Čiščenje profesionalnega kavomata morda zveni kot zahtevna naloga, a pravzaprav je to umetnost, ki jo lahko osvoji vsak ljubitelj kave. Čiščenje kavnega aparata ni samo bistveno za vzdrževanje kakovosti in okusa vaše kave, temveč tudi podaljšuje življenjsko dobo vašega stroja. V tem članku bomo predstavili proces čiščenja po korakih, ki bodo vaš profesionalni kavomat ohranili v najboljšem možnem stanju.

Površine, ki jih je potrebno očistiti:

  • Odstranjevanje zažgane umazanije in maščob iz filtrov kavnih avtomatov (ročk)
  • Čiščenje zunanjosti profesionalnih kavomatov
Čiščenje profesionalnega kavomata po korakih
Če vašega kavomata ne čistite redno, ne bo rezultat le kava slabega okusa, temveč boste tudi skrajšali življenjsko dobo tesnil in filtrov.

Pogostost čiščenja profesionalnega kavomata

Dnevno čiščenje

Dnevno čiščenje je ključno za vzdrževanje kakovosti kave in preprečevanje nabiranja ostankov. To vključuje čiščenje porta filterjev, brisanje parne cevi in odstranjevanje usedlin kave.

Tedensko čiščenje

Tedensko globinsko čiščenje je potrebno za odstranjevanje trdovratnih usedlin in ohranjanje optimalnega delovanja kavomata. To vključuje odstranjevanje vodnega kamna in čiščenje filtrov.

Čiščenje maščob iz filtrov

Priporočamo uporabo čistila za tradicionalne kavne avtomate Sanitec Caffe Wash, ki bo odstranilo vso zažgano umazanijo in odpravilo slab vonj brez spremembe okusa kave!

Koraki čiščenja

  1. S kavomata odstranimo filter oz. ročko
  2. Z nežno ščetko skrtačimo ostanke kave na kavomatu
  3. V “slepi filter” vlijemo 20 ml čistila za kavomat Sanitec Caffe Wash
  4. Poženemo delovanje kavomata
  5. Odstranimo in izpraznemo “slepi filter” (ročko)
  6. Ponovno namestimo “slepi filter” in poženemo delovanje kavomata
  7. Korak 5 in 6 ponovimo 2-krat.
  8. Na kavomat ponovno namestimo filter oz. ročko

Ročko kavomata lahko očistimo z namakanjem. Pri tem vlijemo 40-50 ml čistila Sanitec Caffe Wash na 1L vode.

Čiščenje zunanjosti

Tudi zunanjost aparata za kavo je podvržena umazaniji. Tako je priporočeno čiščenje vsaj enkrat na teden z uporabo razmaščevalca in mehke krpe iz mikrofibre. Čistilo preprosto napršite na zunanjost kavomata ter obrišite s čisto mikro krpo. V kolikor so na površini ostanejo lise, je potrebno površino po nanosu čistila obrisati z vlažno mikro krpo, nato pa osušiti s suho.

Dele kavomata, ki jih lahko odstranite npr. pladenj za kapljanje, lahko očistite z uporabo gobice, detergenta za ročno pomivanje posode ter vode. Za najboljši rezultat lahko na kovinske površine nanesemo negovalno sredstvo Sanitec S7 Steelpro.

Za konec

Čiščenje profesionalnega kavomata ni le nujno za zagotavljanje najboljše kakovosti in okusa kave, temveč je ključno tudi za podaljšanje njegove življenjske dobe. Redno in temeljito vzdrževanje čistoče, ki vključuje dnevno odstranjevanje ostankov kave in tedensko globinsko čistilne postopke za odstranjevanje trdovratnih usedlin, je bistveno za ohranjanje optimalnega delovanja kavomata. Uporaba kakovostnih čistil, kot je Sanitec Caffe Wash, in pravilnih tehnik čiščenja zagotavlja, da bo vaš kavomat deloval brezhibno in da bo kava vedno odličnega okusa. Poleg tega redno vzdrževanje zmanjšuje potrebo po dragih servisih in prispeva k višji ravni higiene v vaši kavarni. Tako je skrb za profesionalni kavomat ključna ne samo za kakovost kave, temveč tudi za dolgoročno uspešnost vašega poslovanja.

Povezani izdelki

Koristne povezave

Morda vas zanima tudi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja