V letošnjem poletju številne regije po Sloveniji pestijo huda neurja z obilnim deževjem, ki se odražajo tudi v obliki poplav. Le-te so prizadele domove, poslovne in javne prostore ter za seboj pustile pravo opustošenje. Čiščenje po poplavah je zapleten proces. Stoječa voda in odvečna vlaga nudijo ugodne pogoje za razrast plesni, kar lahko predstavlja tveganje za zdravje ljudi, zato je pomembno čimprejšnje ukrepanje. Pripravili smo vam kratek vodič čiščenja in razkuževanje prostorov po poplavah.

Skrb za osebno varnost

Stoječa voda in odvečna vlaga med poplavami nudijo ugodne pogoje za razrast plesni, kar lahko predstavlja tveganje za zdravje ljudi. Prostore, ki so bili poplavljeni in zaprti več dni, obravnavamo kot da so onesnaženi s plesnimi. Pri delu v takih prostorih zato uporabimo še dodatno osebno varovalno opremo (zaščitne obrazne maske FFP3, gumijaste rokavice, nepropustna očala).

Koraki čiščenja po poplavah

Koraki sanacije prostorov po poplavi:

 1. Prostore prezračimo – odpremo vsa okna in vrata.
 2. S prostora odstranimo vse odstranljive predmete.
 3. S potiskači, sesalniki ali drugimi pripomočki odstranimo vso vodo.
 4. S tal odstranimo vse naplavine.
 5. Očistimo in razkužimo tla in ostale predmete.
 6. Očiščene in razkužene prostore še naprej zračimo, grejemo ali
  uporabimo naprave za razvlaženje.

Za preprečitev škodljive rasti plesni je potrebno preostalo vodo čimprej odstraniti ter prostore osušiti v manj kot 48 urah.

Pomembno: Pred vstopom v poplavljene prostore vedno najprej zagotovimo varnost električne in plinske napeljave!

Odstranjevanje vode

Potiskač vode je idealen pripomoček za hitro odstranjevanje velikih količin vode.

Če so vaši prostori žrtev poplave, je potrebno v prvi fazi čim hitreje odstraniti vso preostalo vodo.

Za odstranjevanje vode priporočamo uporabo potiskača vode in mokro-suhega sesalnika. Priporočljivo je odpreti vsa okna in vrata za boljši pretok zraka. Namestite lahko tudi industrijske ventilatorje oz. industrijske razvlažilce zraka, če jih imate. Omenjeno napravo zaprete v prostor in ga popolnoma razvlažite.

Odstranjevanje celotne količine vode je zelo pomemben korak, saj zgolj odpiranje oken in vrat ter upanje, da se bodo prostori hitro osušili, ni pravilen način za sanacijo prostorov po poplavah! Za končno odstranjevanje vode si lahko pomagate z brisali ter krpami za talne površine.

Če so bili vaši poslovni prostori močno poškodovani v poplavah, se obrnite na lokalna gasilska društva in civilno zaščito, ki vam bodo zagotovili profesionalne nasvete, pomoč in opremo pri sanaciji.

Pomembno: za preprečitev škodljive rasti plesni je potrebno preostalo vodo čimprej odstraniti ter prostore osušiti v manj kot 48 urah.

Čiščenje in poplavah in dezinficiranje prostorov

Po odstranjevanju vode se je potrebno lotiti še čiščenja in dezinfekcije, da zmanjšate možnost nastanka plesni, ki je nevarna za zdravje. Pri čiščenju prostorov je tveganje za okužbo z različnimi mikroorganizmi večje, zato v delo ne vključujmo oseb, ki so dovzetnejše za okužbe (otroke, starejše osebe, nosečnice, kronične bolnike). Čim manj naj se tudi zadržujejo v teh prostorih.

Onesnažene predmete mehansko očistimo s čisto vodo, čistili in krtačo za čiščenje. Uporabite ustrezno razkužilo (npr. klorove preparate). Čistila in razkužila pripravite in uporabljajte po navodilih proizvajalca. Za čiščenje umazanije, ki jo je nanosila voda, priporočamo uporabo razmaščevalcev, kot je Sanitec Degreaser. Očiščene in razkužene prostore nato prezračite in ogrejte. Tako poskrbite, da se čim prej posušijo.

Za čiščenje in razkuževanje površin v splošnem priporočamo uporabo profesionalnega čistila in dezinfekcije v enem, kot je Sanitec Bakterio in Megamax Profi Baktoklor.

Čiščenje po poplavah
Čiščenje prostorov po poplavah. Vir: NIJZ

Pomembno: Pri sanaciji poplavljenih prostorov se ne pozabite tudi ustrezno zaščititi. Priporočamo uporabo osebne varovalne opreme (rokavice, zaščitna halja, gumijasti škornji) ter dosledno umivanje in razkuževanje rok! Več o preprečevanju širjenja bolezni pri odpravi posledic poplav.

