Osvežilci zraka že desetletja služijo za prikrivanje neprijetnih vonjav. Prva vrsta, razvita za domačo uporabo, so bili aerosolni osvežilci zraka. Ti izdelki se poškropijo v zrak in ustvarijo fino meglico dišav, ki se zadržuje v prostoru.

Ko je uporaba aerosolov postala manj popularna zaradi skrbi za zdravje in okolje, so se proizvajalci odzvali s preoblikovanjem osvežilcev zraka v razna dišeča olja, gele in trde snovi. Visokotehnološke različice so aktivirane s toploto in lahko avtomatsko razpršijo osvežilec skozi cel dan. Celo imena dišav so bila prenovljena. Tradicionalne vonje, kot so »cvetje« ali »limona« so zamenjali z bolj eksotičnimi zvočnimi imeni, kot so »spomladanska meglica« ali »sadni citrus«.

Večina osvežilcev zraka vsebuje različne dišave in eterična olja. Dišave sestavljajo kemične spojine, ki imajo prijetne vonjave, medtem ko so eterična olja prisotna v naravi ter jih običajno pridobivajo iz rastlin. Olja vsebujejo esence vonja rastline, zato tudi izraz »esencialna«. Primeri eteričnih olj so cimetovo, borovo olje in olje sivke.

Medtem ko so številni osvežilci zasnovani tako, da zraku dodajo samo vonj, drugi pomagajo odstraniti vonjave z uporabo razkužil, ki so namenjene uničevanju bakterij ali plesni. Primer takega razkužila je etanol, ki ga najdemo v alkoholnih pijačah.

Na trgu je veliko vrst osvežilcev zraka. V nadaljevanju vam predstavljamo  tiste, ki  so na voljo tudi pri nas.

Aerosolni osvežilci zraka (osvežilci v spreju)

Aerosolni osvežilci zraka (osvežilci v spreju) se razlikujejo predvsem v tem ali so namenjeni ročni uporabi ali uporabi z elektronskimi dozerji, ki omogočajo razpršitev osvežilca v določenih časovnih intervalih kar poskrbi, da so prostori vedno prijetno odišavljeni. Aerosolni osvežilci zraka uporabljajo predvsem stisnjene pline kot so butan ali propan.

Ročni osvežilci zraka v razpršilki

Ročni osvežilci zraka v razpršilki se med seboj razlikujejo predvsem po njihovi osnovi. V naši ponudbi lahko najdete ročne osvežilce zraka v razpršilki na osnovi eteričnih olj, ki so primerni za vsesplošno osvežitev zraka ter osvežilce zraka na vodni osnovi, ki so še posebej primerni za osveževanje perila, saj na njem ne puščajo mastnih madežev. Osvežilci te vrste pogosto ne vsebujejo ozonu škodljivih snovi kar pomeni, da spadajo med okolju bolj prijazne osvežilce zraka.

Osvežilci v gelu

Osvežilci v gelu – prednost teh osvežilcev je predvsem omogočanje počasnega izhlapevanja vonjav, ki podaljša obstojnost dišave.

WC obešanke

Posebni primer osvežilcev zraka so tudi WC obešanke, ki se pripenjajo na zunanji del straniščne školjke. Običajno so narejene iz polimerov prepojenih z eteričnimi olji (podobno so narejene tudi dišeče mrežice za pisoar), kar pomeni da pogosto ne vsebujejo ozonu škodljivih snovi, prav tako pa ne onesnažujejo vode. Ob osveževanju prostora postopoma znižujejo intenzivnost.

Obešanka zunanja FRE-PRO fresh, dišeča oranžna

Za konec je potrebno poudariti, da osvežilci zraka niso zamenjava za čistočo, tako da je priporočljivo odkriti vzrok smradu ter ga odpraviti predno se poslužimo uporabe osvežilca.

Povezani izdelki

Koristne povezave

Morda vas zanima tudi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja