Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Izberi kategorijo

Kaj je plesen in kako jo odstraniti?

Feb 28, 2023

POVZETEK:

Ne glede na to, ali gre za nekaj mest vzdolž vodil vrat tuš kabine ali velike izbruhe v kotih vaše kleti, je plesen pogosta težava mnogih gospodinjstev. Preberite, kaj je plesen, ali je nevarna in kako jo odstraniti z vseh površin v vašem domu ali poslovnem prostoru.
Kaj je plesen in kako jo odstraniti?

Ne glede na to, ali gre za nekaj mest vzdolž vodil vrat tuš kabine ali velike izbruhe v kotih vaše kleti, je plesen pogosta težava mnogih gospodinjstev. Preberite, kaj je plesen, ali je nevarna in kako jo odstraniti z vseh površin v vašem domu ali poslovnem prostoru.

Kaj je plesen?

Plesen je izraz za večcelične glive, ki tvorijo hife in trose. Te rastejo na skoraj vsaki vlažni površini. Nič nenavadnega ni najti plesen v kopalnicah, kuhinjah in kleteh ter v vseh prostorih, kjer je prisoten problem kondenzacije. Plesen je lahko črna, bela, zelena, vijolična ali oranžna in se razlikuje tudi glede na velikost – lahko je majhen madež ali pa zavzema celotne stene. Če njene rasti ne zatremo, se bo plesen še naprej širila, dokler bo dovolj vlage in hranil. To pomeni, da lahko hitro uide izpod nadzora, zlasti na področjih in v prostorih, ki jih ne uporabljate redno, kot so klet, podstrešje itd. 

V zunanjem okolju je plesen neškodljiva, v kolikor se prekomerno razvije v notranjih prostorih, pa lahko povzroči tveganje za zdravje. Najpogosteje povzroča bolezni zgornjih dihalnih poti, lahko pa je tudi povzročitelj astme, prebavnih težav… Posledica prisotnosti plesni je lahko tudi pojav sindroma bolnih stavb, kjer prihaja do neugodnih in nespecifičnih zdravstvenih problemov v času zadrževanja v zaprtih prostorih stavbe. Ko stavbo zapustimo te simptomi običajno izzvenijo. Za to je pomembno da preprečimo nastanek oz. hitro saniramo površine okužene s plesnijo.

Plesen na notranji steni.

Kaj povzroča nastanek plesni?

Plesen za rast potrebuje samo samo tri elemente: primerno vlago, temperaturo in vir hranil. Energijo pridobi z razgradnjo organskega materiala, kot je kolagen (najdemo ga v usnju) ali celuloza (najdemo jo v bombažu, lesu, papirju in v nekaterih konstrukcijskih sklopih). Malo vode, ki ostane v vodilih vrat tuš kabine, ali kondenz zaradi predrtega tesnila na pa lahko zagotovi dovolj vlage. To pomeni, da se plesen lahko razvije skoraj povsod, zato s preprečevanjem in z zgodnjim odpravljanjem težav zmanjšate škodo, ki jo plesen lahko povzroči.

Najnižja relativna vlažnost, pri kateri začnejo rasti kolonije plesni, je 75%.

NIJZ

Katere so vrste plesni?

Večina vrst plesni je za ljudi neškodljiva. Nekatere povzročajo rahlo draženje, kot so izcedek iz nosu in oči, kašelj in izpuščaji. Nekaj jih je zelo škodljivih za zdravje. To so najpogostejše vrste nevarnih plesni, ki jih najdemo v domovih:

ImeBarvaOpisLokacija
Aspergillus nigerSprva bela do rumena, nato pa postane črna.Najbolj pogosta vrsta črne plesni.Vlažne stene, preproge, sadje in zelenjava.
Aspergillus flavusSvetlo rumeno-zelena.Prašna ali puhasta struktura.Oreščki in žitarice.
Aspergillus fumigatusModro-zelena.Okrogle, puhaste rasti.Na kakršnem koli vlažnem ali razpadajočem organskem materialu.
CladosporiumRjava do črno-rjava ali sivo-zelena.Skupki puhastih madežev.Na skoraj vsaki vlažni površini.
Stachybotrys chartarumZeleno-črna.Videti je sluzasto ali podobno sajam.Vlažne površine z visoko vsebnostjo celuloze, zlasti v notranjosti sten.
Različne vrste plesni.

Kljub temu je večina plesni neškodljivih za zdravje ali pa povzročajo le blage alergijske reakcije kot so kihanje, kašljanje in rahlo draženje. Vendar pa je težko ugotoviti, katero plesen imate v vašem objektu ali kako lahko negativno vpliva na vas ali ostalo osebje. Da bi zmanjšali izpostavljenost in omejili negativne posledice je vedno bolje plesen čim prej odstraniti.

Odpravljanje osnovnega vzroka plesni

Plesni so povsod okoli nas – vsak dan vdihavamo njihove spore. Nemogoče je preprečiti, da bi plesen vstopila v objekt, vendar je mogoče preprečiti, da bi tam našla nov dom. 

Preventiva je pomemben dejavnik zniževanja stroškov in vloženega truda v sanacijo kontaminiranih površin. S pravilnim prezračevanjem, ogrevanjem in opremljanjem lahko preprečimo ali pa vsaj omejimo razrast plesni.

 • Z rednim prezračevanjem nadomestimo topel, vlažen zrak (zaradi kuhanja, tuširanja…) v prostoru z zunanjim hladnim, suhim zrakom. Tako znižamo odstotek vodne pare v zraku in preprečimo nastanek kondenza. Vlago v notranjih prostorih je priporočljivo vzdrževati med 40 % in 60 %.
 • Stalno vzdrževanje določene temperature v prostoru prepreči, da se zrak ohladi na temperaturo, pri kateri pride do kondenzacije.
 • Da topel zrak pride do površine stene in jo segreje, ter tako prepreči nastanek kondenza, mora biti med steno in pohištvom 5 do 10 cm razmaka.  

Nemogoče je odstraniti hranila, ki jih plesen potrebuje za rast. Iverne plošče, mavec, les in oblazinjeno pohištvo lahko hranijo in ohranjajo velike kolonije plesni. Element, ki ga lahko nadzorujete je vlažnost. Ko odkrijete plesen, poiščite vir nastanka vlage.

Obstajajo trije najpogostejši vzroki za nastanek plesni, ki so posledica povišane vlažnosti:

 • Težave z vzdrževanjem, kot so puščanje cevi ali okvarjena tesnila oken.
 • Človeška napaka, na primer zastajanje vode v vodilih vrat prhe ali brizganje vode okoli umivalnika.
 • Težave povezane s samo gradnjo kot so toplotni mostovi, kjer zaradi kondenzacije pride do pojava plesni, oslabljene hidroizolacije, nepravilno nameščeni nepropustni materiali itd.

Prva dva je enostavno rešiti. Preprosto odpravite težavo ali spremenite svoje navade, da boste bolj pozorni na to, kje se nabira voda. V kolikor je za nastanek plesni kriva sama gradnja objekta, bo potreben obsežnejši poseg. Za rešitev težave bo morda potrebna namestitev ventilatorjev, zračnikov, zamenjava prenosnih grelnikov, naložba v razvlaževalec ali pa sanacija konstrukcijskega sklopa.

Čiščenje plesni z različnih površin

Ko je glavni vzrok plesni odpravljen, je čas, da se lotimo same vidne plesni. Pogosto je težava hujša, kot je mogoče videti s prostim očesom, zato je pomembno narediti korak več kot samo obrisati plesen s površin in upati na najboljše. Tukaj je opisano, kako za vedno odstranite plesen, kjer koli jo najdete na svojem posestvu.

Preden začnete: Poskrbite za ustrezno prezračevanje delovnega prostora in nosite ustrezno osebno zaščitno opremo (OZO), da se zaščitite pred sporami plesni pri čiščenju. Rokavice, zaščitna očala in obrazna maska so nujna zaščita. Nosite oblačila z dolgimi rokavi, da preprečite prenos spor na kožo. Poskusite zapreti območje od drugih prostorov, da preprečite širjenje spor po celotnem objektu, in razmislite o zračnem filtru HEPA.

Kako se znebiti plesni na stenah?

