Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Izberi kategorijo

Znanost neprijetnih vonjav

Avg 10, 2021

POVZETEK:

Od vseh čutov je voh najpomembnejši za spoznavanje sveta okoli vas. Način, kako nekaj diši, ima lahko velik vpliv na vas: vaša čustva, vedenje, celo vaše potrošniške navade.
Znanost neprijetneih vonjav

Tako ljudje kot živali si morajo s svojimi razpoložljivimi čutili doživeti in razlagati svoje okolje ter si zagotoviti varnost. Od vseh čutov je voh najpomembnejši za spoznavanje sveta okoli vas. Čeprav se vam sprva zdi, da sta vid in sluh ključnega pomena lahko različni vonji zagotovijo veliko več informacij o vaši okolici in vaših virih hrane, kot se morda zavedate.

Način, kako nekaj diši, ima lahko velik vpliv na vas: vaša čustva, vedenje, celo vaše potrošniške navade. Prijeten, vabljiv ali preprost vonj lahko potrošnike spodbudi k nakupu. Po drugi strani imajo lahko ostri vonji ravno nasprotni učinek. Če ima restavracija neprijeten vonj, lahko gostje kaj hitro odidejo in jedo drugje. Neprijetni vonj pokvari njihovo doživetje in jim da trajen negativen vtis o restavraciji in njeni hrani. Na ta način ima lahko vonj velik vpliv na poslovanje podjetja, zlasti v gostinski panogi.

Boj proti čudnim ali neprijetnim vonjavam je lahko eden najtežjih izzivov, s katerimi se soočate pri ustanavljanju in širjenju svojega podjetja. Ne glede na to, v kateri industriji delate, morate ohraniti svoje podjetje čisto, zdravo in varno tako za stranke kot za zaposlene. Če želite to narediti uspešno, morate razumeti, kako vonji delujejo in vplivajo na vaše podjetje.

odstranejvanje neprijetnih vonjav

Kako deluje voh?

Podobno kot vaš okus, je voh kemični čut; vaše telo lahko odkrije kemikalije v vašem okolju in prevede v vonj. Čutilne celice čutila za voh so prirejene za zaznavanje hlapnih snovi v vdihanem zraku. Le-te potegnemo skozi nosnice v nosno votlino. Sprejemni deli vohalnih celic so vgrajeni na sluznico na krpatih robovih nosne votline v obliki čutilnih izrastkov, ki molijo iz bunkastega dela vohalne sluznice. Na njih se nahajajo različne receptorske beljakovine, nanje se vežejo različne kemijske snovi. Čutilne celice potem te impulze pripeljejo v možgane s svojimi dolgimi izrastki. Končno vaši možgani ta signal razlagajo kot poseben vonj in ga sintetizirajo v fizično izkušnjo ali občutek.

Za razliko od okušanja ali dotika, se vaš voh skoraj takoj odzove na dražljaj. Drugi čutni dražljaji morajo v možgane potovati po nevronih in hrbtenjači, medtem ko je vaša sposobnost voha neposredno povezana z možgani. Zaradi te bližine je vaš voh tesno povezan tudi s spomini, čustvi in ​​razpoloženjem.

Vse več znanstvenih raziskav kaže, da vonji lahko vzbudijo čustva, spomine in vplivajo na vaše vedenje. Z drugimi besedami, vonj lahko naredi veliko več kot le, da ljudje nagubajo nos ob neprijetnem vonju – lahko manipulira z izkušnjami in vpliva na vedenje ljudi.

Vonj po čistem

Za podjetja to pomeni, da lahko moč voha uporabijo v svojo korist. Raziskave kažejo, da sposobnost možganov razlikovanja med “dobrimi” in “slabimi” vonji izhaja iz potrebe po preživetju. Pomemben je za iskanje in ocenjevanje okolja in izbiri hrane, partnerja ter za zaznavanje bližine plenilcev ali plena. V sodobnem življenju upoštevajte najboljše prakse varnosti hrane in se nikoli ne zanašajte samo na voh, da ugotovite, ali je hrana varna.

Medtem ko lahko nenavaden vonj odžene stranke, lahko prijeten vonj za stranke ustvari pozitivno izkušnjo in jih spodbudi k podpori vašega podjetja. Ustvarjanje močnega prvega vtisa, da je vaše podjetje čisto in varno, ne bo zadovoljilo samo vaših strank ob prvem srečanju z vašo organizacijo; lahko jim celo pomaga, da se spomnijo, kako prijetna je bila njihova izkušnja, in jih spodbudi, da se v prihodnosti vrnejo.

Kaj je slab vonj?

