Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Izberi kategorijo

Pravilna uporaba zaščitnih mask

Nov 4, 2020

POVZETEK:

Zaščitne obrazne maske se uporabljajo za različne namene na različnih področjih. Zato se tudi njihove funkcije razlikujejo.
Pravilna uporaba zaščitnih mask

Kadar govorimo, kihamo, kašljamo in ko dihamo se iz sluznice naših ust in nosu sprosti velika količina kapljic. Kapljice z mikroorganizmi se posledično razpršijo po zraku in ostanejo na koži, sluznicah oseb ki so v bližini ter na površinah, kjer lahko preživijo dlje časa. S prijemanjem teh površin lahko mikrobe prenesemo na nosno ali ustno sluznico oziroma očesne veznice, preko katerih mikrobi vstopajo v naše telo.

Zaščitne obrazne maske se uporabljajo za različne namene na različnih področjih. Zato se tudi njihove funkcije razlikujejo. V naši trgovini lahko izbirate med:

Maska z respiratorjem FFP3 NR

Po evropskih standardih so to filtrirne maske s skupno kratico FFP (Filtering Facepiece Particles). Maske z zaščitnim faktorjem FFP3 ščitijo uporabnika pred kapljičnimi aerosoli, virusi, bakterijami, tudi pred azbestnimi delci. Te maske zadržujejo delce, ki so zdravju škodljivi, so strupeni, lahko so tudi rakotvorni ali celo radioaktivni. FFP3 maske morajo zadržati najmanj 99% teh delcev. Maske se lahko uporabljajo do 8 ur.

FFP3 zascitne maske za obraz

Maska z respiratorjem FFP2 NR

Maska respiratorna FFP2 NR (poznana tudi pod nazivom KN95) uporabniku preprečuje vdihavanje aerosolov (prah, dim, megla) ter hlapov in plinov, ki so nevarni za zdravje. Ščitijo nas pred povzročitelji okužb kot so bakterije in virusi, kamor sodi tudi koronavirus, kateri povzroča bolezen Covid – 19. Zaščito s standardom KN95 priporoča Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) kot minimalni standard zaščite. Maske so narejene iz 4 plasti in so primerne za večkratno uporabo. Vrhnja oz. prva plast zadrži večje delce. Druga plast je elektrostatična plast raztapljanja. Tretja plast je N95 filter, ki preprečuje vhod bakterij. Četrta plast je elektrostatične plast raztapljanja, ki omogoča do 95% filtriranje bakterij in mikrodelcev finega prahu. Pred ponovno uporabo jih je potrebno prekuhati.

zascitna maska za obraz ffp2 kn95 10 kos

Kirurška maska

Medicinska oz. kirurška obrazna maska je namenjena preprečevanju širjenja kapljic nosilca maske v okolico. Obenem uporabnika zaščitijo pred kapljicami, ki prihajajo od oseb v njegovi neposredni bližini. Namenjena so za enkratno uporabo, menjati jih je potrebno na dve uri oz. prej če postanejo vlažne. V kolikor imajo preskus učinkovitosti bakteriološke filtracije BFE: vsaj 98%; preskus na dihanje (zračna prepustnost): nižjo od 60% Pa/cm2; preskus odpornosti na brizg tekočine: višji od 16 KPa.

Pralna maska iz blaga

Pralna maska iz blaga, ki prekrije nos, usta in brado, in s tem pomaga preprečiti širjenje kapljic, je namenjena splošni zaščiti populacije in omejevanju širjenja okužb. Maska je izdelana iz dveh plasti gosto tkanega bombaža, pralna in primerna za večkratno uporabo. Masko peremo na vsaj 60 °C z običajnimi pralnimi sredstvi. Oprano masko zlikamo na temperaturi namenjeni za bombaž.

pralna zascitna maska 2-slojna za obraz

Pravilna uporaba zaščitnih mask

Zaščitna maska pa je med in po uporabi kontaminirana. Zato je pomembna pravilna namestitev in odstranitev le te (vir: NIJZ):

pravilna uporaba zaščitnih mask nijz

Povezani izdelki

 

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Morda vas zanima tudi

Čistilka izvaja suho čiščenja tal z uporabo brisala in impregnirane krpe

Pripomočki za suho čiščenje tal

V marsikaterem objektu ali gospodinjstvu za suho čiščenje tal še vedno uporabljajo zgolj tradicionalne metode z uporabo metle, ki sicer opravi svoje delo, a pri tem dviguje prah s tal, ki se zgolj prenese drugam. Toda ali obstaja moderna, učinkovita in zdravju prijaznejša metoda suhega čiščenja tal?

Vodiči
Dec 8, 2022

Odpoklic izdelka – Respiratorne maske FFP2 NR

Odpoklic izdelka - Zaščitne maske z oznako znamke DADDY'S CHOICE, tip/model Purism, s sklicem na EN 149:2001+A1:2009, FFP2 NR, CE 0598, ki je pakirana v beli kartonasti embalaži z EAN kodo 6973601650308 in serijsko številko 20201228, pakirano po 20 zaščitnih mask. 

Obvestila
Dec 2, 2022
Pripomočki-za-čiščenje-v-živilskopredelovalni-industriji-Igeax

Pripomočki za živilsko industrijo IGEAX

Zagotavljanje visoke ravni higiene in izpolnjevanje standardov sta ključnega pomena za vsako podjetje, še posebej za tista, ki delujejo v živilskopredelovalni industriji. Zato smo v naš prodajni asortiman vključili pripomočke za živilsko industrijo blagovne znamke Igeax!

Aktualno
Nov 29, 2022
Kuhar si nadeva modre nitril rokavice

Kako izbrati pravo velikost rokavic?

Iskanje ustrezne velikosti rokavic je stvar merjenja. Osnovni par rokavic je mogoče najti z merjenjem obsega. Če pa želite resnično dobro prilegajoče rokavice, obstajajo druge mere, ki jih je potrebno vključiti.

Vodiči
Nov 25, 2022
Kako pravilno urediti sanitarije? Namestitev podajalnikov papirnatih brisač, milnikov

Kako pravilno urediti sanitarije?

Ste že kdaj prišli na javno stranišče in ugotovili da njegova zasnova ni funkcionalna za vaše potrebe? V tem članku boste izvedeli kako urediti in opremiti sanitarni prostor da bodo vaše stranke in zaposleni zadovoljni.

Vodiči
Nov 21, 2022
Čiščenje mize z belimi lateks rokavicami za enkratno uporabo Reflexx

Katere rokavice so boljše – lateks ali nitril?

Pri izbiri ustreznih rokavic se morda sprašujete, ali bi morali kupiti rokavice iz lateksa ali nitrila? Oba materiala rokavic sta zelo priljubljena, vendar je pomembno razumeti, kako se razlikujeta in kateri je v dani situaciji boljši.

Vodiči
Nov 14, 2022
Barista pri kuhanju kave uporablja črne rokavice iz nitrila

Kako očistiti profesionalni kavomat?

Čiščenje kavnega aparata je enako pomembno kot nakup kakovostnih zrn. Če vašega kavomata ne čistite redno, ne bo rezultat le kava slabega okusa, temveč boste tudi skrajšali življenjsko dobo tesnil in filtrov.

Vodiči
Nov 11, 2022
Tetovator s črnimi rokavicami iz nitrila dela tattoo

Izbira pravih rokavic za tetovatorje!

Da bi zmanjšali tveganje okužbe in prenosa bolezni, morajo biti prostori za tetoviranje tako čisti kot bolnišnične sobe. Tetovatorji in osebje morajo upoštevati smernice, ki zmanjšujejo širjenje okužb, ki so posledica storitev, ki jih zagotavljajo.

Aktualno
Nov 7, 2022
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.