Rokavice za stik s hrano, namenjene enkratni uporabi, so izjemno koristne v različnih prehrambenih sektorjih, saj nudijo zaščito med rokami in občutljivimi snovmi. Delavci v živilsko-predelovalni industriji in gostinstvu jih rutinsko uporabljajo za preprečevanje širjenja bakterij in križne kontaminacije pri stiku s hrano. Vendar pa vse vrste rokavic za stik s hrano niso primerne za vse vrste hrane in specifičnih delonih nalog. V tem članku bomo pregledali različne tipe rokavic za stik z živili in podali nasvete za enostavnejšo izbiro ustreznih.

Kakšno zaščito potrebujete pri stiku s hrano?

Preden izberete vrsto rokavic za stik s hrano, je pomembno vedeti, katere karakteristike iščete pri rokavicah ter za katera opravila se bodo rokavice uporabljale.

Če bo vaše osebje rokovalo z noži ali drugimi ostrimi pripomočki, boste želeli trpežne rokavice. Nobena rokavica za enkratno uporabo ni zares odporna proti urezninam, toda debelejše rokavice zagotavljajo večjo zaščito pred rezili.

Pri natančnih oz. občutljivih nalogah priprave hrane boste želeli taktilne rokavice, ki dajejo občutek “druge kože” ter omogočajo maksimalno spretnost rok.

Če je pomivanje posode pogosto naloga v vašem objektu, je potrebno razmisliti tudi o toplotni zaščiti. Ta omogoča osebju pomivanje posode tudi pri višjih temperaturah. 

Ne nazadnje je potrebno razmisliti o tem, kako pogosto je potrebno menjati rokavice. Pri pogosti menjavi je morda bolje, da izberete cenovno ugodnejšo opcijo.

Kuhar v črni kuharski obleki nosi modre nitril rokavice za stik s hrano
Rokavice iz nitrila postajajo vse bolj priljubljene za uporabo v kuhinji.

Najpogostejša zmota pri rokavicah za stik s hrano

Najpogostejša zmota pri uporabi rokavic pri delu z živili je, da se rokavice uporabljajo za zaščito delavca. To morda res velja za vašo domačo kuhinjo, vendar to ni glavni razlog za nošenje rokavic za enkratno uporabo med pripravo hrane.

Glavni namen nošenja rokavic pri stiku s hrano je preprečiti navzkrižno kontaminacijo, prenos škodljivih bakterij z ene osebe, mesta ali predmeta na drugo. To se pogosto zgodi med delovnimi nalogami v kuhinji, kot sta priprava surovega mesa in zelenjave.

Materiali rokavic za stik s hrano

Na splošno obstajajo tri glavne vrste rokavic za enkratno uporabo: nitrilne rokavice, rokavice iz lateksa in vinilne rokavice (PVC rokavice).

Rokavice iz lateksa

Rokavice iz lateksa so najpogostejša vrsta rokavic za enkratno uporabo pri pripravi hrane – predvsem zaradi dobrih karakteristik lateksa ter njegove cenovne ugodnosti. So tanke ter nudijo dober oprijem, kar omogoča preprosto in natančno rokovanje s hrano – kot bi jo pripravljali brez rokavic. 

Po drugi strani tanke rokavice niso zasnovane za odpornost proti urezninam. Če delate z ostrimi rezili, to morda ni najboljša možnost. Ponujajo malo ali nič zaščite pred noži. Še večja slabost rokavic iz lateksa je zagotovo naraščajoče število ljudi, ki so alergični na lateks. Tako pogosto ne veste, ali so vaše stranke alergične na lateks. Zato je uporaba latex rokavic pri delu z živili vedno manjša.

Vinilne in PVC rokavice

Vinilne in PVC rokavice so odlične vsakodnevne rokavice za najpreprostejša opravila pri pripravi hrane. Ponujajo zelo osnovno, a učinkovito sanitarno plast med osebjem in hrano.

Ker so še tanjše od lateksa, nudijo še manjšo zaščito pred rezili. So tudi manj trpežne od rokavic iz lateksa.

Toda še vedno so primerne za številne naloge. Zagotavljajo dovolj zaščite za varno rokovanje s kuhano in surovo hrano. Poleg tega imajo vinilne rokavice posebno moč, saj so najbolj toplotno odporne od vseh treh možnosti. To se morda zdi nelogično, saj so najtanjša vrsta rokavic, vendar nudijo več zaščite pred vročo vodo kot lateks ali nitril. Ne nazadnje so vinilne in PVC rokavice za enkratno uporabo hipoalergene in tako primernejše za uporabo.

Priprava sendviča z uporabo prozornih rokavic PVC, ki so primerne za stik s hrano
PVC rokavice so primerne za enostavnejša opravila priprave hrane.

Rokavice iz nitrila

Tako kot vinilne rokavice so tudi rokavice iz nitrila hipoalergene, saj ne vsebujejo lateksa. Pogosto so debelejše in trpežnejše od lateks in vinil rokavic. Pravzaprav je nitril tako trpežen, da se pogosto uporablja v avtomobilski in kemični industriji. Rokavice so odporne proti olju, kislini in številnim kemikalijam. To se morda sliši kot pretirano za kuharsko rokavico. Toda ta vzdržljivost pomeni večjo zaščito rezila kot lateks ali vinil. Kljub njihovi debelini so še vedno zasnovane z mislijo na spretnost in otipljivost.

Najdebelejše nitrilne rokavice morda niso potrebne za pripravo hrane. Toda tanjše različice še vedno ponujajo podobne prednosti. Dolgo časa so bile rokavice iz nitrila tudi najdražja opcija rokavic za enkratno uporabo, vendar se v zadnjem času to spreminja.

Izmed vseh rokavic, ki so primerne za stik s hrano na trgu, ostajajo rokavice iz nitrila najboljša izbira. Nitril je eden najmočnejših materialov rokavic na trgu in je pripravljen na skoraj vse naloge v gostinstvu ali živilsko-predelovalni industriji.

Nitrilne rokavice za stik s hrano v kuhinji
Rokavice iz nitrila so najbolj primerne rokavice za uporabo pri delu z živili.

Barva rokavic za stik s hrano

Rokavice za stik s hrano so bistvenega pomena v prehrambeni industriji, kjer je higiena vedno na prvem mestu. Najpogosteje jih najdemo v modri in črni barvi. Črne rokavice za stik s hrano združujejo eleganco in napredno zaščito. Črna barva rokavic ne samo da daje profesionalen videz, ampak je tudi praktična, saj učinkovito prikriva madeže in umazanijo. To je še posebej pomembno v okoljih, kjer je estetika ključnega pomena, kot so boljše restavracije ali catering storitve. Črne rokavice so idealne za situacije, kjer je treba ohranjati čisto in urejeno okolje, tudi med najbolj obremenjenimi delovnimi urami.

Po drugi strani pa modre rokavice za stik s hrano poudarjajo varnost in natančnost. Modra barva omogoča lažje zaznavanje koščkov rokavic in morebitne kontaminacije, kar je ključno za higieno pri ravnanju z hrano. V naravi skoraj ni živil modre barve, zato je v primeru strganja rokavice morebitne ostanke lažje opaziti, kar zmanjšuje tveganje za kontaminacijo hrane. Z vidika HACCP (Analize tveganja in kritičnih kontrolnih točk) so modre rokavice za stik s hrano izjemno pomembne za zagotavljanje varne priprave hrane.

Tako črne kot modre rokavice imajo svoje prednosti, vendar je izbira odvisna od specifičnih potreb in pogojev dela v prehrambeni industriji. Več o ustrezni barvi rokavic najdete v našem članku – Zakaj so rokavice za stik z živili modre in črne barve?

Rokavice za stik z živili Reflexx 72 food modre v kuhinji
Modre rokavice za stik s hrano omogočajo enostavnejše identificiranje morebitne kontaminacije.

Vse rokavice za stik s hrano niso primerne za vse vrste hrane

Rokavica se lahko razglasi za primerno za stik s hrano, ko ne sprošča kemikalij v predelana živila, torej ko ni škodljiva za zdravje in ne spreminja organoleptičnih lastnosti živil. Zato mora izdelek, da se razglasi za primeren za stik s hrano, opraviti teste (globalna migracija v simulante hrane), ki posnemajo vedenje rokavic v stiku z vsemi kategorijami živil (vodna živila, kisline, alkoholni, mlečni izdelki, olja in maščobe) v skladu z veljavno zakonodajo (Uredba ES 1935/2004, DM 21.3.73, Uredba EU 10/2011 ter kasnejše posodobitve in spremembe). Vendar pa niso vse vrste rokavic, ki imajo certifikat za stik s hrano, primerne za vse vrste živil. Nitrilne rokavice za enkratno uporabo iz naše ponudbe, blagovne znamke Reflexx, vsebujejo označbo, za katero vrsto živil so primerne.

Primer: Nitrilne rokavice Reflexx 72 FOOD, ki so zasnovane za stik z hrano.

Primernost za stik z vrsto živilZdružljivost
Vodna živilaDA
KislineDA
Mlečni izdelkiDA
AlkoholiDA
MaščobeDA
Suha hranaDA

Okolju prijazne rokavice: Biorazgradljive rokavice za stik s hrano

Rokavice Reflexx NBio so pastelno zelene biorazgradljive rokavice iz nitrila z 10-krat hitrejšo stopnjo biorazgradnje kot standardne rokavice iz nitrila – Če običajne nitrilne rokavice potrebujejo 50 let, da se biorazgradijo, se Reflexx NBio biorazgradi v zgolj 5 letih! Posebna “bio” formula za hitrejšo biorazgradnjo na aktivnih odlagališčih. Izbira biorazgradljivih rokavic ne samo, da zagotavlja visoko stopnjo higiene, ki je ključna pri rokovanju s hrano, ampak tudi aktivno prispeva k zmanjševanju okoljskega odtisa.

Okolju prijazne rokavice: Biorazgradljive nitrilne rokavice za stik s hrano Reflexx Nbio
Biorazgradljive rokavice za stik s hrano, ki se biorazgradijo v zgolj 5 letih!

Povzetek

Najboljša izbira v kateri koli situaciji priprave hrane so rokavice iz nitrila za enkratno uporabo. Medtem ko rokavice iz nitrila in lateksa ponujajo veliko enakih lastnosti, je lateks zaradi nevarnosti alergenov neprimeren za uporabo pri delu s hrano. V komercialni živilski industriji ali gostinstvu nikoli ne veste, kdo je alergičen na lateks, zato je najbolje, da uporabljate zgolj rokavice iz nitrila. Nitril je tudi sam po sebi odporen proti številnim običajnim kemikalijam in snovem, ki jih najdemo v kuhinji.

Pogosta vprašanja

Glavna nevarnost uporabe rokavic iz lateksa v gostinstvu je možnost alergijskih reakcij pri ljudeh, ki so alergični na lateks. Alergija na lateks je v porastu, zato je tveganje za alergijske reakcije pri strankah in osebju večje. Poleg tega lateksne rokavice niso tako odporne na nekatere kemikalije kot nitrilne rokavice.

Da, rokavice iz nitrila so hipoalergene in ne vsebujejo lateksa, zato so primerne za ljudi z alergijami, zlasti za tiste, ki so alergični na lateks.

Rokavice iz nitrila so hipoalergene, trpežne in odporne proti številnim kemikalijam. So tudi odporne proti olju, kislini in številnim drugim kemikalijam, kar jih naredi primerne za številne naloge v kuhinji.

Glavni namen je preprečiti navzkrižno kontaminacijo in prenos škodljivih bakterij med različnimi nalogami ali med različnimi živili.

Povezani produkti

Koristne povezave

Morda vas zanima tudi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja