Verjetno ste že slišali rek “Nisem tako bogat, da bi kupoval poceni”. Če bi vam povedali, da so poceni čistilna sredstva, ki jih uporabljate v resnici ena izmed dražjih, bi nam verjeli? Koncentrirana čistilna sredstva v zadnjem času pridobivajo na priljubljenosti in z dobrim razlogom. Tukaj smo, da vam sporočimo, kaj so in kakšne so prednosti uporabe koncentriranih čistilnih sredstev v vašem domu ali podjetju.

Razlika med izdelki “pripravljenimi za uporabo” in visoko koncentriranimi izdelki

Veliko čistilnih sredstev na trgu je “pripravljenih za uporabo” – kar pomeni, da so že razredčeni v pravem razmerju, navadno pakirani v primerni plastenki z razpršilko za nanos. V kolikor pogledate na hrbtno stran plastenke izdelka pripravljenega za uporabo boste opazili, da je glavna sestavina skoraj vedno “Aqua” oz. voda. Koncentrirani izdelki vsebujejo enake aktivne sestavine kot pripravki za uporabo, vendar brez dodane vode.

Koncentrirana čistilna sredstva so zasnovana tako, da se na mestu uporabe razredčijo v posamezne plastenke ali vedro za brisanje. Navodila za pravilno doziranje čistilnih sredstev so vedno navedena na plastenki. Pred ponovno uporabo plastenk le-te vedno temeljito sperite in nikoli ne mešajte različnih čistilnih kemikalij skupaj.

Redčenje lahko izvedete v merilni posodi, plastenki z merilno skalo ali pa uporabite stenski dozirni sistem za vsakokratno natančnost doziranja, ki minimizira napake nepravilnega doziranja ter znižuje stroške porabe. Avtomatski ali manualni dozirni sistem priporočamo v vseh večjih podjetjih in ustanovah.

Sedaj ko poznate razliko med visoko koncentriranimi izdelki in tistimi “pripravljenimi za uporabo” je pomembno, da izpostavimo prednosti uporabe.

Prednosti uporabe

Nižji stroški

Visoko koncentrirani izdelki bodo vedno cenejši od že pripravljenih izdelkov. V mnogih primerih se lahko še vedno držite blagovnih znamk, ki jih poznate in imate radi, saj pogosto nudijo visoko koncentrirano različico vaših priljubljenih izdelkov. Tak primer so visoko koncentrirani izdelki HC blagovne znamke Sanitec. Ali pa najdete nekaj odličnih alternativnih blagovnih znamk kot je Hollu, ki ponujajo večino svojih visoko kakovostnih izdelkov v koncentrirani obliki. S tem lahko prihranite v kratkem času vašemu podjetju ali ustanovi veliko denarja.

Pravzaprav lahko uporaba koncentriranih čistilnih sredstev zniža vaše stroške z nekaj evrov na samo nekaj centov po plastenki! Tako lahko iz 1L visoko koncentriranega čistilnega sredstva Hollu Alcosan pridobite tudi do 500L pripravljene raztopine! Z nekaj matematike vidimo, da “poceni čistila” (pripravljena za uporabo), pravzaprav niso poceni.

Vpliv na okolje

Izdelki proizvajalcev, ki v svoja sredstva ne dodajajo vode – pač pa jih pustijo v svoji koncentrirani obliki, niso koristni samo za vaš žep temveč tudi za okolje.

Zmanjševanje potrebe po embalaži – povprečna 10-litrska plastična posoda s koncentratom je lahko enakovredna 5000 litrskim plastenkam pripravljenim za uporabo. S plastenkami za večkratno uporabo lahko tako zmanjšamo potrebo po 5000 litrskih plastenkah z razpršilkami. Nekateri pripravljeni čistilni izdelki so zdaj sicer v plastenkah primernih za recikliranje, vendar je žalostno dejstvo, da večina teh plastenk še vedno konča na odlagališčih.

Če ste večje podjetje, ki mora redno porabi večje količine čistilnih sredstev, je lahko ta učinek izredno velik!

Na primeru visoko koncentriranega čistilnega sredstva Hollu Alcosan v 10 L različici v primerjavi z izdelkom “pripravljenim za uporabo”, lahko v življenjski dobi izdelka prihranite tudi do 300 kg plastike.

To zmanjšanje velikosti samih izdelkov močno vpliva tudi na sam transport, saj posledično porabi manj goriva in manj virov, za transport pa je potrebnih manj tovornih vozil kar vpliva na nižji ogljični odtis.

Ostale prednosti

Prav tako lahko z uporabo visoko koncentriranih izdelkov uživate v ostalih ugodnostih:

  • Manj potrebnih skladiščnih kapacitet – več prostora v vaših poslovnih prostorih zaradi manjšega skladiščenja izdelkov, ki so večinoma sestavljeni iz vode (v primeru pripravljenih izdelkov);
  • Manj porabljenega časa za opravljanje naročil – 10 L visokih koncentratov lahko vašemu podjetju zadostuje za več mesecev ali celo let (odvisno od velikosti in frekvence čiščenja).

Zaključek

Tako hitro vidimo, da čistilna sredstva (pripravljena za uporabo), ki so pogosto oglaševana kot “poceni” to pravzaprav niso. Zahtevajo več transportnih sredstev in goriva, predstavljajo višji ogljični odtis, z nekaj osnovne matematike pa vidimo, da so tudi cenovno dražja. Če si prizadevate za zmanjšanje stroškov ter vpliva na okolje razmislite, kako lahko pri svojem delu uporabljate koncentrirana čistilna sredstva.

Pogosta vprašanja

Najcenejša različica čistil so visoki koncentrati. Zaradi manj potrebne embalaže, manjših stroškov transporta in odsotnosti vode, so visoko koncentrirana čistila veliko cenejša v primerjavi s čistili v razpršilkah. Uporaba viskoko koncentriranih čistilnih sredstev zniža stroške z nekaj evrov na samo nekaj centov po plastenki.

Nižja cena na liter čistilni raztopine - v primerjavi z čistili v razpršilkah; Manj odpadne embalaže - manjši vpliv na okolje; Manj potrebnih skladiščnih kapacitet – več prostora v vaših poslovnih prostorih zaradi manjšega skladiščenja izdelkov, ki so večinoma sestavljeni iz vode (v primeru pripravljenih izdelkov); Manj porabljenega časa za opravljanje naročil – 10 L visokih koncentratov lahko vašemu podjetju zadostuje za več mesecev ali celo let (odvisno od velikosti in frekvence čiščenja).

Razredčenje je treba izvesti v skladu z navodili na embalaži izdelka. Navodila za pravilno doziranje čistilnih sredstev so vedno navedena na plastenki. Pred ponovno uporabo plastenk jih je treba temeljito sprati.

V članku so omenjeni proizvajalci kot so Sanitec in Hollu, ki ponujajo visoko koncentrirane izdelke.

Da, vendar je pomembno upoštevati navodila za uporabo in razredčenje, da zagotovite pravilno koncentracijo za določeno vrsto čiščenja.

Zmanjšujejo potrebo po embalaži, zmanjšujejo ogljični odtis zaradi manjšega transporta in porabe goriva ter zmanjšujejo količino plastike, ki konča na odlagališčih.

Visoko koncentrirani izdelki Hollu

Visoko koncentrirani izdelki Sanitec

Primerni pripomočki

Koristne povezave

Morda vas zanima tudi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja