Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

7 potrebnih opravil spomladanskega čiščenja!

Apr 25, 2018

POVZETEK:

Pomislek na spomladansko čiščenje je včasih kot pravljica – toda pogled na dolg seznam nalog, ki jih je potrebno opraviti lahko marsikoga odvrne še pred začetkom.
Enostavno spomladansko čiščenje!

Pomislek na spomladansko čiščenje je včasih kot pravljica – toda pogled na dolg seznam nalog, ki jih je potrebno opraviti lahko marsikoga odvrne še pred začetkom. Za uspešno spomladansko čiščenje ni potrebno opraviti vse naenkrat. Priporočamo vam, da si izberete en segment in šele, ko ga zaključite se lotite naslednjega. Samo čiščenje si lahko polepšate z na stežaj odprtimi okni ter dobro glasbo.

Preproge in oblazinjene površine

Skozi celotno zimo so naše preproge in ostale oblazinjene površine, kot so npr. sedežne garniture absorbirale nečistočo. Telesni znoj, prah ter ostala nesnaga so nastanjeni globoko v njih, tako da je pomlad idealen čas, da jih očistimo za prihodnje leto ter pripravimo na morebitni podrobni pregled naših gostov. V prvem koraku se preprog ter oblazinjenih površin lotimo s suhim sesalcem. Na ta način odstranimo večjo nesnago. Nato pa se površin lotimo še z primernim čistilom, vodo in krtačo. Bodite pozorni na vpliv čistil, tako da vedno najprej poizkusite na skritem kotičku, da ne bi prišlo do morebitnega razbarvanja vašega pohištva. Po končanem delu pustimo površine, da se posušijo.

Okna in steklo

Okna in steklo

Zima ne prizanese niti našim oknom ter ostalem steklu tako, da je pomlad idealen čas za čiščenje le-teh znotraj in zunaj. Lahko jih očistimo na več načinov. Za manjša okna je dovolj že mikro krpa (mikrofibra) ter primerno čistilno sredstvo, ki ga preprosto nabrizgamo na površino ter zbrišemo z »S« gibi mikrokrpe. Pri večjih steklenih površinah pa je bolje uporabiti pomivalec ter brisalec steklenih površin. Pri težko dosegljivih mestih (višje locirana okna) si lahko delo olajšamo s teleskopsko palico.

Pečica in žar

Žar in pečica

Naša pečica verjetno ni samevala skozi zimo. Ob peki najrazličnejših dobrot pa se je nanj vedno znova nanašala umazanija in pravi čas je, da jo očistimo do »novega«. Obratno pa je verjetno sameval naš žar ter čakal na tople pomladne dni, ko bomo nanj postavili slastne mesne in zelenjavne izdelke. Prav je, da ga kar najbolje pripravimo na »sezono«. V prvem koraku pečico ali žar segrejemo na 60 stopinj celzija, nabrigamo namensko čistilo ter pustimo delovati nekaj minut. Nato površine zdrgnemo z gobico ali krtačo (v primeru žara). Na koncu površino obrišemo še z mokro gobasto krpo.

Lesene talne površine

Da bi zaščitili lesene talne površine vašega doma in jih ohranili lepe tudi naprej, lahko poleg klasičnega pomivanja, z zanj primernim čistilom, nanj nanesete tudi premaz za maksimalno zaščito in sijaj. Za lažji nanos ter boljši končni rezultat vam priporočamo uporabo primerne krpe.

Vzmetnice in posteljnina

Vzmetnice in posteljnina

Vzmetnice in posteljnina neprestano prejemajo našo odmrlo kožo, znoj ter ostale madeže, tako da se njuno čiščenje definitivno uvrsti v sklop spomladanskega čiščenja. Pričnite z odstranitvijo posteljnine, ki jo nato operite v pralnem stroju. Samo vzmetnico presesajte z vseh strani s suhim sesalcem. Tako boste z nje zlahka odstranili večjo umazanijo. V naslednjem koraku pa se lotite trdovratnejših madežev, ki so nastali skozi dolgo zimo. Za premagovanje le-teh lahko uporabite namenske odstranjevalce madežev.

