Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Izberi kategorijo

Kakšna je razlika med čiščenjem in razkuževanjem?

Feb 3, 2023

POVZETEK:

Smo v obdobju grip, prehladov in ne nazadnje tudi porasta okužb s covidom-19, ko je potrebno nameniti več pozornosti vzdrževanju čistega in zdravega delovnega okolja. Glavno vlogo pri zmanjševanju prenosov okužb zagotovo igrata čiščenje in razkuževanje. Čeprav se zdi, da sta čiščenje in razkuževanje zamenljiva izraza, gre v resnici za dva različna postopka. 
Kakšna je razlika med čiščenjem in razkuževanjem?

Smo v obdobju grip, prehladov in ne nazadnje tudi porasta okužb s covidom-19, ko je potrebno nameniti več pozornosti vzdrževanju čistega in zdravega delovnega okolja. Glavno vlogo pri zmanjševanju prenosov okužb zagotovo igrata čiščenje in razkuževanje. Čeprav se zdi, da sta čiščenje in razkuževanje zamenljiva izraza, gre v resnici za dva različna postopka. 

Kaj je čiščenje?

Čiščenje se nanaša na postopek odstranjevanja umazanije s površine. Ta postopek običajno vključuje uporabo čistila ali detergenta, vode in fizičnega drgnjenja za odstranjevanje umazanije. Čiščenje ne uniči vseh mikrobov in bakterij, ki so prisotni na površini, vendar zmanjša njihovo število in pomaga preprečiti nadaljnje širjenje. Čiščenje je tako pogosto prvi korak v postopku razkuževanja površine. 

Kaj je razkuževanje?

Razkuževanje ali dezinfekcija pa je postopek uničevanja mikrobov in bakterij na površini. Ta postopek običajno vključuje uporabo dezinfekcijskih sredstev na osnovi alkohola, kvarternih amonijevih spojin, aktivnega klora itd., ki so namenjene uničevanju številnih mikroorganizmov. Razkuževanje je obsežnejše od čiščenja in je bistvenega pomena za preprečevanje širjenja škodljivih bakterij, virusov in drugih patogenov.

Kako razkužimo površino?

 1. Razkužilo napršite po celotni površini.
 2. Razkužilo pustite delovati v skladu s kontaktnim časom, ki je naveden v navodilih za uporabo. Le tako bo razkužilo učinkovito pri uničenju vseh mikrobov na površini.
 3. Po pretečenem kontaktnem času površino obrišite ali pustite, da se osuši (odvisno od dezinfekcijskega sredstva).

Če se vam površina osuši pred potrebnim kontaktnim časom, dezinfekcijo ponovno napršite.

Zakaj sta čiščenje in razkuževanje pomembna?

Pomembno je poudariti, da razkuževanje ne nadomešča čiščenja. Za učinkovito razkuževanje površine je le-to potrebno predhodno očistiti umazanije in ostankov, ki lahko ovirajo delovanje in učinkovitost razkužila. Razkuževanje pa je potrebno za uničenje mikrobov in bakterij, ki ostanejo po čiščenju. Postopka se tako dopolnjujeta in sta bistvena za vzdrževanje higieničnega in varnega okolja.

Različni proizvajalci ponujajo različne izdelke za dezinfekcijo površin. Bodite pozorni na razliko med dezinfekcijskim sredstvom in dezinfekcijskim čistilom. Medtem ko je prvo namenjeno zgolj dezinfekciji, je drugo namenjeno tudi čiščenju (tako predhodno čiščenje pogosto ni potrebno). Razlikujeta se tudi v kontaktnem času – dezinfekcijsko čistilo običajno potrebuje daljši čas delovanja.

Površine, ki jih moramo redno razkuževati

Površine, ki se jih ljudje v objektu pogosto dotikajo, imenujemo tudi “kritične točke”. Za preprečitev širjenja mikrobov in bakterij je potrebno kritične točke razkuževati vsaj enkrat na dan. Ne pozabite; prostor je med čiščenjem in razkuževanjem potrebno zračiti.

