Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Izberi kategorijo

Kdaj je potrebno zamenjati rokavice za enkratno uporabo?

Jan 9, 2023

POVZETEK:

Tudi najtrpežnejše medicinske rokavice na svetu niso namenjene nošenju za nedoločen čas. Rokavice za enkratno uporabo lahko v veliki meri zaščitijo vaše roke, vendar so še vedno rokavice za enkratno uporabo in jih je potrebno zamenjati.
Kdaj je potrebno zamenjati rokavice za enkratno uporabo?

Tudi najtrpežnejše rokavice na svetu niso namenjene nošenju za nedoločen čas. Rokavice za enkratno uporabo lahko v veliki meri zaščitijo vaše roke, vendar so še vedno rokavice za enkratno uporabo in jih je potrebno zamenjati.

Kdaj potrebujete rokavice za enkratno uporabo?

Praviloma potrebujete rokavice za enkratno uporabo, ko:

 • potrebujete sanitarno pregrado,
 • potrebujete neprepustno pregrado,
 • potrebujete kemično zaščito,
 • potrebujete zaščito pred biološko nevarnostjo,
 • potrebujete zaščito in spretnost hkrati in
 • ko se morate izogibati navzkrižni kontaminaciji.

Toda kdaj je čas za zamenjavo para rokavic? Navsezadnje so številne rokavice za enkratno uporabo dovolj odporne, da zdržijo nekaj časa, vendar so namenjene kratkotrajni uporabi.

Kako pravilno nadeti rokavico?

Pravilno nadevanje rokavic vpliva na uspešnost in učinkovitost. Začnite tako, da preverite velikost rokavice in z rok odstranite ves nakit. Če se rokavica ne prilega, njena zaščita ne bo optimalna.

Nato se posvetite higieni rok. Roke si umivajte vsaj 20 sekund. S tem poskrbite, da na rokavice ne prenesete nobenih mikrobov. Po končanem umivanju si osušite roke s čisto papirnato brisačo in jo zavrzite.

V primeru natikanja sterilnih rokavic le-te previdno odvijte iz embalaže ter se izogibajte dotikanju zunanjega dela rokavic. Ko odložite rokavice, jih odložite na sterilno površino.

Najprej si nadenite rokavico na svojo dominantno roko – tako boste lažje potegnili drugo. Trik pri nadevanju sterilnih rokavic je, da se ne dotikate zunanje površine rokavic. Namesto tega primite rokavico z notranje strani manšete in jo povlecite na roko. Ko ste nadeli rokavico na vašo dominantno roko, si lahko preprosto nadenete drugo rokavico.

Kako zamenjati rokavice?

Ko gre za zaščito rok, je snemanje rokavic enako pomembno kot nadevanje. Če narobe snamete rokavice, lahko pokvarite vsa svoja prizadevanja, da bi preprečili stik kože s kontaminantom.

Če želite sneti rokavice, začnite tako, da z drugo roko primete zunanji del ene rokavice v nasprotni smeri, kot ste si jo nadeli. Ne dovolite, da bi se rokavica kadarkoli dotaknila vaše kože. Če želite odstraniti rokavico, jo previdno odlepite stran od telesa. Rokavico obrnite navzven in končajte z rokavico, ki je popolnoma obrnjena navzven. 

Ko snamete prvo rokavico, jo primite z roko, na kateri je še vedno rokavica. Še enkrat, ne dotikajte se je z golo kožo. Odstranite drugo rokavico tako, da potisnete prste v manšeto rokavice in odlepite rokavico stran od kože, pri čemer se nikoli ne dotaknete zunanje strani rokavice. Prvo rokavico pustite v drugi.

Nato rokavice varno zavrzite. Po odstranitvi rokavic si takoj umijte roke z vodo in milom.

Zdravnica nanaša milo na roke s pomočjo milnika komolčnika
Pravilna higiena rok je potrebna pred in po uporabi rokavic za enkratno uporabo.

Kako dolgo lahko nosite rokavice?

Ni stroge časovne omejitve, kako dolgo lahko nosite par rokavic za enkratno uporabo. Material se ne bo kar razgradil samo zaradi tega, ker je na vaših rokah. Rokavice morate zamenjati glede na vaše naloge in vzdrževanje optimalne zaščite.

Rokavice morate zamenjati pri:

 • začetku nove naloge,
 • če so na rokavicah vidni znaki raztrganin ali vbodov,
 • po delu z biološkimi nevarnostmi,
 • po delu s kemikalijami,
 • pri menjavi pacienta ali stranke.

Upoštevajte, da je to za nekatere panoge veliko strožje – npr. v medicini. Po drugi strani pa se lahko pri pripravi hrane med posameznimi opravili izognete nošenju rokavic, če ni nevarnosti navzkrižne kontaminacije. Med umivanjem različnih vrst živil lahko nosite iste rokavice, vendar ne, če delate s surovim mesom.

Čistilka pri čiščenju ambulante nosi modre rokavice iz nitrila
V nekaterih panogah je potrebna pogostejša menjava rokavic za enkratno uporabo.

Kako najti rokavice za enkratno uporabo, ki bodo uporabne dlje časa?

Samo zato, ker so rokavice za enkratno uporabo, še ne pomeni, da so krhke. In v mnogih panogah potrebujete rokavice, ki bodo na vaših rokah zdržale kar nekaj časa.

Pri odločanju o rokavicah za enkratno uporabo namenite posebno pozornost materialu in njegovi debelini. Debelejše rokavice so bolj odporne proti vbodom; nekateri materiali so bolj odporni proti kemikalijam, biološkim nevarnostim ali težkim delom.

Povezani izdelki

Potrebujete visokokakovostne rokavice za enkratno uporabo, na katere se lahko zanese vaša celotna ekipa? Nudimo kakovostne rokavice iz PVC, lateksa in nitrila za delo v širokem spektru panog. Oglejte si našo ponudbo rokavic

Koristne povezave

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Morda vas zanima tudi

Kakšna je razlika med čiščenjem in razkuževanjem?

Kakšna je razlika med čiščenjem in razkuževanjem?

Smo v obdobju grip, prehladov in ne nazadnje tudi porasta okužb s covidom-19, ko je potrebno nameniti več pozornosti vzdrževanju čistega in zdravega delovnega okolja. Glavno vlogo pri zmanjševanju prenosov okužb zagotovo igrata čiščenje in razkuževanje. Čeprav se zdi, da sta čiščenje in razkuževanje zamenljiva izraza, gre v resnici za dva različna postopka. 

Vodiči
Feb 3, 2023
Kuharji pripravljajo jed z nošenjem prozornih PVC rokavic za enkratno uporabo

Izbira rokavic za prepotene roke

Četudi ste nagnjeni k potenju rok, se nošenju rokavic v marsikateri panogi ne morete izogniti. Zagotavljajo potrebno zaščitno pregrado, čeprav pogosto povzročajo neprijeten občutek zaradi povečanega potenja. V tem primeru vam ne preostane drugega, kot da poiščete ustrezne rokavice za enkratno uporabo, ki bodo zmanjšale potenje.

Vodiči
Jan 31, 2023
Avtomehanik pri opravljanju servisa uporablja črne rokavice Reflexx

Kdaj je potrebno nositi zaščitne rokavice?

Z nošenjem zaščitnih rokavic zaščitimo roke pred stikom s potencialno nevarnimi, kontaminiranimi ali nalezljivimi snovmi, zato ni naključje, da se ta ključen del OVO vsakodnevno uporablja v praktično vseh sektorjih, od čiščenja, industrije do bolnišničnega/zdravstvenega sektorja.

Vodiči
Jan 24, 2023
Brezkontaktno-čiščenje-tal-Pockety-TTS

Brezkontaktno čiščenje tal s TTS Pockety!

Roke so nevarno sredstvo za kontaminacijo, zato se je nujno izogibati neposrednemu stiku s potencialno kontaminiranimi površinami. Sistem Pockety varno odpne in pobere ter odpravi stik med rokami in umazanijo - to preprečuje širjenje virusov in bakterij ter zagotavlja nadzor nad navzkrižno kontaminacijo.

Aktualno
Jan 18, 2023
Podajalnik razkužila za roke na stojalu pred stopniščem v poslovni stavbi TTS

10 mest za namestitev razkužil za roke na delovnem mestu

Podjetja še naprej dajejo prednost higieni za svoje zaposlene in obiskovalce. Eden od ključnih elementov tega je zagotavljanje razkužila za roke, kadar in kjer je to najbolj potrebno. Tukaj je deset ključnih mest, kamor bi morali namestiti razkužilo za roke in nekaj dejstev, ki jih morate upoštevati.

Vodiči
Jan 13, 2023
Profesionalna kuharica z modrimi nitril rokavicami pripravlja jed

Izbira pravih rokavic za delo z živili!

Zaposleni v živilsko-predelovalni industriji in gostinstvu redno uporabljajo rokavice za enkratno uporabo za preprečevanje širjenja mikrobov in kontaminacije. Toda mnogi se ne zavedajo, da so nekatere vrste rokavic za enkratno uporabo bolj primerne za njihovo vrsto dela kot druge.

Vodiči
Jan 4, 2023
Frizer s črnimi rokavicami iz nitrila

Izbira pravih rokavic za frizerje in brivce!

Delo frizerja je sestavljeno iz natančnega ravnanja z lasmi njihove stranke, česar posledica je dobra frizura. To pomeni, da morajo biti pri svojem delu spretni in se morajo hkrati izogibati nepotrebnemu vlečenju las med striženjem, umivanjem in barvanjem, kar predstavlja glavni pomislek pri odločanju o nošenju rokavic.

Vodiči
Dec 29, 2022
Čiščenje težko dosegljivih mest s teleskopsko palico

Čiščenje težko dosegljivih mest

Čiščenje težko dosegljivih mest še posebej, ko so te na višini, je lahko hitro nevarno. V ta namen se je pametno poslužiti profesionalnih pripomočkov, ki so oblikovani za poenostavitev najrazličnejših nalog čiščenja na višini.

Vodiči
Dec 24, 2022
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.