Slabi vonji so značilni vonji, ki so običajno neka kombinacija neprijetnih, nezaželenih in neznosnih. Povzročajo jih hlapne kemične spojine, ki jih zazna vaš nos in jih nato možgani prevedejo v vonj. Vsekakor slabe vonjave povzroča nekaj ali prihajajo iz določenega vira. Pogosti vzroki neprijetnih vonjav so:

• Blato, urin in bruhanje;
• Vonj znoja in telesa;
• Gnila ali pokvarjena hrana;
• Glive, plesni in bakterije;
• Dim in tobak.

To nikakor ni izčrpen seznam slabih vonjav in velja omeniti subjektivno naravo vonja; kar eni osebi morda smrdi, lahko drugi diši. Moč vonjav je vsekakor pomembna sestavina za uspešno delovanje podjetij, ki je ne gre zanemariti.

Povezani izdelki

Celotno ponudbo osvežilcev zraka najdete tukaj!

Koristne povezave

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Morda vas zanima tudi

Avtomehanik pri opravljanju servisa uporablja črne rokavice Reflexx

Kdaj je potrebno nositi zaščitne rokavice?

Z nošenjem zaščitnih rokavic zaščitimo roke pred stikom s potencialno nevarnimi, kontaminiranimi ali nalezljivimi snovmi, zato ni naključje, da se ta ključen del OVO vsakodnevno uporablja v praktično vseh sektorjih, od čiščenja, industrije do bolnišničnega/zdravstvenega sektorja.

Vodiči
Jan 24, 2023
Brezkontaktno-čiščenje-tal-Pockety-TTS

Brezkontaktno čiščenje tal s TTS Pockety!

Roke so nevarno sredstvo za kontaminacijo, zato se je nujno izogibati neposrednemu stiku s potencialno kontaminiranimi površinami. Sistem Pockety varno odpne in pobere ter odpravi stik med rokami in umazanijo - to preprečuje širjenje virusov in bakterij ter zagotavlja nadzor nad navzkrižno kontaminacijo.

Aktualno
Jan 18, 2023
Podajalnik razkužila za roke na stojalu pred stopniščem v poslovni stavbi TTS

10 mest za namestitev razkužil za roke na delovnem mestu

Podjetja še naprej dajejo prednost higieni za svoje zaposlene in obiskovalce. Eden od ključnih elementov tega je zagotavljanje razkužila za roke, kadar in kjer je to najbolj potrebno. Tukaj je deset ključnih mest, kamor bi morali namestiti razkužilo za roke in nekaj dejstev, ki jih morate upoštevati.

Vodiči
Jan 13, 2023
Kdaj je potrebno zamenjati rokavice za enkratno uporabo?

Kdaj je potrebno zamenjati rokavice za enkratno uporabo?

Tudi najtrpežnejše medicinske rokavice na svetu niso namenjene nošenju za nedoločen čas. Rokavice za enkratno uporabo lahko v veliki meri zaščitijo vaše roke, vendar so še vedno rokavice za enkratno uporabo in jih je potrebno zamenjati.

Vodiči
Jan 9, 2023
Profesionalna kuharica z modrimi nitril rokavicami pripravlja jed

Izbira pravih rokavic za delo z živili!

Zaposleni v živilsko-predelovalni industriji in gostinstvu redno uporabljajo rokavice za enkratno uporabo za preprečevanje širjenja mikrobov in kontaminacije. Toda mnogi se ne zavedajo, da so nekatere vrste rokavic za enkratno uporabo bolj primerne za njihovo vrsto dela kot druge.

Vodiči
Jan 4, 2023
Frizer s črnimi rokavicami iz nitrila

Izbira pravih rokavic za frizerje in brivce!

Delo frizerja je sestavljeno iz natančnega ravnanja z lasmi njihove stranke, česar posledica je dobra frizura. To pomeni, da morajo biti pri svojem delu spretni in se morajo hkrati izogibati nepotrebnemu vlečenju las med striženjem, umivanjem in barvanjem, kar predstavlja glavni pomislek pri odločanju o nošenju rokavic.

Vodiči
Dec 29, 2022
Čiščenje težko dosegljivih mest s teleskopsko palico

Čiščenje težko dosegljivih mest

Čiščenje težko dosegljivih mest še posebej, ko so te na višini, je lahko hitro nevarno. V ta namen se je pametno poslužiti profesionalnih pripomočkov, ki so oblikovani za poenostavitev najrazličnejših nalog čiščenja na višini.

Vodiči
Dec 24, 2022
Kako znižati stroške čiščenja?

Kako znižati stroške čiščenja?

Čistoča vašega objekta je prednostna naloga zlasti glede na pomen, ki ga pripisujemo čiščenju in razkuževanju v zadnjih letih. Kot pri vsakem drugem poslu je tudi v panogi čiščenja ključnega pomena iskanje načinov za zmanjšanje stroškov. Toda zdi se, da je zmanjševanje stroškov čiščenja brez žrtvovanja stopnje čistoče objekta težka naloga.

Vodiči
Dec 20, 2022
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.