Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Izberi kategorijo

Preprečevanje širjenja gripe in prehlada na delovnem mestu

Dec 18, 2018

POVZETEK:

Smo v obdobju grip in prehladov, ki ponavadi traja nekje od novembra do aprila. To je tisti čas v letu ko povsod slišimo kašljanje in kihanje in videvamo številne škatle z robčki. Tokrat se osredotočamo na načine za preprečevanje širjenja gripe in prehladov na delovnem mestu.

Smo v obdobju grip in prehladov, ki po navadi traja nekje od novembra do aprila. To je tisti čas v letu ko povsod slišimo kašljanje in kihanje in videvamo številne škatle z robčki. Tokrat se osredotočamo na načine za preprečevanje širjenja gripe in prehladov na delovnem mestu.

Koraki za preprečevanje, ki jih lahko upoštevate že danes:

 • Pokrijte si usta in nos ko kašljate ali kihate.
 • Izogibajte se bližnjem kontaktu z ljudmi, ki že imajo gripo ali prehlad.
 • Izogibajte se dotikanju obraza z rokami.
 • Pogosto si umivajte roke z vodo ter milom ali sredstvom za dezinfekcijo, če milo ni na voljo.
 • Redno čiščenje površin s katerimi smo ljudje pogosteje v stiku.
 • Nastavitev opomnikov.

Umivanje rok

Za uničenje vseh morebitnih bakterij na vaših rokah je potrebnih več kot le 5 sekund umivanja. Harvard Health priporoča umivanje rok z milom in vodo vsaj 20 sekund (približno tako dolgo kot potrebujete za petje pesmi »Vse najboljše« dvakrat) saj se s tem zmanjša število bakterij za okoli 90%. Pri umivanju rok bodite temeljiti in ne pozabite na celo površino rok, vključno s konicami prstov, nohti ter prostori med prsti. Nato temeljito izperite s čisto vodo.

Pomembno: po umivanju ne pozabiti temeljito posušiti svojih rok s papirnatimi brisačami. Mokre roke so veliko bolj dovzetne za širjenje bakterij.

V primeru, da milo in voda nista na voljo, priporočamo uporabo razkužil za roke.

Za obnovitev znanja, ne spreglejte našega članka Pravilna higiena rok, kjer sta podrobneje razložena postopka umivanja ter dezinfekcije rok.

Za spodbujanje higiene rok priporočamo, da si natisnete in namestite spodnje posterje:

Izdelki za higieno rok

Ne pozabite na čistočo prostorov

V sezoni grip in prehladov ne pozabite na pogostejše čiščenje in razkuževanje stikal za luči, kljuk na vratih, telefonov, vodovodnih pip, računalniških tipkovnic, tipk na stroju za kopiranje, tipk v dvigalu ter ostalih stvari s katerimi prihajamo ljudje v stik. V veliki meri je čiščenje z univerzalnim čistilom dovolj, lahko pa te površine občasno tudi dezinficirate s primernim sredstvom za dezinfekcijo.

Površine, ki jih je potrebno razkužiti:

 • Gumbi za dvigalo
 • Računalniška tipkovnica
 • Računalniška miška
 • Gumbi stroja za kopiranje
 • Stikala za luči
 • Dozatorji za milo
 • Podajalniki
 • Pipe
 • Mize v skupnih prostorih
 • Ročaj hladilnika
 • Telefoni

Izdelki za higieno površin

Nastavite si opomnike

Priporočamo, da si na delovnemu mestu nastavite opomnike za upoštevanje higienskih ukrepov, ki bodo zmanjšali možnosti širjenja gripe in prehlada. Tako je smiselno namestiti opomnike za temeljito umivanje rok v sanitarijah in kuhinji, ali pa opomnike za pokrivanje ust pri kihanju in kašljanju na vidnih mestih. Priporočljivo je namestiti opomnike za čiščenje pisarniških miz, računalniških tipkovnic ter mišk v pisarni ali njeni bližnjo okolici.

Ob upoštevanjem vseh teh ukrepov lahko drastično pripomorete k zmanjšanju širjenja gripe in prehladov na vašem delovnem mestu, ter s tem povezanimi povečanimi bolniškimi odsotnostmi bolniških odsotnosti.

Ostali povezani izdelki

Koristne povezave

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Morda vas zanima tudi

Čistilka izvaja suho čiščenja tal z uporabo brisala in impregnirane krpe

Pripomočki za suho čiščenje tal

V marsikaterem objektu ali gospodinjstvu za suho čiščenje tal še vedno uporabljajo zgolj tradicionalne metode z uporabo metle, ki sicer opravi svoje delo, a pri tem dviguje prah s tal, ki se zgolj prenese drugam. Toda ali obstaja moderna, učinkovita in zdravju prijaznejša metoda suhega čiščenja tal?

Vodiči
Dec 8, 2022

Odpoklic izdelka – Respiratorne maske FFP2 NR

Odpoklic izdelka - Zaščitne maske z oznako znamke DADDY'S CHOICE, tip/model Purism, s sklicem na EN 149:2001+A1:2009, FFP2 NR, CE 0598, ki je pakirana v beli kartonasti embalaži z EAN kodo 6973601650308 in serijsko številko 20201228, pakirano po 20 zaščitnih mask. 

Obvestila
Dec 2, 2022
Pripomočki-za-čiščenje-v-živilskopredelovalni-industriji-Igeax

Pripomočki za živilsko industrijo IGEAX

Zagotavljanje visoke ravni higiene in izpolnjevanje standardov sta ključnega pomena za vsako podjetje, še posebej za tista, ki delujejo v živilskopredelovalni industriji. Zato smo v naš prodajni asortiman vključili pripomočke za živilsko industrijo blagovne znamke Igeax!

Aktualno
Nov 29, 2022
Kuhar si nadeva modre nitril rokavice

Kako izbrati pravo velikost rokavic?

Iskanje ustrezne velikosti rokavic je stvar merjenja. Osnovni par rokavic je mogoče najti z merjenjem obsega. Če pa želite resnično dobro prilegajoče rokavice, obstajajo druge mere, ki jih je potrebno vključiti.

Vodiči
Nov 25, 2022
Kako pravilno urediti sanitarije? Namestitev podajalnikov papirnatih brisač, milnikov

Kako pravilno urediti sanitarije?

Ste že kdaj prišli na javno stranišče in ugotovili da njegova zasnova ni funkcionalna za vaše potrebe? V tem članku boste izvedeli kako urediti in opremiti sanitarni prostor da bodo vaše stranke in zaposleni zadovoljni.

Vodiči
Nov 21, 2022
Čiščenje mize z belimi lateks rokavicami za enkratno uporabo Reflexx

Katere rokavice so boljše – lateks ali nitril?

Pri izbiri ustreznih rokavic se morda sprašujete, ali bi morali kupiti rokavice iz lateksa ali nitrila? Oba materiala rokavic sta zelo priljubljena, vendar je pomembno razumeti, kako se razlikujeta in kateri je v dani situaciji boljši.

Vodiči
Nov 14, 2022
Barista pri kuhanju kave uporablja črne rokavice iz nitrila

Kako očistiti profesionalni kavomat?

Čiščenje kavnega aparata je enako pomembno kot nakup kakovostnih zrn. Če vašega kavomata ne čistite redno, ne bo rezultat le kava slabega okusa, temveč boste tudi skrajšali življenjsko dobo tesnil in filtrov.

Vodiči
Nov 11, 2022
Tetovator s črnimi rokavicami iz nitrila dela tattoo

Izbira pravih rokavic za tetovatorje!

Da bi zmanjšali tveganje okužbe in prenosa bolezni, morajo biti prostori za tetoviranje tako čisti kot bolnišnične sobe. Tetovatorji in osebje morajo upoštevati smernice, ki zmanjšujejo širjenje okužb, ki so posledica storitev, ki jih zagotavljajo.

Aktualno
Nov 7, 2022
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.