Čiščenje profesionalnega pomivalnega stroja je ključnega pomena za ohranjanje njegove učinkovitosti in dolge življenjske dobe. Danes si skorajda ne predstavljamo več profesionalne kuhinje brez tega nepogrešljivega pripomočka, ki hitro, učinkovito in zanesljivo opere veliko količino posode, kozarcev in pribora.

Sodobni pomivalni stroji so zasnovani tako, da izpolnjujejo vse bistvene zahteve za delovanje v profesionalnem okolju. Postali so temelj delovanja profesionalnih kuhinj, vendar se lahko njihova zmogljivost s časom zmanjša, če niso pravilno vzdrževani.

Pogosto so težave s pomivalnimi stroji posledica neustrezne oskrbe, kot je na primer neredno čiščenje profesionalnega pomivalnega stroja v priporočenih časovnih intervalih s strani proizvajalca.

V nadaljevanju članka bomo podrobneje pregledali postopke čiščenja in vzdrževanja profesionalnega pomivalnega stroja ter ponudili nekaj nasvetov za njegovo preventivno nego.

Znaki, da je potrebno čiščenje pomivalnega stroja

Poleg vidne umazanije na notranjih stenah pomivalnega stroja in čiščenja rotorjev je tu še nekaj drugih znakov, da je potrebno čiščenje:

 • delci hrane, ki se pojavljajo na oprani posodi;
 • zmanjšana splošna učinkovitost pranja pomivalnega stroja;
 • iz stroja se širijo močne vonjave.

Če vam je kateri od znakov znan, je čas, da razmislite o čiščenju in vzdrževanju.

Škodljivi učinki zanemarjanja nege pomivalnega stroja

Čeprav so komercialni pomivalni stroji zasnovani tako, da zdržijo vsakodnevno neprekinjeno delovanje in precej grobo ravnanje, lahko neupoštevanje osnovnih navodil za nego povzroči poslabšanje kakovosti pomivanja in celo okvaro sestavnih delov.

Da bi razumeli, zakaj se to lahko zgodi, je dobro poznati delovanje profesionalnih pomivalnih strojev in načine odpravljanja težav s pomivalnimi stroji.

Kako deluje pomivalni stroj?

Čeprav se kakovost, funkcije, zmogljivost in delovanje vsakega komercialnega pomivalnega stroja precej razlikujejo, večina pomivalnih strojev deluje po podobnem postopku, ki je prikazan spodaj;

 1. Pomivalni stroj je priključen na vir tople vode.
 2. Na začetku cikla pomivanja voda priteče v rezervoar pomivalnega stroja.
 3. Voda v rezervoarju se segreje na najmanj 80 °C.
 4. Med ciklom pomivanja se sočasno dodaja detergent preko dozirnika, medtem ko se voda črpa iz rezervoarja in pod pritiskom brizga skozi drobne curke, nameščene na rotorskih rokah vašega pomivalnega stroja.
 5. Umazana voda se odvaja iz stroja.
 6. Začne se cikel izpiranja, ki segreje vodo iz rezervoarja pomivalnega stroja in jo pod pritiskom dovaja tako kot med ciklom pranja.
 7. Stroj se ponovno izprazni.
 8. Odvisno od pomivalnega stroja se posoda posuši do izbrane nastavitve.

To je preprost pregled in nikakor ne opisuje podrobnejših postopkov, ki se izvajajo med ciklom pomivanja in spremljajo celoten postopek pomivanja posode.

Trda voda in pomivalni stroj

Če pomivalni stroj priključite neposredno na vir vode, je izpostavljen škodljivim onesnaževalcem, ki lahko sčasoma povzročijo korozijo rezervoarja za vodo v pomivalnem stroju, zamašijo pršilne šobe in uničijo druge sestavne dele stroja.

Zakaj je voda iz pipe škodljiva za pomivalne stroje? Trda voda vsebuje veliko mineralov, kot so kalcijevi in magnezijevi karbonati, bikarbonati in sulfati. Trda voda predstavlja težavo, ki je redno opredeljena kot vzrok za okvare opreme. Pri uporabi trde vode se tvorijo usedline v obliki kamna, ki lahko zamašijo cevi in šobe, povzročijo korozijo in rjo v rezervoarjih ter zaradi slabšega pretoka vode povzročijo pregrevanje in okvare sestavnih delov.

V pomivalnih strojih se nabirajo obloge vodnega kamna. Te obloge ne predstavljajo le higienskega tveganja, temveč lahko povzročijo tudi okvaro grelnega elementa; zato poleg redne uporabe tabletirane soli priporočamo tudi pogosto čiščenje vodnega kamna.

Če vodni kamen ni odstranjen, lahko povzroči:

 • predčasno odpoved grelnih elementov;
 • vpliva na natančnost električnih senzorjev in povzroča napačno odčitavanje;
 • vpliva na učinkovitost pomivanja in izpiranja;
 • na vodnem kamnu se nabirajo ostanki hrane, ki povzročajo rast bakterij.

Na srečo obstajajo preventivni ukrepi, s katerimi lahko zagotovite dolgo življenjsko dobo svojega komercialnega pomivalnega stroja ter preprečite draga popravila.

Kako odstraniti vodni kamen iz komercialnega pomivalnega stroja?

 1. Spustite vodo iz pomivalnega stroja in ga napolnite s svežo vodo.
 2. V pomivalno komoro nalijte sredstvo za odstranjevanje vodnega kamna.
 3. Zaženite pomivalni cikel s praznim strojem pri 50–60 °C.
 4. Preverite, ali je vodni kamen odstranjen. Če ni, ponovno izvedite cikel s čistilom za vodni kamen.

Razmislite tudi o namestitvi filtra za vodo, ki preprečuje vstop trde vode. Industrijski filtri za vodo so namenjeni mehčanju vode z odstranjevanjem mineralov, ki so odgovorni za kaljenje vode, kot so ioni, kalcij in magnezij, kar lahko neposredno vpliva na življenjsko dobo pomivalnega stroja.

Kako pogosto je treba čistiti vodni kamen iz pomivalnega stroja?

Vsaj enkrat letno odstranite vodni kamen iz vašega profesionalnega pomivalnega stroja. Če imate težave z delovanjem stroja, je potrebno bolj pogosto čiščenje vodnega kamna. Priporočamo uporabo profesionalnega čistila za odstranjevanje vodnega kamna iz vseh vrst pomivalnih strojev, pralnih strojev, grelnikov, kuhalnikov testenin in bojlerjev – Sanitec Dekal in Bis K 8015. Zaščitite vaš pomivalni stroj pred nalaganjem vodnega kamna ter mu podaljšajte življenjsko dobo.

Doseganje najboljših rezultatov vašega pomivalnega stroja

Eden najboljših načinov za doseganje najboljših rezultatov vašega pomivalnega stroja je zagotoviti, da tisti, ki ga uporabljajo, razumejo, kako uporabljati in čistiti pomivalni stroj po vsaki izmeni.

Nekateri načini, kako lahko dosežete najboljše rezultate pomivanja:

 • Pred nalaganjem postrgajte odvečno hrano s krožnikov, posod in loncev. Ostanki hrane na posodi lahko zamašijo filtre in šobe. 
 • Uporabite ustrezna pomivalna in izpiralna sredstva s pravilno nastavitvijo doziranja.
 • Uporabite tabletirano sol, saj izboljša in zmehča pretok vode ter prepreči kopičenje usedlin trde vode. 
 • Očistite pomivalni stroj po vsaki izmeni.

Pomivalni stroji lahko odstranijo več kot 99,9 % bakterij z odstranjevanjem ostankov hrane in druge umazanije.

Vsakodnevno čiščenje profesionalnega pomivalnega stroja

Ker se vaš pomivalni stroj po vsej verjetnosti uporablja vsak dan, je potrebno tudi vsakodnevno čiščenje. V nadaljevanju so opisani koraki, ki so potrebni za vzdrževanje čistoče pomivalnega stroja.

 1. Očistite notranjost pomivalnega stroja: To lahko storite z detergentom in čistilno gobico. Notranjost sperite s toplo vodo.
 2. Izpustite vodo iz pomivalnega stroja: Ko ste očistili notranjost pomivalnega stroja, boste morali pustiti, da odteče vsa voda. Pomivalni stroj pustite odprt deset do petnajst minut, da se ohladi.
 3. Očistite razpršilne šobe: Očistite razpršilne šobe.
 4. Očistite filter: Z roko odstranite večje nečistoče; nato očistite filter z detergentom in krtačo.
 5. Čiščenje ročic in šob za pomivanje/izplakovanje: S toplo vodo očistite ročice za pomivanje in izpiranje. S tem boste očistili vse odprtine, ki so se zamašile z ostanki hrane.
 6. Preglejte količino detergenta/izpiralnega sredstva: Prepričajte se, da imate dovolj detergenta in izpiralnega sredstva za naslednjo uporabo. Preglejte cevke za dovajanje detergenta in izpirala.
 7. Prezračite pomivalni stroj: Zadnji korak je, da pomivalni stroj pustite odprt, da omogočite kroženje zraka in preprečite kopičenje bakterij.

Povzetek

Ko razvijete rutino čiščenja in odstranjevanja vodnega kamna, bo ohranjanje čistoče posode in optimalnega delovanja pomivalnega stroja preprosto. Za optimalno oprano posodo in dolgo življenjsko dobo upoštevajte naslednje 3 korake: 

 • Z odstranjevanjem hrane iz posode in uporabo pravilnega detergenta preprečite zamašitve in nabiranje oblog.
 • Vsak dan temeljito očistite pomivalni stroj.
 • Ko opazite nabiranje vodnega kamna, pričnite s ciklom odstranjevanja.

Delite te korake s svojim osebjem in še danes ustvarite načrt za rutinsko čiščenje in odstranjevanje vodnega kamna.

Ostali povezani izdelki

Postanite B2B partner

Želite svetovanje o pomivalnih in izpiralnih sredstvih? Potrebujete nastavitev doziranja pomivalnega stroja? Vabimo vas, da postanete naš B2B partner!

Privoljenje*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Koristne povezave

Morda vas zanima tudi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja