Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Znanost neprijetnih vonjav

Avg 10, 2021

POVZETEK:

Od vseh čutov je voh najpomembnejši za spoznavanje sveta okoli vas. Način, kako nekaj diši, ima lahko velik vpliv na vas: vaša čustva, vedenje, celo vaše potrošniške navade.
Znanost neprijetneih vonjav

Tako ljudje kot živali si morajo s svojimi razpoložljivimi čutili doživeti in razlagati svoje okolje ter si zagotoviti varnost. Od vseh čutov je voh najpomembnejši za spoznavanje sveta okoli vas. Čeprav se vam sprva zdi, da sta vid in sluh ključnega pomena lahko različni vonji zagotovijo veliko več informacij o vaši okolici in vaših virih hrane, kot se morda zavedate.

Način, kako nekaj diši, ima lahko velik vpliv na vas: vaša čustva, vedenje, celo vaše potrošniške navade. Prijeten, vabljiv ali preprost vonj lahko potrošnike spodbudi k nakupu. Po drugi strani imajo lahko ostri vonji ravno nasprotni učinek. Če ima restavracija neprijeten vonj, lahko gostje kaj hitro odidejo in jedo drugje. Neprijetni vonj pokvari njihovo doživetje in jim da trajen negativen vtis o restavraciji in njeni hrani. Na ta način ima lahko vonj velik vpliv na poslovanje podjetja, zlasti v gostinski panogi.

Boj proti čudnim ali neprijetnim vonjavam je lahko eden najtežjih izzivov, s katerimi se soočate pri ustanavljanju in širjenju svojega podjetja. Ne glede na to, v kateri industriji delate, morate ohraniti svoje podjetje čisto, zdravo in varno tako za stranke kot za zaposlene. Če želite to narediti uspešno, morate razumeti, kako vonji delujejo in vplivajo na vaše podjetje.

odstranejvanje neprijetnih vonjav

Kako deluje voh?

Podobno kot vaš okus, je voh kemični čut; vaše telo lahko odkrije kemikalije v vašem okolju in prevede v vonj. Čutilne celice čutila za voh so prirejene za zaznavanje hlapnih snovi v vdihanem zraku. Le-te potegnemo skozi nosnice v nosno votlino. Sprejemni deli vohalnih celic so vgrajeni na sluznico na krpatih robovih nosne votline v obliki čutilnih izrastkov, ki molijo iz bunkastega dela vohalne sluznice. Na njih se nahajajo različne receptorske beljakovine, nanje se vežejo različne kemijske snovi. Čutilne celice potem te impulze pripeljejo v možgane s svojimi dolgimi izrastki. Končno vaši možgani ta signal razlagajo kot poseben vonj in ga sintetizirajo v fizično izkušnjo ali občutek.

Za razliko od okušanja ali dotika, se vaš voh skoraj takoj odzove na dražljaj. Drugi čutni dražljaji morajo v možgane potovati po nevronih in hrbtenjači, medtem ko je vaša sposobnost voha neposredno povezana z možgani. Zaradi te bližine je vaš voh tesno povezan tudi s spomini, čustvi in ​​razpoloženjem.

Vse več znanstvenih raziskav kaže, da vonji lahko vzbudijo čustva, spomine in vplivajo na vaše vedenje. Z drugimi besedami, vonj lahko naredi veliko več kot le, da ljudje nagubajo nos ob neprijetnem vonju – lahko manipulira z izkušnjami in vpliva na vedenje ljudi.

Vonj po čistem

Za podjetja to pomeni, da lahko moč voha uporabijo v svojo korist. Raziskave kažejo, da sposobnost možganov razlikovanja med “dobrimi” in “slabimi” vonji izhaja iz potrebe po preživetju. Pomemben je za iskanje in ocenjevanje okolja in izbiri hrane, partnerja ter za zaznavanje bližine plenilcev ali plena. V sodobnem življenju upoštevajte najboljše prakse varnosti hrane in se nikoli ne zanašajte samo na voh, da ugotovite, ali je hrana varna.

Medtem ko lahko nenavaden vonj odžene stranke, lahko prijeten vonj za stranke ustvari pozitivno izkušnjo in jih spodbudi k podpori vašega podjetja. Ustvarjanje močnega prvega vtisa, da je vaše podjetje čisto in varno, ne bo zadovoljilo samo vaših strank ob prvem srečanju z vašo organizacijo; lahko jim celo pomaga, da se spomnijo, kako prijetna je bila njihova izkušnja, in jih spodbudi, da se v prihodnosti vrnejo.

Kaj je slab vonj?

Slabi vonji so značilni vonji, ki so običajno neka kombinacija neprijetnih, nezaželenih in neznosnih. Povzročajo jih hlapne kemične spojine, ki jih zazna vaš nos in jih nato možgani prevedejo v vonj. Vsekakor slabe vonjave povzroča nekaj ali prihajajo iz določenega vira. Pogosti vzroki neprijetnih vonjav so:

• Blato, urin in bruhanje;
• Vonj znoja in telesa;
• Gnila ali pokvarjena hrana;
• Glive, plesni in bakterije;
• Dim in tobak.

To nikakor ni izčrpen seznam slabih vonjav in velja omeniti subjektivno naravo vonja; kar eni osebi morda smrdi, lahko drugi diši. Moč vonjav je vsekakor pomembna sestavina za uspešno delovanje podjetij, ki je ne gre zanemariti.

Povezani izdelki

Celotno ponudbo osvežilcev zraka najdete tukaj!

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Prejmite naše novosti!

Zagotavljamo vam, da bo vaša e-pošta uporabljena izključno za novosti, ki jih ponujamo.

Morda vas zanima tudi

Kako spodbuditi razkuževanje rok?

Kako spodbuditi razkuževanje rok?

Danes je razkuževanje rok nujno za omejitev širjenja mikrobov in okužb. Toda zadnja poročila kažejo, da je raven skladnosti s to vrsto higienske prakse komaj nad 70 %! Torej, kako spodbudimo razkuževanje rok?

Aktualno
Sep 25, 2022
Čiščenje po poplavah, sanacija po poplavah

Čiščenje po poplavah

Po dolgotrajni poletni suši smo končno dočakali nekaj težko pričakovanih padavin. A če se te odrazijo v obliki poplav, imamo novo nadlogo, s katero se je potrebno čim hitreje soočiti. Predstavljamo vam korake čiščenja po poplavi.

Aktualno
Sep 17, 2022
pravilna higiena rok

Pravilna higiena rok

Če smo se česa naučili v preteklem času, je to pomembnost higiene rok za naše zdravje. Naše roke so glavna pot za prenašanje nevarnih bakterij in virusov, zato je pravilna higiena rok najpomembnejša pri zmanjševanju prenosa nevarnih bakterij ter nastanku novih infekcij.

Vodiči
Sep 15, 2022
Vse o opozorilnih tablah!

Vse o opozorilnih tablah!

Ko imate mokra tla, so opozorilne table odličen način za označevanje nevarnosti zdrsa in padca v vašem objektu. Uporabljajo se lahko tudi za označevanje splošnih nevarnosti za obiskovalce. V poglobljenem članku odgovarjamo na vsa vprašanje povezana s opozorilnimi znaki!

Vodiči
Sep 10, 2022
Umazane sanitarije dajejo slab vtis o vašem podjetju!

Umazane sanitarije dajejo slab vtis o vašem podjetju!

Raziskava opravljena v ZDA je pokazala, da skoraj tri četrtine anketirancev (74 odstotkov) pravi, da umazane sanitarije dajejo slab vtis o podjetju. Podobno - 68 odstotkov anketirancev pravi, da bi sanitarije s praznimi podajalniki negativno vplivale na njihovo mnenje o podjetju.

Aktualno
Avg 30, 2022
Nakup čistilnega stroja

Kaj morate upoštevati pri nakupu čistilnega stroja?

Če želite povečati produktivnosti čiščenja ali zgolj boljši končni rezultat, je stroj za čiščenje talnih površin orodje, ki vam lahko pri tem pomaga. Za lajšanje vašega nakupnega procesa vam izpostavljamo nekaj ključnih dejavnikov, ki jih je potrebno preučiti.

Vodiči
Avg 3, 2022
Odstranite vsak madež

Odstranite vsak madež!

Vsak dan smo obdani z veliko snovmi, ki lahko hitro pustijo trdovraten madež na našem perilu – od hrane, pijače, črnila, šminke, olja itd. Univerzalne rešitve za vse madeže žal ni. Tako smo za vas pripravili kratek vodič skozi postopek odstranjevanja.

Aktualno
Jul 17, 2022
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.