Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Izberi kategorijo

5 nasvetov za čiščenje in razkuževanje sanitarij

Nov 4, 2022

POVZETEK:

Površine v sanitarijah so prekrite z bakterijami, ki povzročajo bolezni. Da bi bili vaši obiskovalci varni pred izbruhom, je nujno, da vaša čistilna ekipa pogosto in temeljito očisti in razkuži površine v sanitarijah.
5 nasvetov za čiščenje in razkuževanje sanitarij

Površine v sanitarijah so prekrite z bakterijami, ki povzročajo bolezni. Da bi bili vaši obiskovalci varni pred izbruhom, je nujno, da vaša čistilna ekipa pogosto in temeljito očisti in razkuži površine v sanitarijah.

S pravilnim razkuževanjem se lahko uniči 100 % mikrobov in virusov, ki so prisotni v vašem WC-ju. Pogostost razkuževanje se razlikuje glede na številne dejavnike, kot so število obiskovalcev, viri in proračun. Vseeno pa je ključnega pomena, da vaše čistilno osebje razume, kako pravilno očistiti in razkužiti sanitarije.

V nadaljevanju navajamo nekaj koristnih nasvetov za uspešno čiščenje in dezinfekcijo sanitarnih prostorov.

Mikrofibra vileda pvamicro. Čiščenje sanitarij z uporabo profesionalnih pripomočkov.
S pravilnim razkuževanjem se lahko uniči 100 % mikrobov in virusov, ki so prisotni v vašem WC-ju.

Dezinfekcija uniči mikrobe, ki ostanejo na površinah po čiščenju. Če površine niso ustrezno razkužene, se poveča možnost širjenja mikrobov in povzročanja bolezni. Da bi zmanjšali tveganje za širjenje mikrobov v vašem podjetju ali ustanovi, priporočamo teh 5 nasvetov za čiščenje in razkuževanje sanitarij:

 1. Nanesite razkužilo na začetku postopka čiščenja stranišča.
 2. Redno razkužujte površine, s katerimi ljudje prihajajo v stik.
 3. Natančno upoštevajte navodila proizvajalca.
 4. Uporabljajte 4-barvni sistem krp in gob.
 5. Preprečite vezavo “kvartov”.

Nanesite razkužilo ob začetku postopka čiščenja stranišča

Kot smo že navedli zgoraj, je prva faza vedno čiščenje površin s čistilno raztopino; šele kasneje, ko je površina čista, nanjo nanesemo razkužilo. Tako vedno sledimo pravilu: 1. čiščenje in 2. dezinfekcija. Nanos razkužila na stranišča zgodaj v procesu čiščenja daje razkužilu ustrezen kontaktni čas.

Straniščne školjke so površine z največjim tveganjem v sanitarijah, zato je ključnega pomena, da so pravilno očiščene in razkužene. Pomembno je, da dezinfekcija doseže ustrezen kontaktni čas (čas zadrževanja na površini) za uničenje 100 % mikrobov. Tako je ne smemo predhodno brisati. Potreben kontaktni čas razkužil najdete v proizvajalčevih navodilih za uporabo ali v tehničnem listu.

Redno razkužujte površine, s katerimi prihajajo ljudje v stik

Redno razkužujte površine, katerih se ljudje pogosto dotikajo, saj povečujejo tveganje prenosa okužb. Takšne površine najdemo v celotnem objektu; še posebej prevladujejo v stranišču.

Površine v sanitarijah, s katerimi ljudje prihajajo v stik:

 • gumbi na splakovalnikih,
 • straniščne deske,
 • kljuke na vratih,
 • stikala za luči,
 • pipe,
 • podajalniki papirnatih brisač,
 • podajalniki toaletnega papirja,
 • milniki

Pomembno je, da so te površine redno očiščene in razkužene, saj lahko v nasprotnem primeru obiskovalci razširijo mikrobe in bakterije iz sanitarij v ostale dele objekta.

Ženska čisti sanitarije z krpo iz mikrofibre Vileda PVAmicro
Čiščenje površin, s katerimi prihajajo ljudje v stik.

Natančno upoštevajte navodila proizvajalca

Pri čiščenju in razkuževanju površin v WC-ju je pomembno, da celotno čistilno osebje upošteva navodila proizvajalca čistil oz. razkužil. Le tako se lahko zagotovi največja učinkovitost čiščenja.

Pri razkuževanju površin moramo upoštevati dva ključna koraka:

 1. Pred razkuževanjem morajo biti površine čiste (očiščene).
 2. Razkužilo mora ostati na površini dovolj dolgo (kontaktni čas).

Predhodno čiščenje odstrani morebitno umazanijo s površine in omogoči učinkovito delovanje dezinfekcije pri uničenju mikrobov in bakterij. Toda pomembno je, katero vrsto dezinfekcije bomo uporabili.

 • Izdelki za “hitro” dezinfekcijo – ta vrsta razkužil površine ne očisti. Tako moramo poskrbeti za predhodno čiščenje površine z ustreznim čistilom. Primer takšnega razkužila je Desinex Plus.
 • Čistila z dezinfekcijskim učinkom – ta vrsta čistil ima poleg čistilne moči tudi dezinfekcijski učinek. Tako predhodno čiščenje ni nujno potrebno. Primer takšnega čistila je Sanitec Multi Activ.

Nato je potrebno upoštevati tudi ustrezen kontaktni čas – čas, ko morabiti dezinfekcijsko sredstvo prisotno na površini, se razlikuje glede na izdelek ter vrsto mikroorganiznimov, ki jih želite uničiti. Zaradi visoke koncentracije alkoholov je pri izdelkih namenjenih hitri dezinfekciji kontaktni čas nižji. Nasprotno – pri čistilih z dezinfekcijskim sredstvom je čas, ki je potreben za uničenje mikroorganizmov, daljši.

Pomembno: kontaktni čas je potrebni čas, kjer mora razkužilo ostati mokro na površini, preden ga odstranite. Če je potreben kontaktni čas 2 minuti, vendar se razkužilo že prej osuši, ga je potrebno ponovno nanesti!

Uporabljajte 4 barvni sistem krp in gob za čiščenje

Poleg pravilne uporabe razkužil mora vaše osebje uporabljati tudi 4-barvni sistem za zmanjšanje tveganje navzkrižne kontaminacije.

Med rednim čiščenjem stranišča lahko hitro pride do navzkrižne kontaminacije, če vaše čistilno osebje uporablja isto krpo za čiščenje različnih površin.

Pri uporabi krpe za čiščenje več različnih površin se mikrobi z ene površine prenašajo na drugje. To je nevarno, ker se lahko patogeni, ki so na eni površini, odložijo na drugo in se razširijo.

Za zmanjšanje tveganja navzkrižne kontaminacije je priporočljivo uporabljati 4-barvni sistem krp, ki določa, s katero barvo krp in gob bomo čistili katere površine. O uporabi 4-barvnega sistem smo
podrobneje pisali že v članku Veste čemu služi barvna lestvica?.

Za nadaljnje zmanjšanje tveganja navzkrižne kontaminacije lahko uporabljate tudi metodo 8 prepogibov, pri čemer se za čiščenje vsake površine (znotraj predhodno določene barve barvne lestvice) uporablja enega izmed kvadratov prepognjene mikro krpe.

Čiščenje vodovodne pipe z krpo iz mikrovlaken Vileda PVAmicro rumena
Za zmanjšanje tveganja navzkrižne kontaminacije je priporočljivo uporabljati 4-barvni sistem.

Prepečite vezavo “kvartov” (Quat binding)

Kvarterne amonijeve spojine so priljubljene sestavine v razkužilih. Če je vaše razkužilo na osnovi kvarternih amonijevih spojin, je pomembno, da izvajate ustrezne korake, da preprečite vezavo “kvartov”.

Vezava “kvartov” se zgodi, ko pozitivno nabite kvarterne amonijeve spojine pritegnejo negativno nabite krpe za čiščenje in se učinkovitost razkužila na osnovi kvarternih amonijevih spojin močno zmanjša. Torej mikrobi in bakterije niso popolnoma uničeni ali odstranjeni, kar bi lahko povzročilo povečano širjenje mikrobov.

Za preprečevanje vezenja “kvartov” lahko:

 • uporabite ustrezne pripomočke,
 • uporabite metodo pršenja in brisanja (ang. spray and wipe).

Uporabite ustrezne pripomočke

Vezava “kvartov” se pojavi ob uporabi napačni pripomočkov oz. krp za nanašanje razkužil iz kvarternih amonijevih spojin. Krpa iz mikrovlaken ali katera koli tkanina ima negativen naboj in lahko povzroči vezavo “kvartov”.

Da se izognete temu, lahko uporabite netkane brisače ali krpico za enkratno uporabo. Nekatere krpe iz mikrovlaken za enkratno uporabo lahko prav tako odpravijo tveganje.

Uporabite metodo pršenja in brisanja

Metoda pršenja in brisanja je najboljša praksa za nanašanje razkužila na površino. Razkužilo se naprši na površino, pusti delovati in nato obriše, kar odpravi nevarnost vezave “kvartov”.

Povzetek

Temeljito čiščenje in razkuževanje površin v vaših sanitarijah je pomembno za higieno in zdravje vse obiskovalcev.

Ob doslednem upoštevanju teh 5 nasvetov lahko zmanjšate širjenje bakterij, prisotnost patogenov in verjetnost navzkrižne kontaminacije.

Koristne povezave

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Morda vas zanima tudi

Kuhar si nadeva modre nitril rokavice

Kako izbrati pravo velikost rokavic?

Iskanje ustrezne velikosti rokavic je stvar merjenja. Osnovni par rokavic je mogoče najti z merjenjem obsega. Če pa želite resnično dobro prilegajoče rokavice, obstajajo druge mere, ki jih je potrebno vključiti.

Vodiči
Nov 25, 2022
Kako pravilno urediti sanitarije? Namestitev podajalnikov papirnatih brisač, milnikov

Kako pravilno urediti sanitarije?

Ste že kdaj prišli na javno stranišče in ugotovili da njegova zasnova ni funkcionalna za vaše potrebe? V tem članku boste izvedeli kako urediti in opremiti sanitarni prostor da bodo vaše stranke in zaposleni zadovoljni.

Vodiči
Nov 21, 2022
Čiščenje mize z belimi lateks rokavicami za enkratno uporabo Reflexx

Katere rokavice so boljše – lateks ali nitril?

Pri izbiri ustreznih rokavic se morda sprašujete, ali bi morali kupiti rokavice iz lateksa ali nitrila? Oba materiala rokavic sta zelo priljubljena, vendar je pomembno razumeti, kako se razlikujeta in kateri je v dani situaciji boljši.

Vodiči
Nov 14, 2022
Barista pri kuhanju kave uporablja črne rokavice iz nitrila

Kako očistiti profesionalni kavomat?

Čiščenje kavnega aparata je enako pomembno kot nakup kakovostnih zrn. Če vašega kavomata ne čistite redno, ne bo rezultat le kava slabega okusa, temveč boste tudi skrajšali življenjsko dobo tesnil in filtrov.

Vodiči
Nov 11, 2022
Tetovator s črnimi rokavicami iz nitrila dela tattoo

Izbira pravih rokavic za tetovatorje!

Da bi zmanjšali tveganje okužbe in prenosa bolezni, morajo biti prostori za tetoviranje tako čisti kot bolnišnične sobe. Tetovatorji in osebje morajo upoštevati smernice, ki zmanjšujejo širjenje okužb, ki so posledica storitev, ki jih zagotavljajo.

Aktualno
Nov 7, 2022
Modularni Čistilni voziček TTS Magic Line

Kaj morate upoštevati pri nakupu vozička za čiščenje?

Pogosto spregledan pripomoček, ki omogoča povečanje učinkovitosti čiščenja, je zagotovo čistilni voziček. V nadaljevanju predstavljamo faktorje, ki jih je potrebno upoštevati pri odločanju za nakup profesionalnega vozička za čiščenje.

Vodiči
Okt 31, 2022
Kako odstraniti neprijetne vonje v stranišču?

Kako odstraniti neprijetne vonjave?

Opažate ponavljajoč se neprijeten vonj v straniščih vašega objekta? Če imajo vaše sanitarije neprijeten vonj, je velika verjetnost, da bodo ljudje dobili vtis, da je vaš celoten objekt umazan, čeprav je navidezno čist.

Vodiči
Okt 25, 2022
Laboratorijski tehnik uporablja bele latex rokavice

Vse o latex rokavicah!

Rokavice iz lateksa so že dolgo najbolj priljubljene med vsemi možnostmi rokavic za enkratno uporabo. Uporabljajo jih tako v medicini kot pri splošnih nalogah čiščenja, pri čemer zagotavljajo nadzor nad okužbami, navzkrižno kontaminacijo in zaščito rok pred delci, detergenti in manj agresivnimi kemikalijami. Tokrat odgovarjamo na najpogostejša vprašanja o latex rokavicah!

Vodiči
Okt 22, 2022
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.