Cvetje že počasi cveti, ptički pojejo, naš dom pa še vedno daje občutek zime. Spomladansko čiščenje je tradicija, ki nam omogoča, da osvežimo svoje domove za toplejšo pomlad ter poletje.

Očistite sobo-po-sobo

Izbira načina čiščenje »soba po sobi« je najučinkovitejši način za temeljito čiščenje vašega doma kadarkoli v letu, še posebej spomladi. Za začetek se poslužite seznamov potrebnih opravil za globinsko čiščenje območij vašega doma, ki potrebujejo posebno pozornost. Preskočite lahko predmete, ki so bili pred kratkim očiščeni in se osredotočite na dele vašega doma, ki so bili pozimi prezrti.

Odstranite nepotrebne stvari

Najpomembnejše opravilo spomladanskega čiščenja je odstranjevanje stvari, ki jih ne potrebujete. Zdaj je pravi čas, da izkoristite naravni spomladanski nagon po znebitvi predmetov, ki jih resnično ne potrebujete in začnete z bolj racionalnim načinom življenja.

Predstavljamo vam sistematičen pristop v štirih korakih:  ugotavljanje težav, analiziranje razlogov, določanje rešitev in izvajanje ukrepov. Razvrstite vaše predmete v štiri kategorije:  zavreči, oddati, dolgoročno shraniti ali pospraviti.  Zdaj je idealen čas za prodajo nepotrebnih predmetov ali za oddajo v dobrodelne namene.

Vključite celotno družino

Če potrebujete pomoč pri čiščenju, v to nujno vključite celotno družino! Tudi najbolj nejevoljni pomočnik vas lahko razbremeni. Ne skrbite, vedno obstajajo načini kako se soočiti s tistimi člani, ki se opravilom najbolj upirajo. To je idealen čas za preživljanje časa skupaj z vašo družino!  Poskusite vključiti tudi nekaj glasbe ter ustvariti spodbudno nagrado za uspešno opravljeno delo.

Spopadite se s sezonskimi opravili

Obstaja nekaj posebnih opravil, ki jih je potrebno opraviti sezonsko. Ponavadi jih zanemarjamo večino jeseni in zime zdaj pa je že čas da poprimemo za delo. Čeprav je potrebno ta opravila opraviti le enkrat ali dvakrat letno, bodo neznosno prispevala k urejenosti vašega doma. Pod ta opravila sodijo čiščenje žara, pomivanje oken in ostalih steklenih površin.

Ustvarite navade

Dobro, temeljito spomladansko čiščenje, ki vključuje celoten dom je idealno za vzpostavitev novih čistilnih navad, prav tako pa lahko znatno olajša vaše naslednje spomladansko čiščenje. Enostavna 15-minutna čiščenja, ki jih izvajate vsakih nekaj dni  vključno z 1-2 minutnimi opravili lahko izjemno enostavno ohranja vaš dom čist in urejen vse leto.

Izdelki za lažje spomladansko čiščenje

Koristne povezave

Morda vas zanima tudi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja