Marmor, kot eden izmed najbolj cenjenih gradbenih in dekorativnih materialov, že stoletja simbolizira eleganco in vzdržljivost. Njegova uporaba sega vse od antičnih časov, ko so iz njega klesali umetnine, do danes, ko s svojo prisotnostjo pooseblja sofisticiranost v sodobnih bivalnih in poslovnih prostorih. Ključnega pomena pri dolgotrajni ohranitvi marmorjeve naravne lepote je ustrezno čiščenje marmorja, ki zahteva specifično znanje in skrbno izbiro metod ter čistilnih sredstev.

Ta članek postavlja temelje za razumevanje, kako pravilno čiščenje marmorja prispeva k ohranjanju njegove strukture, sijaja in edinstvenih lastnosti, ki marmor uvrščajo med najbolj prestižne materiale v gradbeništvu in notranjem oblikovanju.

Kaj je marmor?

Marmor je naravni kamen iz kalcijevega karbonata – apnenca, ki se pogosto uporablja pri gradbeništvu in kiparstvu. Zanj so značilni edinstveni vrtinci in žile, ki nastanejo zaradi različnih mineralov v kamnini in njihove razporeditve, ko je bila kamnina podvržena vročini in pritisku. Barva marmorja je lahko od bele do črne, vmes pa je veliko odtenkov sive, rožnate, zelene in drugih barv. Cenjen je zaradi svoje lepote in trajnosti. V arhitekturi se pogosto uporablja za talne obloge, pulte in stenske obloge. V umetnosti pa se že tisočletja uporablja za izdelavo skulptur in drugih likovnih del.

Marmor prispeva k dodani vrednosti prostora, saj velja za luksuzni material.

Miti o površinah iz marmorja

Obstaja kar nekaj mitov o površinah iz marmorja. Pogosto izvirajo iz napačnih predstav ali pomanjkljivega znanja o tem, kako se marmor obnaša in kako ga je treba vzdrževati. Nekateri izmed teh mitov vključujejo:

 1. Marmor je neuničljiv: Marmor je sicer trpežen material, vendar ni odporen proti praskam, madežem ali kislinam. Potrebuje ustrezno nego in vzdrževanje.
 2. Marmor je vedno hladen na otip: Čeprav je marmor naravno hladnejši na otip v primerjavi z nekaterimi drugimi materiali, lahko absorbira toploto iz okolja, še posebej če je izpostavljen soncu ali talnemu ogrevanju.
 3. Marmor se lahko čisti s kisom: Kis in druge kisle raztopine lahko povzročijo jedkanje na površini marmorja, zato njihova uporaba ni primerna.
 4. Marmor je vedno bel: Čeprav je beli marmor zelo priljubljen, marmor prihaja v široki paleti barv in vzorcev, od črnih do rdečih, zelenih in modrih odtenkov.
 5. Vse vrste marmorja so enako kakovostne: Kakovost marmorja se lahko razlikuje glede na kraj izvora in pogojih, v katerih je bil oblikovan. Nekatere vrste so bolj trpežne in manj porozne od drugih.
 6. Marmor je primeren samo za določene prostore: Marmor se lahko uporablja v različnih prostorih, vključno s kuhinjami, kopalnicami in celo zunanjimi površinami. Pomembno je praviln o čiščenje in vzdrževanje.
 7. Marmor je zahteven za vzdrževanje: Vzdrževanje marmorja zahteva nekaj pozornosti, vendar s pravilnimi izdelki in metodami nikakor ni zahtevno.

Vrste marmorja in njihove značilnosti

Barve marmorja

Barve marmorja so zelo raznolike in odvisne od mineralnih primesi, ki se nahajajo v kamnu. Najpogostejši barvi marmorja sta bela in svetlo siva, ki izhajata iz kalcitnega marmorja, nastalega s prekristalizacijo apnenca, ter iz dolomitnega marmorja, ki izvira iz dolomita. V nekaterih vrstah marmorja najdemo primesi drugih mineralov, ki so lahko prisotne v plasteh, lečah ali razpršene med zrni, kar lahko vodi do široke palete barv.

Poleg bele in sive so lahko barve marmorja tudi rdeče zaradi železovega oksida, rožnate, zelene, rjave ali celo čokoladno rjave. Vsaka barva marmorja je posledica specifičnih mineralov, ki so prisotni v kamnini, in je običajno polirana, da se doseže največji sijaj in lepota naravnega kamna. Zaradi teh raznolikih barv je marmor priljubljena izbira za uporabo v arhitekturi in oblikovanju, saj lahko ustvari razkošen in estetsko privlačen videz. Več o barvah marmorja.

Različne barve površin iz marmorja.

Dejavniki, ki pričajo o kakovosti marmorja

 • Barva: visokokakovostni marmor mora biti enakomerno obarvan, brez večjih odstopanj ali obarvanosti.
 • Žiljenje: Žile v marmorju so ena od njegovih najbolj značilnih lastnosti. Visokokakovostni marmor ima dobro izražene žile, ki so enakomerno razporejene po kamnu.
 • Tekstura: Površina marmorja mora biti gladka, brez prask, vdolbin in drugih pomanjkljivosti.
 • Trpežnost: Marmor je v primerjavi z drugimi kamni razmeroma mehak, zato je bolj podvržen praskam in lomljenju. Visokokakovostni marmor bi moral biti dovolj gost in trpežen, da zdrži normalno obrabo.
 • Struktura por: Marmor s tesno zapolnjeno strukturo por je bolj odporen na obarvanje in trajnejši od marmorja z ohlapnejšo strukturo.
 • Poreklo: Nekatera območja in kamnolomi so znani po proizvodnji visokokakovostnega marmorja, medtem ko so drugi bolj nagnjeni k proizvodnji manj kakovostnega marmorja. Pri ocenjevanju kakovosti marmorja je pomembno upoštevati njegov izvor.

Različne zaključne obdelave marmorja

Marmor pogosto ločimo tudi glede na zaključno obdelavo površine:

Polirana površina: Z brušenjem in poliranjem površine dobi marmor sijajoč zaključek. Ta obdelava se pogosto uporablja za talne obloge, pulte in druge aplikacije, kjer je zaželena sijoča odsevna površina.

Brušena površina: S brušenjem površine marmorja do gladkosti, vendar brez končnega poliranja, se doseže matiran, satenast zaključek. Ta obdelava se pogosto uporablja pri aplikacijah, kjer je zaželen bolj zadržan videz in kjer bi bila polirana površina lahko preveč spolzka.

Krtačena površina: Pri tem se površina marmorja krtači z žično krtačo. Ta obdelava daje marmorju grob, naraven videz in se pogosto uporablja za zunanjo uporabo, kot so terase.

Peskana površina: S peskanjem površine marmorja se doseže hrapav, matiran videz. S to obdelavo se doseže bolj industrijski videz in se pogosto uporablja za zunanjo uporabo.

V najbolj osnovnem pomenu pa lahko zaključno obdelavo marmorja ločimo na grobo in fino.

Marmor je na voljo v različnih barvah in obdelavah.

Zanimivost: Svetovno znan je marmor iz Carrare v Italiji. V Sloveniji so številna manjša nahajališča marmorja na južnih pobočjih Pohorja, v dolini Slovenske Bistrice je opuščen rimski kamnolom. Italija je ena izmed držav, ki izvaža največ marmorja na svetu, in je povsod znana po svoji visoki kakovosti.

