Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Izberi kategorijo

Kako varno uporabljati strgalo za okna?

Mar 6, 2023

POVZETEK:

Okna so dovzetna za umazanijo in ostanke, ki prihajajo tako iz notranjosti kot z zunanje strani objekta. V splošnem potrebujejo le redno vzdrževanje, včasih pa boste morda morali z njih odstraniti veliko bolj trdovratno umazanijo. Olja, smole, barve, prah in cvetni prah ter druge nečistoče se zataknejo na oknih in se sčasoma strdijo v plast, ki jo je težko odstraniti.
Kako varno uporabljati strgalo za okna?

Okna so dovzetna za umazanijo in ostanke, ki prihajajo tako iz notranjosti kot z zunanje strani objekta. V splošnem potrebujejo le redno vzdrževanje, včasih pa boste morda morali z njih odstraniti veliko bolj trdovratno umazanijo. Olja, smole, barve, prah in cvetni prah ter druge nečistoče se zataknejo na oknih in se sčasoma strdijo v plast, ki jo je težko odstraniti.

Če imate opravka s trdovratno umazanijo ali lepljivimi ostanki na oknih, boste potrebovali več kot le brisalec in detergent. Za ta opravila uporabite strgalo za okna.

Kaj je strgalo za okna?

Strgalo za okna je profesionalno strgalo z rezilom, ki ga lahko uporabljate na večini oken in ostalih steklenih površin. Na voljo so različne oblike, npr. strgalo za okna, strgalo za okna in tla, z več različnimi velikostmi rezil ter z dodatnimi lastnostmi – npr. možnost pritrditve na teleskopsko palico. Pri izbiri strgala upoštevajte predvsem velikost okna.

Rezilo strgala za okensko steklo mora biti dovolj tanko in pravilno nameščeno v ročaju, da ga je enostavno uporabljati. Druga strgala so lahko predebela in lahko poškodujejo steklo ali pa niso učinkovita pri odstranjevanju umazanije.

Velikost strgala za okna

Profesionalna strgala za okna so izdelana v več velikostih in širinah (4–10 cm). Manjša strgala so primerna predvsem za strganje manjše umazanije in manjših steklenih površin, medtem ko so večja strgala namenjena čiščenju večjih oken in talnih površin. 

Večja strgala imajo pogosto ergonomski ročaj za enostavnejšo uporabo.

Kot strgala za okna

Za bolj učinkovito odstranjevanje umazanije z oken je glava strgala pogosto pod kotom (nagnjena naprej ali na stran). Pri nekaterih strgalih je glava nastavljiva – tako si lahko čistilec oken sam nastavi želeni kot.

Posebne lastnosti

Nekatera profesionalna strgala za čiščenje oken so edinstvena po tem, da so nastavljiva ali zložljiva. Nastavljiva strgala omogočajo manevriranje glave, tako da je lahko ravna ali upognjena pod kotom, kar omogoča, da lahko pomivalec oken v vsakem trenutku izbere, kateri kot bo najbolje deloval. Zložljiva strgala omogočajo, da se rezilo “skrije” v glavo strgala, ko ni v uporabi, pri čemer se izognemo potrebi po pokrovu. Strgala z dolgim ročajem so primerna za namestitev na teleskopske palice za doseganje težko dostopnih steklenih površin. Ne nazadnje lahko izbiramo med enostranskimi ali obojestranskimi rezili oz. klinami.

Ali lahko namesto strgala uporabite britvico?

Ko morate postrgati umazanijo z okna, nekateri ljudje najprej pomislijo na pripomoček, ki ga imajo pri roki – velikokrat je to britvica. Uporaba britvice za strganje umazanije z oken je nevarna, saj britvica ni pritrjena na noben ročaj ali vodilo, ki bi vas lahko zaščitil.

Po drugi strani namensko strgalo za okna pusti izpostavljen le ozek del rezila in je še vedno nevarno za uporabo. Nikoli ne poskušajte odstraniti umazanije na silo – namesto tega uporabite majhne gibe, da zmanjšate možnost nesreče. Za najboljše rezultate uporabljajte samo specializirane pripomočke za čiščenje oken.

Ali je potrebno predhodno čiščenje oken?

Poleg izbire ustreznega strgala za vaša okna boste morali pri čiščenju umazanije uporabiti tudi pravilno metodo.

Tukaj so trije koraki, ki jih morate upoštevati pri odstranjevanju umazanije z oken s strgalom:

 1. Pred uporabo strgala za okna vedno lubricirajte stekleno površino. To storite tako, da predhodno namočite okno z vodo ali milnico (blagi detergent ali detergent za pomivanje posode). 
 2. Strgalo preizkusite na majhnem oz. skritem mestu. Ne uporabljajte strgala na obdelanih oknih, kot so okna z UV filtrom, zatemnjena ali akrilna okna.
 3. Začnite pri straneh in strgajte navznoter namesto navzven. Strgalo premikajte le naprej in nikakor ne vstran ali nazaj, saj slednje zlahka opraska stekla. Rezilo očistite s krpo vsakič, ko se pod njem naberejo umazanija.

Čiščenje oken pred strganjem umazanije.

Kaj morate in česa ne smete delati pri uporabi strgala za okna?

Kaj morate delati pri strganju oken

 • Vedno uporabite ustrezno strgalo za okna glede na nalogo. Če samo strgate majhno nalepko, uporabite žepno strgalo. Če strgate celotno okno, raje uporabite širše strgalo.
 • Vedno uporabite novo rezilo.
 • Vedno strgajte samo naprej, da ne opraskate steklene površine.
 • Vedno strgajte le dobro lubricirano steklo.
 • Če dvomite, ali je površino mogoče strgati ali ne, najprej poskusite na neopaznem mestu. Preizkušeno območje si oglejte pod različnimi koti pri različni svetlobi.

Česa ne smete delati pri strganju oken

 • Nikoli ne strgajte površine s topim ali zarjavelim rezilom.
 • Strgala nikoli ne vlecite vzvratno.
 • Nikoli ne strgajte suhega stekla.
 • Strgala ali rezil nikoli ne puščajte brez nadzora na javnem mestu ali tam, kjer bi lahko dostopali otroci.
 • Strgala nikoli ne uporabljajte na silo. Tako se dogajajo nesreče.

Za konec

Strgala so odlično orodje za čiščenje ostankov z oken, ki jih ni mogoče odstraniti samo s pranjem. Industrija čiščenja oken ponuja različne možnosti glede velikosti, oblik ter posebnih lastnosti za enostavno uporabo. Rezilo strgala ob pravilni uporabi ne bo opraskalo stekla, ker je steklo trše od rezila. Lahko pa ga opraska uporaba zarjavelega strgala. Pomembno je tudi, da nikoli ne uporabljate strgala za okna na obdelanih steklenih površinah – npr. oknih z nanešenim barvnim filmom, razen če je vaš namen odstraniti film.

Povezani izdelki

Celotna ponudba profesionalnih pripomočkov za čiščenje stekel

Koristne povezave

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Morda vas zanima tudi

Zdravnik v modrih nitrilnih rokavicah pregleduje izpuščaje na rokah pacienta

Najboljše rokavice za enkratno uporabo za občutljivo kožo

Rokavice so pomemben del zagotavljanja varnosti vaših rok v različnih panogah in poklicih. Toda rokavice za enkratno uporabo lahko povzročijo tudi reakcije pri nekaterih ljudeh z občutljivo kožo. Zato lahko izbira napačnih rokavic povzroči nekaj resnih težav – kot so draženje in izpuščaji.

Vodiči
Mar 20, 2023
Krtača modre barve za čiščenje v prehrambeni industriji Igeax

Sistem čiščenja po HACCP

Ključni del sistema HACCP je tudi čiščenje. Čeprav je bil sistem prvotno uporabljen v prehrambni industriji, se določen del, predvsem barvno kodiranje in plan čiščenja, danes uporablja tudi v ostalih sektorjih za preprečevanje navzkrižne kontaminacije pri čiščenju različnih površin.

Vodiči
Mar 13, 2023
Kaj je plesen in kako jo odstraniti?

Kaj je plesen in kako jo odstraniti?

Ne glede na to, ali gre za nekaj mest vzdolž vodil vrat tuš kabine ali velike izbruhe v kotih vaše kleti, je plesen pogosta težava mnogih gospodinjstev. Preberite, kaj je plesen, ali je nevarna in kako jo odstraniti z vseh površin v vašem domu ali poslovnem prostoru.

Vodiči
Feb 28, 2023
Zdravnik z modrimi nitril rokavicami drži termometer

Ali vaše rokavice prestanejo preizkus prodiranja virusov?

Mnoge rokavice na trgu so označene kot “odporne proti virusom”, toda katere res prestanejo preizkus prodiranja virusov? Kako prepoznati in razlikovati rokavice za enkratno uporabo, ki vašo kožo popolnoma zaščitijo pred virusi, bakterijami in glivami? Kateri certifikacijski testi so potrebni za zaščito pred virusi?

Vodiči
Feb 23, 2023
Zdravnik z modrimi nitril rokavicami preizkuša alergije na pacientu

Alergije na rokavice za enkratno uporabo

Rokavice za enkratno uporabo so pomemben del opreme pri vsakodnevnih dejavnostih, zlasti v zdravstvenih ustanovah in domovih za ostarele. Pomagajo preprečiti izpostavljenost škodljivim bakterijam in nevarnim kemikalijam. Toda rokavice za enkratno uporabo imajo neprijeten stranski učinek: lahko povzročijo alergijske reakcije ali draženje kože.

Vodiči
Feb 13, 2023
Laboratorijski tehnika pri delu s kemikalijami nosi modre nitril rokavice

Kemična odpornost rokavic iz nitrila

Nitrilne rokavice so odlična rešitev za dela, ki zahtevajo spretnost v kombinaciji z zaščito pred kemikalijami, vendar obstajajo nekatere kemikalije, ki se jim je vseeno potrebno izogniti. Tokrat bomo pregledali združljivost nitrilnih rokavic z različnimi vrstami kemikalij.

Vodiči
Feb 6, 2023
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.