Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Izberi kategorijo

Papirnate brisače ali sušilnik rok?

Jun 27, 2022

POVZETEK:

Že dolgo se v higienski panogi bije bitka med različnimi načini sušenja rok po umivanju. Torej, kaj je boljše z vidika ekologije, ekonomičnosti in zdravja?
Papirnate brisače ali sušilnik rok?

Že dolgo se v higienski panogi bije bitka med različnimi načini sušenja rok po umivanju. Te so pogosto ocenjevani s strani ekologije in ekonomičnosti uporabe papirnatih brisač v primerjavi s sušilniki rok. V študiji objavljeni Marca 2021 pa raziskovalci s Cambridge University v ospredje postavljajo sam higienski oz. zdravstveni vidik izbire načina sušenja rok.

Raziskovalno vprašanje

Osrednje vprašanje raziskave objavljene v Cambridge University Press je bilo: “Ali je mogoče mikroorganizme, ki ostanejo na slabo umitih rokah prenesti iz umivalnega okolja v klinične prostore in prostore za bolnike?”. Raziskava je bila opravljena v prostorih bolnišnice Leeds General Infirmary v Združenem kraljestvu.

Raziskovalna metoda

Bakteriofag (specializiran virus, ki je neškodljiv za ljudi) je bil uporabljen za predstavljanje mikrobne kontaminacije po dveh vrstah sušenja rok: ena s papirnatimi brisačkami, druga pa sušilniki rok.

Prostovoljci so si razkužili roke pred potopitvijo v tekočino, ki vsebuje bakteriofag; to so storili dvakrat, enkrat z vsakim načinom sušenja rok. Prostovoljci so nosili tudi predpasnike, da bi lahko izmerili kontaminacijo telesa/oblačil med sušenjem rok.

Ugotovitve raziskave

Raziskava je pokazala, da sušenje rok s papirnatimi brisačkami v nasprotju s sušilniki povzroči bistveno nižje stopnje kontaminacije z virusi na rokah in oblačilih. Posledice teh različnih stopenj kontaminacije, ki ostane na rokah po sušenju, so izmerili z vzorčenjem niza površin, da bi ugotovili obseg prenosa virusa izven stranišča.

Povprečna stopnja kontaminacije je 10-krat višja po sušenju rok s sušilniki v primerjavi s papirnatimi brisačami.

Raziskovalci s Cambridge University

Papirnate bisače ali sušilec rok?

Povzetek

Ugotovitve kažejo na večjo možnost širjenja mikrobov po uporabi sušilnika rok – verjetno zaradi povečanega tveganja za škropljenje na uporabnike. Prav tako pa postavljajo pod vprašaj uporabo sušilnikov rok v zdravstvenem okolju in podpirajo priporočila nemških bolnišnic in francoskega SF2H, da bi morale biti papirnate brisače predpisana metoda sušenja rok v vseh zdravstvenih ustanovah.

Povezava do raziskave: https://europeantissue.com/hygiene/studies/new-pilot-study-on-transmission-of-microbes-from-hospital-toilets-to-wards-2021/

Pogosto zastavljena vprašanja

Ali je umivanje bolj pomembno za dobro higieno rok kot sušenje?

Ne, samo umivanje rok ni dovolj. Prvič, po umivanju je na koži še vedno 13 % mikrobov. Ko jih posušite s papirnatimi brisačami, jih bodo vaše roke držale le 2 %. In drugič, vlažna koža nudi bakterijam odlične pogoje za razmnoževanje. 

Ali je pomembno, kako si posušim roke?

Da. Različne študije (npr. TÜV Rheinland Group 2005) so pokazale, da sušenje rok s papirnatimi brisačami najbolj zmanjša število preostalih mikrobov na koži. Pokazalo se je tudi, da je najmanj higieničen način sušenje rok z uporabno sušilnikov, ki celo podvoji količino bakterij na koži.

Povezani izdelki

Koristne povezave

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Morda vas zanima tudi

Preprečevanje širjenja bolezni pri odpravi posledic poplav - umivanje rok

Preprečevanje širjenja bolezni pri odpravi posledic poplav

Pred tednom dni so Slovenijo prizadele zgodovinske poplave, ki so za seboj pustile pravo opustošenje. Poplave pa niso katastrofalne zgolj zaradi neposredne fizične škode, temveč tudi zaradi širjenja bolezni, ki se pojavijo po njih. Ena najpogostejših zdravstvenih groženj po poplavah je širjenje okužb.

Vodiči
Avg 12, 2023
Čiščenje po poplavah, sanacija po poplavah

Čiščenje po poplavah

V zadnjem tednu številne regije po Sloveniji pestijo huda neurja z obilnim deževjem, ki se odražajo tudi v obliki poplav. Stoječa voda in odvečna vlaga nudijo ugodne pogoje za razrast plesni, kar lahko predstavlja tveganje za zdravje ljudi, zato je pomembno čimprejšnjo ukrepanje. Pripravili smo kratek vodič čiščenja in razkuževanje prostorov po poplavah.

Aktualno
Avg 11, 2023
So papirnate brisače iz reciklaže okolju prijazne?

Je papir iz reciklaže res prijaznejši do okolja?

Že dolgo časa se na trgu papirja bije bitka med izdelki iz celuloze in reciklaže, še posebej z vidika prijaznosti do okolja. Čeprav nas večina meni, da so izdelki iz reciklaže prijaznejši do okolja, saj se pri njihovi proizvodnji ne poseka novih dreves, obstaja kar nekaj vidikov proizvodnje, na katere pogosto niti ne pomislimo.

Aktualno
Avg 10, 2023
Podajalnik papirnatih brisač Marplast Stone iz reciklirane plastike

Elegantno in okolju prijazno – Mar Plastova vizija trajnostnih sanitarij

V svetu, kjer je ozaveščenost o okolju vedno bolj v ospredju, se je italijanski proizvajalec Mar Plast z novimi linijami podajalnikov iz recikliranih materialov Stone in Skin – Carbon zavezal k zelenim praksam. Podjetje Mar Plast, ki je znano po svojih inovacijah na področju podajalnikov, v svojih novih linijah elegantnih in funkcionalnih podajalnikov uporablja reciklirano plastiko.

Aktualno
Avg 8, 2023
Čiščenje mize s krpo iz mikrovlaken v restavraciji

Katero krpo iz mikrofibre uporabiti za vašo površino?

Ste vedeli, da so mikrovlakna 100-krat tanjša od človeškega lasu? Še več: mikrovlakna so tudi bistveno bolj fina od vseh naravnih vlaken. Veliko pomembnejša pa je njihova učinkovitost čiščenja. Vsaka mikro krpa ni primerna za čiščenje vsake površine. Izbira neustrezne krpe hitro vodi do slabe učinkovitosti čiščenja ali celo nastanka poškodb na površini.

Vodiči
Jul 31, 2023
Premazovanje tal – 5 pogostih napak

Premazovanje tal – 5 pogostih napak

Vzdrževanje in nega talnih površin je zahtevna naloga, še posebej, ko gre za obnavljanje preko postopka premazovanja tal. Postopki odstranjevanja starih premazov in premazovanja se lahko zdijo preprosti, vendar pa v praksi pogosto nastanejo napake, ki lahko vplivajo na končni rezultat. V tem članku bomo pregledali nekaj najpogostejših napak pri postopku premazovanja tal.

Vodiči
Jul 24, 2023
Premazovanje tal - priporočila za vrhunski rezultat

Premazovanje tal – priporočila za vrhunski rezultat

Vzdrževanje tal je lahko zahtevno opravilo, zlasti pri postopku odstranjevanja in nanašanja zaščitnih premazov. Postopek premazovanja tal je sestavljen iz več korakov, v katerih so pogoste napake, ki lahko vplivajo na končni rezultat. Tokrat bomo pregledali nekaj strokovnih priporočil za uspešno premazovanje v prvem poskusu.

Vodiči
Jul 17, 2023
Osvežitev tal - koraki pravilnega premazovanja talnih površin

Osvežitev tal – koraki pravilnega premazovanja talnih površin

Od vzdrževanja za njihovo dolgo življenjsko dobo do ohranjanja prvotnega videz in funkcionalnosti – pravilno ravnanje z vašimi tlemi je bistvenega pomena. Vse talne površine ne glede na vrsto vpijajo umazanijo iz okolice. S premazovanjem tal ta postanejo bolj gladka; zmanjšujemo vpijanje umazanije in povečujemo njihovo drsnost.

Vodiči
Jul 10, 2023
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   cleanfixs10-3 Get 3% off 3% popust na seslanik za suho sesanje Cleanfix S10 SE
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   potiskac5 Get 5% off Popust za potiskač vode in aluminjasti ročaj 5%.