Prednosti in slabosti površin iz marmorja

Marmor je močan in trden material, ki lahko ob ustrezni negi zdrži desetletja ali celo stoletja. Zaradi edinstvene naravne lepote in elegantnega videza je marmor priljubljen za uporabo v domovih, poslovnih stavbah in spomenikih. Na voljo je v različnih barvah, vzorcih in teksturah, zato je primeren za različne dekorativne sloge. Pomembno prispeva k dodani vrednosti prostora, saj velja za luksuzni material. Njegova brezčasnost daje prostoru eleganten videz, ki ni nikoli iz mode. Najpogosteje se ga uporablja pri talnih površinah, stenah, pultih, kaminih in miznih ploščah.

Slabost marmorja se začne pri njegovi ceni, saj velja za izredno drag material. Po drugi strani gre za zelo porozen in krhek material, ki se zlahka obarva in poči. Zaradi dozvetnosti za jedkanje, zaradi česar lahko postane površina zbledela in dolgočasna, je problematičen tudi za samo čiščenje in negovanje. Nenazadnje pa je marmor pogosto spolzek, zlasti ko je moker, kar lahko ogroža varnost.

Zakaj je marmor zbledel?

Marmor je lahko videti bled iz več razlogov:

 • Marmor je dovzeten za jedkanje, kar je kemična reakcija, ki nastane ob stiku kislih snovi s površino marmorja. To lahko povzroči, da se površina zbledi in je videti zbledela.
 • Obarvanje: Če razlitja ali madeža ne očistimo takoj, lahko prodre v površino marmorja in povzroči, da ta zbledi ali spremeni barvo.
 • Obraba: Površina marmorja lahko zaradi redne uporabe in izpostavljenosti elementom sčasoma postane dolgočasna in zbledi.
 • Pomanjkanje vzdrževanja: Če marmorja ne čistimo in poliramo redno, lahko postane dolgočasen in zbledi.
 • Neustrezno čiščenje marmorja: Uporaba grobih ali abrazivnih čistilnih sredstev lahko odstrani površino marmorja in povzroči, da je videti zbledela.
 • Naravno staranje: S staranjem marmorja lahko njegova naravna barva in sijaj zbledita, zaradi česar je videti dolgočasen in zbledeli.

Kako zaščititi marmor pred umazanijo in poškodbami?

Kot smo že omenili je marmor material, ki je še posebno nagnjen poškodbam, ki so lahko posledica različnih dejavnikov – obraba, obarvanje, jedkanje itd. Vendar obstaja nekaj načinov s katerimi lahko zaščitite površine ali pa zmanjšate tveganje nastanka poškodb.

Uporabite preproge: Na vhodih namestite preproge, ki bodo delovali kot lovilci umazanije. S tem boste preprečili prenos umazanije, peska in drugih abrazivnih delcev, ki lahko opraskajo in poškodujejo površino marmorja.

Razlite tekočine nemudoma očistite: Ob morebitnem razlitju tekočine, površino nemudoma očistite. Marmor je porozen material in s takojšnjim čiščenjem boste preprečili, da bi umazanija prodrla globoko v marmor.

Izogibajte se abrazivnim čistilom in filcem: Na površini marmorja ne uporabljajte abrazivnih čistil ali grobih filcev, ki lahko zmatirajo marmor.

Redno suho čistite ali sesanje: Redno suho čistite ali sesajte površino marmorja, da odstranite umazanijo in ostanke, ki lahko povzročijo praske.

Pomembno: Da bi preprečili poškodbe in ohranili sijaj, je pomembno redno izvajati čiščenje marmorja s primernimi tehnikami in izdelki.

Postopek čiščenja marmorja

Izbira pravega čistilnega sredstva je ključnega pomena za učinkovito čiščenje marmorja, ne da bi ga pri tem poškodovali. Marmor je visoko bazična kamnina iz kalcijevega karbonata – apnenca, kar pomeni, da je nikakor ne smemo čistiti s kislimi čistili, ki raztapljajo apnenec, ampak zgolj s čistili, ki so pH nevtralna (pH vrednost 7) – npr. Sanitec Neutro Floor. Prav tako bodite pozorni pri zelo bazičnih raztopinah (pH 13-14), ki lahko razbarvajo marmorno površino.

