Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Izberi kategorijo

Higiena v dobi Covid-19

Okt 26, 2020

POVZETEK:

Mediji nas dnevno ozaveščajo kako ravnati, da se izognemo okužbi gripe, korona virusa in ostalim boleznim, katere povzročajo virusi.Predstavili vam bomo nekaj ključnih načel preprečevanja prenosa okužb na katere je potrebno paziti, da bi bila le ta najbolj učinkoviti.
higiena v dobi covid19 koronavirus

Mediji nas dnevno ozaveščajo kako ravnati, da se izognemo okužbi gripe, korona virusa in ostalim boleznim, katere povzročajo virusi. Vsi vemo, da virusom za njihovo preživetje ustrezajo nizke temperature. Kontakta z virusom se je skoraj nemogoče izogniti, lahko pa ga v veliki meri omejimo.

Predstavili vam bomo nekaj ključnih načel preprečevanja prenosa okužb na katere je potrebno paziti, da bi bila le ta najbolj učinkoviti.

Dosledna skrb za osebno higieno

Za preprečevanje okužb dihal, kamor spada tudi korona virus so učinkoviti vsakodnevni higienski ukrepi, katere pa je potrebno izvajati dosledno:

 • Pomembno je redno temeljito umivanje rok s tekočo vodo in milom. Roke do suhega obrišemo s papirnato brisačo.
 • Kadar nimamo na voljo tekoče vode in mila uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebovati mora med 60 % – 80 % etanola.
 • Da preprečimo čim manj kontakta je priporočljiva uporaba senzorskih dozatorjev.
 • Upoštevamo zadostno medsebojno razdaljo.
 • Upoštevamo pravilno higieno kašlja.
 • Izogibamo se preveliki množici ljudi ali uporabljamo zaščitno masko.

Razkuževanje površin

Razkuževanje poteka ločeno od postopkov čiščenja. Pred razkuževanjem je potrebno vse površine dobro očistiti in osušiti. Le tako bo imelo razkuževanje učinek.

Razkuževanje gladkih površin lahko opravimo z že pripravljenim razkužilnim sredstvom, katerega direktno razpršimo na površino, obrišemo s krpo in pustimo da se posuši. Določena razkužilna sredstva je potrebno po kontaktnem času izpirati z vodo. Za redno razkuževanje si lahko pomagamo z evidenco: Evidenčni list čiščenja razkuževanja

Ob trenutni pandemiji Covid-19 je po temeljitem čiščenju pomembno še temeljito razkuževanje, tako rok, delovnih površin ter predmetov, katerih se pogosto dotikamo ( kljuke, vrata, tipkovnica, delovna miza). Priporočeno je, da morajo razkužila vsebovati od 60 do 80 % alkohola. Pri izbiri razkužila je pomemben dejavnik tudi kontaktni čas, ta nam pove kako dolgo mora biti površina navlažena z dezinfekcijskim sredstvom, da je dezinfekcija učinkovita. V nasprotnem primeru lahko privede do rezistence mikroorganizmov. Obvezno branje deklaracije izdelka!

Alkoholna razkužila pa nam ob pogosti uporabi izsušijo roke. Zato razpokana in poškodovana koža virusom in bakterijam omogoča prosto pot v naše telo. Zato je priporočeno uporabljati kakovostno kremo za roke, katera koži vrnejo vlažnost.

Pri razkuževanju večjih talnih ali stenskih površin lahko raztopino pripravimo v penomatu ali razpršilki.

Na osnovi natrijevega hipoklorita za razkuževanje površin priporočamo namensko sredstvo Megamax Profi Baktoklor, ali pa raztopino pripravite sami na osnovi natrijevega hipoklorita (Varikina, Belko), le ta se naj uporablja v nezdravstvenih prostorih. Za pripravo raztopine se lahko držimo navodil NIJZ. Priporočeno je, da se raztopina pripravlja dnevno.