Seznam kritičnih točk v objektu

 • kljuke vrat in ročaji,
 • stikala za luči,
 • pulti,
 • ročaji v sanitarijah,
 • pipe,
 • tipkovnice in miške,
 • telefoni,
 • daljinski upravljalniki,
 • mize,
 • stoli,
 • umivalniki,
 • koši za smeti,
 • kavni aparati,
 • avtomati za vodo,
 • itd.
Razkuževanje kritičnih točk opravite vsaj enkrat na dan.

Napake pri dezinfekciji površin

 • Neupoštevanje navodil: Neupoštevanje navodil za uporabo na razkužilih lahko privede do neučinkovitih rezultatov. Za najboljše rezultate upoštevajte priporočeni kontaktni čas in doziranje.
 • Uporaba razkužil s pretečenim rokom uporabe: Uporaba razkužil, ki jim je potekel rok uporabe, lahko privede do manjše učinkovitosti. Pred uporabo dezinfekcijskih sredstev vedno preverite datum roka uporabe.
 • Najprej ne očistite: Razkuževanje bo neučinkovito, če površine niso predhodno očiščene. Umazanija lahko ovira učinkovitost delovanje razkužila, zato pred razkuževanjem površino temeljito očistite.
 • Uporaba premajhne ali prevelike količine razkužila: Uporaba premajhne količine razkužila lahko povzroči nepopolno razkuževanje, prevelika količina pa lahko poškoduje površine ali pusti ostanke. Za pravilno uporabo natančno upoštevajte navodila na etiketi izdelka.
 • Prekratek čas delovanja: Pomembno je upoštevati kontaktni čas – čas, ko mora razkužilo ostati na površini, da učinkovito uniči mikrobe in bakterije. Če dezinfekcijskemu sredstvu ne pustite dovolj časa za delovanje, ne bo uničil mikroorganizmov.
 • Pretirana uporaba razkužil: Lahko privede to odpornosti mikroorganizmov, zato uporabljajte le toliko, kolikor je potrebno.
 • Neuporaba ustrezne zaščitne opreme: Nekatera razkužila so lahko škodljiva za zdravje ljudi, če se ne uporabljajo pravilno. Pri uporabi razkužil se prepričajte, da uporabljate ustrezno zaščitno opremo, kot so rokavice.
 • Ponovna uporaba robčkov za enkratno uporabo: To lahko povzroči navzkrižno kontaminacijo in neučinkovito razkuževanje. Za vsako površino vedno uporabite nove robčke.

Pogosta vprašanja

Kako pogosto moram razkuževati površine?

Površine, ki se jih ljudje pogosto dotikajo, je treba razkuževati redno, vsaj enkrat na dan ali pogosteje.

Ali lahko za razkuževanje površin uporabljam belilo?

Da, belilo se lahko uporablja kot razkužilo, vendar ni primerno za vse površine in ga je treba uporabljati previdno, saj lahko povzroči poškodbe.

Kako pravilno razredčim razkužilo?

Pravilno redčenje razkužila je odvisno od posameznega izdelka. Upoštevajte navodila na etiketi in uporabite priporočeno razmerje vode in razkužila.

Kako dolgo naj pustim razkužilo delovati na površini?

Priporočeni čas, ko naj razkužilo ostane na površini, se razlikuje glede na sredstvo in mikroorganizem, zato upoštevajte navodila na etiketi.

Kaj naj naredim, če se površina osuši pred potrebnim kontaktnim časom?

Če se površina osuši pred potrebnim kontaktnim časom, razkužilo ponovno napršite. Postopek ponavljajte, dokler ne dosežete ustreznega časa delovanja.

Ali je varno uporabljati razkužila na površinah, ki prihajajo v stiku z živili?

Da, razkužila lahko uporabljate na površinah, ki prihajajo v stik z živili. 

Kako je najbolje shranjevati razkužila?

Razkužila shranjujte na hladnem in suhem mestu, stran od otrok in hišnih ljubljenčkov, ter upoštevajte vsa dodatna navodila za shranjevanje na etiketi.

