Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Poznate razliko med PEHD in PELD?

Okt 3, 2018

POVZETEK:

V vsakodnevnem življenju smo obdani s produkti narejenimi iz plastike. Častno mesto ima tu polietilen, vendar se še vedno srečujemo z vprašanji strank, kot so »Kaj je razlika med PEHD in PELD vrečkami?«.

Kazalo vsebine

V vsakodnevnem življenju smo obdani s produkti narejenimi iz plastike. Častno mesto ima tu polietilen (v nadaljevanju PE). To je izjemno vsestranski polimer, ki ga največkrat najdemo v potrošniških izdelkih kot so tudi vrečke za smeti. Vsako leto proizvedemo in uporabljamo približno 80 milijonov ton PE, tako da obstaja velika verjetnost da imate prav zdaj, v dosegu roke, nekaj narejenega iz PE.

Vendar se še vedno srečujemo z vprašanji strank, kot so »Kaj je razlika med PEHD in PELD vrečkami?«. Razliko vam želimo predstaviti v kratkem, poučnem članku.

Kot smo že omenili, so vrečke pogosto narejene iz polietilena (PE), vendar imajo včasih priključeni kratici LD (PE-LD) ali HD (PE-HD). PELD in PEHD sta po kemični sestavi podobna, razlika je v zbitosti delno razvejanih polimernih verig, v strukturi materiala ter molski masi polimernih verig.

PEHD, HDPE ali kar HDP poimenujemo polietilen visoke gostote (High density polyethylene). Kemijska sestava je (-CH2-CH2-)n in gre za okolju bolj prijazno plastiko. Največkrat se jo uporablja za trdnejše izdelke npr. plastenke, pokrovčke, plastične vrečke in razno embalažo (mleko, čistila, olje). To pomeni, da je precej močnejši, kar omogoča izdelavo bistveno tanjših folij – celo do 0,006 mm. Tako se lahko pogosto za enak učinek uporabi bistveno tanjši material in s tem poleg nižje cene prispeva tudi k zmanjšanju odpadne embalaže.

PELD ali LDPE poimenujemo polietilen nizke gostote (Low density polyethylene). Kemijska sestava je ( – CH2 – CH2 – )n. LDPE se največkrat uporablja za nakupovalne vrečke ter razne folije. To pomeni, da je mehkejši, prožnejši in popolnoma prozoren, običajne debeline pa so od 0,030 do 0,060 mm. PELD Plastika sodi med bolj ekološke. Ali ste danes imeli žitarice za zajtrk? Embalaža žitaric v obliki vrečke je bila najverjetneje narejena iz polietilena nizke gostote.

 

Povezani izdelki

 

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Prejmite naše novosti!

Zagotavljamo vam, da bo vaša e-pošta uporabljena izključno za novosti, ki jih ponujamo.

Morda vas zanima tudi

Nakup čistilnega stroja

Kaj morate upoštevati pri nakupu čistilnega stroja?

Če želite povečati produktivnosti čiščenja ali zgolj boljši končni rezultat, je stroj za čiščenje talnih površin orodje, ki vam lahko pri tem pomaga. Za lajšanje vašega nakupnega procesa vam izpostavljamo nekaj ključnih dejavnikov, ki jih je potrebno preučiti.

Vodiči
Avg 3, 2022
Odstranite vsak madež

Odstranite vsak madež!

Vsak dan smo obdani z veliko snovmi, ki lahko hitro pustijo trdovraten madež na našem perilu – od hrane, pijače, črnila, šminke, olja itd. Univerzalne rešitve za vse madeže žal ni. Tako smo za vas pripravili kratek vodič skozi postopek odstranjevanja.

Aktualno
Jul 17, 2022
Hitri antigenski testi za samotestiranje lepu medical

Hitri testi Lepu Medical

Hitri testi za samotestiranje namenjeni odkrivanju antigenov SARS-CoV-2 iz sprednjega dela nosne votline. Test je namenjen za uporabo pri osebah, ki imajo simptome ali druge epidemiološke razloge za sum na okužbo s COVID-19.

Aktualno
Jan 20, 2022
brezplačni hitri testi za samotestiranje

Brezplačni hitri testi za podjetja!

Deseti paket ukrepov za preprečevanje širjenja okužb, omilitev, obvladovanje in odpravo posledic covida-19 (PKP 10) prinaša tudi sofinanciranje nabave hitrih testov za gospodarstvo!

Aktualno
Jan 10, 2022
pH lestvica čistila

Uporaba pH vrednosti pri čiščenju

Ste se kdaj vprašali "Zakaj s čistilom za steklo ne odstranim vodnega kamna?" ali pa ste uporabili čistilo, ki je na vaših površinah pustilo trajno poškodbo? Najverjetneje se za tem skriva pH vrednost.

Aktualno
Dec 15, 2021
Poceni čistila najcenejša čistilna sredstva

Najcenejša čistilna sredstva

Če bi vam povedali, da so poceni čistilna sredstva, ki jih uporabljate v resnici ena izmed dražjih, bi nam verjeli? Koncentrirana čistilna sredstva v zadnjem času pridobivajo na priljubljenosti in z dobrim razlogom.

Aktualno
Okt 13, 2021
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.