Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

5 pogostih napak, ki jih srečujemo na terenu

Jan 4, 2019

POVZETEK:

Naši zaposleni se na terenu skozi celotno leto srečujejo z napakami pri čiščenju vseh vrst. Najpogostejših 5 vam predstavljamo v nadaljevanju!

Naši zaposleni se na terenu skozi celotno leto srečujejo z napakami pri čiščenju vseh vrst. Najpogostejših 5 vam predstavljamo v nadaljevanju!

Neupoštevanje razmerij, ki jih navaja proizvajalec

Tu gre za neupoštevanje razmerij doziranja, ki jih je v navodilih navedel proizvajalec. Ljudje mislimo, da »večja kot je koncentracija čistila, bolj bo naša površina čista« vendar to ne drži. Prevelika razmerja čistilnih sredstev pri mešanju z vodo povzročijo, da so naše površine lisaste. V primeru, da se sami znajdete v taki situaciji, preprosto le ponovno prebrišite površine z vlažno krpo (voda).

Z upoštevanjem navedenih razmerij doziranja bodo vaše površine optimalno čiste, porabili boste manj čistil, prijaznejši boste do okolja nenazadnje pa boste tudi prihranili.

Neuporaba barvnih kod

V sklopu upoštevanja HACCP plana čiščenja se je potrebno držati barvnih kod, ki smo jih določili, da bi se izognili možnosti navzkrižne kontaminacije ter širjenja infekcij. To pomeni, uporaba krp enake barve na dogovorjenih površinah. Praksa je sledeča:

 • Rdeča – prostori in površine z visokim tveganjem širjenja okužb (pisoarji, wc školjke, talne površine sanitarij);
 • Rumena – uporablja se za čiščenje površin in prostorov s srednjim tveganjem (vključno z določenimi površinami sanitarij kot je umivalnik);
 • Zelena – površine namenjene pripravi hrane (pulti, salamoreznice, rezilne deske);
 • Modra – uporablja se na običajnih površinah in prostorih z nizko tveganostjo (steklene površine, ogledala, pohištvo).

Naši zaposleni na terenu še vedno srečujejo primere slabe prakse, kjer se enake barve krp (hote ali nehote) uporabljajo za čiščenje površin z različnim tveganjem kontaminacije npr. uporaba enake barve mikro krpe v sanitarijah ter v kuhinji, kar lahko hitro privede do širjenja infekcij. V kolikor želite izvedeti več na temo barvne lestvice, si preberite naš članek »Veste čemu služi barvna lestvica?«. 

Čiščenje pip z gobico za pomivanje posode

Čiščenje vodovodnih pip z gobico, ki je namenjena pomivanju posode je verjetno ena izmed najpogostejših napak, ki jih srečujemo tako v podjetjih kot tudi doma. Gobice za pomivanje posode najpogosteje vsebujejo črno – najtršo kopreno, ki pomaga pri odstranjevanju najbolj trdovratne umazanije z naše posode. Uporaba teh gobic žal ni primerna za čiščenje vodovodnih pip, saj črna koprena poškoduje vrhnji sloj pipe oz. pusti mikro praske na površini. Čistilna sredstva nato skozi te mikro poškodbe pričnejo razžirati vodovodno pipo, kar skozi čas iznakazi njen izgled.

Za izogib tej nevšečnosti je bolje, da pri čiščenju uporabljamo gobice z belo – najmehkejšo kopreno kjer ni bojazni, da bomo poškodovali naše pipe ter jim tako podaljšamo življenjsko dobo.

Čiščenje z umazanimi krpami

Za čisto površino so potrebne čiste krpe. Proizvajalec čistilnih pripomočkov IPC navaja, da je potrebno krpo za tla zamenjati z novo, čisto krpo glede na stopnjo umazanosti talne površine vendar nikoli na več kot 40-60 kvadratnih metrih očiščene talne površine. Umazane krpe pa je potrebno oprati v pralnem stroju po vsakem čiščenju (samo ožemanje in izpiranje ni dovolj), saj se na ta način izognemo prenosu bakterij z ene na drugo površino. Prav tako ima večina krp mop za tla všito barvno lestvico. Z upoštevanjem le-te se tako kar najbolje izognemo prenosu bakterij med površinami.

Neuporaba opozorilnih tabel »Pozor Spolzka tla«

Uporaba rumenih samostoječih opozorilnih tabel »Pozor! Spolzka tla« je nujna na vseh drsečih talnih površinah v javnih prostorih in ustanovah. To pa še zdaleč ne pomeni samo uporabo med postopkom čiščenja. Marsikje srečujemo tudi neuporabo opozorilne table v hladnih, mokrih jesenskih ter zimskih mesecih na vhodih v ustanove, kjer nimajo ustrezne protizdrsne talne površine. V takih primerih lahko kaj hitro pride do zdrsov ter odškodninskih postopkov.

V primeru, da niste povsem prepričani ali je vaša talna površina protizdrsna, vseeno priporočamo uporabo opozorilnih tabel.

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Prejmite naše novosti!

Zagotavljamo vam, da bo vaša e-pošta uporabljena izključno za novosti, ki jih ponujamo.

Morda vas zanima tudi

Nakup čistilnega stroja

Kaj morate upoštevati pri nakupu čistilnega stroja?

Če želite povečati produktivnosti čiščenja ali zgolj boljši končni rezultat, je stroj za čiščenje talnih površin orodje, ki vam lahko pri tem pomaga. Za lajšanje vašega nakupnega procesa vam izpostavljamo nekaj ključnih dejavnikov, ki jih je potrebno preučiti.

Vodiči
Avg 3, 2022
Odstranite vsak madež

Odstranite vsak madež!

Vsak dan smo obdani z veliko snovmi, ki lahko hitro pustijo trdovraten madež na našem perilu – od hrane, pijače, črnila, šminke, olja itd. Univerzalne rešitve za vse madeže žal ni. Tako smo za vas pripravili kratek vodič skozi postopek odstranjevanja.

Aktualno
Jul 17, 2022
Hitri antigenski testi za samotestiranje lepu medical

Hitri testi Lepu Medical

Hitri testi za samotestiranje namenjeni odkrivanju antigenov SARS-CoV-2 iz sprednjega dela nosne votline. Test je namenjen za uporabo pri osebah, ki imajo simptome ali druge epidemiološke razloge za sum na okužbo s COVID-19.

Aktualno
Jan 20, 2022
brezplačni hitri testi za samotestiranje

Brezplačni hitri testi za podjetja!

Deseti paket ukrepov za preprečevanje širjenja okužb, omilitev, obvladovanje in odpravo posledic covida-19 (PKP 10) prinaša tudi sofinanciranje nabave hitrih testov za gospodarstvo!

Aktualno
Jan 10, 2022
pH lestvica čistila

Uporaba pH vrednosti pri čiščenju

Ste se kdaj vprašali "Zakaj s čistilom za steklo ne odstranim vodnega kamna?" ali pa ste uporabili čistilo, ki je na vaših površinah pustilo trajno poškodbo? Najverjetneje se za tem skriva pH vrednost.

Aktualno
Dec 15, 2021
Poceni čistila najcenejša čistilna sredstva

Najcenejša čistilna sredstva

Če bi vam povedali, da so poceni čistilna sredstva, ki jih uporabljate v resnici ena izmed dražjih, bi nam verjeli? Koncentrirana čistilna sredstva v zadnjem času pridobivajo na priljubljenosti in z dobrim razlogom.

Aktualno
Okt 13, 2021
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.