Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Izberi kategorijo

Kako pravilno urediti sanitarije?

Nov 21, 2022

POVZETEK:

Ste že kdaj prišli na javno stranišče in ugotovili da njegova zasnova ni funkcionalna za vaše potrebe? V tem članku boste izvedeli kako urediti in opremiti sanitarni prostor da bodo vaše stranke in zaposleni zadovoljni.
Kako pravilno urediti sanitarije? Namestitev podajalnikov papirnatih brisač, milnikov

Sanitarije tako kot ostali prostori v vaši organizaciji vplivajo na mnenje zaposlenih ali gostov. Za dober vtis je tako potrebno poskrbeti za funkcionalno postavitev elementov in čistost prostora. V nadaljevanju vam bomo predstavili kako lahko funkcionalno prenovite ali opremite stranišče in ga vzdržujete.

Zasnova sanitarij

Takoj na začetku moramo biti pozorni na samo zasnovo sanitarij. Sanitarni prostori morajo biti opremljeni s keramičnimi ploščicami ali drugimi materiali, ki omogočajo mokro čiščenje in dezinfekcijo površin. V straniščih mora biti nameščena sedežna školjka z vodnim oplakovanjem in toaletnim papirjem. Stranišča morajo imeti tudi predprostor z vsaj enim umivalnikom, tekočim milom za roke ter papirnatimi brisačami ali sušilcem rok.

Moderno opremljeni sanitarni prostori s podajalniki Mar Plast skin.

Postavitev elementov

Vtis celotnih sanitarij lahko zmoti že prenizek ali previsok umivalnik in WC školjka. Dobesedno frustrirajoče je, če se morate vsakodnevno sklanjati k stvarem za osebno higieno. Svetovali vam bomo, kako rešiti ta ključni vidik – višina namestitve.

Če bi se lotevali vprašanja pravilne postavitve v vašem domu, bi vas k odločitvi verjetno vodila višina vas in vaših družinskih članov. Kaj pa, če imate več zaposlenih različnih višin ter gibalno ovirane ljudi?

Nasvet številka ena: vnaprej se pogovorite o višini z inštalacijskim podjetjem ali projektantskim studiem.

Umivalnik

Eden najpomembnejših in najpogosteje uporabljenih elementov pohištva v sanitarijah je umivalnik. Njegova standardna širina je lahko od 18 do 63 centimetrov, njegova globina pa od 37 do 45 centimetrov. Priporočena višina namestitve za osebo povprečne višine je 85-90 cm od tal. Pred umivalnikom mora biti dovolj prostora za sklanjanje, premikanje rok pri umivanju in brisanje. Pomembno je tudi da namestimo podajalnik brisač in koš za smeti v neposredno bližino umivalnika, saj tako preprečimo kapljanje po tleh in s tem nevarnost za padec. Hkrati pa zagotovimo udobno okolje za umivanje rok. 

Idealno bi bilo, da imajo invalidi na vozičkih lasten prilagojen umivalnik. Ne glede na to, ali gre za uporabnika invalidskega vozička ali osebo na berglah, je tem umivalnikom skupno to, da morajo imeti okoli sebe dovolj prostora za udobno uporabo. Za višino umivalnika za invalide oziroma višino zgornjega roba je podana vrednost 80 cm od tal. Ta višina omogoča uporabniku, da zapelje z invalidskim vozičkom pod umivalnik in si udobno umije roke.

Straniščna školjka

Kar zadeva WC školjko, naj bo zgornji rob viseče straniščne školjke in visečega bideja 40 cm od tal. Po tipoloških pravilih mora biti od straniščne školjke do najbližje armature ali stene približno 15 do 20 cm.

Sanitarije s podajalnikom toaletnega papirja Mar Plast Linea Skin

Pisoar

Pisoarje se namešča na moška stranišča na višino 650 – 700 mm od tal do roba sklede. Glede na velikost prostora se lahko odločamo med manjšimi visečimi modeli in večjimi talnimi pisoarji. Pomembno je da si izberemo model s pravim odtočnim sistemom (mehanski, polavtomatski in avtomatski odtok) in oskrbo vode (zunanja ali skrita) za naš prostor. Tudi izbira materiala je pomembna še predvsem pri visečih modelih, za katere so boljša izbira lažji materiali. Material pa pomembno vpliva tudi na enostavnost čiščenja in zažiranje neprijetnih vonjav. 

Podajalniki

Želite zgolj osvežiti izgled vaših sanitarij brez celovite prenove? Osvežitev zastarelih sanitarij ni nujno drag podvig za vaše podjetje. Čeprav morda mislite, da vaše stranišče potrebuje obsežno prenovo, vam lahko v nekaterih primerih preprosta zamenjava starih, dotrajanih milnikov, podajalnikov brisač in toaletnega papirja, pomaga doseči čudovit videz sanitarij. Le-te lahko prejmete v uporabo brezplačno. Za več informacij nas kontaktirajte.

Za lažjo izbiro ustreznih podajalnikov, vam priporočamo ogled našega članka Izbira podajalnika papirja.

Podajalniki pritrjeni v modernih sanitarijah
Podajalniki Mar Plast Linea Skin

Podajalniki iz plastike

Plastika je priljubljena in cenovno ugodnejša izbira podajalnikov za vaše sanitarije. Plastični podajalniki so na voljo v različnih velikostih, oblikah in barvah.  Z njimi lahko ustvarite bolj prilagojen videz oz. estetiko, ki jo želite v svojem objektu. 

Podajalniki iz nerjavečega jekla

Podajalniki iz nerjavečega jekla oz. inoxa so brezčasni in se lahko prilegajo vsakemu stranišču, ne glede na trenutno dekoracijo. Nerjaveče jeklo je tudi bolj robustna izbira podajalnikov v vašem stranišču v primerjavi s plastiko.  Zato podajalnike iz nerjavečega jekla izključno priporočamo v objektih z najvišjo frekvenco uporabnikov in sanitarijah z večjo možnostjo vandalizma (bari, nočni klubi itd.) Prednost te vrste podajalnikov je tudi ta, da ne rjavijo, prav tako pa dajejo objektu videz visoke kakovosti.

Pravilna postavitev podajalnikov

Postavitev milnikov

Podajalnik za milo naj bo poleg umivalnika, tako da se uporabniku ni treba oddaljiti od umivalnika. Milnik je priporočjivo namestiti na višini  100 – 120 cm, merjeni od tal do spodnjega roba podajalnika.

Postavitev podajalnikov brisač

Spodnji rob podajalnika papirnatih brisač mora biti nameščen na višini 120 – 140 cm od tal. Podajalnik naj bo nameščen v bližini umivalnika, s čimer preprečimo kapljanje vode po tleh.

Postavitev podajalnikov toaletnega papirja

Spodnji rob podajalnika toaletnega papirja mora biti praviloma na višini 50 – 70 cm od tal. Postavljen naj bo na razdalji od straniščne školjke, ki bo omogočala enostaven dostop do toaletnega papirja iz sedečega položaja.

Kako pravilno namestiti podajalnik?

Koraki namestitve podajalnika:

 1. Podajalnik in vrečko z vijaki vzemite iz embalaže
 2. Izberite primerno mesto za namestitev podajalnika. Izbrana površina naj bo trdna.
 3. Preverite ali ima podajalnik dovolj prostora za odpiranje.
 4. Prepričajte se, da na izbranem mestu ni vgrajenih vodovnih cevi in ostalih inštalacij
 5. Na izbrano mesto prislonite odprt podajalnik in s pisalom označite mesta na katerih boste kasneje izvrtali luknje
 6. Vzemite električni vrtalnik ter s primernim svedrom izvrtajte cca. 5 cm globoke luknje.
 7. V izvrtane luknje vstavite priložene vložke.
 8. Podajalnik prislonite na steno in ga s priloženimi vijaki privijačite. Vijaki morajo biti priviti do konca.
 9. Prepričajte se, da je podajalnik trdno nameščen.
 10. Vstavite polnila in ga zaprite ter zaklenite.

Čiščenje milnikov in podajalnikov

Izbira opreme je proces v katerega vložimo veliko energije, vendar po nakupu in namestitvi po navadi na milnike in podajalnike pozabimo. Tako kot za vse druge naprave velja da bojo pravilno delovale le če jih vzdržujemo, se to nanaša tudi na dozirnike mila in podajalnike.

Vaš plan čiščenja sanitarij mora zajemati smiselen razpored čiščenja notranjosti in zunanjosti teh naprav. Notranjost milnikov je priporočljivo očistiti ob menjavi polnila, s čimer preprečimo zamašitev pumpice in nabiranje bakterij. V notranjost podajalnikov toaletnega papirja in brisač se ob uporabi nabira celulozni prah, ki ga je priporočljivo odstranjevati s sesalnikom. Prah lahko okvari podajalnik ali pa pada po tleh ko želimo vzeti papirnato brisačo. Prav tako je pomembno redno čiščenje zunanjosti naprav, še posebej na mestih, kjer se jih uporabniki dotikamo z umazanimi rokami. Ker preko rok prenašamo veliko različnih okužb, lahko tudi milniki in podajalniki predstavljajo del poti prenosa nalezljivih bolezni. Ob potegu vode se iz straniščne školjke vodne kapljice z mikrobi lahko razpršijo tudi do 2,5 m od školjke. Zato se je ob nakupu dobro odločiti za dispanzerje, ki s svojim ohišjem zavarujejo čist toaletni papir in papirnate brisače. Priporočljivo je da celotno zunanjost očistimo in razkužimo ročke, ki se jih dotikamo z rokami.

Tako je poleg zagotavljanja polnih milnikov in podajalnikov, za zadovoljstvo gostov, pomembno tudi njihovo vzdrževanje in čiščenje. Prav tako pa vam bo prihranilo stroške popravil.      