Spodaj navajamo korake čiščenja tal iz marmorja:

 1. S suhim brisanjem ali pometanjem površine marmorja odstranite vso umazanijo ali ostanke.
 2. V vedru pripravite čistilno raztopino po navodilih proivajalca. Ne uporabljajte kislih ali abrazivnih čistil, saj lahko poškodujejo površino marmorja. Uporabite pH nevtralno čistilo.
 3. V čistilno raztopino pomočite mop krpo. Ožemite odvečno vodo.
 4. Z vlažno krpo obrišite površine. Pogosto splakujte krpo.
Prikaz ročnega čiščenja marmorja in drugih trdih tal z uporabo mop krpe in vedra – Čistilo za marmor Sanitec Neutro Floor.

Tla iz marmorja lahko čistite tudi strojno z uporabo čistilnega stroja. Priporočamo uporabo mehkejšega rdečega filca, ki na površini ne bo pustil poškodb. Zaradi poroznosti marmorja bodite pozorni, da pri čiščenju na tleh ne ostaja voda, ki lahko prodre v pore marmorja in ga poškoduje.

Zaradi nizke odpornosti na praske je treba pri čiščenju marmorja paziti tudi na izbiro ustreznih čistilnih pripomočkov, da ne bi z morebitnimi ostrimi robovi in trdimi ploskvami poškodovali tal. Praske so zelo hitro vidne predvsem na zelo sijočih, poliranih tleh. Priporočamo vsakodnevno brisanje prahu s pripomočki za suho čiščenje tal. Več o suhem brisanju tal najdete tukaj.

Frekvenca čiščenja marmorja je odvisna od stopnje uporabe in izpostavljenosti umazaniji.

Kaj je kristalizacija marmorja?

Kristalizacija marmorja je postopek, ki se uporablja za povrnitev sijaja marmornih površin. Postopek vključuje nanos posebne kristalizacijske raztopine na površino marmorja, ki se nato polira z enokolutnim čistilnim strojem. Raztopina vsebuje drobne kristale, ki se vežejo na površino marmorja, zapolnijo majhne praske in povrnejo sijaj, barve postanejo živahnejše, površina pa je videti, kot da je bila sveže oprana.

Ključna kemikalija, ki se uporablja za postopek kristalizacije, je fluorosilicij. Ta spojina vsebuje emajlni vosek in kislino. Morda se sliši nenavadno, da se kislina uporablja za kalcitni kamen, saj so kisline škodljive za marmor in so glavni vzrok za jedkanje. Vendar se v tem primeru kislina uporabi za razgradnjo kalcijevega karbonata in mu omogoči, da se poveže s fluorsilikatom ter tako ustvari novo spojino, znano kot kalcijev fluorosilikat.

Kristalizacija se običajno izvaja na močno umazanih in opraskanih površinah, ki potrebujejo globlje čiščenje in poliranje, kot ga lahko zagotovi redno vzdrževanje. Postopek pomaga tudi zaščititi površino marmorja pred prihodnjimi poškodbami.

Pomembno je opozoriti, da je kristalizacija specializiran postopek, ki ga mora opraviti strokovnjak. Nepravilna uporaba raztopine za kristalizacijo ali nepravilne medote poliranja lahko povzročijo dodatne poškodbe marmorne površine.

Deljena mnenja o kristalizaciji

Medtem ko kristalizacija zagotavlja takojšen sijaj, pa povzroča tudi številne dolgoročne težave.

1. Stroški vzdrževanja: Ker je kristalizacija sestavljena iz voska, hitro izgubi svoj sijaj, kar pomeni, da je treba postopek ponavljati. Visoko sijajoča površina hitro zbledi.

2. Večja vidnost prask: Praske, ki so bile prisotne pred postopkom kristalizacije, so še vedno prisotne, razlika je le v tem, da so zdaj sijoče. Na teh praskah se nabirata prah in umazanija.

