Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Izberi kategorijo

Uporaba pH vrednosti pri čiščenju

Dec 15, 2021

POVZETEK:

Ste se kdaj vprašali "Zakaj s čistilom za steklo ne odstranim vodnega kamna?" ali pa ste uporabili čistilo, ki je na vaših površinah pustilo trajno poškodbo? Najverjetneje se za tem skriva pH vrednost.
pH lestvica čistila

Ste se kdaj vprašali “Zakaj s čistilom za steklo ne odstranim vodnega kamna?” ali pa ste uporabili čistilo, ki je na vaših površinah pustilo trajno poškodbo? Najverjetneje se za tem skriva pH lestvica uporabljenega čistila.

pH lestvica

Vrednost pH je merilo jakosti kislega ali alkalnega (baznega) učinka vodne raztopine in je posebno pomemben kriterij pri izboru pravilnega čistila za vrsto madeža in površine. Zlasti pri čiščenju sanitarnih prostorov ima pH vrednost osrednjo vlogo.

pH lestvica čistila

Za popolno čistočo

Vrednost pH je kemični parameter, ki zagotavlja informacije o tem, katero čistilno sredstvo lahko uporabimo za odstranjevanje nečistoč z različnih vrst površin. Lestvica pH ponazarja kislost, nevtralnost in bazičnost (alkalnost) tekočine. Vrednost pH med 0 in 6 ponazarja kislo raztopino, vrednost 7 predstavlja nevtralne raztopine, medtem ko vrednosti med 8 in 14 lahko pripišemo bazičnim vodnim raztopinam.

Pogosto imajo čistila naslednje pH vrednosti:

 • Detergent za ročno pomivanje posode: pH 7-8
 • Čistilo za WC školjko: pH 1-3
 • Čistila za površine iz kamna: pH 7-10
 • Belilo na osnovi klora: pH 11-13
 • Čistilo za steklo: pH 11
 • Razmaščevalci: pH 10-11
 • Čistilo za pečico: pH 13-14
 • Univerzalna čistila: pH 6-8
 • Šamponi: pH 7-10

Apno, vodni kamen ali rjo lahko enostavno odstranimo s kislimi čistili medtem, ko je za odstranjevanje olj in maščob potrebno alkalno (bazično) čistilo. Za čiščenje občutljivih materialov se uporabljajo čistila v nevtralnem pH območju.

Skrb za materiale

pH vrednost je še posebej pomemben dejavnik pri presoji združljivosti čistilnega sredstva z materialom površine. Saj lahko uporaba čistila z napačnim pH pusti trajne poškodbe na površini.

ph lestvica pri čiščenju

Pri proizvajalcih kot je Hollu, lahko informacijo o pH vrednosti čistilnega sredstva razberemo že iz barve zamaška. S tem preprostim barvnim sistemom je pravilnost izbire čistilnega sredstva glede na vrsto umazanije in sestavo oz. material površine, izjemno poenostavljeno!

Hollu ph lestvica čistil

Povezani izdelki

 

Koristne povezave

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Morda vas zanima tudi

Avtomehanik pri opravljanju servisa uporablja črne rokavice Reflexx

Kdaj je potrebno nositi zaščitne rokavice?

Z nošenjem zaščitnih rokavic zaščitimo roke pred stikom s potencialno nevarnimi, kontaminiranimi ali nalezljivimi snovmi, zato ni naključje, da se ta ključen del OVO vsakodnevno uporablja v praktično vseh sektorjih, od čiščenja, industrije do bolnišničnega/zdravstvenega sektorja.

Vodiči
Jan 24, 2023
Brezkontaktno-čiščenje-tal-Pockety-TTS

Brezkontaktno čiščenje tal s TTS Pockety!

Roke so nevarno sredstvo za kontaminacijo, zato se je nujno izogibati neposrednemu stiku s potencialno kontaminiranimi površinami. Sistem Pockety varno odpne in pobere ter odpravi stik med rokami in umazanijo - to preprečuje širjenje virusov in bakterij ter zagotavlja nadzor nad navzkrižno kontaminacijo.

Aktualno
Jan 18, 2023
Podajalnik razkužila za roke na stojalu pred stopniščem v poslovni stavbi TTS

10 mest za namestitev razkužil za roke na delovnem mestu

Podjetja še naprej dajejo prednost higieni za svoje zaposlene in obiskovalce. Eden od ključnih elementov tega je zagotavljanje razkužila za roke, kadar in kjer je to najbolj potrebno. Tukaj je deset ključnih mest, kamor bi morali namestiti razkužilo za roke in nekaj dejstev, ki jih morate upoštevati.

Vodiči
Jan 13, 2023
Kdaj je potrebno zamenjati rokavice za enkratno uporabo?

Kdaj je potrebno zamenjati rokavice za enkratno uporabo?

Tudi najtrpežnejše medicinske rokavice na svetu niso namenjene nošenju za nedoločen čas. Rokavice za enkratno uporabo lahko v veliki meri zaščitijo vaše roke, vendar so še vedno rokavice za enkratno uporabo in jih je potrebno zamenjati.

Vodiči
Jan 9, 2023
Profesionalna kuharica z modrimi nitril rokavicami pripravlja jed

Izbira pravih rokavic za delo z živili!

Zaposleni v živilsko-predelovalni industriji in gostinstvu redno uporabljajo rokavice za enkratno uporabo za preprečevanje širjenja mikrobov in kontaminacije. Toda mnogi se ne zavedajo, da so nekatere vrste rokavic za enkratno uporabo bolj primerne za njihovo vrsto dela kot druge.

Vodiči
Jan 4, 2023
Frizer s črnimi rokavicami iz nitrila

Izbira pravih rokavic za frizerje in brivce!

Delo frizerja je sestavljeno iz natančnega ravnanja z lasmi njihove stranke, česar posledica je dobra frizura. To pomeni, da morajo biti pri svojem delu spretni in se morajo hkrati izogibati nepotrebnemu vlečenju las med striženjem, umivanjem in barvanjem, kar predstavlja glavni pomislek pri odločanju o nošenju rokavic.

Vodiči
Dec 29, 2022
Čiščenje težko dosegljivih mest s teleskopsko palico

Čiščenje težko dosegljivih mest

Čiščenje težko dosegljivih mest še posebej, ko so te na višini, je lahko hitro nevarno. V ta namen se je pametno poslužiti profesionalnih pripomočkov, ki so oblikovani za poenostavitev najrazličnejših nalog čiščenja na višini.

Vodiči
Dec 24, 2022
Kako znižati stroške čiščenja?

Kako znižati stroške čiščenja?

Čistoča vašega objekta je prednostna naloga zlasti glede na pomen, ki ga pripisujemo čiščenju in razkuževanju v zadnjih letih. Kot pri vsakem drugem poslu je tudi v panogi čiščenja ključnega pomena iskanje načinov za zmanjšanje stroškov. Toda zdi se, da je zmanjševanje stroškov čiščenja brez žrtvovanja stopnje čistoče objekta težka naloga.

Vodiči
Dec 20, 2022
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.