Kaj je hitra dezinfekcija?

“Hitra dezinfekcija” se nanaša na dezinfekcijska sredstva, ki so že pripravljeno za uporabo. Pri “hitri dezinfekciji” redčenje ni potrebno.

Povzetek

Čiščenje in razkuževanje sta dva različna postopka, ki sta pomembna za ohranjanje čistega in zdravega okolja. Čiščenje je postopek odstranjevanja umazanije, razkuževanje pa je postopek uničevanja mikrobov in bakterij na površini. Tako čiščenje kot razkuževanje sta potrebna za zagotavljanje higiene in varnosti ter se dopolnjujeta v celotnem procesu ohranjanja čistoče in preprečevanja širjenja bolezni.

Povezani produkti

Koristne povezave

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Morda vas zanima tudi

Zdravnik v modrih nitrilnih rokavicah pregleduje izpuščaje na rokah pacienta

Najboljše rokavice za enkratno uporabo za občutljivo kožo

Rokavice so pomemben del zagotavljanja varnosti vaših rok v različnih panogah in poklicih. Toda rokavice za enkratno uporabo lahko povzročijo tudi reakcije pri nekaterih ljudeh z občutljivo kožo. Zato lahko izbira napačnih rokavic povzroči nekaj resnih težav – kot so draženje in izpuščaji.

Vodiči
Mar 20, 2023
Krtača modre barve za čiščenje v prehrambeni industriji Igeax

Sistem čiščenja po HACCP

Ključni del sistema HACCP je tudi čiščenje. Čeprav je bil sistem prvotno uporabljen v prehrambni industriji, se določen del, predvsem barvno kodiranje in plan čiščenja, danes uporablja tudi v ostalih sektorjih za preprečevanje navzkrižne kontaminacije pri čiščenju različnih površin.

Vodiči
Mar 13, 2023
Kako varno uporabljati strgalo za okna?

Kako varno uporabljati strgalo za okna?

Okna so dovzetna za umazanijo in ostanke, ki prihajajo tako iz notranjosti kot z zunanje strani objekta. V splošnem potrebujejo le redno vzdrževanje, včasih pa boste morda morali z njih odstraniti veliko bolj trdovratno umazanijo. Olja, smole, barve, prah in cvetni prah ter druge nečistoče se zataknejo na oknih in se sčasoma strdijo v plast, ki jo je težko odstraniti.

Vodiči
Mar 6, 2023
Kaj je plesen in kako jo odstraniti?

Kaj je plesen in kako jo odstraniti?

Ne glede na to, ali gre za nekaj mest vzdolž vodil vrat tuš kabine ali velike izbruhe v kotih vaše kleti, je plesen pogosta težava mnogih gospodinjstev. Preberite, kaj je plesen, ali je nevarna in kako jo odstraniti z vseh površin v vašem domu ali poslovnem prostoru.

Vodiči
Feb 28, 2023
Zdravnik z modrimi nitril rokavicami drži termometer

Ali vaše rokavice prestanejo preizkus prodiranja virusov?

Mnoge rokavice na trgu so označene kot “odporne proti virusom”, toda katere res prestanejo preizkus prodiranja virusov? Kako prepoznati in razlikovati rokavice za enkratno uporabo, ki vašo kožo popolnoma zaščitijo pred virusi, bakterijami in glivami? Kateri certifikacijski testi so potrebni za zaščito pred virusi?

Vodiči
Feb 23, 2023
Zdravnik z modrimi nitril rokavicami preizkuša alergije na pacientu

Alergije na rokavice za enkratno uporabo

Rokavice za enkratno uporabo so pomemben del opreme pri vsakodnevnih dejavnostih, zlasti v zdravstvenih ustanovah in domovih za ostarele. Pomagajo preprečiti izpostavljenost škodljivim bakterijam in nevarnim kemikalijam. Toda rokavice za enkratno uporabo imajo neprijeten stranski učinek: lahko povzročijo alergijske reakcije ali draženje kože.

Vodiči
Feb 13, 2023
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.