Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Izberi kategorijo

Kam odvreči rokavice po uporabi?

Dec 15, 2022

POVZETEK:

Ta pomemben del zaščitne opreme je vsakodnevno v uporabi, zato je ključnega pomena, da vemo, v kateri zabojnik jih odvreči po končani uporabi. Ali so rokavice iz lateksa del odpadkov, ki jih je treba odvreči v ločen zabojnik ali med mešane komunalne odpadke?
Zdravnik slači modre nitril rokavice in jih meče v koš

Ta pomemben del zaščitne opreme je vsakodnevno v uporabi, zato je ključnega pomena, da vemo, v kateri zabojnik jih odvreči po končani uporabi. Ali so rokavice iz lateksa del odpadkov, ki jih je treba odvreči v ločen zabojnik ali med mešane komunalne odpadke?

To vprašanje se je vse pogosteje začelo pojavljati v času pandemije covida-19, ko se je skupaj z maskami uporaba rokavic za enkratno uporabo znatno povečala. Na žalost je skupaj z maskami kar nekaj zaščitne opreme končalo na nepravem mestu. Temu bi se sicer v neki meri lahko izognili že z izobraževanjem javnosti o pravilnem odlaganju odpadkov.

Zdravnik slači modre nitril rokavice in jih meče v koš
Kam odvreči rokavice po uporabi?

Latex rokavice

Ali gredo rokavice iz lateksa v ločene zbiralnike odpadkov?

Kratek odgovor na to vprašanje je: »NE!«

Rokavice iz lateksa in tudi maske za enkratno uporabo je potrebno zavreči med mešane komunalne odpadke. 

Čeprav so rokavice iz lateksa izdelane iz naravnega materiala, ki je posledično biološko razgradljiv, jih ne smemo odvreči v ločene zbiralnike – niti v biološke, niti v zabojnike s plastiko. Lateks rokavice so sicer biološko razgradljive, vendar to ne pomeni, da se lahko kompostirajo. Bistvena razlika med izrazoma “biološko razgradljivo” in “primerno za kompostiranje” je v času razgradnje izdelka. Zato ne glede na področje, na katerem se uporabljajo rokavice iz lateksa – od živilskega sektorja do čiščenja in industrije – jih je treba vedno in brez izjem po uporabi odvreči v koš za komunalne odpadke.

Zakaj je to tako?

Lateks se pridobiva z obrezovanjem dreves kavčukovca. Drevo se z obrezovanjem smoli; ob tem se izloča sok, ki se ga v tovarni naknadno obdela z dodatki, kot so antioksidanti, vulkanizatorji, pospeševalci, stabilizatorji, ki prispevajo k nastanku udobnih, mehkih, kompaktnih in odpornih rokavic iz lateksa. Že zaradi prisotnosti teh snovi je nujno, da rokavice iz lateksa odvržete med komunalne odpadke.

Nitril rokavice

Kam odvreči rokavice iz nitrila?

Nitril je oblika gume. Njegovo polno ime NBR (nitril, akrilonitril-butadienski kavčuk, buna-N) ga tehnično uvršča med vrste “lateksa”. Toda za razliko od tradicionalnega lateksa nitril v sebi nima lateksa ali beljakovin iz lateksa. Namesto tega je popolnoma sintetična različica, kar pomeni, da v osnovi ni biorazgradljiv. Če ne gre za infektivne odpadke v zdravstvu, tudi nitrilne rokavice odvrzite v koš za mešane komunalne odpadke.

Povezani produkti

V naši ponudbi najdete široko paleto rokavic iz lateksa , nitrila in PVC za različne namene. Stopite v
stik z nami
za prilagojeno svetovanje ali ponudbo za večje količine!

Koristne povezave

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Morda vas zanima tudi

Kakšna je razlika med čiščenjem in razkuževanjem?

Kakšna je razlika med čiščenjem in razkuževanjem?

Smo v obdobju grip, prehladov in ne nazadnje tudi porasta okužb s covidom-19, ko je potrebno nameniti več pozornosti vzdrževanju čistega in zdravega delovnega okolja. Glavno vlogo pri zmanjševanju prenosov okužb zagotovo igrata čiščenje in razkuževanje. Čeprav se zdi, da sta čiščenje in razkuževanje zamenljiva izraza, gre v resnici za dva različna postopka. 

Vodiči
Feb 3, 2023
Kuharji pripravljajo jed z nošenjem prozornih PVC rokavic za enkratno uporabo

Izbira rokavic za prepotene roke

Četudi ste nagnjeni k potenju rok, se nošenju rokavic v marsikateri panogi ne morete izogniti. Zagotavljajo potrebno zaščitno pregrado, čeprav pogosto povzročajo neprijeten občutek zaradi povečanega potenja. V tem primeru vam ne preostane drugega, kot da poiščete ustrezne rokavice za enkratno uporabo, ki bodo zmanjšale potenje.

Vodiči
Jan 31, 2023
Avtomehanik pri opravljanju servisa uporablja črne rokavice Reflexx

Kdaj je potrebno nositi zaščitne rokavice?

Z nošenjem zaščitnih rokavic zaščitimo roke pred stikom s potencialno nevarnimi, kontaminiranimi ali nalezljivimi snovmi, zato ni naključje, da se ta ključen del OVO vsakodnevno uporablja v praktično vseh sektorjih, od čiščenja, industrije do bolnišničnega/zdravstvenega sektorja.

Vodiči
Jan 24, 2023
Brezkontaktno-čiščenje-tal-Pockety-TTS

Brezkontaktno čiščenje tal s TTS Pockety!

Roke so nevarno sredstvo za kontaminacijo, zato se je nujno izogibati neposrednemu stiku s potencialno kontaminiranimi površinami. Sistem Pockety varno odpne in pobere ter odpravi stik med rokami in umazanijo - to preprečuje širjenje virusov in bakterij ter zagotavlja nadzor nad navzkrižno kontaminacijo.

Aktualno
Jan 18, 2023
Podajalnik razkužila za roke na stojalu pred stopniščem v poslovni stavbi TTS

10 mest za namestitev razkužil za roke na delovnem mestu

Podjetja še naprej dajejo prednost higieni za svoje zaposlene in obiskovalce. Eden od ključnih elementov tega je zagotavljanje razkužila za roke, kadar in kjer je to najbolj potrebno. Tukaj je deset ključnih mest, kamor bi morali namestiti razkužilo za roke in nekaj dejstev, ki jih morate upoštevati.

Vodiči
Jan 13, 2023
Kdaj je potrebno zamenjati rokavice za enkratno uporabo?

Kdaj je potrebno zamenjati rokavice za enkratno uporabo?

Tudi najtrpežnejše medicinske rokavice na svetu niso namenjene nošenju za nedoločen čas. Rokavice za enkratno uporabo lahko v veliki meri zaščitijo vaše roke, vendar so še vedno rokavice za enkratno uporabo in jih je potrebno zamenjati.

Vodiči
Jan 9, 2023
Profesionalna kuharica z modrimi nitril rokavicami pripravlja jed

Izbira pravih rokavic za delo z živili!

Zaposleni v živilsko-predelovalni industriji in gostinstvu redno uporabljajo rokavice za enkratno uporabo za preprečevanje širjenja mikrobov in kontaminacije. Toda mnogi se ne zavedajo, da so nekatere vrste rokavic za enkratno uporabo bolj primerne za njihovo vrsto dela kot druge.

Vodiči
Jan 4, 2023
Frizer s črnimi rokavicami iz nitrila

Izbira pravih rokavic za frizerje in brivce!

Delo frizerja je sestavljeno iz natančnega ravnanja z lasmi njihove stranke, česar posledica je dobra frizura. To pomeni, da morajo biti pri svojem delu spretni in se morajo hkrati izogibati nepotrebnemu vlečenju las med striženjem, umivanjem in barvanjem, kar predstavlja glavni pomislek pri odločanju o nošenju rokavic.

Vodiči
Dec 29, 2022
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.