Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Higiena v dobi Covid-19

Okt 26, 2020

POVZETEK:

Mediji nas dnevno ozaveščajo kako ravnati, da se izognemo okužbi gripe, korona virusa in ostalim boleznim, katere povzročajo virusi.Predstavili vam bomo nekaj ključnih načel preprečevanja prenosa okužb na katere je potrebno paziti, da bi bila le ta najbolj učinkoviti.
higiena v dobi covid19 koronavirus

Mediji nas dnevno ozaveščajo kako ravnati, da se izognemo okužbi gripe, korona virusa in ostalim boleznim, katere povzročajo virusi. Vsi vemo, da virusom za njihovo preživetje ustrezajo nizke temperature. Kontakta z virusom se je skoraj nemogoče izogniti, lahko pa ga v veliki meri omejimo.

Predstavili vam bomo nekaj ključnih načel preprečevanja prenosa okužb na katere je potrebno paziti, da bi bila le ta najbolj učinkoviti.

Dosledna skrb za osebno higieno

Za preprečevanje okužb dihal, kamor spada tudi korona virus so učinkoviti vsakodnevni higienski ukrepi, katere pa je potrebno izvajati dosledno:

 • Pomembno je redno temeljito umivanje rok s tekočo vodo in milom. Roke do suhega obrišemo s papirnato brisačo.
 • Kadar nimamo na voljo tekoče vode in mila uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebovati mora med 60 % – 80 % etanola.
 • Da preprečimo čim manj kontakta je priporočljiva uporaba senzorskih dozatorjev.
 • Upoštevamo zadostno medsebojno razdaljo.
 • Upoštevamo pravilno higieno kašlja.
 • Izogibamo se preveliki množici ljudi ali uporabljamo zaščitno masko.

Razkuževanje površin

Razkuževanje poteka ločeno od postopkov čiščenja. Pred razkuževanjem je potrebno vse površine dobro očistiti in osušiti. Le tako bo imelo razkuževanje učinek.

Razkuževanje gladkih površin lahko opravimo z že pripravljenim razkužilnim sredstvom, katerega direktno razpršimo na površino, obrišemo s krpo in pustimo da se posuši. Določena razkužilna sredstva je potrebno po kontaktnem času izpirati z vodo. Za redno razkuževanje si lahko pomagamo z evidenco: Evidenčni list čiščenja razkuževanja

Ob trenutni pandemiji Covid-19 je po temeljitem čiščenju pomembno še temeljito razkuževanje, tako rok, delovnih površin ter predmetov, katerih se pogosto dotikamo ( kljuke, vrata, tipkovnica, delovna miza). Priporočeno je, da morajo razkužila vsebovati od 60 do 80 % alkohola. Pri izbiri razkužila je pomemben dejavnik tudi kontaktni čas, ta nam pove kako dolgo mora biti površina navlažena z dezinfekcijskim sredstvom, da je dezinfekcija učinkovita. V nasprotnem primeru lahko privede do rezistence mikroorganizmov. Obvezno branje deklaracije izdelka!

Alkoholna razkužila pa nam ob pogosti uporabi izsušijo roke. Zato razpokana in poškodovana koža virusom in bakterijam omogoča prosto pot v naše telo. Zato je priporočeno uporabljati kakovostno kremo za roke, katera koži vrnejo vlažnost.

Pri razkuževanju večjih talnih ali stenskih površin lahko raztopino pripravimo v penomatu ali razpršilki.

Na osnovi natrijevega hipoklorita za razkuževanje površin priporočamo namensko sredstvo Megamax Profi Baktoklor, ali pa raztopino pripravite sami na osnovi natrijevega hipoklorita (Varikina, Belko), le ta se naj uporablja v nezdravstvenih prostorih. Za pripravo raztopine se lahko držimo navodil NIJZ. Priporočeno je, da se raztopina pripravlja dnevno.

Pred pričetkom čiščenja in razkuževanja se moramo ustrezno zaščititi z osebno varovalno opremo (OVO). Med OVO uvrščamo:

 • Zaščitne rokavice za enkratno uporabo.
 • Zaščitna očala.
 • Nepremočljiva obleka z dolgimi rokavi za enkratno uporabo.
 • Zaščitno pokrivalo za enkratno uporabo.

Povezani izdelki

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Zadnji ogledani izdelki

Prejmite naše novosti!

Zagotavljamo vam, da bo vaša e-pošta uporabljena izključno za novosti, ki jih ponujamo.

Morda vas zanima tudi

Nakup čistilnega stroja

Kaj morate upoštevati pri nakupu čistilnega stroja?

Če želite povečati produktivnosti čiščenja ali zgolj boljši končni rezultat, je stroj za čiščenje talnih površin orodje, ki vam lahko pri tem pomaga. Za lajšanje vašega nakupnega procesa vam izpostavljamo nekaj ključnih dejavnikov, ki jih je potrebno preučiti.

Vodiči
Avg 3, 2022
Odstranite vsak madež

Odstranite vsak madež!

Vsak dan smo obdani z veliko snovmi, ki lahko hitro pustijo trdovraten madež na našem perilu – od hrane, pijače, črnila, šminke, olja itd. Univerzalne rešitve za vse madeže žal ni. Tako smo za vas pripravili kratek vodič skozi postopek odstranjevanja.

Aktualno
Jul 17, 2022
Hitri antigenski testi za samotestiranje lepu medical

Hitri testi Lepu Medical

Hitri testi za samotestiranje namenjeni odkrivanju antigenov SARS-CoV-2 iz sprednjega dela nosne votline. Test je namenjen za uporabo pri osebah, ki imajo simptome ali druge epidemiološke razloge za sum na okužbo s COVID-19.

Aktualno
Jan 20, 2022
brezplačni hitri testi za samotestiranje

Brezplačni hitri testi za podjetja!

Deseti paket ukrepov za preprečevanje širjenja okužb, omilitev, obvladovanje in odpravo posledic covida-19 (PKP 10) prinaša tudi sofinanciranje nabave hitrih testov za gospodarstvo!

Aktualno
Jan 10, 2022
pH lestvica čistila

Uporaba pH vrednosti pri čiščenju

Ste se kdaj vprašali "Zakaj s čistilom za steklo ne odstranim vodnega kamna?" ali pa ste uporabili čistilo, ki je na vaših površinah pustilo trajno poškodbo? Najverjetneje se za tem skriva pH vrednost.

Aktualno
Dec 15, 2021
Poceni čistila najcenejša čistilna sredstva

Najcenejša čistilna sredstva

Če bi vam povedali, da so poceni čistilna sredstva, ki jih uporabljate v resnici ena izmed dražjih, bi nam verjeli? Koncentrirana čistilna sredstva v zadnjem času pridobivajo na priljubljenosti in z dobrim razlogom.

Aktualno
Okt 13, 2021
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.