Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Papirnate brisače ali sušilnik rok?

Jun 27, 2022

POVZETEK:

Že dolgo se v higienski panogi bije bitka med različnimi načini sušenja rok po umivanju. Torej, kaj je boljše z vidika ekologije, ekonomičnosti in zdravja?
Papirnate brisače ali sušilnik rok?

Že dolgo se v higienski panogi bije bitka med različnimi načini sušenja rok po umivanju. Te so pogosto ocenjevani s strani ekologije in ekonomičnosti uporabe papirnatih brisač v primerjavi s sušilniki rok. V študiji objavljeni Marca 2021 pa raziskovalci s Cambridge University v ospredje postavljajo sam higienski oz. zdravstveni vidik izbire načina sušenja rok.

Raziskovalno vprašanje

Osrednje vprašanje raziskave objavljene v Cambridge University Press je bilo: “Ali je mogoče mikroorganizme, ki ostanejo na slabo umitih rokah prenesti iz umivalnega okolja v klinične prostore in prostore za bolnike?”. Raziskava je bila opravljena v prostorih bolnišnice Leeds General Infirmary v Združenem kraljestvu.

Raziskovalna metoda

Bakteriofag (specializiran virus, ki je neškodljiv za ljudi) je bil uporabljen za predstavljanje mikrobne kontaminacije po dveh vrstah sušenja rok: ena s papirnatimi brisačkami, druga pa sušilniki rok.

Prostovoljci so si razkužili roke pred potopitvijo v tekočino, ki vsebuje bakteriofag; to so storili dvakrat, enkrat z vsakim načinom sušenja rok. Prostovoljci so nosili tudi predpasnike, da bi lahko izmerili kontaminacijo telesa/oblačil med sušenjem rok.

Ugotovitve raziskave

Raziskava je pokazala, da sušenje rok s papirnatimi brisačkami v nasprotju s sušilniki povzroči bistveno nižje stopnje kontaminacije z virusi na rokah in oblačilih. Posledice teh različnih stopenj kontaminacije, ki ostane na rokah po sušenju, so izmerili z vzorčenjem niza površin, da bi ugotovili obseg prenosa virusa izven stranišča.

Povprečna stopnja kontaminacije je 10-krat višja po sušenju rok s sušilniki v primerjavi s papirnatimi brisačami.

Raziskovalci s Cambridge University

Papirnate bisače ali sušilec rok?

Povzetek

Ugotovitve kažejo na večjo možnost širjenja mikrobov po uporabi sušilnika rok – verjetno zaradi povečanega tveganja za škropljenje na uporabnike. Prav tako pa postavljajo pod vprašaj uporabo sušilnikov rok v zdravstvenem okolju in podpirajo priporočila nemških bolnišnic in francoskega SF2H, da bi morale biti papirnate brisače predpisana metoda sušenja rok v vseh zdravstvenih ustanovah.

Povezava do raziskave: https://europeantissue.com/hygiene/studies/new-pilot-study-on-transmission-of-microbes-from-hospital-toilets-to-wards-2021/

Povezani izdelki

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Prejmite naše novosti!

Zagotavljamo vam, da bo vaša e-pošta uporabljena izključno za novosti, ki jih ponujamo.

Morda vas zanima tudi

Nakup čistilnega stroja

Kaj morate upoštevati pri nakupu čistilnega stroja?

Če želite povečati produktivnosti čiščenja ali zgolj boljši končni rezultat, je stroj za čiščenje talnih površin orodje, ki vam lahko pri tem pomaga. Za lajšanje vašega nakupnega procesa vam izpostavljamo nekaj ključnih dejavnikov, ki jih je potrebno preučiti.

Vodiči
Avg 3, 2022
Odstranite vsak madež

Odstranite vsak madež!

Vsak dan smo obdani z veliko snovmi, ki lahko hitro pustijo trdovraten madež na našem perilu – od hrane, pijače, črnila, šminke, olja itd. Univerzalne rešitve za vse madeže žal ni. Tako smo za vas pripravili kratek vodič skozi postopek odstranjevanja.

Aktualno
Jul 17, 2022
Hitri antigenski testi za samotestiranje lepu medical

Hitri testi Lepu Medical

Hitri testi za samotestiranje namenjeni odkrivanju antigenov SARS-CoV-2 iz sprednjega dela nosne votline. Test je namenjen za uporabo pri osebah, ki imajo simptome ali druge epidemiološke razloge za sum na okužbo s COVID-19.

Aktualno
Jan 20, 2022
brezplačni hitri testi za samotestiranje

Brezplačni hitri testi za podjetja!

Deseti paket ukrepov za preprečevanje širjenja okužb, omilitev, obvladovanje in odpravo posledic covida-19 (PKP 10) prinaša tudi sofinanciranje nabave hitrih testov za gospodarstvo!

Aktualno
Jan 10, 2022
pH lestvica čistila

Uporaba pH vrednosti pri čiščenju

Ste se kdaj vprašali "Zakaj s čistilom za steklo ne odstranim vodnega kamna?" ali pa ste uporabili čistilo, ki je na vaših površinah pustilo trajno poškodbo? Najverjetneje se za tem skriva pH vrednost.

Aktualno
Dec 15, 2021
Poceni čistila najcenejša čistilna sredstva

Najcenejša čistilna sredstva

Če bi vam povedali, da so poceni čistilna sredstva, ki jih uporabljate v resnici ena izmed dražjih, bi nam verjeli? Koncentrirana čistilna sredstva v zadnjem času pridobivajo na priljubljenosti in z dobrim razlogom.

Aktualno
Okt 13, 2021
Znanost neprijetneih vonjav

Znanost neprijetnih vonjav

Od vseh čutov je voh najpomembnejši za spoznavanje sveta okoli vas. Način, kako nekaj diši, ima lahko velik vpliv na vas: vaša čustva, vedenje, celo vaše potrošniške navade.

Aktualno
Avg 10, 2021
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.