Izberi kategorijo

Brezplačna poštnina nad 70 €!

XPS embalaža namesto prepovedane EPS?

Jun 16, 2021

POVZETEK:

Posode, boxi in skodelice iz ekspandiranega polistirena (EPS), bodo od 3. julija 2021 naprej, prepovedani v skladu z EU direktivo EU 2019/904.
eps xps embalaža za hrano stiropor menubox

Kot že omenjeno v članku “Prepoved plastike za enkratno uporabo!” bodo razne posode, boxi in skodelice iz ekspandiranega polistirena (EPS), od 3. julija 2021 naprej, prepovedani v skladu z EU direktivo (EU 2019/904 – prepoved uporabe določenih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo).

Ko je bilo to prvič objavljeno večina evropskih dobaviteljev, kot tudi trg, ni razlikoval med ekspandiranim polistirenom (EPS) in ekstrudiranim polistirenom (XPS). Ker pa je z zgoraj omenjeno EU regulativo jasno prepovedana uporaba in prodaja izdelkov EPS in ne XPS, je zdaj bolj kot kdaj koli prej, pomembno pravilno razločiti in označiti izdelke z ustreznim materialom.

Kakšna je razlika med EPS in XPS?

EPS in XPS sta preprosto dve različni vrsti materialov in zahtevata različne proizvodne metode.

Ekstrudirani polistiren (XPS) je izdelan s postopkom ekstrudiranja. Rezultat tega neprekinjenega postopka je zaprta celična struktura z gladko površino na vrhu in na dnu plošče. Zaprta celična struktura ekstrudiranega polistirena (XPS) preprečuje prodiranje vode v strukturo plošče in zagotavlja dolgoročno trdnost in vzdržljivost.

Ekspandirani polistiren (EPS) je izdelan iz penastih kroglic v kalupu, toplota ali para pa se nato nanesejo neposredno na kroglice, zaradi česar se širijo in spajajo. Ta postopek ustvari zaprto celično strukturo, vendar pa hkrati ne zaprto strukturo plošče, zaradi praznin, ki se lahko pojavijo med kroglicami.

V našem produktnem asortimanu je nekaj izdelkov, ki so tako narejeni iz XPS materiala in bodo na voljo tudi po 3.7.2021. Vsekakor pa priporočamo uporabo okolju prijaznejših alternativ.

Povezani izdelki

 

Kategorije prispevkov

Arhiv prispevkov

Prejmite naše novosti!

Zagotavljamo vam, da bo vaša e-pošta uporabljena izključno za novosti, ki jih ponujamo.

Morda vas zanima tudi

Hitri antigenski testi za samotestiranje lepu medical

Hitri testi Lepu Medical

Hitri testi za samotestiranje namenjeni odkrivanju antigenov SARS-CoV-2 iz sprednjega dela nosne votline. Test je namenjen za uporabo pri osebah, ki imajo simptome ali druge epidemiološke razloge za sum na okužbo s COVID-19.

Aktualno
Jan 20, 2022
brezplačni hitri testi za samotestiranje

Brezplačni hitri testi za podjetja!

Deseti paket ukrepov za preprečevanje širjenja okužb, omilitev, obvladovanje in odpravo posledic covida-19 (PKP 10) prinaša tudi sofinanciranje nabave hitrih testov za gospodarstvo!

Aktualno
Jan 10, 2022
pH lestvica čistila

Uporaba pH vrednosti pri čiščenju

Ste se kdaj vprašali "Zakaj s čistilom za steklo ne odstranim vodnega kamna?" ali pa ste uporabili čistilo, ki je na vaših površinah pustilo trajno poškodbo? Najverjetneje se za tem skriva pH vrednost.

Aktualno
Dec 15, 2021
Poceni čistila najcenejša čistilna sredstva

Najcenejša čistilna sredstva

Če bi vam povedali, da so poceni čistilna sredstva, ki jih uporabljate v resnici ena izmed dražjih, bi nam verjeli? Koncentrirana čistilna sredstva v zadnjem času pridobivajo na priljubljenosti in z dobrim razlogom.

Aktualno
Okt 13, 2021
Znanost neprijetneih vonjav

Znanost neprijetnih vonjav

Od vseh čutov je voh najpomembnejši za spoznavanje sveta okoli vas. Način, kako nekaj diši, ima lahko velik vpliv na vas: vaša čustva, vedenje, celo vaše potrošniške navade.

Aktualno
Avg 10, 2021
Certifikati ecolabel zmanjšan vpliv na okolje

Z Ecolabel do manjšega vpliva na okolje!

Oglaševalci pogosto uporabljajo trditve, kot so »okolju prijazno«, »trajnostno«, brez dodanih…«, ki naj bi potrošnike prepričale, da gre za okolju in zdravju prijazen izdelek. V tej poplavi sporočil, nam pri odločitvi pri nakupu lahko pomaga znak Ecolabel oz. Okoljska marjetica.

Aktualno
Jun 5, 2021
Prepoved uporabe plastike za enkratno uporabo

Prepoved plastike za enkratno uporabo!

Od 3.7.2021 bodo z direktivo (EU) 2019/904 tako prepovedani nekateri plastični izdelki. Cilji te direktive so preprečiti in zmanjšati vpliv nekaterih plastičnih proizvodov na okolje in na zdravje ljudi.

Aktualno
Maj 31, 2021
0
  0
  Košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon
   Razpoložljivi kuponi
   enovice Get 10% off Kupon za 10% popust pri prijavi na e-novice.