlaken.

Veliko pomembnejša pa je njihova učinkovitost čiščenja. Tesno tkana krpa iz mikrovlaken vsebuje nešteto majhnih vrzeli, ki lahko zadržijo tudi najmanjše delce umazanije. To omogoča hitrejše in učinkovitejše čiščenje najrazličnejših površin.

Nasveti za uporabo

Za ohranitev mikrovlaken v dobrem stanju in doseganje odličnih rezultatov čiščenja upoštevajte spodnje nasvete:

 • Uporabljajte čim manjši pritisk: Umazanija se s površine bolje odstrani, če vlakna niso stisnjena skupaj.
 • Ne pretiravajte z vlaženjem: Krpa mora biti vlažna, vendar ne v celoti premočena. Krpe iz mikrovlaken delujejo tako, da dvigajo in zadržujejo umazanijo, prevelika količina vode pa lahko zmanjša njihovo učinkovitost.
 • Pravilno čiščenje: Pri čiščenju površine krpo prepognite na četrtine. S tem ne pridobite le osmih čistilnih površin za delo, temveč tudi pomagate ohraniti obliko krpe.
 • Uporabljajte barvno kodiranje: Razmislite o barvnem označevanju krp za čiščenje različnih površin (npr. modra za čiščenje stekla, rdeča za čiščenje sanitarij). S tem lahko preprečite navzkrižno kontaminacijo.
 • Za čiščenje stekel in zaslonov uporabljajte posebne krpe iz mikrovlaken: Številni proizvajalci ponujajo posebne krpe iz mikrovlaken z bolj finimi nitmi za čiščenje občutljivih površin.

Prednosti mikrovlaken

 • Manjša poraba vode in kemikalij;
 • manjše trenje za ergonomsko čiščenje;
 • brez muckanja;
 • zelo visoka vpojnost tekočin;
 • umazanija se ujame v krpo in se ne razširi po površini;
 • čiščenje brez sledi.

Za boljše razumevanje vseh prednosti, ki jih ponuja mikrofibra, si oglejte naš članek – Mikrofibra – kaj je in kako jo vzdržujemo?

Združljivost mikro krp s površino

Vsaka mikro krpa ni primerna za čiščenje vsake površine. Izbira neustrezne krpe hitro vodi do slabe učinkovitosti čiščenja ali celo nastanka poškodb na površini. Da bi vam olajšali izbor pravilne krpe, smo pripravili tabelo združljivosti krp iz mikrovlaken z različnimi površinami ter načini uporabe.

Področje uporabe / krpaMikro krpa
Profi
Mikro krpa Stretch-lightMikro krpa Silk-velvetMikro krpa ZebraMikro krpa Vileda PVAmicroMikro krpa SpecialMikro krpa za poliranje kozarcevMikro krpa za prah in poliranje
Način uporabeMokro čiščenje
Vlažno čiščenje
Suho čiščenje
Dezinfekcija površin
Tekstura površineFina in polirana površina
Groba površina
Področje uporabePovršine iz nerjavečega jekla
Okna in ogledala
Steklo, kristal in jedilni pribor
Površine iz plastike
Pleksi steklo in polikarbonati
Tehnična oprema
Mize in vrata
Tabela združljivosti krp iz mikrovlaken z različnimi vrstami površin.

Povezani izdelki

Za konec

Krpe iz mikrovlaken so v panogi čiščenja nepogrešljive, saj zagotavljajo stopnjo čistoče, ki prekaša tradicionalne materiale. V široki ponudbi mikrofiber je na voljo popolna krpa za vsako površino, med drugim za steklo, les ali nerjaveče jeklo. Toda ključnega pomena je razumevanje združljivosti posamezne vrste krpe z različnimi površinami za izkoriščanje njenega potenciala in preprečitev poškodb.

Koristne povezave

Morda vas zanima tudi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja