Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Izberi kategorijo

Kako prati krpe iz mikrovlaken?

Apr 19, 2023

POVZETEK:

Krpe iz mikrovlaken so postale nepogrešljivi pripomoček pri vsakodnevnem čiščenju. Zaradi svojih edinstvenih, mehkih in zelo vpojnih vlaken so idealne za odstranjevanje umazanije in ostankov brez povzročanja prask. Da pa bodo še naprej delovale optimalno, pa je pomembno pravilno pranje.
Kako pravi krpe iz mikrovlaken?

Krpe iz mikrovlaken so postale nepogrešljivi pripomoček pri vsakodnevnem čiščenju. Zaradi svojih edinstvenih, mehkih in zelo vpojnih vlaken so idealne za odstranjevanje umazanije in ostankov brez povzročanja prask. Uporabljajo se lahko na posebej delikatnih površinah, vključno s steklenimi in lakiranimi. Da pa bodo krpe iz mikrovlaken še naprej delovale optimalno, je pomembno pravilno pranje. V tem članku bomo pregledali korake pravilnega pranja krp iz mikrovlaken in odgovorili na nekatera pogosto zastavljena vprašanja.

Koraki pranja krp iz mikrovlaken v pralnem stroju

 1. Ločevanje: krpe iz mikrovlaken, ki jih uporabljate za čiščenje, perite ločeno od ostalih oblačil, ki imajo gumbe in zadrge, saj lahko ti poškodujejo vlakna. Krp iz mikrovlaken nikoli ne perite z bombažnimi tkaninami, saj se bombažna vlakna ujamejo v mikrovlakna in zmanjšajo njihovo učinkovitost.
 2. Odstranjevanje grobe umazanije: Krpe iz mikrovlaken stresajte ali presesajte, da odstranite grobo umazanijo, ki bi lahko poškodovala pralni stroj ali vlakna med ciklom pranja.
 3. Predpranje/izpiranje: Pred pranjem krpe izperite s hladno vodo, da odstranite vso sproščeno umazanijo in nečistoče. S tem korakom boste preprečili, da bi se ostanki kemikalij, umazanija in fizični ostanki med pranjem zagozdili v mikrovlakna, zaradi česar bi krpe lahko izgubile svojo mehkobo in učinkovitost. Še posebaj dobro izperite krpe, ki so bile izpostavljene dezinfekcijskim sredstvom ali čistilom.
 4. Polnjenje pralnega stroja: Izogibajte se pretirani polnitvi pralnega stroja – pralni boben naj bo napolnjen do približno 80 %, saj lahko to prepreči pravilno delovanje. Zaradi prenapolnjenega pralnega stroja lahko pride do sivenja tekstila. Priporočamo, da operete manjšo serijo mikrokrp hkrati, da zagotovite popolno čiščenje.
 5. Doziranje detergenta: Uporabite nežen in blag detergent za pranje perila. Izogibajte se uporabi mehčalcev, saj lahko pustijo ostanke, ki privlačijo umazanijo ter odstranijo statični naboj. Prav tako ne uporabljajte belil, dodatkov za svetlenje, ojačevalcev pranja in perocetne kisline. Za optimalne rezultate pranja upoštevajte navodila proizvajalca.
 6. Nastavitev pranja: Čeprav nekateri proizvajalci krp iz mikrovlaken navajajo, da lahko mikrokrpe perete na temperaturah do 95 °C , se mikrovlakna pri temperaturah nad 60 °C praviloma začnejo taliti, kar zmanjšuje njihovo učinkovitost. Priporočamo pranje krp iz mikrovlaken na temperaturah, nižjih od 60 °C in na blagem ciklu.
 7. Sušenje: Krpe iz mikrovlaken je treba sušiti pri nizkih temperaturah. Uporabite program za “delikatne tkanine” in temperaturo do največ 55 °C, če uporabljate sušilni stroj.

Koristni nasveti za pranje krp iz mikrovlaken

 • Upoštevajte navodila za pranje (temperature in doziranje) na embalaži detergenta za pranje.
 • Upoštevanje navodila za pranje na etiketi krp iz mikrovlaken.
 • Izvedite predpranje v hladni vodi brez detergenta, da odstranite vse ostanke čistil, uporabljenih med čiščenjem.
 • Ne uporabljajte mehčalca tkanin.
 • Ne uporabljajte detergentov s Ph>11.
 • Priporočamo uporabo mrež za pranje perila.

Pogosta vprašanja

Ali lahko krpe iz mikrovlaken operem in ponovno uporabim za čiščenje?

Da, krpe iz mikrovlaken za čiščenje lahko operete in večkrat uporabite. Z ustrezno nego lahko podaljšate njihovo življenjsko dobo in poskrbite, da bodo delovale kar najbolje. Pomembno je opozoriti, da lahko sčasoma vlakna postanejo manj učinkovita pri pobiranju in zadrževanju umazanije. Če opazite znatno zmanjšanje učinkovitosti, je morda čas za zamenjavo brisač.

Koliko krat lahko operem krpe iz mikrovlaken?

Ob pravilni negi lahko krpe iz mikrovlaken operete in ponovno uporabite do 500-krat. Zaradi tega so mikrovlakna eden izmed najbolj ekonomičnih materialov za čiščenje. Poleg tega vam v svoji življenjski dobi prihranijo na tisoče porabljenih papirnatih brisač.

Kako posušim krpe iz mikrovlaken po pranju?

Krpe iz mikrovalen so občutljive na toploto, zato priporočamo, da jih sušite na stojalu. Bodite pozorni, da jih ne obešate na neposredno sončno svetlobo, ki lahko občutno prispeva k preperevanju in razpadanju.

Ali lahko krpe iz mikrovlaken sušim v sušilnem stroju?

Da, krpe iz mikrovlaken lahko sušite v sušilnem stroju, vendar zgolj pri nizkih temperaturah. Toplota lahko poškoduje mikrovlakna, zaradi česar se skrčijo in izgubijo mehkobo. Da bi se izognili tem težavam, krpe iz mikrovlaken sušite le pri nizkih temperaturah.

Kje naj shranjujem krpe iz mikrovlaken?

Po pranju in sušenju krpe iz mikrovlaken, tako kot ostale krpe, skladiščite v suhem prostoru, da preprečite nastanek plesni.

Ali je treba krpe iz mikrovlaken pred uporabo oprati?

Nove krpe iz mikrovlaken je treba pred uporabo predhodno oprati, da se optimizira vpojnost vlaken in utrdi vse morebitne šive.

Povzetek

Pravilno pranje krp iz mikrovlaken je ključnega pomena za ohranjanje njihove učinkovitosti in dolge življenjske dobe. Z upoštevanjem korakov, opisanih v tem članku, boste krpe ohranili v vrhunskem stanju. Ne pozabite, krpe iz mikrovlaken perite in sušite pri nizki temperaturi, uporabljajte blage detergente, perite ločeno od ostalega perila in ne preobremenjujete pralnega stroja.

Povezani izdelki

Koristne povezave

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Morda vas zanima tudi

Preprečevanje širjenja bolezni pri odpravi posledic poplav - umivanje rok

Preprečevanje širjenja bolezni pri odpravi posledic poplav

Pred tednom dni so Slovenijo prizadele zgodovinske poplave, ki so za seboj pustile pravo opustošenje. Poplave pa niso katastrofalne zgolj zaradi neposredne fizične škode, temveč tudi zaradi širjenja bolezni, ki se pojavijo po njih. Ena najpogostejših zdravstvenih groženj po poplavah je širjenje okužb.

Vodiči
Avg 12, 2023
Čiščenje po poplavah, sanacija po poplavah

Čiščenje po poplavah

V zadnjem tednu številne regije po Sloveniji pestijo huda neurja z obilnim deževjem, ki se odražajo tudi v obliki poplav. Stoječa voda in odvečna vlaga nudijo ugodne pogoje za razrast plesni, kar lahko predstavlja tveganje za zdravje ljudi, zato je pomembno čimprejšnjo ukrepanje. Pripravili smo kratek vodič čiščenja in razkuževanje prostorov po poplavah.

Aktualno
Avg 11, 2023
So papirnate brisače iz reciklaže okolju prijazne?

Je papir iz reciklaže res prijaznejši do okolja?

Že dolgo časa se na trgu papirja bije bitka med izdelki iz celuloze in reciklaže, še posebej z vidika prijaznosti do okolja. Čeprav nas večina meni, da so izdelki iz reciklaže prijaznejši do okolja, saj se pri njihovi proizvodnji ne poseka novih dreves, obstaja kar nekaj vidikov proizvodnje, na katere pogosto niti ne pomislimo.

Aktualno
Avg 10, 2023
Podajalnik papirnatih brisač Marplast Stone iz reciklirane plastike

Elegantno in okolju prijazno – Mar Plastova vizija trajnostnih sanitarij

V svetu, kjer je ozaveščenost o okolju vedno bolj v ospredju, se je italijanski proizvajalec Mar Plast z novimi linijami podajalnikov iz recikliranih materialov Stone in Skin – Carbon zavezal k zelenim praksam. Podjetje Mar Plast, ki je znano po svojih inovacijah na področju podajalnikov, v svojih novih linijah elegantnih in funkcionalnih podajalnikov uporablja reciklirano plastiko.

Aktualno
Avg 8, 2023
Čiščenje mize s krpo iz mikrovlaken v restavraciji

Katero krpo iz mikrofibre uporabiti za vašo površino?

Ste vedeli, da so mikrovlakna 100-krat tanjša od človeškega lasu? Še več: mikrovlakna so tudi bistveno bolj fina od vseh naravnih vlaken. Veliko pomembnejša pa je njihova učinkovitost čiščenja. Vsaka mikro krpa ni primerna za čiščenje vsake površine. Izbira neustrezne krpe hitro vodi do slabe učinkovitosti čiščenja ali celo nastanka poškodb na površini.

Vodiči
Jul 31, 2023
Premazovanje tal – 5 pogostih napak

Premazovanje tal – 5 pogostih napak

Vzdrževanje in nega talnih površin je zahtevna naloga, še posebej, ko gre za obnavljanje preko postopka premazovanja tal. Postopki odstranjevanja starih premazov in premazovanja se lahko zdijo preprosti, vendar pa v praksi pogosto nastanejo napake, ki lahko vplivajo na končni rezultat. V tem članku bomo pregledali nekaj najpogostejših napak pri postopku premazovanja tal.

Vodiči
Jul 24, 2023
Premazovanje tal - priporočila za vrhunski rezultat

Premazovanje tal – priporočila za vrhunski rezultat

Vzdrževanje tal je lahko zahtevno opravilo, zlasti pri postopku odstranjevanja in nanašanja zaščitnih premazov. Postopek premazovanja tal je sestavljen iz več korakov, v katerih so pogoste napake, ki lahko vplivajo na končni rezultat. Tokrat bomo pregledali nekaj strokovnih priporočil za uspešno premazovanje v prvem poskusu.

Vodiči
Jul 17, 2023
Osvežitev tal - koraki pravilnega premazovanja talnih površin

Osvežitev tal – koraki pravilnega premazovanja talnih površin

Od vzdrževanja za njihovo dolgo življenjsko dobo do ohranjanja prvotnega videz in funkcionalnosti – pravilno ravnanje z vašimi tlemi je bistvenega pomena. Vse talne površine ne glede na vrsto vpijajo umazanijo iz okolice. S premazovanjem tal ta postanejo bolj gladka; zmanjšujemo vpijanje umazanije in povečujemo njihovo drsnost.

Vodiči
Jul 10, 2023
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   cleanfixs10-3 Get 3% off 3% popust na seslanik za suho sesanje Cleanfix S10 SE
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   potiskac5 Get 5% off Popust za potiskač vode in aluminjasti ročaj 5%.