Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Izberi kategorijo

Alergije na rokavice za enkratno uporabo

Feb 13, 2023

POVZETEK:

Rokavice za enkratno uporabo so pomemben del opreme pri vsakodnevnih dejavnostih, zlasti v zdravstvenih ustanovah in domovih za ostarele. Pomagajo preprečiti izpostavljenost škodljivim bakterijam in nevarnim kemikalijam. Toda rokavice za enkratno uporabo imajo neprijeten stranski učinek: lahko povzročijo alergijske reakcije ali draženje kože.
Zdravnik z modrimi nitril rokavicami preizkuša alergije na pacientu

Rokavice za enkratno uporabo so pomemben del opreme pri vsakodnevnih dejavnostih, zlasti v zdravstvenih ustanovah in domovih za ostarele. Pomagajo preprečiti izpostavljenost škodljivim bakterijam in nevarnim kemikalijam.

Toda rokavice za enkratno uporabo imajo neprijeten stranski učinek: lahko povzročijo alergijske reakcije ali draženje kože.

Alergijske reakcije na rokavice za enkratno uporabo so dandanes že običajne. Ker je za marsikateri poklic vsakodnevno nošenje rokavic nujno, je ključnega pomena razumevanje teh kožnih stanj in najti rešitev za preprečevanje alergij v prihodnje.

Zaradi nošenja rokavic lahko pride do številnih vrst kožnih reakcij, vključno z alergijo na lateks, dražečim kontaktnim dermatitisom in kontaktno urtikarijo. 

Alergije na latex

Alergija na lateks.

Kaj je alergija na lateks?

Alergija na lateks se pojavi, ko imunski sistem zamenja beljakovine iz naravnega lateksa, ki se uporablja za izdelavo stvari, kot so gumijaste rokavice za telesu škodljive snovi. Ob stiku s temi snovmi tako pride to reakcije.

Kako pogosta je alergija na lateks?

Medtem ko je alergija na lateks redka in prizadene od 1 do 6 odstotkov splošne populacije, je veliko pogostejša pri zaposlenih, ki delajo v zdravstvu ali zobozdravstvu.

Dejstvo je, da ima 10-17 % zdravstvenih delavcev in 33,8 % zobozdravstvenih delavcev diagnosticirano alergijo na lateks. Alergijo na lateks naj bi imelo tudi 17 % ljudi zaposlenih v gostinstvu.

Kaj povzroča alergijo na lateks?

Pomembno je razumeti, da niso vse reakcije na lateks posledica resnične alergije na lateks. Prava alergijska reakcija je odziv imunskega sistema na neškodljivo snov. Pogosto imajo ljudje, ki mislijo, da so alergični, dejansko draženje kože (kontaktno urtikarijo), ki jo povzročajo rokavice.

Kakšni so simptomi alergije na lateks?

Simptomi se lahko razlikujejo od blagih do resnih in celo smrtno nevarnih. Beljakovine, ki jih najdemo v naravni gumi – lateksu, lahko povzročijo alergijsko reakcijo, ki nato povzroči sproščanje kemikalij in histaminov. Te kemikalije se sprostijo ob zaužitju ali neposrednem stiku s kožo med osebo, ki ima alergijo na lateks in izdelkom iz lateksa. 

Pogosti zgodnji simptomi alergije na lateks so oteklina, srbenje ali rdečica po stiku z izdelki iz lateksa. Ljudje z alergijami na lateks lahko doživijo hudo reakcijo, če so izpostavljeni že manjšim količinam lateksa – nekaterim se na primer pojavi izcedek iz nosu ali koprivnica, ko so v stiku z baloni ali lateks rokavicami. Ostali hujši simptomi vključujejo koprivnico, otekanje, izcedek iz nosu, kihanje, vnetje oči, težave z dihanjem in celo anafilaksijo, ki je smrtno nevarna.

Kakšne so vrste alergij na rokavice za enkratno uporabo?

Obstajajo tri glavne vrste reakcij na rokavice za enkratno uporabo:

 1. Dražilni kontaktni dermatitis: Najpogostejša reakcija na lateks je dražilni kontaktni dermatitis, ki povzroči suho, srbečo in razdraženo kožo. To je nealergeno draženje, ki je običajno posledica večkratnega nošenja rokavic. Simptomi se običajno pokažejo od 12 do 24 ur po izpostavljenosti. Najboljše zdravljenje je, da si umijete roke z blagim milom in nekaj dni ne uporabljate rokavic.
 2. Alergijski kontaktni dermatitis je vrsta alergije na lateks, ki pa ni smrtno nevarna. Povzroči jo zapoznela reakcija na dodatke lateksa. Pogosto je hujši, bolj razširjen in dolgotrajnejši kot dražilni kontaktni dermatitis, ki je posledica neposredne izpostavljenosti kože lateksu. Simptomi se lahko razvijejo do štiri dni po tem, ko ste prišli v stik z lateksom.
 3. Takojšnja alergijska reakcija (preobčutljivost na lateks): preobčutljivost na lateks je najresnejša vrsta alergijske reakcije na lateks. Ta lahko povzroči različne učinke v 30 minutah po stiku. V najhujših primerih lahko povzroči bolečine v prsih, tresenje, anafilaktični šok in celo smrt.

Kako preprečiti alergije na lateks?

Za ljudi, ki so alergični na lateks, je pomembno, da druge obvestijo o svojem stanju. Edino zdravljenje alergije na lateks je preprečevanje stika z izogibanjem izdelkom iz lateksa ali nošenjem rokavic brez lateksa – npr. rokavice iz nitrila. Za vse, ki so alergični na lateks, je še posebej pomembno, da prosijo zdravnike, zobozdravnike in druge zdravstvene delavce, da pri negi nosijo rokavice, ki niso iz latexa.

Alternativa v obliki nitril rokavic lahko učinkovito prepreči nastanek alergij na lateks.

Kontaktna urtikarija

Pri nošenju rokavic iz alternativnih materialov – npr. rokavic iz sintentičnega nitrila – imajo ljudje zelo redko alergijsko reakcijo, saj te ne vsebujejo lateksa. Pogosto gre zgolj za razdraženo kožo, ki jo povzroča slaba zračnost rokavic.

Pri daljšem nošenju se vaše roke potijo in vlaga se ujame v rokavico. Koža postane razdražena in srbeča, zaradi česar je nošenje rokavic neprijetno in lahko povzroči kontaktno urtikarijo.

Kaj je kontaktna urtikarija?

Kontaktna urtikarija je vrsta alergijske reakcije, ki povzroči vnetje kože, ko je izpostavljena določeni snovi. Lahko je posledica izpostavljenosti številnim snovem. Simptomi kontaktne urtikarije običajno trajajo kratek čas – izzvenijo v 24 urah po odstranitvi vzroka.

Kaj povzroča kontaktno urtikarijo?

Ko se ljudje potijo ​​znotraj rokavic, pride vlaga v stik z gumo, kar nato povzroči kontaktno urtikarijo. Povzroča jo reakcija telesa na sproščanje lastnega histamina v kožo. Histamin je naravna snov, ki jo najdemo v vsakem telesu, kjer nastaja kot obramba pred zunanjimi bakterijami in virusi. Kontaktna urtikarija se lahko pojavi tudi pri drugih vrstah rokavic. Tveganju se ni mogoče izogniti z uporabo nobene oblike rokavic za enkratno uporabo.

Kakšni so simptomi kontaktne urtikarije?

Simptomi kontaktne urtikarije vključujejo pekoč občutek na koži, mravljinčenje ali srbečico. Zlasti na rokah se lahko pojavijo tudi rdeče otekline ali rane.

Kako preprečiti kontaktno urtikarijo?

Kontaktni urtikariji se ni mogoče izogniti zgolj z menjavo rokavic. Ena izmed rešitev je, da pod rokavicami za enkratno uporabo nosite dodatno rokavico iz tkanine, ki absorbira znoj. Toda to občutno zmanjša mobilnost in spretnost prstov.

Druge dražilne snovi rokavic za enkratno uporabo

Alergijske reakcije na rokavice za enkratno uporabo niso vedno posledica lateksa. Draženje pogosto ni posledica zgolj samo materiala, iz katerega so rokavice izdelane. Velikokrat so za reakcije odgovorne kemikalije, dodane tem materialom – v primeru rokavic iz nitrila so to kemične snovi imenovane “pospeševalci” (karbonati, tiurami), ki jih proizvajalci rokavic uporabljajo za pospeševanje procesa spreminjanja tekoče gume v gel. 

Za razliko od alergij na lateks, ki lahko povzročijo življenjsko nevarne alergijske reakcije, ljudje, ki so alergični na pospeševalce v nitrilnih rokavicah, običajno doživijo samo alergijski kontaktni dermatitis (preobčutljivost tipa IV).

Alergijam, ki so posledica pospeševalcev, se lahko izognete z uporabo nitril rokavic brez pospeševalcev.

Nitril rokavice Reflexx N350 ne vsebujejo pospeševalcev, s tehnologijo Low Derma pa odpravljajo nastanek alergij tipa IV.

Kaj storiti, ko imate alergijsko reakcijo na rokavice za enkratno uporabo?

Pri alergijski reakciji na rokavice za enkratno uporabo je izjemno pomembno, da rokavice takoj snamete in se posvetujete z zdravnikom. Alergije so zelo resne in jih je treba obravnavati, da se izognete nadaljnjim zdravstvenim zapletom.

Veliko pripomore tudi ustvarjanje vsakodnevne rutine, v katero je vključen maksimalni čas nošenja rokavic in prakticiranja pravilne higiene rok.

Povezani izdelki

Koristne povezave

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Morda vas zanima tudi

Zdravnik v modrih nitrilnih rokavicah pregleduje izpuščaje na rokah pacienta

Najboljše rokavice za enkratno uporabo za občutljivo kožo

Rokavice so pomemben del zagotavljanja varnosti vaših rok v različnih panogah in poklicih. Toda rokavice za enkratno uporabo lahko povzročijo tudi reakcije pri nekaterih ljudeh z občutljivo kožo. Zato lahko izbira napačnih rokavic povzroči nekaj resnih težav – kot so draženje in izpuščaji.

Vodiči
Mar 20, 2023
Krtača modre barve za čiščenje v prehrambeni industriji Igeax

Sistem čiščenja po HACCP

Ključni del sistema HACCP je tudi čiščenje. Čeprav je bil sistem prvotno uporabljen v prehrambni industriji, se določen del, predvsem barvno kodiranje in plan čiščenja, danes uporablja tudi v ostalih sektorjih za preprečevanje navzkrižne kontaminacije pri čiščenju različnih površin.

Vodiči
Mar 13, 2023
Kako varno uporabljati strgalo za okna?

Kako varno uporabljati strgalo za okna?

Okna so dovzetna za umazanijo in ostanke, ki prihajajo tako iz notranjosti kot z zunanje strani objekta. V splošnem potrebujejo le redno vzdrževanje, včasih pa boste morda morali z njih odstraniti veliko bolj trdovratno umazanijo. Olja, smole, barve, prah in cvetni prah ter druge nečistoče se zataknejo na oknih in se sčasoma strdijo v plast, ki jo je težko odstraniti.

Vodiči
Mar 6, 2023
Kaj je plesen in kako jo odstraniti?

Kaj je plesen in kako jo odstraniti?

Ne glede na to, ali gre za nekaj mest vzdolž vodil vrat tuš kabine ali velike izbruhe v kotih vaše kleti, je plesen pogosta težava mnogih gospodinjstev. Preberite, kaj je plesen, ali je nevarna in kako jo odstraniti z vseh površin v vašem domu ali poslovnem prostoru.

Vodiči
Feb 28, 2023
Zdravnik z modrimi nitril rokavicami drži termometer

Ali vaše rokavice prestanejo preizkus prodiranja virusov?

Mnoge rokavice na trgu so označene kot “odporne proti virusom”, toda katere res prestanejo preizkus prodiranja virusov? Kako prepoznati in razlikovati rokavice za enkratno uporabo, ki vašo kožo popolnoma zaščitijo pred virusi, bakterijami in glivami? Kateri certifikacijski testi so potrebni za zaščito pred virusi?

Vodiči
Feb 23, 2023
Laboratorijski tehnika pri delu s kemikalijami nosi modre nitril rokavice

Kemična odpornost rokavic iz nitrila

Nitrilne rokavice so odlična rešitev za dela, ki zahtevajo spretnost v kombinaciji z zaščito pred kemikalijami, vendar obstajajo nekatere kemikalije, ki se jim je vseeno potrebno izogniti. Tokrat bomo pregledali združljivost nitrilnih rokavic z različnimi vrstami kemikalij.

Vodiči
Feb 6, 2023
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.