Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Znanost neprijetnih vonjav

Avg 10, 2021

POVZETEK:

Od vseh čutov je voh najpomembnejši za spoznavanje sveta okoli vas. Način, kako nekaj diši, ima lahko velik vpliv na vas: vaša čustva, vedenje, celo vaše potrošniške navade.
Znanost neprijetneih vonjav

Tako ljudje kot živali si morajo s svojimi razpoložljivimi čutili doživeti in razlagati svoje okolje ter si zagotoviti varnost. Od vseh čutov je voh najpomembnejši za spoznavanje sveta okoli vas. Čeprav se vam sprva zdi, da sta vid in sluh ključnega pomena lahko različni vonji zagotovijo veliko več informacij o vaši okolici in vaših virih hrane, kot se morda zavedate.

Način, kako nekaj diši, ima lahko velik vpliv na vas: vaša čustva, vedenje, celo vaše potrošniške navade. Prijeten, vabljiv ali preprost vonj lahko potrošnike spodbudi k nakupu. Po drugi strani imajo lahko ostri vonji ravno nasprotni učinek. Če ima restavracija neprijeten vonj, lahko gostje kaj hitro odidejo in jedo drugje. Neprijetni vonj pokvari njihovo doživetje in jim da trajen negativen vtis o restavraciji in njeni hrani. Na ta način ima lahko vonj velik vpliv na poslovanje podjetja, zlasti v gostinski panogi.

Boj proti čudnim ali neprijetnim vonjavam je lahko eden najtežjih izzivov, s katerimi se soočate pri ustanavljanju in širjenju svojega podjetja. Ne glede na to, v kateri industriji delate, morate ohraniti svoje podjetje čisto, zdravo in varno tako za stranke kot za zaposlene. Če želite to narediti uspešno, morate razumeti, kako vonji delujejo in vplivajo na vaše podjetje.

odstranejvanje neprijetnih vonjav

Kako deluje voh?

Podobno kot vaš okus, je voh kemični čut; vaše telo lahko odkrije kemikalije v vašem okolju in prevede v vonj. Čutilne celice čutila za voh so prirejene za zaznavanje hlapnih snovi v vdihanem zraku. Le-te potegnemo skozi nosnice v nosno votlino. Sprejemni deli vohalnih celic so vgrajeni na sluznico na krpatih robovih nosne votline v obliki čutilnih izrastkov, ki molijo iz bunkastega dela vohalne sluznice. Na njih se nahajajo različne receptorske beljakovine, nanje se vežejo različne kemijske snovi. Čutilne celice potem te impulze pripeljejo v možgane s svojimi dolgimi izrastki. Končno vaši možgani ta signal razlagajo kot poseben vonj in ga sintetizirajo v fizično izkušnjo ali občutek.

Za razliko od okušanja ali dotika, se vaš voh skoraj takoj odzove na dražljaj. Drugi čutni dražljaji morajo v možgane potovati po nevronih in hrbtenjači, medtem ko je vaša sposobnost voha neposredno povezana z možgani. Zaradi te bližine je vaš voh tesno povezan tudi s spomini, čustvi in ​​razpoloženjem.

Vse več znanstvenih raziskav kaže, da vonji lahko vzbudijo čustva, spomine in vplivajo na vaše vedenje. Z drugimi besedami, vonj lahko naredi veliko več kot le, da ljudje nagubajo nos ob neprijetnem vonju – lahko manipulira z izkušnjami in vpliva na vedenje ljudi.

Vonj po čistem

Za podjetja to pomeni, da lahko moč voha uporabijo v svojo korist. Raziskave kažejo, da sposobnost možganov razlikovanja med “dobrimi” in “slabimi” vonji izhaja iz potrebe po preživetju. Pomemben je za iskanje in ocenjevanje okolja in izbiri hrane, partnerja ter za zaznavanje bližine plenilcev ali plena. V sodobnem življenju upoštevajte najboljše prakse varnosti hrane in se nikoli ne zanašajte samo na voh, da ugotovite, ali je hrana varna.

Medtem ko lahko nenavaden vonj odžene stranke, lahko prijeten vonj za stranke ustvari pozitivno izkušnjo in jih spodbudi k podpori vašega podjetja. Ustvarjanje močnega prvega vtisa, da je vaše podjetje čisto in varno, ne bo zadovoljilo samo vaših strank ob prvem srečanju z vašo organizacijo; lahko jim celo pomaga, da se spomnijo, kako prijetna je bila njihova izkušnja, in jih spodbudi, da se v prihodnosti vrnejo.

Kaj je slab vonj?

Slabi vonji so značilni vonji, ki so običajno neka kombinacija neprijetnih, nezaželenih in neznosnih. Povzročajo jih hlapne kemične spojine, ki jih zazna vaš nos in jih nato možgani prevedejo v vonj. Vsekakor slabe vonjave povzroča nekaj ali prihajajo iz določenega vira. Pogosti vzroki neprijetnih vonjav so:

• Blato, urin in bruhanje;
• Vonj znoja in telesa;
• Gnila ali pokvarjena hrana;
• Glive, plesni in bakterije;
• Dim in tobak.

To nikakor ni izčrpen seznam slabih vonjav in velja omeniti subjektivno naravo vonja; kar eni osebi morda smrdi, lahko drugi diši. Moč vonjav je vsekakor pomembna sestavina za uspešno delovanje podjetij, ki je ne gre zanemariti.

Povezani izdelki

 

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Prejmite naše novosti!

Zagotavljamo vam, da bo vaša e-pošta uporabljena izključno za novosti, ki jih ponujamo.

Morda vas zanima tudi

Hitri antigenski testi za samotestiranje lepu medical

Hitri testi Lepu Medical

Hitri testi za samotestiranje namenjeni odkrivanju antigenov SARS-CoV-2 iz sprednjega dela nosne votline. Test je namenjen za uporabo pri osebah, ki imajo simptome ali druge epidemiološke razloge za sum na okužbo s COVID-19.

Aktualno
Jan 20, 2022
brezplačni hitri testi za samotestiranje

Brezplačni hitri testi za podjetja!

Deseti paket ukrepov za preprečevanje širjenja okužb, omilitev, obvladovanje in odpravo posledic covida-19 (PKP 10) prinaša tudi sofinanciranje nabave hitrih testov za gospodarstvo!

Aktualno
Jan 10, 2022
pH lestvica čistila

Uporaba pH vrednosti pri čiščenju

Ste se kdaj vprašali "Zakaj s čistilom za steklo ne odstranim vodnega kamna?" ali pa ste uporabili čistilo, ki je na vaših površinah pustilo trajno poškodbo? Najverjetneje se za tem skriva pH vrednost.

Aktualno
Dec 15, 2021
Poceni čistila najcenejša čistilna sredstva

Najcenejša čistilna sredstva

Če bi vam povedali, da so poceni čistilna sredstva, ki jih uporabljate v resnici ena izmed dražjih, bi nam verjeli? Koncentrirana čistilna sredstva v zadnjem času pridobivajo na priljubljenosti in z dobrim razlogom.

Aktualno
Okt 13, 2021
Certifikati ecolabel zmanjšan vpliv na okolje

Z Ecolabel do manjšega vpliva na okolje!

Oglaševalci pogosto uporabljajo trditve, kot so »okolju prijazno«, »trajnostno«, brez dodanih…«, ki naj bi potrošnike prepričale, da gre za okolju in zdravju prijazen izdelek. V tej poplavi sporočil, nam pri odločitvi pri nakupu lahko pomaga znak Ecolabel oz. Okoljska marjetica.

Aktualno
Jun 5, 2021
Prepoved uporabe plastike za enkratno uporabo

Prepoved plastike za enkratno uporabo!

Od 3.7.2021 bodo z direktivo (EU) 2019/904 tako prepovedani nekateri plastični izdelki. Cilji te direktive so preprečiti in zmanjšati vpliv nekaterih plastičnih proizvodov na okolje in na zdravje ljudi.

Aktualno
Maj 31, 2021
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.