Če imate možnost,  prestavite vašo vzmetnico na svetlobo ter svež zrak. Tako boste na naraven način odstranili vsaj nekatere bakterije, ki bi drugače ostale skrite v njej. Priporočamo vam tudi nakup prevleke za vašo vzmetnico, ki deluje kot dodatna obramba pred umazanijo in madeži v prihodnje ter jo lahko zlahka operete v pralnem stroju.

Leseno pohištvo

Leseno pohištvo

Leseno pohištvo je v nekem pogledu najenostavnejšo opravilo spomladanskega čiščenja. Pomembno je, da ga poleg čiščenja tudi zaščitimo pred soncem in staranjem ter tako poskrbimo da ostane lepo še naprej.

Hladilnik in zamrzovalna skrinja

Hladilnik in skrinja

Nenazadnje ne smemo pozabiti niti na naš hladilnik in zamrzovalno skrinjo! Police je potrebno očistite vseh nesnag, ki so se nabrale skozi mesece. V prvem koraku pričnemo z odstranjevanjem vse hrane (idealni čas za odstranitev vseh pretečenih izdelkov) iz hladilnika. Nato se lotimo čiščenja  z univerzalnim čistilom in mokro gobasto krpo. Po končanem čiščenju lahko površine tudi dezinficiramo s primernim sredstvom ter obrišemo s papirnato brisačo. Ne pozabimo tudi na ostale notranje dele hladilnika ter njegovo zunanjost! Pri čiščenju zamrzovalne skrinje pa je le-to potrebno izklopiti in staliti nabrani led (lahko si pomagamo s sušilcem za lase). Nato ponovimo enak postopek kot pri čiščenju hladilnika.

Tako poskrbimo za tista glavna opravila spomladanskega čiščenja ter pripravimo naš dom na preostali del leta.

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Prejmite naše novosti!

Zagotavljamo vam, da bo vaša e-pošta uporabljena izključno za novosti, ki jih ponujamo.

Morda vas zanima tudi

Nakup čistilnega stroja

Kaj morate upoštevati pri nakupu čistilnega stroja?

Če želite povečati produktivnosti čiščenja ali zgolj boljši končni rezultat, je stroj za čiščenje talnih površin orodje, ki vam lahko pri tem pomaga. Za lajšanje vašega nakupnega procesa vam izpostavljamo nekaj ključnih dejavnikov, ki jih je potrebno preučiti.

Vodiči
Avg 3, 2022
Odstranite vsak madež

Odstranite vsak madež!

Vsak dan smo obdani z veliko snovmi, ki lahko hitro pustijo trdovraten madež na našem perilu – od hrane, pijače, črnila, šminke, olja itd. Univerzalne rešitve za vse madeže žal ni. Tako smo za vas pripravili kratek vodič skozi postopek odstranjevanja.

Aktualno
Jul 17, 2022
Hitri antigenski testi za samotestiranje lepu medical

Hitri testi Lepu Medical

Hitri testi za samotestiranje namenjeni odkrivanju antigenov SARS-CoV-2 iz sprednjega dela nosne votline. Test je namenjen za uporabo pri osebah, ki imajo simptome ali druge epidemiološke razloge za sum na okužbo s COVID-19.

Aktualno
Jan 20, 2022
brezplačni hitri testi za samotestiranje

Brezplačni hitri testi za podjetja!

Deseti paket ukrepov za preprečevanje širjenja okužb, omilitev, obvladovanje in odpravo posledic covida-19 (PKP 10) prinaša tudi sofinanciranje nabave hitrih testov za gospodarstvo!

Aktualno
Jan 10, 2022
pH lestvica čistila

Uporaba pH vrednosti pri čiščenju

Ste se kdaj vprašali "Zakaj s čistilom za steklo ne odstranim vodnega kamna?" ali pa ste uporabili čistilo, ki je na vaših površinah pustilo trajno poškodbo? Najverjetneje se za tem skriva pH vrednost.

Aktualno
Dec 15, 2021
Poceni čistila najcenejša čistilna sredstva

Najcenejša čistilna sredstva

Če bi vam povedali, da so poceni čistilna sredstva, ki jih uporabljate v resnici ena izmed dražjih, bi nam verjeli? Koncentrirana čistilna sredstva v zadnjem času pridobivajo na priljubljenosti in z dobrim razlogom.

Aktualno
Okt 13, 2021
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.