Mnogi ljudje prvič opazijo, da imajo težave s plesnijo, ko jo vidijo na stenah. Preverite v kotih blizu stropa in tal, v prostorih z visoko stopnjo vlage, kot so kuhinje, kopalnice, pralnice in kleti. Pomembno je da pogledamo tudi za omarami, kavči in drugimi pohištvenimi elementi, ki lahko zakrijejo mesto rasti.

Koraki čiščenja plesni s sten:

 1. korak: Čistilo za plesen primerno razredčite po navodilih proizvajalca. Za lažji nanos priporočamo uporabo plastenke z razpršilko.
 2. korak: Čistilo za odstranjevanje plesni napršite na plesen in njeno okolico.
 3. korak: Pustite, da se raztopina vpije cca. 10-15 minut.
 4. korak: S krtačo za čiščenje odstranite plesen in madeže.
 5. korak: Po potrebi postopek ponavljajte dokler ne odstranite vse sledi plesni.

Stene v bližini oken so pogosta lokacija nastanka plesni.

Kako očistiti plesen iz lesenih površin?

Plesen ima rada lesene površine. Ne glede na to, ali gre za okenske police, tla ali pohištvo. Visoka vsebnost celuloze v lesu zagotavlja plesni veliko hranil. Ker je les tudi zelo vpojen, je enostavno ustvariti popolno okolje za nastanek plesni z zelo malo vlage. Če v lesu v vašem objektu vendarle najdete plesen, se je znebite s spodnjimi koraki.

Koraki čiščenja plesni z lesenih površin:

 1. korak: Začnite tako, da s sesalnikom s HEPA filtrom posesate čim več plesni. Uporabite lahko tudi krtačo z mehkimi ščetinami. Ne pozabite nositi maske, da preprečite vdihavanje spor plesni.
 2. korak: Čistilo za plesen primerno razredčite po navodilih proizvajalca. Za lažji nanos priporočamo uporabo plastenke z razpršilko.
 3. korak: Čistilo za odstranjevanje plesni napršite na plesen in njeno okolico.
 4. korak: S krtačo z mehkimi ščetinami očistite plesen. Uporabite papirnate brisače, da vpijete odvečno vodo.
 5. korak: V prostoru vključite ventilator ali razvlaževalec, da se les hitro posuši.

Zaradi poroznosti lesa je težko popolnoma odstraniti plesen. Pri obdelavi morate upoštevati tudi možnost barvanja lesa. V kolikor so vaše lesene površine barvane, je čiščenje plesni učinkovitejše in enostavnejše.

Kako očistiti plesen z usnja?

Usnje je izjemno dovzeten material za rast plesni. Če odkrijete plesen na sedežni garnituri ali drugih usnjenih površinah upoštevajte naslednje korake.

Koraki čiščenja plesni z usnja:

 1. korak: Usnje postavite na toplo in pustite, da se popolnoma posuši.
 2. korak: Z vlažno mikro krpo obrišite usnje, da odstranite plesen.
 3. korak: Usnje očistite s čistilom za usnje ali blagim milom.
 4. korak: Izvajajte redno čiščenje in vzdrževanje, da preprečite ponovni nastanek.

Plesen se lahko hitro oprime usnjenih izdelkov in povzroči veliko škode, od razbarvanja do zmanjšanja življenjske dobe usnja. Težavo še poveča dejstvo, da na usnju ne morete uporabljati detergentov ali belil, saj bodo prav tako povzročili škodo. Zato je redna obdelava usnjenih predmetov s specialnimi čistili in ohranjanje nizke vlažnosti v prostoru najboljša obramba pred nastankom plesni.

Kako očistiti plesni s tkanin?

Pozabljeno perilo v pralnem stroju, kup oblačil na dnu omare ali celo naslanjač v vlažnem prostoru lahko hitro preplavi plesen. V kolikor težavo odkrijete dovolj zgodaj, lahko vaše tkanine še vedno rešite.

Tkanine, ki jih je mogoče beliti:

Če lahko na tkanino nanesete belilo, ne da bi vas skrbelo razbarvanje, to storite. To je najhitrejši in najučinkovitejši način, da se znebite plesni. Številna belila za perilo lahko uporabite na belih in barvno obstojnih tkaninah, vendar morate vedno preveriti navodila in nikoli ne uporabljati belila na volni ali svili. Po nanosu belila, tkanine operite kot običajno.

Tkanine, ki jih ni mogoče beliti:

Za tkanine, ki jih ni mogoče beliti, namesto tega uporabite beli kis. Nanesite beli kis na vatno blazinico in jo za pet minut položite na madež pred pranjem ali pa na kratko namočite tkanino v raztopino vode in kisa. Izperite, da odstranite kis in operite kot običajno.

Odstranjevanje plesni iz različnih prostorov

Nekateri prostori so bolj nagnjene k nastanku plesni kot drugi. Kopalnice so znane po nastanku plesni zaradi vlažnega okolja, ki plesni odgovarja. Manj obiskani prostori, kot so kleti in podstrešja, so prav tako lahko prizadeti zaradi plesni, ki se lahko dolgo časa nenadzorovana razrašča. Tukaj je opisano kako preprečiti, da bi se plesen naselila v prostore vašega objekta.

Plesen v kopalnici ob kopalni kadi.

Kako se znebiti plesni v kleti?

Plesen potrebuje vlažne površine in organske snovi – dve stvari, ki jih ima večina kleti v izobilju. Če vaša klet ni dokončana ali se redko uporablja, je lahko plesen še posebej problematična. Prva stvar, ki jo morate storiti, je, da poskušate odstraniti čim več vlage in preprečiti, da bi se ta ponovno nabirala. To pomeni preverjanje tesnil, izolacijskih cevi in odpravljanje morebitnih puščanj. Razmislite o rednem vklopu razvlaževalnika ali ventilatorja, da ohranite gibanje zraka in preprečite nastajanje kondenzacije. Preverjanje stanja kleti in iskanje plesni, zlasti v vogalih sten in tal, vam bo pomagalo ostati na tekočem z morebitnimi težavami.

Kako se znebiti plesni na podstrešju?

Podstrešja so nagnjena k nastanku plesni bodisi zaradi puščajoče strehe ali okenskih tesnil bodisi zaradi slabega prezračevanja, ki omogoča nabiranje kondenza. 

Zato je odpravljanje teh težav vedno najpomembnejši korak, ki ga lahko naredite, da preprečite nastanek plesni na podstrešju ali preprečite, da bi se ponovno pojavila. Ko se prepričate, da je podstrešje vodotesno in dobro prezračeno, zavrzite vse predmete, ki so onesnaženi, ali jih pripravite na čiščenje. Med čiščenjem zaprite podstrešje od drugih prostorov in z mokrim sesalnikom očistite čim več vidne plesni. Stene, tla in izpostavljeni les obdelajte s čistilom za odstranjevanje plesni, da hitro in učinkovito uničite plesen, in namestite ventilator ali razvlaževalec za sušenje podstrešja, ko je obdelava končana.

Kako očistiti plesen s stropa?

Odstranjevanje plesni s stropa se ne razlikuje od čiščenja plesni na steni, le težje ga je doseči. Uporabite stopničasto lestev ali podaljšek za nanos čistilne raztopine na strop. Plesen se običajno pojavi na stropih v vlažnih prostorih ali slabo prezračenih prostorih, kot so kopalnice. Nastajanje ali vračanje plesni lahko preprečite tako, da namestite zračnik ali ventilator.

Sredstva za odstranjevanje plesni

Za odstranitev plesni se uporabljajo različni biocidi, čistilna sredstva in belila. Biocidi so strupeni tako za človeka, kot za plesni, zato se v notranjem prostoru uporabljajo le če je tako zapisano v navodilih proizvajalca. Za uničevanje plesni se pogosto uporablja klorov preparat oz. belilo. Tega ni priporočljivo uporabljati na poroznih površinah, saj lahko poškoduje materiale. Belila nikoli ne smemo mešati s čistilnimi raztopinami ali detergenti, ki vsebujejo amonijak, saj lahko nastanejo strupeni produkti. 

Izdelek Domal je čistilno in razkuževalno sredstvo z dodanimi površinsko aktivnimi snovmi, ki znižujejo površinsko napetost med raztopino in površino na katero ga nanesemo, kar omogoči hitro prodiranje in delovanje izdelka. Njegova sestava tako že v nizkih koncentracijah (5 – 10 %) omogoča učinkovito odstranjevanje plesni. Natrijev hipoklorit oz. belilo plesen ubije, kalijev hidroksid pa s pomočjo površinsko aktivnih snovi omogoči odstranjevanje spor s površine.

Povzetek

Ko govorimo o plesni, je vsekakor bolje “preprečiti kot zdraviti”, saj so stroški naknadnega odstranjevanja lahko visoki. Pazite na območja kondenzacije, zamenjajte tesnila in omogočite kroženje zraka. V kolikor pa vseeno opazite plesen, uporabite katerega od predhodno navedenih korakov čiščenja plesni.

Povezani izdelki

Koristne povezave

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Morda vas zanima tudi

Zdravnik v modrih nitrilnih rokavicah pregleduje izpuščaje na rokah pacienta

Najboljše rokavice za enkratno uporabo za občutljivo kožo

Rokavice so pomemben del zagotavljanja varnosti vaših rok v različnih panogah in poklicih. Toda rokavice za enkratno uporabo lahko povzročijo tudi reakcije pri nekaterih ljudeh z občutljivo kožo. Zato lahko izbira napačnih rokavic povzroči nekaj resnih težav – kot so draženje in izpuščaji.

Vodiči
Mar 20, 2023
Krtača modre barve za čiščenje v prehrambeni industriji Igeax

Sistem čiščenja po HACCP

Ključni del sistema HACCP je tudi čiščenje. Čeprav je bil sistem prvotno uporabljen v prehrambni industriji, se določen del, predvsem barvno kodiranje in plan čiščenja, danes uporablja tudi v ostalih sektorjih za preprečevanje navzkrižne kontaminacije pri čiščenju različnih površin.

Vodiči
Mar 13, 2023
Kako varno uporabljati strgalo za okna?

Kako varno uporabljati strgalo za okna?

Okna so dovzetna za umazanijo in ostanke, ki prihajajo tako iz notranjosti kot z zunanje strani objekta. V splošnem potrebujejo le redno vzdrževanje, včasih pa boste morda morali z njih odstraniti veliko bolj trdovratno umazanijo. Olja, smole, barve, prah in cvetni prah ter druge nečistoče se zataknejo na oknih in se sčasoma strdijo v plast, ki jo je težko odstraniti.

Vodiči
Mar 6, 2023
Zdravnik z modrimi nitril rokavicami drži termometer

Ali vaše rokavice prestanejo preizkus prodiranja virusov?

Mnoge rokavice na trgu so označene kot “odporne proti virusom”, toda katere res prestanejo preizkus prodiranja virusov? Kako prepoznati in razlikovati rokavice za enkratno uporabo, ki vašo kožo popolnoma zaščitijo pred virusi, bakterijami in glivami? Kateri certifikacijski testi so potrebni za zaščito pred virusi?

Vodiči
Feb 23, 2023
Zdravnik z modrimi nitril rokavicami preizkuša alergije na pacientu

Alergije na rokavice za enkratno uporabo

Rokavice za enkratno uporabo so pomemben del opreme pri vsakodnevnih dejavnostih, zlasti v zdravstvenih ustanovah in domovih za ostarele. Pomagajo preprečiti izpostavljenost škodljivim bakterijam in nevarnim kemikalijam. Toda rokavice za enkratno uporabo imajo neprijeten stranski učinek: lahko povzročijo alergijske reakcije ali draženje kože.

Vodiči
Feb 13, 2023
Laboratorijski tehnika pri delu s kemikalijami nosi modre nitril rokavice

Kemična odpornost rokavic iz nitrila

Nitrilne rokavice so odlična rešitev za dela, ki zahtevajo spretnost v kombinaciji z zaščito pred kemikalijami, vendar obstajajo nekatere kemikalije, ki se jim je vseeno potrebno izogniti. Tokrat bomo pregledali združljivost nitrilnih rokavic z različnimi vrstami kemikalij.

Vodiči
Feb 6, 2023
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.