Sistem čiščenja po HACCP predstavlja ključno orodje v boju proti navzkrižni kontaminaciji, zlasti v živilsko predelovalni industriji. Ta sistem, ki izvira iz ambicioznih projektov NASA za zagotavljanje varnosti hrane v vesolju, je zdaj temelj za varno upravljanje s hrano po vsem svetu. V tem članku bomo raziskali osnovne koncepte HACCP in kako so povezani s procesi čiščenja. Prav tako bomo obravnavali sodobne pristope in prakse, ki zagotavljajo najvišje standarde čistoče.

Kaj je sistem HACCP?

Sistem HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) je namenjen prepoznavanju in preprečevanju nevarnosti navzkrižne kontaminacije predvsem v živilsko predelovalni industriji. 

Sistem, ki ga je prvotno razvila NASA (Severnoameriška vesoljska akademija) za zagotavljanje varne hrane in zdravja svojih astronavtov v vesolju, je zdaj najbolj splošno priznan in sprejet sistem za varno upravljanje s hrano.

Sistem čiščenja po HACCP

Ključni del sistema HACCP je tudi čiščenje. Čeprav je bil sistem prvotno uporabljen v prehrambni industriji, se določen del, predvsem barvno kodiranje in plan čiščenja, danes uporablja tudi v ostalih sektorjih za preprečevanje navzkrižne kontaminacije pri čiščenju različnih površin.

Kako upoštevamo HACCP že pri zasnovi objekta?

Za učinkovito in enostavno čiščenje v prihodnosti moramo sistem HACCP upoštevati pri zasnovi objekta. Na primer, sanitarni prostori morajo biti opremljeni s keramičnimi ploščicami ali drugimi neporoznimi materiali, ki omogočajo mokro čiščenje in dezinfekcijo površin. V straniščih mora biti nameščena sedežna školjka z vodnim splakovanjem in toaletnim papirjem. Stranišča morajo imeti tudi predprostor z vsaj enim umivalnikom, tekočim milom za roke ter papirnatimi brisačami ali sušilcem rok. O zasnovi sanitarij smo že pisali v članku – Kako pravilno urediti sanitarije?

Pri izbiri materialov premislite o enostavnosti čiščenja.

Izbira sanitarne opreme

Po zasnovi objekta je potreben tudi razmislek o sanitarni opremi – bolj natančno o milnikih in penilnikih, podajalnikih brisač in toaletnega papirja, podajalnikih higienskih vrečk itd. V naši ponudbi najdete širok spekter podajalnikov različnih materialov, barv in namenov. Če postanete naš B2B partner, jih lahko prejmete za uporabo tudi brezplačno! 

Sistem čiščenja po HACCP - izbira sanitarne izbire. Podajalnim Mar Plast skin
Pri zasnovi ne pozabite na ustrezen izbor podajalnikov. Na sliki milnik Mar Plast Skin.

Plan čiščenja

Pri vzpostavljanju sistema čiščenja po HACCP je plan čiščenja bistvena komponenta. Plan čiščenja odraža, kako upravljate čiščenje v vašem podjetju ali ustanovi. V njem ločimo čistilni medij glede na dejavnike tveganja. Tako barvno ločimo čistila in pripomočke glede na stopnjo tveganje – npr. za čiščenje najbolj tveganih površin v sanitarijah (WC školjka, pisoar) se uporabljajo čistila in pripomočki rdeče barve; rumena barva se uporablja za čiščenje umivalnikov, kljuk itd.

Čeprav ni izrecno določeno, katera barva je primerna za posamezno nalogo, je pogosta praksa naslednja:

  • Rdeča: uporablja se v prostorih z visokim tveganjem navzkrižne kontaminacije in širjenja okužb – običajno so to prostori sanitarij vključno s talnimi površinami sanitarij, pisoarji in WC školjkami.
  • Rumena: uporablja se za čiščenje površin in prostorov s srednjim tveganjem, vključno z določenimi površinami sanitarij, kot je umivalnik.
  • Zelena: uporablja se v prostorih in na površinah, namenjenih pripravi hrane.
  • Modra: uporablja se na običajnih površinah in prostorih z nizko tveganostjo, kot so npr. steklene površine, ogledala.

Barvno kodiranje je še posebej pomembno v prehrambnem sektorju in zdravstvu, kjer je visoko tveganje navzkrižne kontaminacije. Več o barvnem kodiranju najdete v članku – Veste čemu služi barvna lestvica?

Da bi se izognili navzkrižni kontaminaciji mora plan čiščenja poleg konsenza o uporabi barvne lestvice vsebovati tudi:

  • element oz. površino, ki se čisti,
  • določitev barve,
  • ustrezno čistilo,
  • ustrezen pripomoček za čiščenje,
  • ustrezno doziranje čistila,
  • čas delovanja (pomembno za dezinfekcijo),
  • pogostost čiščenja,
  • ime čistilca in odgovorne osebe za kontrolo.

Za doseganje ustreznega standarda čistoče objekta je pomembno, da je plan čiščenja čimbolj natančen, specifičen in napisan tako, da ga zlahka razumejo vsi zaposleni. Če gre za bolj delikatno dejavnost oz. objekt, je potreben tudi evidenčni in kontrolni list čiščenja.

Pozor: Poleg plana čiščenja zakonsko potrebujete še varnostni list za vsa čistilna sredstva ter tehnični list (navodila za uporabo), ki vam ju mora priskrbeti dobavitelj. 

Oprema čistilnega osebja

Plan čiščenja in z njim povezana čistilna sredstva in pripomočki se ne razlikujejo zgolj po površinah objektov temveč tudi glede na panogo. Na primer: po končanem čiščenju v zdravstvu in živilskopredelovalni industriji je potrebno površine tudi dezinficirati, medtem ko pri standardnem vsakodnevnem čiščenju poslovnih prostorov in sanitarij to pogosto ni potrebno. 

Glede na personaliziran plan čiščenja se mora tako čistilnemu osebju zagotoviti ustrezna čistilna sredstva in pripomočke, s katerimi bo čiščenje opravljeno učinkovito in kakovostno. Pogosto je za to najbolj primeren nakup vozička za čiščenje, ki omogoča prevoz in hrambo vseh potrebščin za čiščenje – vedra različnih barv omogočajo pripravo čistilnih raztopni glede na površino; ožemalnik krp omogoča enostavne ožemanje; razne police, predalniki in omarice omogočajo shranjevanje sanitarnega potrošnega materiala (papirnate brisače, toaletni papir, tekoče milo itd.). 

Ne pozabite na ustrezno izobraževanje zaposlenih o uporabi različnih barv čistil, opreme in pripomočkov, saj jih bodo le tako uporabljali pravilno in učinkovito.

Sistem čiščenja po haccp - Voziček za čiščenje znatno olajša čiščenje v skladu s sistemom HACCP.
Voziček za čiščenje znatno olajša čiščenje v skladu s sistemom HACCP.

Moderni pristopi čiščenja

Za minimiziranje navzkrižne kontaminacije v panogah, kjer je to ključno – živilska panoga in zdravstvo, so se v zadnjih letih uveljavili različni sodobni pristopi, kot je sistem prednamakanja oz. enostopenjski sistem čiščenja, kjer se večje število mop krp za čiščenje tal že predhodno namoči v čistilno raztopino ali dezinfekcijo ter se po brisanju določene kvadrature krpo preprosto zamenja z drugo (brez uporabe sistema veder in ožemalca). Nekateri proizvajalci, kot je TTS, so z inovacijami, kot je Pockety, šli še korak naprej: mop krpe je preprosto nanesti na nosilce krp in jih odstraniti brez kakršnegakoli stika s kontaminacijo. Kasneje se umazane krpe preprosto opere v pralnem stroju in pripravi na novo uporabo.

Povzetek

Sistem čiščenja po HACCP je pomemben, saj pomaga preprečevati širjenje nevarnosti navzkrižne kontaminacije. Tukaj je nekaj splošnih smernic za čiščenje po HACCP:

  • Vzpostavite plan čiščenja: Določite, kako pogosto je treba očistiti opremo, pripomočke in površine na podlagi tveganja kontaminacije in verjetnosti kopičenja.
  • Uporabljajte ustrezne metode: Različne površine in materiali zahtevajo različne metode čiščenja in čistilna sredstva. Na primer: površine, ki so v stiku z živili, je potrebno tudi dezinficirati, medtem ko je za druge površine pogosto dovolj zgolj čiščenje.
  • Usposobite zaposlene o pravilnih postopkih čiščenja: Zagotovite usposabljanje za zaposlene o pravilnem čiščenju in razkuževanju opreme in površin.
  • Vodite natančno evidenco čiščenja: vodite evidenco o tem, kdaj in kako so bili očiščeni pripomočki, oprema in površine, vključno z datumom, uro in informacijo o tem, kdo je čiščenje izvedel.
  • Izvajajte redne preglede: preverite, ali čiščenje poteka pravilno, tako da izvajate redne preglede čistoče prostorov in površin.
  • Uporabljajte ločeno čistilno opremo, pripomočke in čistila glede na stopnjo tveganja prenosa kontaminacije. Pomagajte si z uporabo barvne lestvice.
  • Redno pregledujte in posodabljajte postopke čiščenja.

Pogosta vprašanja

Čiščenje je ključni del sistema HACCP, saj pomaga preprečevati navzkrižno kontaminacijo. Barvno kodiranje in plan čiščenja sta dva glavna elementa tega sistema.

Pri zasnovi objekta je potrebno izbrati materiale, ki omogočajo mokro čiščenje in dezinfekcijo površin, kot so keramične ploščice ali drugi neporozni materiali.

Sodobni pristopi, kot je sistem prednamakanja, omogočajo da se mop krpe namočijo v čistilno raztopino ali dezinfekcijo pred čiščenjem, kar zmanjšuje potrebo po uporabi veder in ožemalca. Več o sistemu prednamakanja najdete v našem članku - Kaj je enostopenjski sistem čiščenja?

Postanite naš B2B partner!

Želite, da vam sestavimo plan čiščenja prilagojen za vaš objekt? Za naše B2B partnerje to naredimo brezplačno!

Privoljenje*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Koristne povezave

Morda vas zanima tudi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja