Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Izberi kategorijo

Poznate razliko med PEHD in PELD?

Okt 3, 2018

POVZETEK:

V vsakodnevnem življenju smo obdani s produkti narejenimi iz plastike. Častno mesto ima tu polietilen, vendar se še vedno srečujemo z vprašanji strank, kot so »Kaj je razlika med PEHD in PELD vrečkami?«.

V vsakodnevnem življenju smo obdani s produkti narejenimi iz plastike. Častno mesto ima tu polietilen (v nadaljevanju PE). To je izjemno vsestranski polimer, ki ga največkrat najdemo v potrošniških izdelkih kot so tudi vrečke za smeti. Vsako leto proizvedemo in uporabljamo približno 80 milijonov ton PE, tako da obstaja velika verjetnost da imate prav zdaj, v dosegu roke, nekaj narejenega iz PE.

Vendar se še vedno srečujemo z vprašanji strank, kot so »Kaj je razlika med PEHD in PELD vrečkami?«. Razliko vam želimo predstaviti v kratkem, poučnem članku.

Kot smo že omenili, so vrečke pogosto narejene iz polietilena (PE), vendar imajo včasih priključeni kratici LD (PE-LD) ali HD (PE-HD). PELD in PEHD sta po kemični sestavi podobna, razlika je v zbitosti delno razvejanih polimernih verig, v strukturi materiala ter molski masi polimernih verig.

PEHD

PEHD, HDPE ali kar HDP poimenujemo polietilen visoke gostote (High density polyethylene). Kemijska sestava je (-CH2-CH2-)n in gre za okolju bolj prijazno plastiko. Največkrat se jo uporablja za trdnejše izdelke npr. plastenke, pokrovčke, plastične vrečke in razno embalažo (mleko, čistila, olje). To pomeni, da je precej močnejši, kar omogoča izdelavo bistveno tanjših folij – celo do 0,006 mm. Tako se lahko pogosto za enak učinek uporabi bistveno tanjši material in s tem poleg nižje cene prispeva tudi k zmanjšanju odpadne embalaže.

PELD

PELD ali LDPE poimenujemo polietilen nizke gostote (Low density polyethylene). Kemijska sestava je ( – CH2 – CH2 – )n. LDPE se največkrat uporablja za nakupovalne vrečke ter razne folije. To pomeni, da je mehkejši, prožnejši in popolnoma prozoren, običajne debeline pa so od 0,030 do 0,060 mm. PELD Plastika sodi med bolj ekološke. Ali ste danes imeli žitarice za zajtrk? Embalaža žitaric v obliki vrečke je bila najverjetneje narejena iz polietilena nizke gostote.

Video

Povezani izdelki

Koristne povezave

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Morda vas zanima tudi

Čistilka izvaja suho čiščenja tal z uporabo brisala in impregnirane krpe

Pripomočki za suho čiščenje tal

V marsikaterem objektu ali gospodinjstvu za suho čiščenje tal še vedno uporabljajo zgolj tradicionalne metode z uporabo metle, ki sicer opravi svoje delo, a pri tem dviguje prah s tal, ki se zgolj prenese drugam. Toda ali obstaja moderna, učinkovita in zdravju prijaznejša metoda suhega čiščenja tal?

Vodiči
Dec 8, 2022

Odpoklic izdelka – Respiratorne maske FFP2 NR

Odpoklic izdelka - Zaščitne maske z oznako znamke DADDY'S CHOICE, tip/model Purism, s sklicem na EN 149:2001+A1:2009, FFP2 NR, CE 0598, ki je pakirana v beli kartonasti embalaži z EAN kodo 6973601650308 in serijsko številko 20201228, pakirano po 20 zaščitnih mask. 

Obvestila
Dec 2, 2022
Pripomočki-za-čiščenje-v-živilskopredelovalni-industriji-Igeax

Pripomočki za živilsko industrijo IGEAX

Zagotavljanje visoke ravni higiene in izpolnjevanje standardov sta ključnega pomena za vsako podjetje, še posebej za tista, ki delujejo v živilskopredelovalni industriji. Zato smo v naš prodajni asortiman vključili pripomočke za živilsko industrijo blagovne znamke Igeax!

Aktualno
Nov 29, 2022
Kuhar si nadeva modre nitril rokavice

Kako izbrati pravo velikost rokavic?

Iskanje ustrezne velikosti rokavic je stvar merjenja. Osnovni par rokavic je mogoče najti z merjenjem obsega. Če pa želite resnično dobro prilegajoče rokavice, obstajajo druge mere, ki jih je potrebno vključiti.

Vodiči
Nov 25, 2022
Kako pravilno urediti sanitarije? Namestitev podajalnikov papirnatih brisač, milnikov

Kako pravilno urediti sanitarije?

Ste že kdaj prišli na javno stranišče in ugotovili da njegova zasnova ni funkcionalna za vaše potrebe? V tem članku boste izvedeli kako urediti in opremiti sanitarni prostor da bodo vaše stranke in zaposleni zadovoljni.

Vodiči
Nov 21, 2022
Čiščenje mize z belimi lateks rokavicami za enkratno uporabo Reflexx

Katere rokavice so boljše – lateks ali nitril?

Pri izbiri ustreznih rokavic se morda sprašujete, ali bi morali kupiti rokavice iz lateksa ali nitrila? Oba materiala rokavic sta zelo priljubljena, vendar je pomembno razumeti, kako se razlikujeta in kateri je v dani situaciji boljši.

Vodiči
Nov 14, 2022
Barista pri kuhanju kave uporablja črne rokavice iz nitrila

Kako očistiti profesionalni kavomat?

Čiščenje kavnega aparata je enako pomembno kot nakup kakovostnih zrn. Če vašega kavomata ne čistite redno, ne bo rezultat le kava slabega okusa, temveč boste tudi skrajšali življenjsko dobo tesnil in filtrov.

Vodiči
Nov 11, 2022
Tetovator s črnimi rokavicami iz nitrila dela tattoo

Izbira pravih rokavic za tetovatorje!

Da bi zmanjšali tveganje okužbe in prenosa bolezni, morajo biti prostori za tetoviranje tako čisti kot bolnišnične sobe. Tetovatorji in osebje morajo upoštevati smernice, ki zmanjšujejo širjenje okužb, ki so posledica storitev, ki jih zagotavljajo.

Aktualno
Nov 7, 2022
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.