Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Izberi kategorijo

5 pogostih napak, ki jih srečujemo na terenu

Jan 4, 2019

POVZETEK:

Naši zaposleni se na terenu skozi celotno leto srečujejo z napakami pri čiščenju vseh vrst. Najpogostejših 5 vam predstavljamo v nadaljevanju!

Naši zaposleni se na terenu skozi celotno leto srečujejo z napakami pri čiščenju vseh vrst. Najpogostejših 5 vam predstavljamo v nadaljevanju!

Neupoštevanje razmerij, ki jih navaja proizvajalec

Tu gre za neupoštevanje razmerij doziranja, ki jih je v navodilih navedel proizvajalec. Ljudje mislimo, da »večja kot je koncentracija čistila, bolj bo naša površina čista« vendar to ne drži. Prevelika razmerja čistilnih sredstev pri mešanju z vodo povzročijo, da so naše površine lisaste. V primeru, da se sami znajdete v taki situaciji, preprosto le ponovno prebrišite površine z vlažno krpo (voda).

Z upoštevanjem navedenih razmerij doziranja bodo vaše površine optimalno čiste, porabili boste manj čistil, prijaznejši boste do okolja nenazadnje pa boste tudi prihranili.

Neuporaba barvnih kod

V sklopu upoštevanja HACCP plana čiščenja se je potrebno držati barvnih kod, ki smo jih določili, da bi se izognili možnosti navzkrižne kontaminacije ter širjenja infekcij. To pomeni, uporaba krp enake barve na dogovorjenih površinah. Praksa je sledeča:

 • Rdeča – prostori in površine z visokim tveganjem širjenja okužb (pisoarji, wc školjke, talne površine sanitarij);
 • Rumena – uporablja se za čiščenje površin in prostorov s srednjim tveganjem (vključno z določenimi površinami sanitarij kot je umivalnik);
 • Zelena – površine namenjene pripravi hrane (pulti, salamoreznice, rezilne deske);
 • Modra – uporablja se na običajnih površinah in prostorih z nizko tveganostjo (steklene površine, ogledala, pohištvo).

Naši zaposleni na terenu še vedno srečujejo primere slabe prakse, kjer se enake barve krp (hote ali nehote) uporabljajo za čiščenje površin z različnim tveganjem kontaminacije npr. uporaba enake barve mikro krpe v sanitarijah ter v kuhinji, kar lahko hitro privede do širjenja infekcij. V kolikor želite izvedeti več na temo barvne lestvice, si preberite naš članek »Veste čemu služi barvna lestvica?«. 

Čiščenje pip z gobico za pomivanje posode

Čiščenje vodovodnih pip z gobico, ki je namenjena pomivanju posode je verjetno ena izmed najpogostejših napak, ki jih srečujemo tako v podjetjih kot tudi doma. Gobice za pomivanje posode najpogosteje vsebujejo črno – najtršo kopreno, ki pomaga pri odstranjevanju najbolj trdovratne umazanije z naše posode. Uporaba teh gobic žal ni primerna za čiščenje vodovodnih pip, saj črna koprena poškoduje vrhnji sloj pipe oz. pusti mikro praske na površini. Čistilna sredstva nato skozi te mikro poškodbe pričnejo razžirati vodovodno pipo, kar skozi čas iznakazi njen izgled.

Za izogib tej nevšečnosti je bolje, da pri čiščenju uporabljamo gobice z belo – najmehkejšo kopreno kjer ni bojazni, da bomo poškodovali naše pipe ter jim tako podaljšamo življenjsko dobo.

Čiščenje z umazanimi krpami

Za čisto površino so potrebne čiste krpe. Proizvajalec čistilnih pripomočkov IPC navaja, da je potrebno krpo za tla zamenjati z novo, čisto krpo glede na stopnjo umazanosti talne površine vendar nikoli na več kot 40-60 kvadratnih metrih očiščene talne površine. Umazane krpe pa je potrebno oprati v pralnem stroju po vsakem čiščenju (samo ožemanje in izpiranje ni dovolj), saj se na ta način izognemo prenosu bakterij z ene na drugo površino. Prav tako ima večina krp mop za tla všito barvno lestvico. Z upoštevanjem le-te se tako kar najbolje izognemo prenosu bakterij med površinami.

Neuporaba opozorilnih tabel »Pozor Spolzka tla«

Uporaba rumenih samostoječih opozorilnih tabel »Pozor! Spolzka tla« je nujna na vseh drsečih talnih površinah v javnih prostorih in ustanovah. To pa še zdaleč ne pomeni samo uporabo med postopkom čiščenja. Marsikje srečujemo tudi neuporabo opozorilne table v hladnih, mokrih jesenskih ter zimskih mesecih na vhodih v ustanove, kjer nimajo ustrezne protizdrsne talne površine. V takih primerih lahko kaj hitro pride do zdrsov ter odškodninskih postopkov.

V primeru, da niste povsem prepričani ali je vaša talna površina protizdrsna, vseeno priporočamo uporabo opozorilnih tabel.

Koristne povezave

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Morda vas zanima tudi

Preprečevanje širjenja bolezni pri odpravi posledic poplav - umivanje rok

Preprečevanje širjenja bolezni pri odpravi posledic poplav

Pred tednom dni so Slovenijo prizadele zgodovinske poplave, ki so za seboj pustile pravo opustošenje. Poplave pa niso katastrofalne zgolj zaradi neposredne fizične škode, temveč tudi zaradi širjenja bolezni, ki se pojavijo po njih. Ena najpogostejših zdravstvenih groženj po poplavah je širjenje okužb.

Vodiči
Avg 12, 2023
Čiščenje po poplavah, sanacija po poplavah

Čiščenje po poplavah

V zadnjem tednu številne regije po Sloveniji pestijo huda neurja z obilnim deževjem, ki se odražajo tudi v obliki poplav. Stoječa voda in odvečna vlaga nudijo ugodne pogoje za razrast plesni, kar lahko predstavlja tveganje za zdravje ljudi, zato je pomembno čimprejšnjo ukrepanje. Pripravili smo kratek vodič čiščenja in razkuževanje prostorov po poplavah.

Aktualno
Avg 11, 2023
So papirnate brisače iz reciklaže okolju prijazne?

Je papir iz reciklaže res prijaznejši do okolja?

Že dolgo časa se na trgu papirja bije bitka med izdelki iz celuloze in reciklaže, še posebej z vidika prijaznosti do okolja. Čeprav nas večina meni, da so izdelki iz reciklaže prijaznejši do okolja, saj se pri njihovi proizvodnji ne poseka novih dreves, obstaja kar nekaj vidikov proizvodnje, na katere pogosto niti ne pomislimo.

Aktualno
Avg 10, 2023
Podajalnik papirnatih brisač Marplast Stone iz reciklirane plastike

Elegantno in okolju prijazno – Mar Plastova vizija trajnostnih sanitarij

V svetu, kjer je ozaveščenost o okolju vedno bolj v ospredju, se je italijanski proizvajalec Mar Plast z novimi linijami podajalnikov iz recikliranih materialov Stone in Skin – Carbon zavezal k zelenim praksam. Podjetje Mar Plast, ki je znano po svojih inovacijah na področju podajalnikov, v svojih novih linijah elegantnih in funkcionalnih podajalnikov uporablja reciklirano plastiko.

Aktualno
Avg 8, 2023
Čiščenje mize s krpo iz mikrovlaken v restavraciji

Katero krpo iz mikrofibre uporabiti za vašo površino?

Ste vedeli, da so mikrovlakna 100-krat tanjša od človeškega lasu? Še več: mikrovlakna so tudi bistveno bolj fina od vseh naravnih vlaken. Veliko pomembnejša pa je njihova učinkovitost čiščenja. Vsaka mikro krpa ni primerna za čiščenje vsake površine. Izbira neustrezne krpe hitro vodi do slabe učinkovitosti čiščenja ali celo nastanka poškodb na površini.

Vodiči
Jul 31, 2023
Premazovanje tal – 5 pogostih napak

Premazovanje tal – 5 pogostih napak

Vzdrževanje in nega talnih površin je zahtevna naloga, še posebej, ko gre za obnavljanje preko postopka premazovanja tal. Postopki odstranjevanja starih premazov in premazovanja se lahko zdijo preprosti, vendar pa v praksi pogosto nastanejo napake, ki lahko vplivajo na končni rezultat. V tem članku bomo pregledali nekaj najpogostejših napak pri postopku premazovanja tal.

Vodiči
Jul 24, 2023
Premazovanje tal - priporočila za vrhunski rezultat

Premazovanje tal – priporočila za vrhunski rezultat

Vzdrževanje tal je lahko zahtevno opravilo, zlasti pri postopku odstranjevanja in nanašanja zaščitnih premazov. Postopek premazovanja tal je sestavljen iz več korakov, v katerih so pogoste napake, ki lahko vplivajo na končni rezultat. Tokrat bomo pregledali nekaj strokovnih priporočil za uspešno premazovanje v prvem poskusu.

Vodiči
Jul 17, 2023
Osvežitev tal - koraki pravilnega premazovanja talnih površin

Osvežitev tal – koraki pravilnega premazovanja talnih površin

Od vzdrževanja za njihovo dolgo življenjsko dobo do ohranjanja prvotnega videz in funkcionalnosti – pravilno ravnanje z vašimi tlemi je bistvenega pomena. Vse talne površine ne glede na vrsto vpijajo umazanijo iz okolice. S premazovanjem tal ta postanejo bolj gladka; zmanjšujemo vpijanje umazanije in povečujemo njihovo drsnost.

Vodiči
Jul 10, 2023
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   cleanfixs10-3 Get 3% off 3% popust na seslanik za suho sesanje Cleanfix S10 SE
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   potiskac5 Get 5% off Popust za potiskač vode in aluminjasti ročaj 5%.