Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Izberi kategorijo

Papirnate brisače ali sušilnik rok?

Jun 27, 2022

POVZETEK:

Že dolgo se v higienski panogi bije bitka med različnimi načini sušenja rok po umivanju. Torej, kaj je boljše z vidika ekologije, ekonomičnosti in zdravja?
Papirnate brisače ali sušilnik rok?

Že dolgo se v higienski panogi bije bitka med različnimi načini sušenja rok po umivanju. Te so pogosto ocenjevani s strani ekologije in ekonomičnosti uporabe papirnatih brisač v primerjavi s sušilniki rok. V študiji objavljeni Marca 2021 pa raziskovalci s Cambridge University v ospredje postavljajo sam higienski oz. zdravstveni vidik izbire načina sušenja rok.

Raziskovalno vprašanje

Osrednje vprašanje raziskave objavljene v Cambridge University Press je bilo: “Ali je mogoče mikroorganizme, ki ostanejo na slabo umitih rokah prenesti iz umivalnega okolja v klinične prostore in prostore za bolnike?”. Raziskava je bila opravljena v prostorih bolnišnice Leeds General Infirmary v Združenem kraljestvu.

Raziskovalna metoda

Bakteriofag (specializiran virus, ki je neškodljiv za ljudi) je bil uporabljen za predstavljanje mikrobne kontaminacije po dveh vrstah sušenja rok: ena s papirnatimi brisačkami, druga pa sušilniki rok.

Prostovoljci so si razkužili roke pred potopitvijo v tekočino, ki vsebuje bakteriofag; to so storili dvakrat, enkrat z vsakim načinom sušenja rok. Prostovoljci so nosili tudi predpasnike, da bi lahko izmerili kontaminacijo telesa/oblačil med sušenjem rok.

Ugotovitve raziskave

Raziskava je pokazala, da sušenje rok s papirnatimi brisačkami v nasprotju s sušilniki povzroči bistveno nižje stopnje kontaminacije z virusi na rokah in oblačilih. Posledice teh različnih stopenj kontaminacije, ki ostane na rokah po sušenju, so izmerili z vzorčenjem niza površin, da bi ugotovili obseg prenosa virusa izven stranišča.

Povprečna stopnja kontaminacije je 10-krat višja po sušenju rok s sušilniki v primerjavi s papirnatimi brisačami.

Raziskovalci s Cambridge University

Papirnate bisače ali sušilec rok?

Povzetek

Ugotovitve kažejo na večjo možnost širjenja mikrobov po uporabi sušilnika rok – verjetno zaradi povečanega tveganja za škropljenje na uporabnike. Prav tako pa postavljajo pod vprašaj uporabo sušilnikov rok v zdravstvenem okolju in podpirajo priporočila nemških bolnišnic in francoskega SF2H, da bi morale biti papirnate brisače predpisana metoda sušenja rok v vseh zdravstvenih ustanovah.

Povezava do raziskave: https://europeantissue.com/hygiene/studies/new-pilot-study-on-transmission-of-microbes-from-hospital-toilets-to-wards-2021/

Pogosto zastavljena vprašanja

Ali je umivanje bolj pomembno za dobro higieno rok kot sušenje?

Ne, samo umivanje rok ni dovolj. Prvič, po umivanju je na koži še vedno 13 % mikrobov. Ko jih posušite s papirnatimi brisačami, jih bodo vaše roke držale le 2 %. In drugič, vlažna koža nudi bakterijam odlične pogoje za razmnoževanje. 

Ali je pomembno, kako si posušim roke?

Da. Različne študije (npr. TÜV Rheinland Group 2005) so pokazale, da sušenje rok s papirnatimi brisačami najbolj zmanjša število preostalih mikrobov na koži. Pokazalo se je tudi, da je najmanj higieničen način sušenje rok z uporabno sušilnikov, ki celo podvoji količino bakterij na koži.

Povezani izdelki

Koristne povezave

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Morda vas zanima tudi

Čistilka izvaja suho čiščenja tal z uporabo brisala in impregnirane krpe

Pripomočki za suho čiščenje tal

V marsikaterem objektu ali gospodinjstvu za suho čiščenje tal še vedno uporabljajo zgolj tradicionalne metode z uporabo metle, ki sicer opravi svoje delo, a pri tem dviguje prah s tal, ki se zgolj prenese drugam. Toda ali obstaja moderna, učinkovita in zdravju prijaznejša metoda suhega čiščenja tal?

Vodiči
Dec 8, 2022

Odpoklic izdelka – Respiratorne maske FFP2 NR

Odpoklic izdelka - Zaščitne maske z oznako znamke DADDY'S CHOICE, tip/model Purism, s sklicem na EN 149:2001+A1:2009, FFP2 NR, CE 0598, ki je pakirana v beli kartonasti embalaži z EAN kodo 6973601650308 in serijsko številko 20201228, pakirano po 20 zaščitnih mask. 

Obvestila
Dec 2, 2022
Pripomočki-za-čiščenje-v-živilskopredelovalni-industriji-Igeax

Pripomočki za živilsko industrijo IGEAX

Zagotavljanje visoke ravni higiene in izpolnjevanje standardov sta ključnega pomena za vsako podjetje, še posebej za tista, ki delujejo v živilskopredelovalni industriji. Zato smo v naš prodajni asortiman vključili pripomočke za živilsko industrijo blagovne znamke Igeax!

Aktualno
Nov 29, 2022
Kuhar si nadeva modre nitril rokavice

Kako izbrati pravo velikost rokavic?

Iskanje ustrezne velikosti rokavic je stvar merjenja. Osnovni par rokavic je mogoče najti z merjenjem obsega. Če pa želite resnično dobro prilegajoče rokavice, obstajajo druge mere, ki jih je potrebno vključiti.

Vodiči
Nov 25, 2022
Kako pravilno urediti sanitarije? Namestitev podajalnikov papirnatih brisač, milnikov

Kako pravilno urediti sanitarije?

Ste že kdaj prišli na javno stranišče in ugotovili da njegova zasnova ni funkcionalna za vaše potrebe? V tem članku boste izvedeli kako urediti in opremiti sanitarni prostor da bodo vaše stranke in zaposleni zadovoljni.

Vodiči
Nov 21, 2022
Čiščenje mize z belimi lateks rokavicami za enkratno uporabo Reflexx

Katere rokavice so boljše – lateks ali nitril?

Pri izbiri ustreznih rokavic se morda sprašujete, ali bi morali kupiti rokavice iz lateksa ali nitrila? Oba materiala rokavic sta zelo priljubljena, vendar je pomembno razumeti, kako se razlikujeta in kateri je v dani situaciji boljši.

Vodiči
Nov 14, 2022
Barista pri kuhanju kave uporablja črne rokavice iz nitrila

Kako očistiti profesionalni kavomat?

Čiščenje kavnega aparata je enako pomembno kot nakup kakovostnih zrn. Če vašega kavomata ne čistite redno, ne bo rezultat le kava slabega okusa, temveč boste tudi skrajšali življenjsko dobo tesnil in filtrov.

Vodiči
Nov 11, 2022
Tetovator s črnimi rokavicami iz nitrila dela tattoo

Izbira pravih rokavic za tetovatorje!

Da bi zmanjšali tveganje okužbe in prenosa bolezni, morajo biti prostori za tetoviranje tako čisti kot bolnišnične sobe. Tetovatorji in osebje morajo upoštevati smernice, ki zmanjšujejo širjenje okužb, ki so posledica storitev, ki jih zagotavljajo.

Aktualno
Nov 7, 2022
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.