Težave z neprijetnimi vonjavami

Nihče ne želi vstopiti v smrdljivo stranišče, kar vključuje tudi gostov v vaši restavraciji. Slab vonj v sanitarijah deluje kot rdeča zastava, ter daje občutek da vaš objekt morda ni čist, tudi če redno čistite. Dolgotrajne vonjave so pogosto posledica urina, ki pronica v fugirane površine v vaših sanitarijah.

V tem primeru priporočamo uporabo baterijskih naprav za osveževanje prostorov. Le-te avtomatsko dozirajo željeno dišavo v nastavljivih časovnih intervalih. Tako poskrbite, da bodo vaše sanitarije prijetnega vonja tudi, ko ne boste prisotni. Poleg izboljšanja vonja vaših sanitarij lahko naprave za osveževanje prostorov uporabite tudi v drugih prostorih vašega objekta in tako posrkbite za celostno usklajevanje vonja.

Več o sistemih za nadzor nad vonjavami si preberite tukaj.

B2B partnerstvo

Želite, da vam namestimo podajalnike in dozirnike? Ne glede na število, naša strokovna ekipa poskrbi za namestitev vseh podajalnikov iz naše ponudbe!

Namestitev podajalnikov opravljamo po celi Sloveniji!  Našim poslovnim partnerjem nudimo brezplačni najem, namestitev in servisiranje podajalnikov! Postanite naš B2B partner.


Koristne povezave

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Morda vas zanima tudi

Kuhar si nadeva modre nitril rokavice

Kako izbrati pravo velikost rokavic?

Iskanje ustrezne velikosti rokavic je stvar merjenja. Osnovni par rokavic je mogoče najti z merjenjem obsega. Če pa želite resnično dobro prilegajoče rokavice, obstajajo druge mere, ki jih je potrebno vključiti.

Vodiči
Nov 25, 2022
Čiščenje mize z belimi lateks rokavicami za enkratno uporabo Reflexx

Katere rokavice so boljše – lateks ali nitril?

Pri izbiri ustreznih rokavic se morda sprašujete, ali bi morali kupiti rokavice iz lateksa ali nitrila? Oba materiala rokavic sta zelo priljubljena, vendar je pomembno razumeti, kako se razlikujeta in kateri je v dani situaciji boljši.

Vodiči
Nov 14, 2022
Barista pri kuhanju kave uporablja črne rokavice iz nitrila

Kako očistiti profesionalni kavomat?

Čiščenje kavnega aparata je enako pomembno kot nakup kakovostnih zrn. Če vašega kavomata ne čistite redno, ne bo rezultat le kava slabega okusa, temveč boste tudi skrajšali življenjsko dobo tesnil in filtrov.

Vodiči
Nov 11, 2022
Tetovator s črnimi rokavicami iz nitrila dela tattoo

Izbira pravih rokavic za tetovatorje!

Da bi zmanjšali tveganje okužbe in prenosa bolezni, morajo biti prostori za tetoviranje tako čisti kot bolnišnične sobe. Tetovatorji in osebje morajo upoštevati smernice, ki zmanjšujejo širjenje okužb, ki so posledica storitev, ki jih zagotavljajo.

Aktualno
Nov 7, 2022
5 nasvetov za čiščenje in razkuževanje sanitarij

5 nasvetov za čiščenje in razkuževanje sanitarij

Površine v sanitarijah so prekrite z bakterijami, ki povzročajo bolezni. Da bi bili vaši obiskovalci varni pred izbruhom, je nujno, da vaša čistilna ekipa pogosto in temeljito očisti in razkuži površine v sanitarijah.

Aktualno
Nov 4, 2022
Modularni Čistilni voziček TTS Magic Line

Kaj morate upoštevati pri nakupu vozička za čiščenje?

Pogosto spregledan pripomoček, ki omogoča povečanje učinkovitosti čiščenja, je zagotovo čistilni voziček. V nadaljevanju predstavljamo faktorje, ki jih je potrebno upoštevati pri odločanju za nakup profesionalnega vozička za čiščenje.

Vodiči
Okt 31, 2022
Kako odstraniti neprijetne vonje v stranišču?

Kako odstraniti neprijetne vonjave?

Opažate ponavljajoč se neprijeten vonj v straniščih vašega objekta? Če imajo vaše sanitarije neprijeten vonj, je velika verjetnost, da bodo ljudje dobili vtis, da je vaš celoten objekt umazan, čeprav je navidezno čist.

Vodiči
Okt 25, 2022
Laboratorijski tehnik uporablja bele latex rokavice

Vse o latex rokavicah!

Rokavice iz lateksa so že dolgo najbolj priljubljene med vsemi možnostmi rokavic za enkratno uporabo. Uporabljajo jih tako v medicini kot pri splošnih nalogah čiščenja, pri čemer zagotavljajo nadzor nad okužbami, navzkrižno kontaminacijo in zaščito rok pred delci, detergenti in manj agresivnimi kemikalijami. Tokrat odgovarjamo na najpogostejša vprašanja o latex rokavicah!

Vodiči
Okt 22, 2022
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.