Pred pričetkom čiščenja in razkuževanja se moramo ustrezno zaščititi z osebno varovalno opremo (OVO). Med OVO uvrščamo:

 • Zaščitne rokavice za enkratno uporabo.
 • Zaščitna očala.
 • Nepremočljiva obleka z dolgimi rokavi za enkratno uporabo.
 • Zaščitno pokrivalo za enkratno uporabo.

Povezani izdelki

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Morda vas zanima tudi

Čistilka izvaja suho čiščenja tal z uporabo brisala in impregnirane krpe

Pripomočki za suho čiščenje tal

V marsikaterem objektu ali gospodinjstvu za suho čiščenje tal še vedno uporabljajo zgolj tradicionalne metode z uporabo metle, ki sicer opravi svoje delo, a pri tem dviguje prah s tal, ki se zgolj prenese drugam. Toda ali obstaja moderna, učinkovita in zdravju prijaznejša metoda suhega čiščenja tal?

Vodiči
Dec 8, 2022

Odpoklic izdelka – Respiratorne maske FFP2 NR

Odpoklic izdelka - Zaščitne maske z oznako znamke DADDY'S CHOICE, tip/model Purism, s sklicem na EN 149:2001+A1:2009, FFP2 NR, CE 0598, ki je pakirana v beli kartonasti embalaži z EAN kodo 6973601650308 in serijsko številko 20201228, pakirano po 20 zaščitnih mask. 

Obvestila
Dec 2, 2022
Pripomočki-za-čiščenje-v-živilskopredelovalni-industriji-Igeax

Pripomočki za živilsko industrijo IGEAX

Zagotavljanje visoke ravni higiene in izpolnjevanje standardov sta ključnega pomena za vsako podjetje, še posebej za tista, ki delujejo v živilskopredelovalni industriji. Zato smo v naš prodajni asortiman vključili pripomočke za živilsko industrijo blagovne znamke Igeax!

Aktualno
Nov 29, 2022
Kuhar si nadeva modre nitril rokavice

Kako izbrati pravo velikost rokavic?

Iskanje ustrezne velikosti rokavic je stvar merjenja. Osnovni par rokavic je mogoče najti z merjenjem obsega. Če pa želite resnično dobro prilegajoče rokavice, obstajajo druge mere, ki jih je potrebno vključiti.

Vodiči
Nov 25, 2022
Kako pravilno urediti sanitarije? Namestitev podajalnikov papirnatih brisač, milnikov

Kako pravilno urediti sanitarije?

Ste že kdaj prišli na javno stranišče in ugotovili da njegova zasnova ni funkcionalna za vaše potrebe? V tem članku boste izvedeli kako urediti in opremiti sanitarni prostor da bodo vaše stranke in zaposleni zadovoljni.

Vodiči
Nov 21, 2022
Čiščenje mize z belimi lateks rokavicami za enkratno uporabo Reflexx

Katere rokavice so boljše – lateks ali nitril?

Pri izbiri ustreznih rokavic se morda sprašujete, ali bi morali kupiti rokavice iz lateksa ali nitrila? Oba materiala rokavic sta zelo priljubljena, vendar je pomembno razumeti, kako se razlikujeta in kateri je v dani situaciji boljši.

Vodiči
Nov 14, 2022
Barista pri kuhanju kave uporablja črne rokavice iz nitrila

Kako očistiti profesionalni kavomat?

Čiščenje kavnega aparata je enako pomembno kot nakup kakovostnih zrn. Če vašega kavomata ne čistite redno, ne bo rezultat le kava slabega okusa, temveč boste tudi skrajšali življenjsko dobo tesnil in filtrov.

Vodiči
Nov 11, 2022
Tetovator s črnimi rokavicami iz nitrila dela tattoo

Izbira pravih rokavic za tetovatorje!

Da bi zmanjšali tveganje okužbe in prenosa bolezni, morajo biti prostori za tetoviranje tako čisti kot bolnišnične sobe. Tetovatorji in osebje morajo upoštevati smernice, ki zmanjšujejo širjenje okužb, ki so posledica storitev, ki jih zagotavljajo.

Aktualno
Nov 7, 2022
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.