Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Pravilna uporaba zaščitnih mask

Nov 4, 2020

POVZETEK:

Zaščitne obrazne maske se uporabljajo za različne namene na različnih področjih. Zato se tudi njihove funkcije razlikujejo.
Pravilna uporaba zaščitnih mask

Kadar govorimo, kihamo, kašljamo in ko dihamo se iz sluznice naših ust in nosu sprosti velika količina kapljic. Kapljice z mikroorganizmi se posledično razpršijo po zraku in ostanejo na koži, sluznicah oseb ki so v bližini ter na površinah, kjer lahko preživijo dlje časa. S prijemanjem teh površin lahko mikrobe prenesemo na nosno ali ustno sluznico oziroma očesne veznice, preko katerih mikrobi vstopajo v naše telo.

Zaščitne obrazne maske se uporabljajo za različne namene na različnih področjih. Zato se tudi njihove funkcije razlikujejo. V naši trgovini lahko izbirate med:

Maska z respiratorjem FFP3 NR

Po evropskih standardih so to filtrirne maske s skupno kratico FFP (Filtering Facepiece Particles). Maske z zaščitnim faktorjem FFP3 ščitijo uporabnika pred kapljičnimi aerosoli, virusi, bakterijami, tudi pred azbestnimi delci. Te maske zadržujejo delce, ki so zdravju škodljivi, so strupeni, lahko so tudi rakotvorni ali celo radioaktivni. FFP3 maske morajo zadržati najmanj 99% teh delcev. Maske se lahko uporabljajo do 8 ur.

FFP3 zascitne maske za obraz

Maska z respiratorjem FFP2 NR

Maska respiratorna FFP2 NR (poznana tudi pod nazivom KN95) uporabniku preprečuje vdihavanje aerosolov (prah, dim, megla) ter hlapov in plinov, ki so nevarni za zdravje. Ščitijo nas pred povzročitelji okužb kot so bakterije in virusi, kamor sodi tudi koronavirus, kateri povzroča bolezen Covid – 19. Zaščito s standardom KN95 priporoča Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) kot minimalni standard zaščite. Maske so narejene iz 4 plasti in so primerne za večkratno uporabo. Vrhnja oz. prva plast zadrži večje delce. Druga plast je elektrostatična plast raztapljanja. Tretja plast je N95 filter, ki preprečuje vhod bakterij. Četrta plast je elektrostatične plast raztapljanja, ki omogoča do 95% filtriranje bakterij in mikrodelcev finega prahu. Pred ponovno uporabo jih je potrebno prekuhati.

zascitna maska za obraz ffp2 kn95 10 kos

Kirurška maska

Medicinska oz. kirurška obrazna maska je namenjena preprečevanju širjenja kapljic nosilca maske v okolico. Obenem uporabnika zaščitijo pred kapljicami, ki prihajajo od oseb v njegovi neposredni bližini. Namenjena so za enkratno uporabo, menjati jih je potrebno na dve uri oz. prej če postanejo vlažne. V kolikor imajo preskus učinkovitosti bakteriološke filtracije BFE: vsaj 98%; preskus na dihanje (zračna prepustnost): nižjo od 60% Pa/cm2; preskus odpornosti na brizg tekočine: višji od 16 KPa.

Pralna maska iz blaga

Pralna maska iz blaga, ki prekrije nos, usta in brado, in s tem pomaga preprečiti širjenje kapljic, je namenjena splošni zaščiti populacije in omejevanju širjenja okužb. Maska je izdelana iz dveh plasti gosto tkanega bombaža, pralna in primerna za večkratno uporabo. Masko peremo na vsaj 60 °C z običajnimi pralnimi sredstvi. Oprano masko zlikamo na temperaturi namenjeni za bombaž.

pralna zascitna maska 2-slojna za obraz

Pravilna uporaba zaščitnih mask

Zaščitna maska pa je med in po uporabi kontaminirana. Zato je pomembna pravilna namestitev in odstranitev le te (vir: NIJZ):

pravilna uporaba zaščitnih mask nijz

Povezani izdelki

 

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Zadnji ogledani izdelki

Prejmite naše novosti!

Zagotavljamo vam, da bo vaša e-pošta uporabljena izključno za novosti, ki jih ponujamo.

Morda vas zanima tudi

Nakup čistilnega stroja

Kaj morate upoštevati pri nakupu čistilnega stroja?

Če želite povečati produktivnosti čiščenja ali zgolj boljši končni rezultat, je stroj za čiščenje talnih površin orodje, ki vam lahko pri tem pomaga. Za lajšanje vašega nakupnega procesa vam izpostavljamo nekaj ključnih dejavnikov, ki jih je potrebno preučiti.

Vodiči
Avg 3, 2022
Odstranite vsak madež

Odstranite vsak madež!

Vsak dan smo obdani z veliko snovmi, ki lahko hitro pustijo trdovraten madež na našem perilu – od hrane, pijače, črnila, šminke, olja itd. Univerzalne rešitve za vse madeže žal ni. Tako smo za vas pripravili kratek vodič skozi postopek odstranjevanja.

Aktualno
Jul 17, 2022
Hitri antigenski testi za samotestiranje lepu medical

Hitri testi Lepu Medical

Hitri testi za samotestiranje namenjeni odkrivanju antigenov SARS-CoV-2 iz sprednjega dela nosne votline. Test je namenjen za uporabo pri osebah, ki imajo simptome ali druge epidemiološke razloge za sum na okužbo s COVID-19.

Aktualno
Jan 20, 2022
brezplačni hitri testi za samotestiranje

Brezplačni hitri testi za podjetja!

Deseti paket ukrepov za preprečevanje širjenja okužb, omilitev, obvladovanje in odpravo posledic covida-19 (PKP 10) prinaša tudi sofinanciranje nabave hitrih testov za gospodarstvo!

Aktualno
Jan 10, 2022
pH lestvica čistila

Uporaba pH vrednosti pri čiščenju

Ste se kdaj vprašali "Zakaj s čistilom za steklo ne odstranim vodnega kamna?" ali pa ste uporabili čistilo, ki je na vaših površinah pustilo trajno poškodbo? Najverjetneje se za tem skriva pH vrednost.

Aktualno
Dec 15, 2021
Poceni čistila najcenejša čistilna sredstva

Najcenejša čistilna sredstva

Če bi vam povedali, da so poceni čistilna sredstva, ki jih uporabljate v resnici ena izmed dražjih, bi nam verjeli? Koncentrirana čistilna sredstva v zadnjem času pridobivajo na priljubljenosti in z dobrim razlogom.

Aktualno
Okt 13, 2021
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.