Čiščenje skladišča predstavlja edinstven izziv tako za zaposlene kot za čistilno osebje. Kot veliki industrijski objekti z intenzivnim prometom blaga, ljudi in dejavnosti, so nagnjena k skoraj neskončnemu nabiranju prahu, umazanije, dima, hlapov, maščob, plesni, bakterij, virusov, škodljivcev in celo gliv. Ti onesnaževalci lahko predstavljajo zdravstvena in varnostna tveganja tako za zaposlene kot za stranke.

Na srečo lahko močan in dosleden sistem čiščenja skladišč, skupaj z ustreznimi čistilnimi pripomočki in stroji, vaši ekipi pomaga ohranjati skladišče čisto, varno in v polni operativni zmogljivosti.

Redna skrb za čisto in urejeno skladišče lahko poveča produktivnost, izboljša zadovoljstvo zaposlenih ter okrepi vaš ugled pri vaših strankah.

6 nasvetov za čiščenje skladišč

 1. Ustvarite načrt za čiščenje skladišča
 2. Takojšnje čiščenje madežev
 3. Temeljito čiščenje težko dostopnih območij
 4. Čiščenje tal skladišča
 5. Redno čiščenje transportne opreme
 6. Shranjujte pripomočke za čiščenje blizu mesta uporabe

Ustvarite načrt za čiščenje skladišča

Ustvarite načrt čiščenja za vsak oddelek ali območje vašega skladišča. Ta načrt naj opredeljuje vsako površino in predmet, ki ga je treba očistiti. Določite, kdaj naj se čiščenje izvaja, kdo bo odgovoren za čiščenje, in nato zagotovite, da imajo na razpolago prava čistilna orodja (stroje in pripomočke) za ustrezno opravljanje dela.

Nekatera od območij, ki jih je treba očistiti, vključujejo:

 • Trda tla, preproge in druge talne obloge
 • Police in regali
 • Stene, stropii in okna
 • Prezračevalni jaški
 • Luči
 • Proizvodna oprema
 • Sanitarije
 • Prostori za odmor
 • Pisarniški prostori in pohištvo
 • Vhodi, zunanja območja in zunanja oprema

Vključitev načrta v skupni elektronski koledar upravljanja objektov in dodeljevanje nalog čiščenja skladišča lahko pomaga zagotoviti, da se vsako območje skladišča redno čisti. V kolikor potrebujete pomoč pri pripravi načrta čiščenja skladišča, nas kontaktirajte.

Takojšnje čiščenje madežev

Celo v najboljših dneh se lahko zaradi razlitij in okvar pojavi večji nered kot običajno. Zato je ključnega pomena, da se takšna razlitja in madeži nemudoma očistijo. To je bistveno za preprečevanje nadaljnjega širjenja nečistoč in zagotavljanje, da delo lahko poteka hitro in brez varnostnih tveganj.

Temeljito čiščenje težko dostopnih območij

Sistematično čiščenje lahko znatno poveča učinkovitost v skladišču. To v praksi pomeni, da se najprej lotimo čiščenja visokih polic in regalov, saj bo prah in umazanija pod vplivom gravitacije padla na nižje ravni. To vključuje tudi temeljito čiščenje kanalov ogrevalnega in hladilnega sistema, preden se lotimo čiščenja površin pod njimi.

Osebje lahko nadaljuje s sistematičnim čiščenjem, postopoma prehajajoč od višjih k nižjim policam in površinam. Ta sistematični pristop zagotavlja učinkovito odstranjevanje prahu in umazanije v smeri od zgoraj navzdol, končni korak pa predstavlja temeljito čiščenje tal.

Ta način dela zmanjšuje tveganje za poškodbe, ki bi lahko nastale zaradi padajočih predmetov med samim čiščenjem. Za odstranjevanje umazanije z visokih in težko dostopnih mest je priporočljivo uporabiti teleskopske palice z nastavki za prah in profesionalne sesalnike, opremljene z različnimi nastavki. Več nasvetov za čiščenje na višini najdete tukaj.