Čiščenje trdih površin

Za čiščenje trdih površin (keramične ploščice, jeklo itd.) uporabljamo čistila, ki vsebujejo tudi dezinfekcijo. Tako boste čistili in razkuževali hkrati. Čistilo poškropite neposredno iz plastenke na površine ali pa ga nanesite v čisto vedro in ga nanesite na površine s pomočjo krpe, gobe ali krtače. Nanesite dovolj razkužila, da ostanejo površine mokre za čas stika (kontaktni čas), ki je naveden na etiketi izdelka. Pustite, da se površine posušijo na zraku in po preteku zahtevanega kontaktnega časa odstranite odvečno tekočino s čisto krpo, če to zahteva navodilo.

Čiščenje mehkih površin

Mehke površine kot so preproge so lahko po poplavi močno poškodovane ali umazane. Kot pri drugih materialih v vaših objektih boste morali ugotoviti, ali jih lahko očistite brez nadaljnega poškodovanja. Če so bile izpostavljene poplavni vodi ali so zelo umazane, je edina možnost zamenjava. Pred čiščenjem preprog začnite odstranjevati grobo umazanijo – ostanke zemlje. Preproge temeljito posesajte, da odstranite večje delce umazanije, kot sta pesek in umazanija. Več koristnih informacij o postopku čiščenje preprog najdete tukaj.

Osebna higiena

Med postopkom čiščenja lahko pridete v stik s površinami, ki so zelo onesnažene z mikrobi, zaradi katerih obstaja nevarnost bolezni. Zato je pomembno, da poskrbite za higieno rok. Prepričajte se, da je voda, ki jo uporabljate za umivanje rok, čista in varna. Roke si umivajte vsaj 20 do 30 sekund. Če so vaše roke umazane, uporabite dobro splošno milo za roke. Če čista voda ni na voljo, uporabite alkoholno čistilo za roke, kot je razkužilo za roke. Več o pravilnem umivanju rok najdete tukaj.

Ne pozabite

Vodite evidenco o vseh procesih čiščenja po poplavah, potrebnih popravilih in skrbno zbirajte vse račune. Le tako boste imeli dokazilo o stroških, ki še kako prav pridejo pri vlaganju zavarovalnih zahtevkov. Za več informacij o potrebnih dokazilih se obrnite na svojo zavarovalnico. Priporočamo, da stanje v prostorih tudi fotografirate.

Drugi povezani izdelki

Pogosta vprašanja

Čiščenje po poplavah je pomembno, ker lahko poplavna voda povzroči različne težave, kot so:

 • Razvoj plesni, gliv in bakterij, ki lahko povzročijo alergije, okužbe in druge bolezni.
 • Korozija in rjavenje kovinskih delov, ki lahko oslabijo konstrukcijo objekta.
 • Otekanje in razpadanje lesenih delov, ki lahko povzročijo deformacije in razpoke.
 • Poškodbe električnih in elektronskih naprav, ki lahko povzročijo kratke stike in požare.
 • Slabšanje izolacije in zvočne zaščite objekta.
 • Neprijeten vonj in videz prostorov.

Čiščenje po poplavah poteka v več fazah, ki so odvisne od obsega in vrste poplave. Na splošno pa lahko ločimo naslednje korake:

 • Ocena stanja in priprava načrta čiščenja
 • Odstranjevanje vode s pomočjo črpalk, sesalnikov in drugih orodij
 • Odstranjevanje blata, umazanije in drugih nečistoč s pomočjo metel, lopat, krtač in drugih pripomočkov.
 • Sušenje prostorov s pomočjo ventilatorjev, grelcev, razvlaževalnikov in drugih naprav.
 • Dezinfekcija prostorov s pomočjo razkužil, biocidov, parnih čistilnikov in drugih sredstev.
 • Sanacija poškodovanih delov objekta s pomočjo popravil, zamenjav, barvanj in drugih posegov.
 • Odvoz odpadnega materiala na ustrezno odlagališče.

Trajanje čiščenja po poplavah je odvisno od velikosti in vrste objekta, stopnje onesnaženosti, vremenskih razmer in drugih dejavnikov. V povprečju pa lahko rečemo, da čiščenje enega objekta traja od 2 do 5 dni.

Po odstranjevanju vode se je potrebno lotiti še čiščenja in dezinfekcije, da zmanjšate možnost nastanka plesni, ki je nevarna za zdravje. Onesnažene predmete mehansko očistimo s čisto vodo, čistili in krtačo za čiščenje. Uporabite ustrezno razkužilo (npr. klorove preparate …). Čistila in razkužila pripravite in uporabljajte po navodilih proizvajalca. Očiščene in razkužene prostore nato prezračite in ogrejte. Tako poskrbite, da se čim prej posušijo.

Za odstranjevanje vode priporočamo uporabo potiskača vode in mokro-suhega sesalnika. Priporočljivo je odpreti vsa okna in vrata za boljši pretok zraka. Namestite lahko tudi industrijske ventilatorje, če jih imate.

Za konec

Čiščenje po poplavi je zahteven proces, ki pa je nujen za ponovno vzpostavitev prostora. Pravilno čiščenje bo odstranilo nevarnosti, kot so virusi in bakterije. Pravilno sušenje bo preprečilo težave, kot je rast plesni, ki lahko povzroči resne alergije in težave z dihanjem. Ko so prostori, oprema, čisti in suhi, sanirani, lahko služijo prvotnemu namenu.

Koristne povezave

Morda vas zanima tudi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja