Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

Izberi kategorijo

Izbira pravih rokavic za delo z živili!

Jan 4, 2023

POVZETEK:

Zaposleni v živilsko-predelovalni industriji in gostinstvu redno uporabljajo rokavice za enkratno uporabo za preprečevanje širjenja mikrobov in kontaminacije. Toda mnogi se ne zavedajo, da so nekatere vrste rokavic za enkratno uporabo bolj primerne za njihovo vrsto dela kot druge.
Profesionalna kuharica z modrimi nitril rokavicami pripravlja jed

Rokavice za enkratno uporabo so uporabne v številnih panogah, saj zagotavljajo zaščito med rokami in občutljivimi materiali. Zaposleni v živilsko-predelovalni industriji in gostinstvu redno uporabljajo rokavice za enkratno uporabo za preprečevanje širjenja mikrobov in kontaminacije. Toda mnogi se ne zavedajo, da so nekatere vrste rokavic za enkratno uporabo bolj primerne za njihovo vrsto dela kot druge.

Kakšno zaščito potrebujete?

Preden izberete vrsto rokavic za enkratno uporabo, je pomembno vedeti, katere karakteristike iščete pri rokavicah ter za katera opravila se bodo rokavice uporabljale.

Če bo vaše osebje rokovalo z noži ali drugimi ostrimi pripomočki, boste želeli trpežne rokavice. Nobena rokavica za enkratno uporabo ni zares odporna proti urezninam, toda debelejše rokavice zagotavljajo večjo zaščito pred rezili.

Pri natančnih oz. občutljivih nalogah priprave hrane boste želeli taktilne rokavice, ki dajejo občutek “druge kože” ter omogočajo maksimalno spretnost rok.

Če je pomivanje posode pogosto naloga v vašem objektu, je potrebno razmisliti tudi o toplotni zaščiti. Ta omogoča osebju pomivanje posode tudi pri višjih temperaturah. 

Ne nazadnje je potrebno razmisliti o tem, kako pogosto je potrebno menjati rokavice. Pri pogosti menjavi je morda bolje, da izberete cenovno ugodnejšo opcijo.

Kuhar v črni kuharski obleki z modrimi nitril rokavicami za enkratno uporabo
Rokavice iz nitrila postajajo vse bolj priljubljene za uporabo v kuhinji.

Najpogostejša zmota pri rokavicah za pripravo hrane

Najpogostejša zmota pri uporabi rokavic pri delu z živili je, da se rokavice uporabljajo za zaščito delavca. To morda velja za vašo domačo kuhinjo, vendar to ni glavni razlog za nošenje rokavic za enkratno uporabo med pripravo hrane.

Glavni namen nošenja rokavic za enkratno uporabo je preprečiti navzkrižno kontaminacijo, prenos škodljivih bakterij z ene osebe, mesta ali predmeta na drugo. To se pogosto zgodi pri med delovnimi nalogami v kuhinji, kot sta priprava surovega mesa in zelenjave.

Vrste rokavic za enkratno uporabo

Na splošno obstajajo tri glavne vrste rokavic za enkratno uporabo: nitrilne rokavice, rokavice iz lateksa in vinilne rokavice (PVC rokavice).

Rokavice iz lateksa

Rokavice iz lateksa so najpogostejša vrsta rokavic za enkratno uporabo pri pripravi hrane – predvsem zaradi dobrih karakteristik lateksa ter njegove cenovne ugodnosti. So tanke ter nudijo dober oprijem, kar omogoča preprosto in natančno rokovanje s hrano – kot bi jo pripravljali brez rokavic. 

Po drugi strani tanke rokavice niso zasnovane za odpornost proti urezninam. Če delate z ostrimi rezili, to morda ni najboljša možnost. Ponujajo malo ali nič zaščite pred noži. Še večja slabost rokavic iz lateksa je zagotovo naraščajoče število ljudi, ki so alergični na lateks. Tako pogosto ne veste, ali so vaše stranke alergične na lateks. Zato je uporaba latex rokavic pri delu z živili vedno manjša.

Vinilne in PVC rokavice

Vinilne in PVC rokavice so odlične vsakodnevne rokavice za najpreprostejša opravila pri pripravi hrane. Ponujajo zelo osnovno, a učinkovito sanitarno plast med osebjem in hrano.

Ker so še tanjše od lateksa, nudijo še manjšo zaščito pred rezili. So tudi manj trpežne od rokavic iz lateksa.

Toda še vedno so primerne za številne naloge. Zagotavljajo dovolj zaščite za varno rokovanje s kuhano in surovo hrano. Poleg tega imajo vinilne rokavice posebno moč, saj so najbolj toplotno odporne od vseh treh možnosti. To se morda zdi nelogično, saj so najtanjša vrsta rokavic, vendar nudijo več zaščite pred vročo vodo kot lateks ali nitril. Ne nazadnje so vinilne in PVC rokavice za enkratno uporabo hipoalergene in tako primernejše za uporabo.

Priprava sendviča z uporabo prozornih rokavic PVC
PVC rokavice so primerne za enostavnejša opravila priprave hrane.

Rokavice iz nitrila

Tako kot vinilne rokavice so tudi rokavice iz nitrila hipoalergene, saj ne vsebujejo lateksa. Pogosto so debelejše in trpežnejše od lateks in vinil rokavic. Pravzaprav je nitril tako trpežen, da se pogosto uporablja v avtomobilski in kemični industriji. Rokavice so odporne proti olju, kislini in številnim kemikalijam. To se morda sliši kot pretirano za kuharsko rokavico. Toda ta vzdržljivost pomeni večjo zaščito rezila kot lateks ali vinil. Kljub njihovi debelini so še vedno zasnovane z mislijo na spretnost in otipljivost.

Najdebelejše nitrilne rokavice morda niso potrebne za pripravo hrane. Toda tanjše različice še vedno ponujajo podobne prednosti. Dolgo časa so bile rokavice iz nitrila tudi najdražja opcija rokavic za enkratno uporabo, vendar se v zadnjem času to spreminja.

Izmed vseh rokavic, ki so primerne za stik s hrano na trgu, ostajajo rokavice iz nitrila najboljša izbira. Nitril je eden najmočnejših materialov rokavic na trgu in je pripravljen na skoraj vse naloge v gostinstvu ali živilsko-predelovalni industriji.

Rokavice iz nitrila so najbolj primerne rokavice za uporabo pri delu z živili.

Povzetek

Najboljša izbira v kateri koli situaciji priprave hrane so rokavice iz nitrila za enkratno uporabo. Medtem ko rokavice iz nitrila in lateksa ponujajo veliko enakih lastnosti, je lateks zaradi nevarnosti alergenov neprimeren za uporabo pri delu s hrano. V komercialni živilski industriji ali gostinstvu nikoli ne veste, kdo je alergičen na lateks, zato je najbolje, da uporabljate zgolj rokavice iz nitrila. Nitril je tudi sam po sebi odporen proti številnim običajnim kemikalijam in snovem, ki jih najdemo v kuhinji.

Povezani produkti

Celotna ponudba rokavic.

Koristne povezave

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Morda vas zanima tudi

Kakšna je razlika med čiščenjem in razkuževanjem?

Kakšna je razlika med čiščenjem in razkuževanjem?

Smo v obdobju grip, prehladov in ne nazadnje tudi porasta okužb s covidom-19, ko je potrebno nameniti več pozornosti vzdrževanju čistega in zdravega delovnega okolja. Glavno vlogo pri zmanjševanju prenosov okužb zagotovo igrata čiščenje in razkuževanje. Čeprav se zdi, da sta čiščenje in razkuževanje zamenljiva izraza, gre v resnici za dva različna postopka. 

Vodiči
Feb 3, 2023
Kuharji pripravljajo jed z nošenjem prozornih PVC rokavic za enkratno uporabo

Izbira rokavic za prepotene roke

Četudi ste nagnjeni k potenju rok, se nošenju rokavic v marsikateri panogi ne morete izogniti. Zagotavljajo potrebno zaščitno pregrado, čeprav pogosto povzročajo neprijeten občutek zaradi povečanega potenja. V tem primeru vam ne preostane drugega, kot da poiščete ustrezne rokavice za enkratno uporabo, ki bodo zmanjšale potenje.

Vodiči
Jan 31, 2023
Avtomehanik pri opravljanju servisa uporablja črne rokavice Reflexx

Kdaj je potrebno nositi zaščitne rokavice?

Z nošenjem zaščitnih rokavic zaščitimo roke pred stikom s potencialno nevarnimi, kontaminiranimi ali nalezljivimi snovmi, zato ni naključje, da se ta ključen del OVO vsakodnevno uporablja v praktično vseh sektorjih, od čiščenja, industrije do bolnišničnega/zdravstvenega sektorja.

Vodiči
Jan 24, 2023
Brezkontaktno-čiščenje-tal-Pockety-TTS

Brezkontaktno čiščenje tal s TTS Pockety!

Roke so nevarno sredstvo za kontaminacijo, zato se je nujno izogibati neposrednemu stiku s potencialno kontaminiranimi površinami. Sistem Pockety varno odpne in pobere ter odpravi stik med rokami in umazanijo - to preprečuje širjenje virusov in bakterij ter zagotavlja nadzor nad navzkrižno kontaminacijo.

Aktualno
Jan 18, 2023
Podajalnik razkužila za roke na stojalu pred stopniščem v poslovni stavbi TTS

10 mest za namestitev razkužil za roke na delovnem mestu

Podjetja še naprej dajejo prednost higieni za svoje zaposlene in obiskovalce. Eden od ključnih elementov tega je zagotavljanje razkužila za roke, kadar in kjer je to najbolj potrebno. Tukaj je deset ključnih mest, kamor bi morali namestiti razkužilo za roke in nekaj dejstev, ki jih morate upoštevati.

Vodiči
Jan 13, 2023
Kdaj je potrebno zamenjati rokavice za enkratno uporabo?

Kdaj je potrebno zamenjati rokavice za enkratno uporabo?

Tudi najtrpežnejše medicinske rokavice na svetu niso namenjene nošenju za nedoločen čas. Rokavice za enkratno uporabo lahko v veliki meri zaščitijo vaše roke, vendar so še vedno rokavice za enkratno uporabo in jih je potrebno zamenjati.

Vodiči
Jan 9, 2023
Frizer s črnimi rokavicami iz nitrila

Izbira pravih rokavic za frizerje in brivce!

Delo frizerja je sestavljeno iz natančnega ravnanja z lasmi njihove stranke, česar posledica je dobra frizura. To pomeni, da morajo biti pri svojem delu spretni in se morajo hkrati izogibati nepotrebnemu vlečenju las med striženjem, umivanjem in barvanjem, kar predstavlja glavni pomislek pri odločanju o nošenju rokavic.

Vodiči
Dec 29, 2022
Čiščenje težko dosegljivih mest s teleskopsko palico

Čiščenje težko dosegljivih mest

Čiščenje težko dosegljivih mest še posebej, ko so te na višini, je lahko hitro nevarno. V ta namen se je pametno poslužiti profesionalnih pripomočkov, ki so oblikovani za poenostavitev najrazličnejših nalog čiščenja na višini.

Vodiči
Dec 24, 2022
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.
   novastran Get 15% off Kupon za naročnike E-novic
   popust5 Get 5% off 5% popust v zahvalo za ocenitev izdelka.
   Nerazpoložljivi kuponi
   ecolabel20 Get 20% off Popust za naročnike e-novic pri nakupu ekoloških čistil.