Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Uporaba pH vrednosti pri čiščenju

Dec 15, 2021

POVZETEK:

Ste se kdaj vprašali "Zakaj s čistilom za steklo ne odstranim vodnega kamna?" ali pa ste uporabili čistilo, ki je na vaših površinah pustilo trajno poškodbo? Najverjetneje se za tem skriva pH vrednost.
pH lestvica čistila

Ste se kdaj vprašali “Zakaj s čistilom za steklo ne odstranim vodnega kamna?” ali pa ste uporabili čistilo, ki je na vaših površinah pustilo trajno poškodbo? Najverjetneje se za tem skriva pH lestvica uporabljenega čistila.

pH lestvica

Vrednost pH je merilo jakosti kislega ali alkalnega (baznega) učinka vodne raztopine in je posebno pomemben kriterij pri izboru pravilnega čistila za vrsto madeža in površine. Zlasti pri čiščenju sanitarnih prostorov ima pH vrednost osrednjo vlogo.

pH lestvica čistila

Za popolno čistočo

Vrednost pH je kemični parameter, ki zagotavlja informacije o tem, katero čistilno sredstvo lahko uporabimo za odstranjevanje nečistoč z različnih vrst površin. Lestvica pH ponazarja kislost, nevtralnost in bazičnost (alkalnost) tekočine. Vrednost pH med 0 in 6 ponazarja kislo raztopino, vrednost 7 predstavlja nevtralne raztopine, medtem ko vrednosti med 8 in 14 lahko pripišemo bazičnim vodnim raztopinam.

Pogosto imajo čistila naslednje pH vrednosti:

 • Detergent za ročno pomivanje posode: pH 7-8
 • Čistilo za WC školjko: pH 1-3
 • Čistila za površine iz kamna: pH 7-10
 • Belilo na osnovi klora: pH 11-13
 • Čistilo za steklo: pH 11
 • Razmaščevalci: pH 10-11
 • Čistilo za pečico: pH 13-14
 • Univerzalna čistila: pH 6-8
 • Šamponi: pH 7-10

Apno, vodni kamen ali rjo lahko enostavno odstranimo s kislimi čistili medtem, ko je za odstranjevanje olj in maščob potrebno alkalno (bazično) čistilo. Za čiščenje občutljivih materialov se uporabljajo čistila v nevtralnem pH območju.

Skrb za materiale

pH vrednost je še posebej pomemben dejavnik pri presoji združljivosti čistilnega sredstva z materialom površine. Saj lahko uporaba čistila z napačnim pH pusti trajne poškodbe na površini.

ph lestvica pri čiščenju

Pri proizvajalcih kot je Hollu, lahko informacijo o pH vrednosti čistilnega sredstva razberemo že iz barve zamaška. S tem preprostim barvnim sistemom je pravilnost izbire čistilnega sredstva glede na vrsto umazanije in sestavo oz. material površine, izjemno poenostavljeno!

Hollu ph lestvica čistil

Povezani izdelki

 

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Prejmite naše novosti!

Zagotavljamo vam, da bo vaša e-pošta uporabljena izključno za novosti, ki jih ponujamo.

Morda vas zanima tudi

Hitri antigenski testi za samotestiranje lepu medical

Hitri testi Lepu Medical

Hitri testi za samotestiranje namenjeni odkrivanju antigenov SARS-CoV-2 iz sprednjega dela nosne votline. Test je namenjen za uporabo pri osebah, ki imajo simptome ali druge epidemiološke razloge za sum na okužbo s COVID-19.

Aktualno
Jan 20, 2022
brezplačni hitri testi za samotestiranje

Brezplačni hitri testi za podjetja!

Deseti paket ukrepov za preprečevanje širjenja okužb, omilitev, obvladovanje in odpravo posledic covida-19 (PKP 10) prinaša tudi sofinanciranje nabave hitrih testov za gospodarstvo!

Aktualno
Jan 10, 2022
Poceni čistila najcenejša čistilna sredstva

Najcenejša čistilna sredstva

Če bi vam povedali, da so poceni čistilna sredstva, ki jih uporabljate v resnici ena izmed dražjih, bi nam verjeli? Koncentrirana čistilna sredstva v zadnjem času pridobivajo na priljubljenosti in z dobrim razlogom.

Aktualno
Okt 13, 2021
Znanost neprijetneih vonjav

Znanost neprijetnih vonjav

Od vseh čutov je voh najpomembnejši za spoznavanje sveta okoli vas. Način, kako nekaj diši, ima lahko velik vpliv na vas: vaša čustva, vedenje, celo vaše potrošniške navade.

Aktualno
Avg 10, 2021
Certifikati ecolabel zmanjšan vpliv na okolje

Z Ecolabel do manjšega vpliva na okolje!

Oglaševalci pogosto uporabljajo trditve, kot so »okolju prijazno«, »trajnostno«, brez dodanih…«, ki naj bi potrošnike prepričale, da gre za okolju in zdravju prijazen izdelek. V tej poplavi sporočil, nam pri odločitvi pri nakupu lahko pomaga znak Ecolabel oz. Okoljska marjetica.

Aktualno
Jun 5, 2021
Prepoved uporabe plastike za enkratno uporabo

Prepoved plastike za enkratno uporabo!

Od 3.7.2021 bodo z direktivo (EU) 2019/904 tako prepovedani nekateri plastični izdelki. Cilji te direktive so preprečiti in zmanjšati vpliv nekaterih plastičnih proizvodov na okolje in na zdravje ljudi.

Aktualno
Maj 31, 2021
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.