Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Uporaba pH vrednosti pri čiščenju

Dec 15, 2021

POVZETEK:

Ste se kdaj vprašali "Zakaj s čistilom za steklo ne odstranim vodnega kamna?" ali pa ste uporabili čistilo, ki je na vaših površinah pustilo trajno poškodbo? Najverjetneje se za tem skriva pH vrednost.
pH lestvica čistila

Ste se kdaj vprašali “Zakaj s čistilom za steklo ne odstranim vodnega kamna?” ali pa ste uporabili čistilo, ki je na vaših površinah pustilo trajno poškodbo? Najverjetneje se za tem skriva pH lestvica uporabljenega čistila.

pH lestvica

Vrednost pH je merilo jakosti kislega ali alkalnega (baznega) učinka vodne raztopine in je posebno pomemben kriterij pri izboru pravilnega čistila za vrsto madeža in površine. Zlasti pri čiščenju sanitarnih prostorov ima pH vrednost osrednjo vlogo.

pH lestvica čistila

Za popolno čistočo

Vrednost pH je kemični parameter, ki zagotavlja informacije o tem, katero čistilno sredstvo lahko uporabimo za odstranjevanje nečistoč z različnih vrst površin. Lestvica pH ponazarja kislost, nevtralnost in bazičnost (alkalnost) tekočine. Vrednost pH med 0 in 6 ponazarja kislo raztopino, vrednost 7 predstavlja nevtralne raztopine, medtem ko vrednosti med 8 in 14 lahko pripišemo bazičnim vodnim raztopinam.

Pogosto imajo čistila naslednje pH vrednosti:

 • Detergent za ročno pomivanje posode: pH 7-8
 • Čistilo za WC školjko: pH 1-3
 • Čistila za površine iz kamna: pH 7-10
 • Belilo na osnovi klora: pH 11-13
 • Čistilo za steklo: pH 11
 • Razmaščevalci: pH 10-11
 • Čistilo za pečico: pH 13-14
 • Univerzalna čistila: pH 6-8
 • Šamponi: pH 7-10

Apno, vodni kamen ali rjo lahko enostavno odstranimo s kislimi čistili medtem, ko je za odstranjevanje olj in maščob potrebno alkalno (bazično) čistilo. Za čiščenje občutljivih materialov se uporabljajo čistila v nevtralnem pH območju.

Skrb za materiale

pH vrednost je še posebej pomemben dejavnik pri presoji združljivosti čistilnega sredstva z materialom površine. Saj lahko uporaba čistila z napačnim pH pusti trajne poškodbe na površini.

ph lestvica pri čiščenju

Pri proizvajalcih kot je Hollu, lahko informacijo o pH vrednosti čistilnega sredstva razberemo že iz barve zamaška. S tem preprostim barvnim sistemom je pravilnost izbire čistilnega sredstva glede na vrsto umazanije in sestavo oz. material površine, izjemno poenostavljeno!

Hollu ph lestvica čistil

Povezani izdelki

 

Koristne povezave

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Prejmite naše novosti!

Zagotavljamo vam, da bo vaša e-pošta uporabljena izključno za novosti, ki jih ponujamo.

Morda vas zanima tudi

Kako spodbuditi razkuževanje rok?

Kako spodbuditi razkuževanje rok?

Danes je razkuževanje rok nujno za omejitev širjenja mikrobov in okužb. Toda zadnja poročila kažejo, da je raven skladnosti s to vrsto higienske prakse komaj nad 70 %! Torej, kako spodbudimo razkuževanje rok?

Aktualno
Sep 25, 2022
Čiščenje po poplavah, sanacija po poplavah

Čiščenje po poplavah

Po dolgotrajni poletni suši smo končno dočakali nekaj težko pričakovanih padavin. A če se te odrazijo v obliki poplav, imamo novo nadlogo, s katero se je potrebno čim hitreje soočiti. Predstavljamo vam korake čiščenja po poplavi.

Aktualno
Sep 17, 2022
pravilna higiena rok

Pravilna higiena rok

Če smo se česa naučili v preteklem času, je to pomembnost higiene rok za naše zdravje. Naše roke so glavna pot za prenašanje nevarnih bakterij in virusov, zato je pravilna higiena rok najpomembnejša pri zmanjševanju prenosa nevarnih bakterij ter nastanku novih infekcij.

Vodiči
Sep 15, 2022
Vse o opozorilnih tablah!

Vse o opozorilnih tablah!

Ko imate mokra tla, so opozorilne table odličen način za označevanje nevarnosti zdrsa in padca v vašem objektu. Uporabljajo se lahko tudi za označevanje splošnih nevarnosti za obiskovalce. V poglobljenem članku odgovarjamo na vsa vprašanje povezana s opozorilnimi znaki!

Vodiči
Sep 10, 2022
Umazane sanitarije dajejo slab vtis o vašem podjetju!

Umazane sanitarije dajejo slab vtis o vašem podjetju!

Raziskava opravljena v ZDA je pokazala, da skoraj tri četrtine anketirancev (74 odstotkov) pravi, da umazane sanitarije dajejo slab vtis o podjetju. Podobno - 68 odstotkov anketirancev pravi, da bi sanitarije s praznimi podajalniki negativno vplivale na njihovo mnenje o podjetju.

Aktualno
Avg 30, 2022
Nakup čistilnega stroja

Kaj morate upoštevati pri nakupu čistilnega stroja?

Če želite povečati produktivnosti čiščenja ali zgolj boljši končni rezultat, je stroj za čiščenje talnih površin orodje, ki vam lahko pri tem pomaga. Za lajšanje vašega nakupnega procesa vam izpostavljamo nekaj ključnih dejavnikov, ki jih je potrebno preučiti.

Vodiči
Avg 3, 2022
Odstranite vsak madež

Odstranite vsak madež!

Vsak dan smo obdani z veliko snovmi, ki lahko hitro pustijo trdovraten madež na našem perilu – od hrane, pijače, črnila, šminke, olja itd. Univerzalne rešitve za vse madeže žal ni. Tako smo za vas pripravili kratek vodič skozi postopek odstranjevanja.

Aktualno
Jul 17, 2022
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.