3. Diskoloracija površine: Po kristalizaciji marmorna površina pogosto postanje rahlo oranžno-rdeče barve. Vzrok za to nenavadno razbarvanje je, da blazinice iz jeklene volne za seboj puščajo železo, ki sčasoma zarjavi v kamnu.

4. Večje tveganje pokanja: Proces kristalizacije ustvari trši zaključek, zato se kamen začne sušiti, pokati in lomiti.

Kristalizacija je lahko zelo dobra kratkoročna rešitev, ki pa ima lahko zaradi ponavljajočega postopka negativen vpliv na marmorno površino, ki lahko sčasoma začne razpadati in jo je potrebno zamenjati. Prav tako se površina iz marmorja ob uporabi izdelkov za kristalizacijo kemično spremeni in kamna ni mogoče vrniti v predhodno stanje. Edina tehnika za odstranitev kristalizirane plasti je brušenje in poliranje.

Zaključek

V razumevanju lastnosti in zahtev marmorja se kaže spoštovanje do njegove naravne lepote in strukture. Kot material, ki je bil izbran za nekatere najbolj ikonične arhitekturne dosežke skozi zgodovino, marmor ostaja prestižna izbira za oblikovanje prostorov. Strokovno vzdrževanje in skrbno čiščenje marmorja so ključni za ohranjanje njegovega sijaja in trajnosti. S pravilno nego se marmor ne izkaže samo kot material z estetsko vrednostjo, ampak kot investicija, ki se obrestuje skozi čas. Čeprav se lahko soočamo s tehničnimi izzivi, kot so obarvanje, praske in jedkanje, se z ustrezno prakso in preventivnimi ukrepi mnoge težave lahko učinkovito obvladajo ali preprečijo. Marmor material, ki zahteva natančnost in predanost pri vzdrževanju, vendar pa njegova edinstvena naravna lepota in dodana vrednost upravičita ta trud.

Pogosta vprašanja

Marmor čistite z mehkimi bombažnimi krpami ali krpami iz mikrofibre in nevtralnimi čistili (pH = 7), redno ga pometajte ali suho brišite in pazite, da pri čiščenju ne puščate vode na tleh.

Marmorna tla redno brišemo s suho krpo ali sesamo. Pazimo, da sesalnik ali druga čistilna oprema ne povzroča prask. Periodično opravimo čiščenje marmorja s pH nevtralnim čistilom kot je Sanitec Neutro Floor. Pazimo, da vodna raztopina ne ostaja na površini.

Za redno čiščenje marmorja je treba uporabljati nevtralna čistila s pH vrednostjo 7, kot je npr. Sanitec Neutro Floor.

Madeže je potrebno odstraniti takoj, še posebej, če gre za razlitje alkohola ali citrusov, da preprečimo trajne poškodbe.

Marmor dodaja prostoru eleganco, je trpežen in prihaja v mnogih barvah in vzorcih. Prav tako lahko poveča vrednost prostora.

Za zaščito marmorja uporabite preproge, takoj očistite razlite tekočine, izogibajte se abrazivnim čistilom in redno suho čistite ali sesajte površine.

Da, praske na marmorju je mogoče popraviti s postopkom brušenja in poliranja ali s postopkom kristalizacije.

Da preprečite obarvanje marmorja, je pomembno, da takoj očistite razlite tekočine in uporabljate ustrezne predpražnike, ki delujejo kot lovilci umazanije. Prav tako izogibajte se uporabi abrazivnih čistil.

Vedno uporabimo desko za rezanje in silikonske podloge, da preprečimo direktno razlitje po pultu. Pod vroče ponve in lonce postavimo podstavke.

Po vsakem tuširanju očistimo stene prh iz marmorja, da preprečimo nabiranje ostankov mila. Uporabimo lahko nežno strgalo ali namenska sredstva za globinsko čiščenje.

Povezani izdelki

Koristne povezave

Morda vas zanima tudi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja