Higienski papir, kot so papirnate brisače in toaletni papir, je nujen za vsakodnevno delovanje od ustanov, šol, pisarn, bolnišnic do restavracij. V današnjem okoljsko ozaveščenem svetu je izbira trajnostnega papirja vedno bolj pomembna. Ker številna podjetja svoje izdelke označujejo z “recikliranim”, “zelenim” in “okolju prijaznim”, zlahka domnevamo, da so ti najboljša izbira. Toda je odločitev, katera možnost papirja je prava za vas in okolje, je težja, kot se zdi na prvi pogled. 

Medtem ko so nekateri reciklirani izdelki zvesti svojemu nazivu, lahko številni drugi, zlasti v papirni industriji, uporabljajo te besede kot marketinški trik z obljubami, ki jih ne izpolnijo. Zaradi porasta izdelkov iz recikliranega papirja se papir iz primarnih celuloznih vlaken zdaj obravnava kot “potraten”. V večini primerov pa je ravno nasprotno

Danes se veliko potrošnikov ne odloča za podporo blagovnih znamk zgolj zato, ker ponujajo odlične izdelke in storitve, temveč tudi zato, ker so transparentne in odgovorne glede vprašanj o delu, varnosti in trajnosti. Po drugi strani pa lahko proizvajalci s slabimi načeli in vrednotami hitro odvrnejo stranke. Zato je izbira papirja za vodjo nabave objekta pomembna odločitev, ki ne sme temeljiti le na besedah, natisnjenih na embalaži.

Resnica o papirju iz recikliranih vlaken

Nakup papirnatih brisač in toaletnega papirja iz recikliranih vlaken se zdi najboljša možnost za zmanjšanje odpadkov v sanitarijah. Toda vse je odvisno od podrobnosti. Papirna vlakna se lahko ponovno uporabijo le od pet do sedemkrat, odvisno od kakovostnega razreda papirja, in nemogoče je vedeti, kolikokrat je bil papir že ponovno uporabljen. Prekomerno uporabljena vlakna lahko povzročijo neskladnosti, nizko kakovost in slabo delovanje, kar zagotovo ustvari neprijetno izkušnjo v toaletnih prostorih. 

Industrija papirja v povprečju uporablja približno 40 odstotkov gozdarstva. Toda drevesa so obnovljiv vir in recikliranje papirja zmanjšuje potrebo po drevesih, zaradi česar je posajenih manj dreves. Reciklirana vlakna so tudi krajša od primarnih, zato je papir bolj dovzeten za trganje in ima manjšo vpojnost. Glede na namen papirja lahko reciklirana vlakna povzročijo tudi pomanjkanje lepljivosti in se v vlažnih razmerah zlahka deformirajo. 

Poleg osnovnih napak, ki jih povzročajo ponovno uporabljena vlakna, postopek izdelave recikliranega papirja ni preveč higieničen. Glede na študijo, ki jo je opravila univerza Laval iz Kanade, je bila koncentracija bakterij v testiranem recikliranem papirju od 100- do 1000-krat višja kot v papirju iz celuloze. Čeprav količina najdenih bakterij verjetno ne bi imela velikega vpliva na zdrave ljudi, pa predstavlja nevarnost za določene skupine, kot so majhni otroci ali osebe z oslabljenim imunskim sistemom. V drugi študiji je bilo ugotovljeno, da imajo tovarne recikliranega papirja težave z bakterijsko sluzjo. Ker reciklirani papir vsebuje škrob, ki se uporablja kot vezivo, je odlično gojišče za bakterije in mikrobe. Nekateri sevi, ugotovljeni v študiji, so vključevali bakterije, povezane z zastrupitvami s hrano.

Papirnate brisače iz reciklaže - resnica o recikliranem papirju

Podrobnejši pregled primarnih vlaken

Papir, izdelan iz primarnih vlaken (celuloza), ni nič manj okolju prijazen od papirja, izdelanega iz recikliranih vlaken – če le izberete pametno. Svet za upravljanje gozdov (FSC) je potrdil, da je certificiran papir iz celuloze okolju prijazen. To je deloma posledica dejstva, da bi brez proizvodnje primarnih vlaken na svetu zmanjkalo papirja že v nekaj mesecih. Ker je recikliran papir mogoče reciklirati le 5-7-krat, je proizvodnja primarnega papirja potrebna za nadaljnjo uporabo papirnatih izdelkov. 

Sodoben postopek proizvodnje papirja iz primarnih vlaken je veliko bolj higieničen kot v tovarnah recikliranega papirja; potrebno energijo proizvaja s sežiganjem odpadnega lesa in se ne zanaša na elektriko ali fosilna goriva kot tovarne reciklaže. Pri izdelavi papirnatih izdelkov iz celuloze se uporabljajo bale primarne celuloze, ki se predelajo v “pulperjih”, kar omogoča izdelavo različnih vrst visokokakovostnega papirja. Na primer, iz dolgovlaknate primarne celuloze se proizvaja močan kuhinjski papir, iz kratkovlaknate primarne celuloze pa mehki toaletni papir. Pri tem ni škroba, na katerega bi se mikrobi lahko oprijeli, in ne ostaja nobene sluzi. 

Iz deviških vlaken nastajajo papirnati izdelki z višjo stopnjo vpojnosti, boljšim ohranjanjem črnila ter drugi mehkejši in trpežnejši izdelki. Z zagotavljanjem učinkovitih in visokokakovostnih papirnatih izdelkov se zmanjša količina odpadkov, saj končnim uporabnikom ne bo več treba uporabiti papirnatih brisač ali velikega dela rolice toaletnega papirja. Boljši izdelki prispevajo tudi k zmanjšanju stroškov.

Ker so izdelki iz primarnih celuloznih vlaken močnejši in zanesljivejši, strankam/gostom omogočajo boljšo izkušnjo. V dobi, ko lahko mnenje uporabnika prek družbenih medijev ali spletnih strani doseže veliko število ljudi in uniči ugled blagovne znamke, se vsako podjetje želi izogniti nevšečnostim, zlasti tem v sanitarijah.

Papirnate brisače- podrobnejši pregled vlaken iz celuloze

Trajnostna izbira

Z inovativnimi, trajnostnimi strategijami in novo tehnologijo je proizvodnja primarnega papirja okoljsko odgovorna rešitev. Ker je ohranjanje gozdov, vode in energije glavna skrb, mora proizvodnja primarnega papirja izpolnjevati določena merila, da lahko ohrani svoj naziv. Ker celulozna vlakna nastajajo iz dreves, je bistveno, da dobavitelji papirja cenijo naravne vire ter da so odprti in pošteni glede svojega proizvodnega procesa.

  • Poiščite oznako FSC ali PEFC, ki potrjuje, da so papir in surovine pridobljeni iz trajnostno upravljanih gozdov. 
  • Poiščite okoljsko oznako EU Ecolabel ali Nordic Swan Ecolabel, ki zagotavlja, da imajo izdelki v primerjavi z istovrstnimi izdelki manjše negativne vplive na okolje.
  • Trajnostni papir mora biti tudi visoke kakovosti, da je med uporabo trpežen, se po potrebi razširi in vpije, je mehak in se v vodi razgradi, tako da se cevi ne zamašijo. 
  • Papirne izdelke vsak dan uporablja na milijone ljudi, zato je varnost izdelkov izredno pomembna. Proizvajalci morajo v svojih tovarnah izvajati varnostne in sanitarne postopke, da bodo delavci zadovoljni in zdravi (standard SA8000), izdelki pa varni za uporabo. 

Povzetek

Reciklirana vlakna se na papirju slišijo odlično, vendar pogosto niso tako zanesljiva ali trajnostna, kot se zdi. Ne glede na to, ali potrebujete papirnate izdelke za sanitarije, kuhinje ali pisarniške prostore, je bolje poiskati trajnostno rešitev, ki ne povzroča neskladnosti in nevarnosti za zdravje uporabnikov. V današnjem času imajo izdelki, izdelani iz primarnih celuloznih vlaken, z vidika okolja enako vrednost kot certificiran recikliran papir, poleg tega pa dajejo boljše rezultate.

Pogosta vprašanja

Izbira trajnostnega papirja je ključnega pomena zaradi okoljske ozaveščenosti in odgovornosti. Trajnostni izdelki zmanjšujejo okoljski vpliv in prispevajo k ohranjanju naravnih virov.

Ne nujno. Nekateri reciklirani papirnati izdelki lahko uporabljajo zavajajoče trditve in niso tako trajnostni ali kakovostni, kot se zdi na prvi pogled.

Reciklirana vlakna so manj trpežna, imajo krajšo življenjsko dobo in so lahko manj higienična zaradi višje koncentracije bakterij. Papir iz recikliranih vlaken je tudi bolj dovzeten za trganje in ima manjšo vpojnost.

Papir iz primarnih vlaken je pogosto močnejši, bolj higieničen in okolju prijazen, če je pridobljen iz trajnostno upravljanih virov. Prav tako zagotavlja boljšo izkušnjo uporabnikov zaradi višje kakovosti.

FSC in PEFC certifikati zagotavljajo, da so papir in surovine pridobljeni iz trajnostno upravljanih gozdov, kar zmanjšuje negativne vplive na okolje.

Potrošniki bi morali iskati okoljske oznake, kot so EU Ecolabel ali Nordic Swan Ecolabel, in preveriti, ali je papir izdelan iz trajnostno upravljanih virov.

Podjetja bi morala izbirati papirne izdelke, ki so trajnostni, kakovostni in varni, saj to odraža njihovo odgovornost do okolja in zavezanost k zagotavljanju pozitivne izkušnje strankam.

Viri

Study finds bacteria in unused paper towels. CleanLink. (4. Januar 2012). https://www.cleanlink.com/news/article.aspx?id=13862 

World Wildlife Fund. (n.d.). Pulp and paper. WWF. https://www.worldwildlife.org/industries/pulp-and-paper

Ray, C. C. (20. December 2010). Through the mill. The New York Times. https://www.nytimes.com/2010/12/21/science/21qna.html 

Granhall U;Welsh A;Throbäck IN;Hjort K;Hansson M;Hallin S; (n.d.). Bacterial community diversity in Paper Mills Processing Recycled Paper. Journal of industrial microbiology & biotechnology. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20544256/ 

Koristne povezave

Morda vas zanima tudi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja