Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Izberi kategorijo

Poznate razliko med PEHD in PELD?

Okt 3, 2018

POVZETEK:

V vsakodnevnem življenju smo obdani s produkti narejenimi iz plastike. Častno mesto ima tu polietilen, vendar se še vedno srečujemo z vprašanji strank, kot so »Kaj je razlika med PEHD in PELD vrečkami?«.

V vsakodnevnem življenju smo obdani s produkti narejenimi iz plastike. Častno mesto ima tu polietilen (v nadaljevanju PE). To je izjemno vsestranski polimer, ki ga največkrat najdemo v potrošniških izdelkih kot so tudi vrečke za smeti. Vsako leto proizvedemo in uporabljamo približno 80 milijonov ton PE, tako da obstaja velika verjetnost da imate prav zdaj, v dosegu roke, nekaj narejenega iz PE.

Vendar se še vedno srečujemo z vprašanji strank, kot so »Kaj je razlika med PEHD in PELD vrečkami?«. Razliko vam želimo predstaviti v kratkem, poučnem članku.

Kot smo že omenili, so vrečke pogosto narejene iz polietilena (PE), vendar imajo včasih priključeni kratici LD (PE-LD) ali HD (PE-HD). PELD in PEHD sta po kemični sestavi podobna, razlika je v zbitosti delno razvejanih polimernih verig, v strukturi materiala ter molski masi polimernih verig.

PEHD

PEHD, HDPE ali kar HDP poimenujemo polietilen visoke gostote (High density polyethylene). Kemijska sestava je (-CH2-CH2-)n in gre za okolju bolj prijazno plastiko. Največkrat se jo uporablja za trdnejše izdelke npr. plastenke, pokrovčke, plastične vrečke in razno embalažo (mleko, čistila, olje). To pomeni, da je precej močnejši, kar omogoča izdelavo bistveno tanjših folij – celo do 0,006 mm. Tako se lahko pogosto za enak učinek uporabi bistveno tanjši material in s tem poleg nižje cene prispeva tudi k zmanjšanju odpadne embalaže.

PELD

PELD ali LDPE poimenujemo polietilen nizke gostote (Low density polyethylene). Kemijska sestava je ( – CH2 – CH2 – )n. LDPE se največkrat uporablja za nakupovalne vrečke ter razne folije. To pomeni, da je mehkejši, prožnejši in popolnoma prozoren, običajne debeline pa so od 0,030 do 0,060 mm. PELD Plastika sodi med bolj ekološke. Ali ste danes imeli žitarice za zajtrk? Embalaža žitaric v obliki vrečke je bila najverjetneje narejena iz polietilena nizke gostote.

Video

Povezani izdelki

Koristne povezave

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Morda vas zanima tudi

Avtomehanik pri opravljanju servisa uporablja črne rokavice Reflexx

Kdaj je potrebno nositi zaščitne rokavice?

Z nošenjem zaščitnih rokavic zaščitimo roke pred stikom s potencialno nevarnimi, kontaminiranimi ali nalezljivimi snovmi, zato ni naključje, da se ta ključen del OVO vsakodnevno uporablja v praktično vseh sektorjih, od čiščenja, industrije do bolnišničnega/zdravstvenega sektorja.

Vodiči
Jan 24, 2023
Brezkontaktno-čiščenje-tal-Pockety-TTS

Brezkontaktno čiščenje tal s TTS Pockety!

Roke so nevarno sredstvo za kontaminacijo, zato se je nujno izogibati neposrednemu stiku s potencialno kontaminiranimi površinami. Sistem Pockety varno odpne in pobere ter odpravi stik med rokami in umazanijo - to preprečuje širjenje virusov in bakterij ter zagotavlja nadzor nad navzkrižno kontaminacijo.

Aktualno
Jan 18, 2023
Podajalnik razkužila za roke na stojalu pred stopniščem v poslovni stavbi TTS

10 mest za namestitev razkužil za roke na delovnem mestu

Podjetja še naprej dajejo prednost higieni za svoje zaposlene in obiskovalce. Eden od ključnih elementov tega je zagotavljanje razkužila za roke, kadar in kjer je to najbolj potrebno. Tukaj je deset ključnih mest, kamor bi morali namestiti razkužilo za roke in nekaj dejstev, ki jih morate upoštevati.

Vodiči
Jan 13, 2023
Kdaj je potrebno zamenjati rokavice za enkratno uporabo?

Kdaj je potrebno zamenjati rokavice za enkratno uporabo?

Tudi najtrpežnejše medicinske rokavice na svetu niso namenjene nošenju za nedoločen čas. Rokavice za enkratno uporabo lahko v veliki meri zaščitijo vaše roke, vendar so še vedno rokavice za enkratno uporabo in jih je potrebno zamenjati.

Vodiči
Jan 9, 2023
Profesionalna kuharica z modrimi nitril rokavicami pripravlja jed

Izbira pravih rokavic za delo z živili!

Zaposleni v živilsko-predelovalni industriji in gostinstvu redno uporabljajo rokavice za enkratno uporabo za preprečevanje širjenja mikrobov in kontaminacije. Toda mnogi se ne zavedajo, da so nekatere vrste rokavic za enkratno uporabo bolj primerne za njihovo vrsto dela kot druge.

Vodiči
Jan 4, 2023
Frizer s črnimi rokavicami iz nitrila

Izbira pravih rokavic za frizerje in brivce!

Delo frizerja je sestavljeno iz natančnega ravnanja z lasmi njihove stranke, česar posledica je dobra frizura. To pomeni, da morajo biti pri svojem delu spretni in se morajo hkrati izogibati nepotrebnemu vlečenju las med striženjem, umivanjem in barvanjem, kar predstavlja glavni pomislek pri odločanju o nošenju rokavic.

Vodiči
Dec 29, 2022
Čiščenje težko dosegljivih mest s teleskopsko palico

Čiščenje težko dosegljivih mest

Čiščenje težko dosegljivih mest še posebej, ko so te na višini, je lahko hitro nevarno. V ta namen se je pametno poslužiti profesionalnih pripomočkov, ki so oblikovani za poenostavitev najrazličnejših nalog čiščenja na višini.

Vodiči
Dec 24, 2022
Kako znižati stroške čiščenja?

Kako znižati stroške čiščenja?

Čistoča vašega objekta je prednostna naloga zlasti glede na pomen, ki ga pripisujemo čiščenju in razkuževanju v zadnjih letih. Kot pri vsakem drugem poslu je tudi v panogi čiščenja ključnega pomena iskanje načinov za zmanjšanje stroškov. Toda zdi se, da je zmanjševanje stroškov čiščenja brez žrtvovanja stopnje čistoče objekta težka naloga.

Vodiči
Dec 20, 2022
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.