Čiščenje tal skladišča

Poleg čiščenja višjih območij pred nižjimi je pomembno, da pred začetkom čiščenja tal odstranite vse palete ali premično opremo s tal. To zagotavlja, da bo vaš čistilni stroj lahko učinkovito in brez ovir opravil temeljito čiščenje tal.

Vzdrževanje čistoče tal v skladišču je ključnega pomena za zagotavljanje varnosti delavcev in učinkovitost delovnega procesa.

Za odstranjevanje trdovratne umazanije in mastnih madežev, ki jih pustijo sledi pnevmatik ali razlitja, in s tem potencialno predstavljajo nevarnosti, se priporoča uporaba zmogljivih strojev za čiščenje tal.

Čiščenje skladišča s strojem za čiščenje tal Adiatek

Redno čiščenje transportne opreme

Viličarji in ostala oprema, namenjena za premeščanje predmetov v notranjih in zunanjih prostorih, morajo biti redno čiščeni, da se tako zmanjša vnos zunanje umazanije v skladišče.

Shranjujte pripomočke za čiščenje blizu mesta uporabe

Vsak oddelek bi moral imeti svojo čistilno opremo shranjeno v bližini mesta uporabe. Na primer, vsako območje bi lahko uporabljalo majhen mokro-suhi sesalnik za vsakodnevna razlitja in čiščenje manjših površin. Raztegljive teleskopske palice se lahko opremijo z različnimi nastavki za čiščenje prahu in pjačevin. Industrijski stroji za čiščenje tal so primerni za pokrivanje večjih površin. Za tla, ki so pogosto izpostavljena oljnim in mastnim madežem, so izjemno praktični vozički za čiščenje z ožemalniki. Ti se učinkovito uporabljajo v kombinaciji s krpami iz mikrovlaken in čistili.

Povzetek

Predstavili smo šest ključnih nasvetov za učinkovito čiščenje skladišč, ki so bistvenega pomena za vzdrževanje varnega in produktivnega delovnega okolja. Ti nasveti vključujejo ustvarjanje načrta čiščenja, takojšnje čiščenje madežev, temeljito čiščenje težko dostopnih območij, čiščenje tal, redno čiščenje transportne opreme in shranjevanje čistilnih pripomočkov blizu mesta uporabe.

Zavedati se moramo, da je redno in sistematično čiščenje skladišč ključnega pomena ne le za ohranjanje čistoče, ampak tudi za zagotavljanje varnosti in zdravja zaposlenih ter strank. Prav tako to prispeva k večji učinkovitosti delovnih procesov in krepi ugled podjetja.

Z upoštevanjem teh nasvetov lahko vaše skladišče ostane čisto, urejeno in varno, kar bo imelo pozitiven vpliv na celotno delovno okolje in zadovoljstvo zaposlenih. Ne pozabite, da je čisto skladišče znak dobro vodenega in odgovornega podjetja. Za dodatne informacije ali pomoč pri pripravi načrta čiščenja skladišča se obrnite na nas.

Pogosta vprašanja

Načrt naj določa površine in predmete za čiščenje, časovni razpored, odgovorne osebe in potrebna orodja. Vključitev načrta v skupni koledar lahko poveča učinkovitost.

Pri določanju prioritet je pomembno upoštevati frekvenco uporabe posameznih območij in potencialna tveganja za varnost, ki jih nečistoča na teh območjih predstavlja. Prav tako je treba redno čistiti območja z visokim prometom in tista, ki so nagnjena k hitrejšemu nabiranju umazanije.

To je odvisno od intenzivnosti uporabe skladišča, vendar se priporoča vsaj mesečno temeljito čiščenje za ohranjanje optimalnih higienskih standardov.

V takih okoljih je pomembno vzpostaviti urnik čiščenja, ki minimizira motnje v delovnem procesu, na primer čiščenje v času manjše zasedenosti skladišča.

Učinkovito komuniciranje načrta med osebjem, redno spremljanje in vrednotenje ter vključevanje povratnih informacij od zaposlenih lahko povečajo spoštovanje načrta čiščenja.

Povezani izdelki

Koristne povezave

Morda vas zanima tudi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja