Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Izberi kategorijo

5 pogostih napak, ki jih srečujemo na terenu

Jan 4, 2019

POVZETEK:

Naši zaposleni se na terenu skozi celotno leto srečujejo z napakami pri čiščenju vseh vrst. Najpogostejših 5 vam predstavljamo v nadaljevanju!

Naši zaposleni se na terenu skozi celotno leto srečujejo z napakami pri čiščenju vseh vrst. Najpogostejših 5 vam predstavljamo v nadaljevanju!

Neupoštevanje razmerij, ki jih navaja proizvajalec

Tu gre za neupoštevanje razmerij doziranja, ki jih je v navodilih navedel proizvajalec. Ljudje mislimo, da »večja kot je koncentracija čistila, bolj bo naša površina čista« vendar to ne drži. Prevelika razmerja čistilnih sredstev pri mešanju z vodo povzročijo, da so naše površine lisaste. V primeru, da se sami znajdete v taki situaciji, preprosto le ponovno prebrišite površine z vlažno krpo (voda).

Z upoštevanjem navedenih razmerij doziranja bodo vaše površine optimalno čiste, porabili boste manj čistil, prijaznejši boste do okolja nenazadnje pa boste tudi prihranili.

Neuporaba barvnih kod

V sklopu upoštevanja HACCP plana čiščenja se je potrebno držati barvnih kod, ki smo jih določili, da bi se izognili možnosti navzkrižne kontaminacije ter širjenja infekcij. To pomeni, uporaba krp enake barve na dogovorjenih površinah. Praksa je sledeča:

 • Rdeča – prostori in površine z visokim tveganjem širjenja okužb (pisoarji, wc školjke, talne površine sanitarij);
 • Rumena – uporablja se za čiščenje površin in prostorov s srednjim tveganjem (vključno z določenimi površinami sanitarij kot je umivalnik);
 • Zelena – površine namenjene pripravi hrane (pulti, salamoreznice, rezilne deske);
 • Modra – uporablja se na običajnih površinah in prostorih z nizko tveganostjo (steklene površine, ogledala, pohištvo).

Naši zaposleni na terenu še vedno srečujejo primere slabe prakse, kjer se enake barve krp (hote ali nehote) uporabljajo za čiščenje površin z različnim tveganjem kontaminacije npr. uporaba enake barve mikro krpe v sanitarijah ter v kuhinji, kar lahko hitro privede do širjenja infekcij. V kolikor želite izvedeti več na temo barvne lestvice, si preberite naš članek »Veste čemu služi barvna lestvica?«. 

Čiščenje pip z gobico za pomivanje posode

Čiščenje vodovodnih pip z gobico, ki je namenjena pomivanju posode je verjetno ena izmed najpogostejših napak, ki jih srečujemo tako v podjetjih kot tudi doma. Gobice za pomivanje posode najpogosteje vsebujejo črno – najtršo kopreno, ki pomaga pri odstranjevanju najbolj trdovratne umazanije z naše posode. Uporaba teh gobic žal ni primerna za čiščenje vodovodnih pip, saj črna koprena poškoduje vrhnji sloj pipe oz. pusti mikro praske na površini. Čistilna sredstva nato skozi te mikro poškodbe pričnejo razžirati vodovodno pipo, kar skozi čas iznakazi njen izgled.

Za izogib tej nevšečnosti je bolje, da pri čiščenju uporabljamo gobice z belo – najmehkejšo kopreno kjer ni bojazni, da bomo poškodovali naše pipe ter jim tako podaljšamo življenjsko dobo.

Čiščenje z umazanimi krpami

Za čisto površino so potrebne čiste krpe. Proizvajalec čistilnih pripomočkov IPC navaja, da je potrebno krpo za tla zamenjati z novo, čisto krpo glede na stopnjo umazanosti talne površine vendar nikoli na več kot 40-60 kvadratnih metrih očiščene talne površine. Umazane krpe pa je potrebno oprati v pralnem stroju po vsakem čiščenju (samo ožemanje in izpiranje ni dovolj), saj se na ta način izognemo prenosu bakterij z ene na drugo površino. Prav tako ima večina krp mop za tla všito barvno lestvico. Z upoštevanjem le-te se tako kar najbolje izognemo prenosu bakterij med površinami.

Neuporaba opozorilnih tabel »Pozor Spolzka tla«

Uporaba rumenih samostoječih opozorilnih tabel »Pozor! Spolzka tla« je nujna na vseh drsečih talnih površinah v javnih prostorih in ustanovah. To pa še zdaleč ne pomeni samo uporabo med postopkom čiščenja. Marsikje srečujemo tudi neuporabo opozorilne table v hladnih, mokrih jesenskih ter zimskih mesecih na vhodih v ustanove, kjer nimajo ustrezne protizdrsne talne površine. V takih primerih lahko kaj hitro pride do zdrsov ter odškodninskih postopkov.

V primeru, da niste povsem prepričani ali je vaša talna površina protizdrsna, vseeno priporočamo uporabo opozorilnih tabel.

Koristne povezave

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Morda vas zanima tudi

Čistilka izvaja suho čiščenja tal z uporabo brisala in impregnirane krpe

Pripomočki za suho čiščenje tal

V marsikaterem objektu ali gospodinjstvu za suho čiščenje tal še vedno uporabljajo zgolj tradicionalne metode z uporabo metle, ki sicer opravi svoje delo, a pri tem dviguje prah s tal, ki se zgolj prenese drugam. Toda ali obstaja moderna, učinkovita in zdravju prijaznejša metoda suhega čiščenja tal?

Vodiči
Dec 8, 2022

Odpoklic izdelka – Respiratorne maske FFP2 NR

Odpoklic izdelka - Zaščitne maske z oznako znamke DADDY'S CHOICE, tip/model Purism, s sklicem na EN 149:2001+A1:2009, FFP2 NR, CE 0598, ki je pakirana v beli kartonasti embalaži z EAN kodo 6973601650308 in serijsko številko 20201228, pakirano po 20 zaščitnih mask. 

Obvestila
Dec 2, 2022
Pripomočki-za-čiščenje-v-živilskopredelovalni-industriji-Igeax

Pripomočki za živilsko industrijo IGEAX

Zagotavljanje visoke ravni higiene in izpolnjevanje standardov sta ključnega pomena za vsako podjetje, še posebej za tista, ki delujejo v živilskopredelovalni industriji. Zato smo v naš prodajni asortiman vključili pripomočke za živilsko industrijo blagovne znamke Igeax!

Aktualno
Nov 29, 2022
Kuhar si nadeva modre nitril rokavice

Kako izbrati pravo velikost rokavic?

Iskanje ustrezne velikosti rokavic je stvar merjenja. Osnovni par rokavic je mogoče najti z merjenjem obsega. Če pa želite resnično dobro prilegajoče rokavice, obstajajo druge mere, ki jih je potrebno vključiti.

Vodiči
Nov 25, 2022
Kako pravilno urediti sanitarije? Namestitev podajalnikov papirnatih brisač, milnikov

Kako pravilno urediti sanitarije?

Ste že kdaj prišli na javno stranišče in ugotovili da njegova zasnova ni funkcionalna za vaše potrebe? V tem članku boste izvedeli kako urediti in opremiti sanitarni prostor da bodo vaše stranke in zaposleni zadovoljni.

Vodiči
Nov 21, 2022
Čiščenje mize z belimi lateks rokavicami za enkratno uporabo Reflexx

Katere rokavice so boljše – lateks ali nitril?

Pri izbiri ustreznih rokavic se morda sprašujete, ali bi morali kupiti rokavice iz lateksa ali nitrila? Oba materiala rokavic sta zelo priljubljena, vendar je pomembno razumeti, kako se razlikujeta in kateri je v dani situaciji boljši.

Vodiči
Nov 14, 2022
Barista pri kuhanju kave uporablja črne rokavice iz nitrila

Kako očistiti profesionalni kavomat?

Čiščenje kavnega aparata je enako pomembno kot nakup kakovostnih zrn. Če vašega kavomata ne čistite redno, ne bo rezultat le kava slabega okusa, temveč boste tudi skrajšali življenjsko dobo tesnil in filtrov.

Vodiči
Nov 11, 2022
Tetovator s črnimi rokavicami iz nitrila dela tattoo

Izbira pravih rokavic za tetovatorje!

Da bi zmanjšali tveganje okužbe in prenosa bolezni, morajo biti prostori za tetoviranje tako čisti kot bolnišnične sobe. Tetovatorji in osebje morajo upoštevati smernice, ki zmanjšujejo širjenje okužb, ki so posledica storitev, ki jih zagotavljajo.

Aktualno
Nov 7, 2022
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.